2014-10-11 1847 瀏覽
料理農務 sohofama今日尼到元創方,由G。O。D。住好D開既中餐聽。餐廳以有機做主題,很多菜式也提供轉換成素菜/不含麩質的選擇。有去過/聽過住好d傢俬都知佢地係將創意同本土風味再加入玩味重抵死搞笑既style。這次也不例外,剩係聽個名就知佢本土同搞野既風格。裝修方面餐廳特意用了舊式大廈既黑鐵窗框把餐廳和零售店分開。店內也有很多香港6-70年代的廣告掛畫。特別要讚一讚佢既飲品吧和戶外花園,飲品吧後面方了中醫常用既百子櫃,亦加上唔少中式裝置,很有feel。戶外花園既木感設計令到成個環境好舒服,很吸引。不過到底有機材料碰上濃味既中菜會唔會擦出火花?睇睇啦。浪慢牛包這個有趣既名字其實係由聲稱慢48小時既美國牛柳,黃瓜片和沙律菜加上燒汁,再用蒸包片夾住上。牛柳肉味不錯,質感類似煎牛扒,不過兩啖就會食哂。而且我覺得高質既食材並唔應該用太多既味蓋過左佢既原味。這種食法我建議用慢炆的方法,把肉炆至完全入味軟法至梅菜扣肉的感覺,這樣就不需要用燒汁,而令肉入味。黑毛豬奶奶津白用上左48個月既黑毛豬碎代替傳統既金華火腿,再用一個較漿既白汁配在津白上。認真說,這道菜很麻麻。第一,黑毛豬碎代替唔到金華火腿
料理農務 sohofama
浪慢牛包
這個有趣既名字其實係
黑毛豬奶奶津白
用上左48個月既黑毛豬碎代替傳統既金華火腿,再用一個較漿既白汁配在津白上。認真說,這道菜很麻麻。第一,黑毛豬碎代替唔到金華火腿既角色。無錯佢地基本上係同一樣做法,但係黑毛豬既味道唔夠金華火腿濃做唔到點晴效果,加上黑毛豬碎份量太少根本食不出他的香味。第二,津白唔靚,又碎又細塊唔似人地酒樓原條上。第三,白汁太稠甚至有結塊情況。這個價錢根本不合格。
洋洲炒飯
這味是三味菜中最好的一味。炒飯配料包括蝦粒,菜心粒,豬肉粒,蔥等楊州炒飯配料。比較特別的是他加上黑毛豬火腿碎。今次的火腿碎就真的做了點晴作用,為炒飯帶來特別的香味。豬肉用上有機豬肉,和平時既豬肉味道確有不同。有機飯炒得粒粒分明,亦唔算油膩。可以一試。