2021-05-16 245 瀏覽
有一晚經過中環,就去試咗立体派。之前見到啲comment麻麻哋,都係抱住平常心一試。第一晚叫咗個雞白湯,係小有嘅清湯,但其實味道唔係淡,而係好清甜,好似媽媽煲嘅雞湯。麵質ok, 都幾掛湯。我叫咗個細拉麵,所以叉燒得一塊,嫩滑但唔係好夠香。味蛋係奇怪,呢個係追加嘅,到我差唔多食晒碗麵佢都未嚟,一般拉麵店上個麵嘅時候都已經會同一時間上埋追加嘢。到第二晚加替玉,又係後上。另外呢個味蛋真係好一般。唔入味亦冇蛋香。第二日試咗醬油清湯拉麵,分別係九製叉燒拉麵,同埋野菜醬油清湯拉麵。首先湯底都係清湯不過唔淡好夠味。同埋好impressed 嘅一樣嘢係佢上拉麵嗰時隻碗係真係熱到辣手。喺香港我冇食到一間嘅碗會熱到呢個程度。醬油拉麵嘅配菜都好好食。九製叉燒,類似東坡肉,係腩肉,佢整到好甜好香。另外野菜拉麵跟嘅蝦,係類似醬油蟹嘅做法,係凍蝦,入味好香。呢兩樣嘢喺其他拉麵舖真係食唔到。綜合來講我比較推薦醬油拉麵,因為佢嘅配菜比起雞白湯拉麵出色。但唔知係咪重味關係,第二日食完隻眼都腫晒。

清湯白湯

九製醬油清湯