2017-06-19 76 瀏覽
朋友生日,請佢去食個韓式烤肉晚餐。選木槿花,因爲之前朋友提過想去,仲因為嗰度有生牛肉他他。兩個人理所當然點了兩份晚餐,先上一個沙律菜,芝麻醬配新鮮沙律菜,芝麻醬味濃,沙律菜新鮮,一度好fresh的前菜。之後上雪濃湯,熱辣辣,牛骨味濃,仲有三大片韓牛,份量估唔到咁大,如配一碗白飯已可以成一個午餐,飲一碗已好滿足。上完湯,立即來一道生拌韓牛,本人未食過全生牛肉,食前都有啲驚受唔到,但試一口後,又沒有那種血淋淋的味道,生肉拌上雞蛋蘿蔔絲青瓜,口感又唔似食生牛肉,份量之大,又係如來一碗白飯,已經是一個午餐。接著,驚喜繼續,又上了一道午餐份量的燜牛肋骨,有好幾大件,味道甜甜的,牛肋骨燜得好淋,好入味,餸鈑最好,因為驚食完牛肋骨會太飽食不到燒肉,所以食一件牛肋骨之後,餘下的要打包。之後,主角出場,烤肉除有韓牛後腰肉外,還點了牛舌,美國牛仔肉,牛小排及肉眼。咁多款肉,除牛舌不好之外,其他肉質都好好。牛舌怪是因為佢連牛脷胎切,脷胎硬硬的,感覺不好。最後,甜品是紅棗蜂蜜,好潤,好飮。其實兩個晚餐足夠三人食用。是日晚餐真係好飽好豐富。
最後,甜品是紅棗蜂蜜,好潤,好飮。
其實兩個晚餐足夠三人食用。是日晚餐真係好飽好豐富。
2017-06-09