2010-12-17 3 瀏覽
別以為改個日本名, 就是日本來的。這間店, 據說其實又是味千開的, 在中環IFC開無非是想走高檔路線。但是, 座位的編排, 令人在店內食飯極有置身canteen的感覺, 全因舖位不大, 但又想容納多些客人(舖租貴嘛)。枱與枱的距離極近, 但枱的闊度又不太合理, 你跟對面的人好似好遠, 但跟左右的人又極近 ....... 室內設計與老闆心目中「容納多些客以多些賺錢」的想法, 並不吻合。至於食物, 也是令人失笑的。好多日本麵店, 湯麵中有芽菜作配料。而這間店, 就居然用了大豆芽, 成件事變得好港式, 簡直係笑話。大佬呀, 而家我係食日本拉麵, 唔係街邊嗱喳麵, 你加啲大豆芽落, 係咪好有礙觀瞻呢?鰹魚雞湯底, 淡而無味, 跟不能吸味的麵條, 互相輝映。和牛像極了大家樂的西冷牛扒, 豚肉則是豬頸肉。算吧, 返去食味千的豬骨湯麵, 平得多, 冇咁嬲。
別以為改個日本名, 就是日本來的。

算吧, 返去食味千的豬骨湯麵, 平得多, 冇咁嬲。