2021-08-26 163 瀏覽
Omakase 香港越開越多如雨後春荀,但各間師傅各施各法。與好友午間相聚,大家都愛好日式美食,友好提議公司附近新店質素不錯可一試,我地就去試咗呢間----霜瀛。入口有點神秘,可從外直接行兩層健康樓梯上或從酒店坐電梯上二樓,見招牌推門入豁然開朗,侍應招呼週到,舒適感由然而生,廚師發辦,坐低等食,menu都費事睇,與好友們傾談間,沙律到了。非常新鮮!汁調較到酸甜度剛好,同沙律菜新鮮嘅味道非常配合!準!茶碗蒸最重要有濃郁蛋香而又滑,蒸嘅時間剛好,準!水雲醋滑而微酸、甜粟甜而爆汁、蟹肉苦瓜食到出晒力先嗒到一絲甘苦,薄得嚟好爽脆,蟹肉鮮甜。比前菜開晒胃嘅情況下,海鮮刺身到嘞!師傅清晰講解先後食序後唔理三七廿一,手起筷子落將白魚生片送囗中。魚味鮮美!之後食八爪魚吸盤,食過後大家都討論著同一事情,就係新鮮到食完後有層薄衣吸附著在脷上。然後食池魚,嘗後魚香停留在日中一段時間,非常過癮!好靚!金萡魚子醬磯煮鮑魚配鮑魚肝醬飯加大拖羅,鮑魚軟糯魚子醬咸香配上肝醬飯,非常上頭,大拖魚油豐富,魚香四溢。之後手握壽司每件各具特色,每次放入口"好味"聲此起彼落,非常開心!中身吞拿壽司此店可謂食勻全港最好味!經師傅

中身吞拿壽司此店可謂食勻全港最好味!經師傅以秘方醃製,吞拿嘅鮮魚味以倍數在口中爆發!

牡丹蝦上配海膽,配搭有新鮮感,蝦肉肥美爽甜帶點黏口,加上海膽嘅味道,不禁忘我地閉起雙眼享受味道對味蕾嘅沖擊。

見玉子就知接近尾聲,蛋味好香,蛋身好滑,比平常食到嘅再甜小小。

魚子拖羅蓉飯,在青葱芝麻點綴之下,好想再添多碗,但同時發現已經飽哂!最後嚟多個栗子雪糕收尾,完美!

師傅每道都精準拿捏得剛剛好,其間師傅有講有笑,風趣幽默,與一聚友好度過咗一個非常愉快嘅時光!
  • Omakase