2023-02-08 52 瀏覽
話說車車有段長時間都係英國, 除左食fish & chips, 食得最多就係china town嘅中餐, 早排同好姊妹食飯果陣傾起英國嘅趣事, 就有點掛住英國留學時食嘅生活! 於是今晚就揀左一間比較特色既中菜館食飯, 餐廳位於上環嘅柏廷坊, 打開lift門就會見到好grand嘅1908招牌, 入面環境幾大, 除左有普通座位, 仲有廂房, 更設室外位置, 雖然果日有d凍, 但仍然有唔少外國人坐出面, 咁岩又有d雨粉仔, 非常“英國”🙈 好有英國留學時期既感覺, 十分懷念! 🍸1908bc Classic Bloody Mary Bloody Mary係其中一款車車幾中意嘅cocktail,酸酸辣辣嘅口感相當清新開胃🍸黃蘇絲好姊妹果杯Cocktail入口帶香甜嘅荔枝同玫瑰味, 好容易入口, 岩哂女仔飲!✨️蝦多士配甜辣醬新鮮炸起嘅蝦多士香脆可口, 上面大大隻蝦係上面, 食落一d都唔油膩, 咩都唔沾都好好味, 沾埋個甜辣醬就更惹味啦! ✨️香酥鴨跟薄餅香酥鴨食法類近片皮鴨既, 兩款都係用中式餅皮包住鴨, 青瓜,京葱同海鮮醬, 片皮鴨就用鴨皮而香酥鴨就鴨肉絲, 一啖咬落去口感超豐富, 好快就清哂成

🍸1908bc Classic Bloody Mary
酸酸辣辣嘅口感相當清新開胃

🍸黃蘇絲

✨️蝦多士配甜辣醬

✨️香酥鴨跟薄餅
香酥鴨食法類近片皮鴨既, 兩款都係用中式餅皮包住鴨, 青瓜,京葱同海鮮醬, 片皮鴨就用鴨皮而香酥鴨就鴨肉絲, 一啖咬落去口感超豐富, 好快就清哂成碟啦!

✨️椒鹽脆豆腐
豆腐外脆內軟, 豆味香濃, 一口一粒, ,配啤酒一流呀!

✨️中式燉湯
當晚嘅燉湯係花膠響螺雞湯, 熱辣辣超足料, 滋補又滋潤

✨️“KFC”椰菜花
好奇寶寶s見到個名就好想點嚟試下係咩嚟,
原來係甜辣醬椰菜花, 廚師先用粉漿包住椰菜花拎去炸, 再用甜辣醬炒, 粒粒椰菜花都被甜辣醬包裹住, 賣相有少少似咕嚕肉, 食落甜甜辣辣幾開胃

✨️集會脆麵
身為澱粉質人最後點都要食番個粉麵先叫完滿, 我地就揀左個集會脆麵試下, 脆麵炸得好香口, 上面放滿肉絲/海鮮/菜等等, 非當豐富,
再少少醋落去更好味呢!
2023-01-31