2009-04-10 5 瀏覽
翡翠拉麵小籠包同金滿庭都試過了, 下一站就帶爸爸媽咪黎試下小南國萬宜店既人當然比不上銅鑼灣人多, 感覺地方更清淨同寬敞3個人不用等位就坐低左, 一早做定功課, 諗定叫咩野, 所以好快就有得食前菜是蘿蔔, 我向來不好此道, 父母親就食得津津有味先來一個醉雞, 咸味啱啱好, 雞肉滑嘟嘟, 不過份量就少左d招牌生煎包出場, 一共5個, 入口後灌湯一湧而出, 鮮味無窮, 父母都很欣賞~ 但就一定要襯熱食, 唔係比個包索哂d汁就大打折扣啦!擔擔麵: 也是出名之作, 不過味道黎講個人就覺得麻麻, 可能因為我唔太好花生醬味, 我都係鍾意用酸辣湯襯拉麵較好食菜膽雞: 叫了2盅, 都是用雞翼. 上湯好鮮甜菜肉水餃: 水餃皮薄而滑, 很對口味. 個醬幾惹味, 不過太細碟, 唔夠8隻餃子點煎小黃魚: order要2隻起. 雖看似很普通的煎魚, 要整得好都唔係一件易事. 上枱煎得好靚, 唔太油又唔會乾, 魚肉入口熱辣辣, 一梳梳的煞是好吃糖水要了紫米露, 微甜又多紫米, 也是我喜歡的味道地方, 食物同服務都比銅鑼灣店好, 值得一讚需要改善的地方: 無咩有特色既茶可供選擇. 呢樣真係要學下金滿庭啦
萬宜店既人當然比不上銅鑼灣人多, 感覺地方更清淨同寬敞

前菜是蘿蔔, 我向來不好此道, 父母親就食得津津有味

菜膽雞: 叫了2盅, 都是用雞翼. 上湯好鮮甜

糖水要了紫米露, 微甜又多紫米, 也是我喜歡的味道

地方, 食物同服務都比銅鑼灣店好, 值得一讚

• 灌湯生煎包
  • 煎小黃魚