2019-08-18 31 瀏覽
是日放假,同老婆大人出城周圍行下,行下中環睇下D壁畫、PMQ 吸收下藝術的氣息。行完都夜,就搵下附近有咩好野食。Search 到呢間超多好評(重點係無負皮)的食店係附近,所以就行落少少試一試d豬豬係咪真係咁好味。去到間店都要等幾張枱,好彩雖然舖位唔大,但d客人都好快成完就走,客如輪轉,所以等一陣就入得去了。食店裝潢雅致,帶點復古的味道。座位空間感亦足夠。本人頗欣賞張餐單(點菜紙),首先每一道菜色都附有彩色圖,讓客人選菜時可以增強食慾! 而且點菜紙底面更有英文對應, 應該好方便中環的外籍人仕。我點左最貴的梅菜扣肉飯($68)加左$5叫左罐可樂,但我覺得以呢個價錢晌中環區食一個晚飯,真係有點不可思議!點菜無耐就上菜,唔怪之得d人好似好快就可以食完,俾下一枱客。梅菜扣肉十分香,扣肉大大塊的,入口即融,肉質細嫩。而白飯都大大碗,重好健康咁有條菜晌上面,米口感煙韌,與梅菜混起來一起食! 一流呢!!以呢個價錢 晌呢個地段 食呢個質素的食物,無得頂la~~~~
梅菜扣肉飯
梅菜扣肉