年頭都有睇到新聞話法國老闆車禍逝世 生前經營緊三間餐廳Bouillon應該係最廣為人知嘅一間 本身以為餐廳會跟住執 但最後都有繼續run落去🙏🏻好耐之前已經睇過好多正評post 一路都bookmark咗但感覺上佢嘅份量唔適合得兩個人去 前排儲齊四個人 終於有機會食了!🤍𝗢𝗦 À 𝗠𝗢𝗘𝗟𝗟𝗘($𝟭𝟳𝟴) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟵/𝟭𝟬算係最signature嘅一道前菜 真係必點!!烤到表面焦香 入面係入口即溶 雖然係啖啖骨膠原 但都真係好邪惡😂烤焗嘅醬汁味道都好濃郁 加埋逼出嚟嘅牛油我哋refill咗4次sourdough 同行朋友就嚟lam埋個盤😂🤍𝗖Ô𝗧𝗘 𝗗𝗘 V𝗘𝗔𝗨($𝟭𝟭𝟵𝟴) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟴.𝟱/𝟭𝟬用咗800g嘅veal rack 夠曬3-4人分以黃酒 忌廉 羊肚菌調味 醬汁cream 黃酒味比想像中突出牛肉粉嫩 肉質軟腍但就未算好重牛味羊肚菌袋住曬啲汁超好食 同時菌香為成道菜增添唔少風味🤍𝗘𝗦𝗖𝗔𝗥𝗚𝗢𝗧 À 𝗟𝗔 𝗕𝗢𝗨𝗥𝗚𝗨𝗜𝗚𝗡𝗢𝗡𝗡𝗘($𝟭𝟮𝟴) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟲/𝟭𝟬會話係最冇特色同唔太抵嘅一道田螺size冇咩問題 但口感麻麻調味上都冇咩特別 令
年頭都有睇到新聞話法國老闆車禍逝世 生前經營緊三間餐廳
Bouillon應該係最廣為人知嘅一間
本身以為餐廳會跟住執 但最後都有繼續run落去🙏🏻
好耐之前已經睇過好多正評post 一路都bookmark咗
但感覺上佢嘅份量唔適合得兩個人去
前排儲齊四個人 終於有機會食了!

算係最signature嘅一道前菜 真係必點!!
烤到表面焦香 入面係入口即溶
雖然係啖啖骨膠原 但都真係好邪惡😂
烤焗嘅醬汁味道都好濃郁 加埋逼出嚟嘅牛油

用咗800g嘅veal rack 夠曬3-4人分
牛肉粉嫩 肉質軟腍但就未算好重牛味
羊肚菌袋住曬啲汁超好食 同時菌香為成道菜增添唔少風味

會話係最冇特色同唔太抵嘅一道
田螺size冇咩問題 但口感麻麻
調味上都冇咩特別 令我有一秒諗起薩利亞…..

🤍𝗥𝗜𝗦𝗢𝗧𝗧𝗢 𝗗𝗘 𝗖𝗢𝗤𝗨𝗜𝗟𝗟𝗘𝗧𝗧𝗘𝗦($𝟭𝟲𝟴) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟴.𝟱/𝟭𝟬
係black truffle and cheese pasta
超啱我口味 因為佢真係超重忌廉香味
入口又超creamy 黑松露都有存在感
通粉口感啱啱好 粒粒都掛滿醬汁!

🤍𝗖𝗥È𝗠𝗘 𝗕𝗥Ú𝗟É𝗘 𝗙𝗥𝗨𝗜𝗧 𝗗𝗘 𝗟𝗔 𝗣𝗔𝗦𝗦𝗜𝗢𝗡($𝟭𝟬𝟴) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟴.𝟱/𝟭𝟬
Signature嘅甜品 都真係冇食過咁嘅組合
Crème brûlée 口感比平時嘅再流質啲
加咗熱情果 酸酸甜甜 好適合做ending

🤍𝗥𝗜𝗭 𝗔𝗨 𝗟𝗔𝗜𝗧($𝟭𝟭𝟴) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟴/𝟭𝟬
另一個都係餐廳推薦嘅甜品 但出鏡率冇咁高😂
係個整得好smooth又唔太甜嘅rice pudding!
飯粒煮到好軟綿綿 帶點海鹽焦糖味
但如果前面食太飽就唔係太適應再嗌呢個
Overall嗌咗嘅嘢食都好高質 可以revisit嘅一間餐廳!
菜式選擇唔多 亦係比較家庭式嘅法國菜
環境氣氛好有情調 但我都係覺得啱3-4人到訪😂
餐廳空間其實都唔算大 想食記住book枱!
*温馨提示: 呢到嗌水要比錢架!!
  • Os  A  Moelle