2014-08-30 2817 瀏覽
Common ground今日尼到歲月神偷,同里有親既取景地,永利街。曾經這裡是不毛之地,只有吉舖同流浪貓。不過因為金像電影歲月神偷取景後,政府將永利街附近區域活化左。雖然未算係好熱鬧,不過就開左一間好有味道既咖啡室。咖啡廳既裝修用好多木同深色鐵枝既主題,用上了synesso 咖啡機同mazzer grinder。除此之外仲有一個玻璃櫃陳設左一d designer 既錶,整體感覺很舒服。Cappuccino and latte佢地地既餐牌很簡單,咖啡只係用一隻豆。今日係一個澳門既炒豆公司blooom, 這隻blend用上巴西同薩爾瓦多既咖啡豆拼配而成。無錯,同hmv一樣又係巴西同薩爾瓦多。初初飲既時候感覺唔錯,好強烈既dark chocolate 味而且aftertaste好長。不過最後又係比green field 既蛋味蓋過左。其實我係咪同green field有仇呢?個個post都寫衰佢。檸檬撻一口嘗下去就有非常新鮮既檸檬味,佢地既檸檬撻會做得偏酸一點令整個感覺很清新。檸檬撻主要就係將檸檬凝乳lemon curd放在曲奇皮上,檸檬凝乳就係雞蛋,檸檬汁等組合而成佢地仲加入左檸檬皮令個

Common ground

Cappuccino and latte

檸檬撻
一口嘗下去就有非常新鮮既檸檬味,佢地既檸檬撻會做得偏酸一點令整個感覺很清新。檸檬撻主要就係將檸檬凝乳lemon curd放在曲奇皮上,檸檬凝乳就係雞蛋,檸檬汁等組合而成佢地仲加入左檸檬皮令個curd更有咬口。個曲奇皮亦做得唔錯,整體酸得尼又唔會太刺激,甜得尼又唔會破壞整體平均。