今日同朋友嚟食呢間法國特色嘅西餐廳。首先佢地理位置少遠,唔係好近地鐵站,如果著高爭鞋會攰死,而且佢唔算係Fine dining,我諗causal啲去食都ok~首先坐底後佢會問你飲Still Water or Sparkling Water,係無免費Tap Water,所以2位朋友就叫咗$30任飲水,我就嗌咗杯Americano (幾好飲。之後就會上包同牛油,嗰塊包真係好硬好韌,牙較少啲力都咬唔到我哋嗌咗牛骨,好特別,可以用嚟送麵包,偏鹹,但都幾好食,有滿滿嘅骨膠原,不過都好肥吓洋蔥湯幾有層次,係焦糖化嘅洋蔥但係完全冇燶味,算係我飲過數一數二好飲嘅洋蔥湯。不過佢真係幾鹹,我自己鍾意食鹹嘢,所以覺得冇乜所謂,但係友人已經覺得太鹹,飲咗兩啖就唔飲。田螺係純粹橄欖油漬嘅調味,個人認為有少少失望。田螺肉好肥好大粒,但係個調味真係太普通,之前食過法國私房菜嘅調味比較特別,所以呢個都比下去。Main Course我地嗌咗鴨肉同八爪魚,詳細有啲咩調味料都唔係好記得,不過鴨肉幾嫩口,但係鴨肉嘅皮整得麻麻地。八爪魚剩係得尾部比較入味,但係個汁都係好鹹⋯⋯有機會嘅話我哋應該揀生牛面頰或者其他款式。最後走到我

之後就會上包同牛油,嗰塊包真係好硬好韌,牙較少啲力都咬唔到

牛骨髓

洋蔥湯

田螺

鴨肉
八爪魚

最後走到我哋嘅甜品,百香果焦糖燉蛋!真係非常之特別,從來都冇見過呢一個整法,百香果酸酸甜甜,非常之開胃,焦糖做得好脆,燉蛋偏向奶滑口感,值得一試!
百香果焦糖燉蛋
生日