8Jun2007 2037舊公司老神子終要過檔,同事們幫佢慶祝,身為前同事都要幫口兼報到。人多點菜自然可以輕鬆一點,當晚共有6個頭盤/前菜、8個飯/意粉/主菜及4款甜品。凱撒沙律配雞胸肉:一聽雞胸個名都知會好鞋,這裡都係鞋,但沒有想象之中嚴重,汁醬與麵包糠粒份量剛剛好,如落埋芝士碎及火腿粒更加正,味道亦不差,亦很開胃;白酒忌廉汁燴紐西蘭青口:最好味又唔會被極度污染的相信都是來自紐西蘭,汁醬煮得非常濃味,不知是否不新鮮原因,硬係同汁醬夾不來,有點奇怪,希望只是一時之差;炆牛:牛配上少少黑椒汁,能帶出本身的肉味,是不可不叫的;芹香白酒煮鮮辣蜆:話須是有辣味,但一點也不辣,正好保持蜆的新鮮程度,這裡的蜆是用好細隻的,我地通常只會用來調味,因為真係冇乜肉食,但這裡的煮得不老兼嫩滑,質素不差,加上白酒及煙肉帶出香味,他們亦用了好少人用的中國芹菜來調味,更能突出優點,唔叫點叫過來呢?茄汁蝦沙律:這裡用兩隻以茄汁煮過的大蝦,以紫椰菜載著,再以蕃茄及青瓜片伴碟,我只係食蔬菜,其他人食落個樣都似乎目無表情,起碼唔係;多士拼盤:這裡的共有4款,每款1個,包括牛油果、BB露荀、巴馬火腿及煙三魚,多士稍為硬了
8Jun2007 2037

炆牛:牛配上少少黑椒汁,能帶出本身的肉味,是不可不叫的;

多士拼盤:這裡的共有4款,每款1個,包括牛油果、BB露荀、巴馬火腿及煙三魚,多士稍為硬了些少,味道只是平平無奇,但作為小食亦不差。

蒜片白酒汁大蜆天使麵:話雖大蜆,實質都係細蜆,只是將前菜加上天使麵,便能包裝成主菜,麵浸著汁及與蜆一齊食亦非常美味;
鮑魚粒帶子BB露荀銀魚(anchovies)醬炒紅米飯:初頭以為係蝦醬,配料唔算豐富及多,勝在炒得乾之餘亦保持一定程度的濕氣,紅米亦唔會炒到爛,想食下不太討好的食物,可以一試;
什菌煮寬麵條(fettuccine):炒得乾身,蒜容味夠香,清清地又要少少刺激既就要叫;
蕃茄意粉:每條意粉佔染蕃茄及茄汁,不會像港式炒到乾身,還食到蕃茄蓉,一定要叫。

芝士汁雞胸飯:雞胸一點也不鞋,配上芝士汁唔會太漏,飯亦亦有少少味道,唔錯;
燴牛膝配飯:牛膝煮得淋身,但味道唔夠濃,使到味道還欠了一點點,飯亦已有少少味;
茄汁大蝦配天使麵:茄汁剛剛夠份量被天使麵吸收,大約有三舊蝦,還加了少少炸蒜容,味道不會被蒜容搶去,很好食;
燴牛尾配雜菜,牛尾同牛膝都有同一樣老毛病,炆得唔夠味,唔係唔好味,加上蔬菜的水分,變上淡上加淡,要改進一下。

甜品我地沒有分享,要食自己-
特濃朱古力餅(Mississippi Mud Cake):賣相相當好,除餅外,還有朱古力粉在餅及碟上,還有少少朱古力汁在粉底下;
意式甜品芝士杯(Tiramisu Glass):有別外一塊的賣相,這裡是用杯載著,味道不算太濃,食落有好多的酒味;由於已雪好一段時間,變得有少少硬,但正合我口味;
傳統法式焦糖酒香燉蛋;燉蛋當然已整好,臨到客人面前時,落焦糖再用火鎗燒一燒,令到面上有少少焦,再配上士多啤利;
焦糖漿吉士燉蛋:這個我地點選紅酒加焦糖漿,亦有落左士多啤利,自己試了少少,味道相當好,好配合燉蛋,值得叫來食。

臨到尾聲,大家都食得好飽,我地冇叫好貴的菜式,但多款式,都唔駛百五蚊,唔難食,在中環來講,還有甚麼要求呢?