2023-02-16 15 瀏覽
知道上環新開左全港首間英式中菜,主打英國唐人街既特色中菜,就特登搵左個weekend 去試下餐廳裝修簡潔,座位闊落,坐得好舒服,而且仲設有室外座位,岩曬一班朋友過黎傾計中午時份有al la carte 同weekend brunch ($399)咁我地當然係叫weekend 先有既brunch set, starter 可以揀點心/Chef's appetizer 同朋友一齊叫就可以試勻兩個點心用傳統大蒸籠上,蝦餃同燒賣食落都好新鮮,同行朋友話潮州粉果皮薄餡靚,富有層次跟餐仲有香酥鴨,比起北京填鴨冇咩肥肉,口感皮脆肉酥,以葱白、青瓜絲、甜面醬等佐食,肉嫩皮香有別於香港大部份餐廳,1908 上菜節奏更貼近西方,侍應會觀察你進食進度再一道道慢慢上主食咕嚕肉配白飯仲有宮保蝦球炒飯,我個人幾鐘意呢個炒蛋飯底,冇白飯咁悶但唔會似一般炒飯咁油膩熱氣蝦球大大隻十分飽滿😍口感十足;而咕嚕肉則外脆內香軟,酸酸甜甜好開胃飲品方面我要左杯lemongrasa mojitos 酒精味唔算重,非常清新易入口朋友點既粉紅色cocktail 係suzie wong,飲得出玫瑰既清香同荔枝既清甜,推薦🍹👍🏻

2023-02-12
  • 香酥鴨跟薄餅