紅館

RaRe Restaurant
{Rare Restaurant 六道菜二人套餐 - $699}由法國藍帶主廚,位於中環嘅法式餐廳!絕對係麻甩扮高尚嘅精選!真係每一樣嘢食都令我好驚喜,每樣食物真係同類中做得最好的!諗返轉頭$699真係超值!♦️巴馬火腿沙律 + 澳洲M8和牛他他兩個前菜已經好豐富,火箭菜黑醋巴馬火腿沙律,調味做得好好,適當嘅黑醋配合火腿鹹香同埋火箭菜小小嘅苦澀味,令人開胃!和牛他他生牛肉隻口感同埋肉味香濃,加埋洋蔥配菜同埋超級脆嘅麵包!主菜味道已經覺得好有滿足感!♦️新鮮黑松露蘑菇忌廉湯呢個蘑菇忌廉湯真係做得好傑出,超級香濃嘅蘑菇味道,配合一片片新鮮黑松露,勾起超濃烈嘅蘑菇味!忌廉濃度恰到好處,可能佢係我飲過最出色嘅蘑菇湯!♦️蒜蓉辣椒海蝦扁意粉意粉嘅質地控制得好好,香濃嘅蒜頭辣椒味道,用橄欖油爆炒!廚師刻意運用較為單調的味道,突出橄欖油意粉和新鮮海蝦的鮮味!是很有智慧的做法!♦️紅館姜母鴨採用法式油封鴨的做法,配合感覺東南亞色彩較重的姜母湯汁,用上原隻的鴨髀,香脆的外皮沾上感覺滋補的湯汁,呢個體驗都非常唔錯!♦️紅酒燴牛面頰肉拌薯蓉明明主菜係紅酒燴牛面頰肉,最令我驚喜的竟然是所有配菜包括薯

♦️巴馬火腿沙律 + 澳洲M8和牛他他

♦️新鮮黑松露蘑菇忌廉湯

♦️蒜蓉辣椒海蝦扁意粉

♦️紅館姜母鴨

♦️紅酒燴牛面頰肉拌薯蓉
明明主菜係紅酒燴牛面頰肉,最令我驚喜的竟然是所有配菜包括薯蓉和旁邊的沙律菜,都是充滿牛的香味,彷彿好像吃配菜的時候已經有吃主菜的感覺!廚師很巧妙地將整個菜式所有食材融為一體,美妙!

♦️芒果拿破崙 + 鮮果芝士撻
拿破崙做得相當鬆脆,芝士撻非常香濃,生果用料新鮮,兩者雖然都是甜品,但不會有太甜的感覺!這一點對於我這個麻甩佬來說,實在太貼心了!

美味程度:😋😋😋😋😋
環境指數:🎇🎇🎇🎇🎇
番食機會:🦍🦍🦍🦍

📍 #紅館 (中環)
中環干諾道中50號地下B號舖