2021-03-19 3747 瀏覽
呢幾日天氣好好, 係咪已經夏天喇❓即刻回想起喺沖繩陽光與海灘嘅日子🏖️朋友話中上環蘇豪區有間日本人主理嘅沖繩居酒屋, 諗都唔諗啦, 即刻訂枱📞坐到吧檯位置, 特別有小店居酒屋嘅感覺🎋當日好多客人都係日本人, 我哋畀日文包圍住, 加上呢度嘅餐牌只有日文+英文, 真係好似飛咗去🇯🇵日本咁呀🎎 朋友話呢度嘅日本人老闆好著重食物質素, 希望食物送上枱之後客人盡快享用, 所以我每樣菜色都係快快手影相就開餐喇🥢當日好肚餓, 所以叫咗好多款菜式 (請原諒我嘅大食)😝☀️Kimchi & Okinawa Pork 🐖燒得好香口嘅沖繩豬, 客人隨喜好包上泡菜+蔥絲~ 超夾, 口感好清爽~☀️Okinawa Bitter Melon & Tuna Salad🥗新鮮沖繩苦瓜, 爽甜唔太苦, 滿滿維他命C, 仲有酵素添, 配埋吞拿魚碎及沙律菜, 好健康~Salad with fresh raw goya, plenty of vitamin C & enzyme, healthy choice!☀️Okinawa Mozuku Seaweed in Vinegar🌊店員好細心咁幫我哋將一個份量分成兩碟~我超喜歡食水雲

☀️Kimchi & Okinawa Pork 🐖
Kimchi & Okinawa Pork
店員好細心咁幫我哋將一個份量分成兩碟~我超喜歡食水雲, 健康又低卡, 對腸道消化好好添~配上日本醋, 越食越開胃~
Healthy & low calorie, good for digestion, excellent start to the meal!
☀️Okinawa Asa Seaweed Rolled Omelette🥚
店員話呢個玉子燒用咗沖繩罕見嘅海藻 (ASA 海菜)~ 讚~
Big portion of omelette using rare seaweed from Okinawa!
☀️Grilled Okinawa Bacon 燒沖繩煙肉🐖
☀️Grilled Meatball Skewer, served w/ Egg Yolk
燒免治雞肉棒配蛋黃🐓
所有串燒即叫即燒, 送酒一流~🥃
Grilled Okinawa Bacon
☀️Deep Fried Shima Tofu🔥
新鮮炸起嘅沖繩直送的豆腐, 熱辣辣~
Deep Fried Shima Tofu
☀️Stir-fried Okinawa Gluten w/ Vegetables🥬
沖繩地道傳統料理, 沖繩麩是植物性蛋白質, 口感有啲似柔軟版麵筋~
Traditional dish of Okinawa. Wheat gluten is plant protein - healthy & fluffy!
☀️Okinawan Noodle in Soup 🍜
店員又幫我哋將一個份量分成兩碗, 好細心~
沖繩麵, 配上軟淋淋豬軟骨~ 上面幼幼嘅紅薑絲醃製得好好食~
Special Noodles sent from Okinawa w/ tender meat & ginger slices on top.
Okinawan Noodle in Soup
☀️Okinawa Awamori w/ Soda & Okinawa Citrus🍋
沖繩泡盛再加上沖繩香檸~ 我特別喜歡香檸嘅清新味道, 冇添加糖㗎‼️
☀️Zanpa Plum Awamori🥃
沖繩泡盛梅酒, 清香梅味~
(left) Okinawa Awamori w/ Soda & Okinawa Citrus; (right) Zanpa Plum Awamori
2021-03-15