2016-02-03 2052 瀏覽
老友生日,話想食西班牙菜,當然係立即係Open Rice度search啦,見到呢間La Postre得一個負評咁少,就決定去Book位啦!本來以為佢地去受歡迎,必定坐無虛席,結果去到,只係坐左一半座位,氣氛寧靜優雅,適合兩個人坐係度慢慢傾計!第一道菜當然係沙律啦,至於揀咩沙律,當然要有西班牙特色既黑毛豬沙律啦,平時就咁食黑毛豬,會唔係咁鍾意佢果種味道,但呢度配左生菜之後,非常夾,再加上薄身既芝士片,但醬汁比較辣,可能係西班牙風味既原因。然後就個人至愛,墨西哥玉米片,揀左牛肉醬放上面,份量夠足,水準之上!然後當然到肉類啦!叫左個豬仔脾黎食,燒得岩岩好,再加上佢配既醬,甜甜地既沙律醬,絕配!食西班牙菜點可以無西班牙海鮮飯呀?店家提供2種份量比我地,2/4人份,圖中係2人份既份量,味道辣辣地,好惹味,青口好食,但蝦略嫌唔夠彈牙,份量絕對足夠比2個人食!再加埋叫左2杯Cocktail,但因為無咩特別,同平時出邊既一樣就唔提及了!成張單加埋非常接近$1000,4個菜及2杯Cocktail,對於我黎講都幾貴,但值得既!

黑毛豬沙律
墨西哥玉米片