2020-03-06 537 瀏覽
我平時都係呢間店嘅熟客,食咗咁耐品質一直都冇變。最近見到間店好似開始試新野,於是我就點左一個鰻魚炒飯同埋一個牛油果三文魚刺身丼,試一試廚師功底把日本豉油和 Wasabi 來拌牛油果的吃法,飯底用了大量牛油果和檸檬汁拌米飯,營造出壽司飯的口感!第一口,好像吃三文魚刺身,再加點 Wasabi ,慢慢食落去,就更像素食版的拖羅,不是誇張,牛油果那個肥腴的口感超級好,好有魚油的肥美。而且每天都吃一隻牛油果,淨吃有點寡,連住三文魚,好味健康養顏又飽肚!不過呢個要下午茶嗰陣又或者晚市嘅時候問廚師,如果佢肯做就一定有~至於鰻魚炒飯,冇得彈,見到有人特登係中環行過嚟食 我是試完終於知道點解,要令到鰻魚炒飯冇油膩嘅感覺,每一粒飯都是完整,而且鰻魚食落去的口感居然是甘脆的,連飯一齊食,居然又係溶於口 感覺太好~不過呢兩個都係是日,記得問廚師可能先會有~ 不過同經理傾計,佢哋話準備裝修間店,要重新整理菜單,所以先俾我試吓味

三文魚刺身牛油果丼
特色鰻魚炒飯