2012-07-24 976 瀏覽
同一位置, 一個月前仍是西式cafe,現已被新開的日本料理取代. 睇過食評後似乎一面倒的讚, 引得我要親臨一試龍與鳳!1:40分,午餐之人流高峰期減退了, 未有訂座都立即有位,午餐menu唔多選擇, 我跟朋友也喜歡選最好的, 所以點了比較貴既魚生定食及壽司定食.魚生定食有牡丹蝦,三文魚,鮮帶子,吞拿魚,玉子等等. 魚生件均為厚切, 魚肉鮮.油花適中;吞拿魚是淺粉紅色的, 本人一向唔愛吞拿魚, 尤其是紅丹丹的那種,未食已感覺"鞋口",此吞拿應屬近魚腩位置, 未至於入口即溶,但口感軟滑,油脂較多, 魚味餘韻悠長,讚!蝦,帶子亦冇失望,食得出的鮮,爽,甜, 再來一口日本珍珠米, 飯跟醋的比例非常恰當, 唔會太酸, 好! 連wasabi都係上等貨, 淺綠色鮮磨的wasabi溶食得出的鮮及微微攻鼻, 聽聞最天然的wasabi就是這樣.套餐連麵豉湯及雪糕, 湯正常,冇咩特別, 雪糕我選了豆腐味, 豆味濃,甜度適中, 只是未算幼滑.如果再大球些少就perfect了. 日本料理該是這樣吧, 新鮮之食材, 師傅之手藝, 慢慢地享受........日本人的飲食文化該是如此吧, 食厭了放題式之日本餐, 那小

1:40分,午餐之人流高峰期減退了, 未有訂座都立即有位

日本料理該是這樣吧, 新鮮之食材, 師傅之手藝, 慢慢地享受........日本人的飲食文化該是如此吧, 食厭了放題式之日本餐, 那小家的份量, 欠佳的服務(太忙吧), 大大隻[珍惜食物,切勿浪費]的字報. 日本人絕對唔會是此等店之坐上客.

2012-06-29