2010-08-09 32 瀏覽
勝香園,可說是香港其中一個飲食傳奇。香港碩果僅存的鐵皮屋大排檔之一,連招牌都消失左。本來就已經人多,但自從某電視台的飲食節目介紹過之後,人龍有增無減,星期六(星期日是休息的)人龍驚現排到去牛記茶室門口,無一個鐘都唔駛旨意食得到。以前在中環返工,早餐時間人流唔多,慢慢嘆絕對無問題,買走外賣也方便,就算中午排隊耐極都有個浦。現在人不在中環,時間就是金錢,已經很少再來。今天,老婆心癮起,也順便到上環辦點事,就去碰碰運氣。是日早上下過大雨,中午剛好雨過天晴,可能因為咁,人龍無平時咁長,星期六也只需排半小時已可以,真是時來運到。值得一提是人龍本來是向牛記方向的,現在是向銀杏館方向排了,這樣可對商戶影響減低,但不明白為何不是向石級方向排隊呢?點了一個紅腸腸仔碎牛炒蛋蕃茄通粉,一個牛油檸蜜脆脆,一杯咸檸七,三樣都是食左咁多次之後得出黎既推介。紅腸腸仔碎牛炒蛋蕃茄通粉,分別是三樣餸,紅腸、腸仔、碎牛炒蛋,這裡的牛肉都好味,但我覺得碎牛炒蛋更好,有別於一般的煎蛋煎腸煎午餐肉,碎牛炒蛋可說是唯一一樣要用技術的餸,蛋炒得夠滑,碎牛足料,完全是大排檔精髓所在。紅腸、腸仔則是自己的情意結,兩者都是煎過,不是普通

紅腸腸仔碎牛炒蛋蕃茄通粉,分別是三樣餸,紅腸、腸仔、碎牛炒蛋,這裡的牛肉都好味,但我覺得碎牛炒蛋更好,有別於一般的煎蛋煎腸煎午餐肉,碎牛炒蛋可說是唯一一樣要用技術的餸,蛋炒得夠滑,碎牛足料,完全是大排檔精髓所在。紅腸、腸仔則是自己的情意結,兩者都是煎過,不是普通的滾熟便算。

值得提醒大家,有時你會見到,點解隔離果位果碗咁多蕃茄既?其實係通粉公仔麵既分別,如果你叫公仔麵,個湯底會紅色d亦會有蕃茄,但通粉就無蕃茄而且湯底會無咁濃,可說是有好有唔好,但我始終鍾愛通粉,通粉跟蕃茄湯是天生一對,通粉中通,邊吃通粉邊喝湯才是王道絕配。

牛油檸蜜脆脆可算是勝香園的招牌菜,一開四放出來好似一隻甲蟲一樣,上面的牛油檸蜜一點不吝嗇,吃每一口都有牛油檸蜜味,包是「脆」不是「硬」,「硬」和「脆」可能只是一線之差,但這裡你只會感到是「脆」不是「硬」。尋常不過的麵包搖身一變變成如此美食,才是香港人食腦既地方,也是長龍的原因之一。

咸檸七是另一推介,呢度既咸檸是自家製,夠咸夠味不在講,最貼心是咸檸已經幫你壓爛壓碎,輕輕一攪味道已經出晒黎。

人怕出名豬怕肥,自從第一次幫襯之後,食過唔少蕃茄通粉,就連美心都曾經跟過風,但我覺得最好的,還是在這裡。

有人話呢度服務態度一般,其實呢度既阿姐好好人的,而且超好記性,大聲唔代表無禮貌,只是有時實在人太多兼顧不了,如果你有機會唔係繁忙時間黎到,你就會發現勝香園的人情味了。

這就是香港大排檔,這就是鐵屋風情畫。
自家製咸檸七,來到已經是壓爛壓碎
輕輕一攪已經可以