Poking

2024-05-01 11 瀏覽
嘩,食飯嘅朋友,我今日要同大家分享我喺上環發現一間健康食堂!佢係一間夏威夷波奇飯店叫Poking,地址係上環蘇杭街121號,裝修簡單乾淨企理,有種日式食堂既感覺。我話你知,呢度真係有驚喜!絕對係打卡必選😍首先,我要講下Poking嘅特式。佢主打健康同多款自選嘅食物。你可以自己揀選喜歡口味自由配搭,食材新鮮即叫即煮,我一手機落單就見到店員即刻入去煮同準備。無需擔心份量問題,大大碗夠晒飽肚。我試咗兩款人氣菜式。第一款係Signature Bowl - Thai Good Day,真係食落好fresh好開胃!香煎雞扒、新鮮蝦、新鮮菠蘿、中華沙律、甘筍絲同花生碎,全部放喺壽司飯底上,再淋上泰式沙律醬,我眨吓眼已經食晒成碗飲品方面,我揀咗抹茶高蛋白飲。抹茶味好濃,我第一次試蛋白飲,感覺好健康又唔會好甜,同個signature bowl係絶配 我朋友就揀咗warm bowl - 香煎三文魚柳飯。我見好香所以分咗啲黎試,三文魚柳睇得出有心機慢煎,食落少鹽少油,配埋香口嘅菇粒,同健康糙米飯,實在好味又營養豐富。食完之後會令你想再黎encore多幾次。最後,我又試咗南瓜湯。南瓜湯滑口又微甜,飲落有啖啖南

抹茶高蛋白飲  X  熱蜂蜜柚子特飲

warm bowl - 香煎三文魚柳飯

最後,我又試咗南瓜湯。南瓜湯滑口又微甜,飲落有啖啖南瓜絲。
南瓜湯

朋友叫既熱蜂蜜柚子特飲正常,喝落酸酸甜甜好解渴。

總括而言,我覺得喺Poking嘅食飯體驗非常唔錯!健康同自選嘅食物、新鮮嘅材料同友善嘅員工,全部都令我留下好嘅印象。如果你想食到飽肚又健康嘅一餐,我絕對推薦你去Poking試下,記得要試埋杯蛋白飲!相信亦都好適合健身一族☺️去完shopping可以順便食吓嘢
抹茶高蛋白飲  X  熱蜂蜜柚子特飲
warm bowl - 香煎三文魚柳飯