2024-01-15 1700 瀏覽
就係今日,我腳步一頓,對面個食堂鋪頭吸引住咗我,呢間店叫咩名我就唔記得喇,不過確實係間好有街坊feel嘅食堂。入面環境簡單,擺放都算整潔,最緊要係聞到啲食物香味四溢,肚子餓到咕噥噥叫,快啲落單。首先送上嘅係魚香茄子煲,啲茄子煲得啱啱好,唔會過爛,而且魚香味道重,唔鹹唔淡,真心撈飯無比😋。跟住係蕃茄炒牛肉,個牛肉炒到外邊微焦裡邊嫩,呢個啱口味,食落有層次,蕃茄醬汁都唔錯,唔會太稠太甜,真係開胃。至於豆豉雞,呢個就真系一絕!啲雞肉彈牙得嚟皮脆肉嫩,你話好唔好食?豆豉味道好飽滿,足夠滋味但都唔過分搶鏡,啱晒鐘意食雞嘅我。轉頭間,食堂入面已經人頭湧湧,真係見到一家大細,仲有街坊搵食,坐低嘆茶,真係感覺到間食堂喺呢個社區嘅地位。呢個食堂,值得推薦,街坊味道,食在當下,正!👍👨‍👩‍👧‍👦🍽️