2022-12-24 4433 瀏覽
因為疫情關係,去咗中國公幹嘅好友已經好耐冇見。疫情緩和,終於返香港見吓朋友仲要食返餐。呢排真係好多餐廳都係俾budget佢哋寫菜,今次都唔例外。呢餐真係好好味,性價比極高,超級滿意。鹽燒南非鮑魚+魚子糖心蛋椒鹽鮑魚外脆內軟,香口非常,加埋椒鹽個配搭真係好正。我個人本身唔鍾意食魚子,覺得佢有啲腥,但係個糖心蛋就好好味。萬壽果燉響螺汽鍋湯食得出佢嘅滋潤,最令人難以置信嘅係燉完個湯,佢嘅雞同埋響螺等等全部都仍然可以食,唔會好鞋。西芹彩椒雲耳炒星班球星班煎得香口,啖啖肉, 正。蟲草花蒸星班件件一班兩食,兩種完全唔同嘅風味但係都好食。蒸班件一樣啖啖肉,冇咗香口嘅感覺更加食得出個魚味,同蟲草花好夾。中總炸子雞 伴 印尼蝦片蝦片食得出係鮮炸,雞件炸得好香而不油。金銀蛋浸菠菜菠菜鮮嫩,配合金銀蛋咸而不膩。中華軒砂鍋炒飯香港人鍾意食粒粒乾身嘅炒飯,呢個炒飯絕對係符合標準。可惜唔啱我,我比較鍾意台式炒飯,粒粒晶瑩軟滑但係唔會太乾。所以呢個港式標準炒飯我就一般。薑汁撞奶最怕用薑整嘅甜品冇薑味,而家喺出面食甜品,好多時薑湯,薑水等等嗰啲全部都唔落足料去煲。呢個薑汁撞奶,絕對落足材料,薑味糖夠辣,同奶味混成一體

鹽燒南非鮑魚+魚子糖心蛋

萬壽果燉響螺汽鍋湯

西芹彩椒雲耳炒星班球
星班煎得香口,啖啖肉, 正。

蟲草花蒸星班件件

中總炸子雞 伴 印尼蝦片
蝦片食得出係鮮炸,雞件炸得好香而不油。

金銀蛋浸菠菜
菠菜鮮嫩,配合金銀蛋咸而不膩。

中華軒砂鍋炒飯

薑汁撞奶
最怕用薑整嘅甜品冇薑味,而家喺出面食甜品,好多時薑湯,薑水等等嗰啲全部都唔落足料去煲。呢個薑汁撞奶,絕對落足材料,薑味糖夠辣,同奶味混成一體,係成餐飯嘅畫龍點睛