2020-01-15 60 瀏覽
其實我本身就唔係拉面粉絲,但依次去朝勝下,主要係想食下係拉面王國—日本入面拎冠軍,即係全日本最好食既拉面到底係點樣。林隆臣係日本人,非常後生,佢出名既地方係創意拉面,當中又以味增拉面最出色。所以我今次黎到一就叫左個黃金味噌拉面。其實一個廚師要發明一款新菜式,係好辛苦,要失敗幾百次先會成功。依款拉面都唔例外,湯底以免治豬肉、蒜頭、醬油、砂糖同埋牛奶煮成,甜中帶辣,有少少擔擔面既感覺。兩塊薄薄既叉燒,入口即化。原來佢係用慢煮既方法,煮足4個鐘先係有咁既效果。碗面上面仲有個福袋,好有過年既氣氛。林師傅將傳統既拉面,用新既煮法拼湊,果然有畢卡索既影子。另外我朋友就叫左碗特級白湯,湯既味道鮮甜,當然沒有味噌拉面既濃味,但食得出好多層既味道,唔係得咸味。不過個面我就覺得可以再Fing乾少少,因為我食出左鹼水味。不過少少既失誤並無影響到我對碗拉面既感覺,因為果三塊叉燒實在太出色。果然係招牌貨。最後叫左碟煎餃子,脆卜卜,肉味好出。最後叫多支啤酒或者波子汽水黎一齊食,簡直係最佳享受!

所以我今次黎到一就叫左個黃金味噌拉面。

最後叫左碟煎餃子,脆卜卜,肉味好出。

最後叫多支啤酒或者波子汽水黎一齊食,簡直係最佳享受!