終於等到得閒嘅週末喇,於是乎同frd約好時間到中環食嘢。蘭芳園名聲在外當然要來試吓,感覺總體來講都幾好噶,不過D嘢就無想象中咁好食咯。(都係鍾意勝香園嘅番茄面多D!)講吓今次食嘅嘢:1. 奶茶我點嘅係熱奶茶,嘅frd點嘅係凍奶茶,兩種都試佐吓,覺得都係鍾意凍奶茶多D。只不過呢排喉嚨痛,就唔咁飲咁多凍嘢。個人覺得奶茶都幾正,唔係好甜,茶味都幾濃。2. 豬扒包豬扒包認真好食!新鮮滾熱辣出爐嘅豬扒包,個皮好酥脆,豬扒都唔錯,連我呢個平時唔食生番茄嘅人,呢次食佐都覺得好食!推薦呢個!坐係餐廳外面個張臺睇住佢整豬扒包,都係一種享受!好鍾意呢種飲食文化3. 鴛鴦鴛鴦感覺就麻麻地,無咩特別出彩嘅地方。4. 蔥油雞扒撈丁因爲撈丁到11點過先有,食完豬扒包係街市行佐一陣先返去點撈丁。雞扒整得好香,皮有少少脆,D薑蔥亦都好香,一丁面底下有埋豉油汁,撈埋一起好香。不過我鍾意再濕少少,因爲食到後面覺得少少乾。撈丁+鴛鴦餐44蚊,唔係咁便,但都值得一試,話晒係招牌。總之係整體來講,我都覺得幾唔錯。下次有機會經過嘅話會再來,但是就唔會專登來食lor~

講吓今次食嘅嘢:

1. 奶茶

個人覺得奶茶都幾正,唔係好甜,茶味都幾濃。

2. 豬扒包

3. 鴛鴦

鴛鴦感覺就麻麻地,無咩特別出彩嘅地方。

4. 蔥油雞扒撈丁

撈丁+鴛鴦餐44蚊,唔係咁便,但都值得一試,話晒係招牌。

2012-10-13
  • 金牌豬扒包