2012-04-19 15 瀏覽
夜晚上完堂就落上環試下聚點坊 其實我都喜歡上茶樓, 但現在的茶樓都趨向集團化, 點心千篇一律, 質素下降 , 又貴, 因此都少去了 好彩現在開了不少有質素的點心店! 點心愛好者能夠隨時一盎二件! 但點心店在上一輩的眼中可能都比不上酒樓, 因為不能坐得耐 這一帶都有不少食肆, 但人流不太多, 周遭都比較黑暗. 聚點坊夜晚不多人, 不用等就入得! 没有茶壺/茶包, 只有一個杯, 原來係選擇了飲那種茶後, 侍應會幫你斟茶, 感覺真的好似普通茶餐廳呢. 茶錢要2蚊一位. 我要了普洱. 點心選擇不多, 價錢適宜, 大約十幾蚊一個點心. 叉燒腸: 皮薄! 裡面的叉燒和蔥粒隱約可見 粉腸並不一夾即破, 都幾"煙un" ! . 叉燒就有點乾. 整體都好好味!! 流沙包: 很細少, 只有一個小孩的拳手般大. 我覺得個皮有點乾, 還見到少少毛髮, >< (要注重搓面粉過程的衞生!! ) 流沙度都幾好! 充滿奶黃味, 但我再是喜歡充滿咸蛋黃味的傳統流沙包. 燒賣: 比較普通. 又細粒, 入面的蝦又少又細 . 唔抵 煎蛋牛肉飯; 不太好山竹牛肉的味道和氣味. 所以無咩點食. 飯
夜晚上完堂就落上環試下聚點坊

但點心店在上一輩的眼中可能都比不上酒樓, 因為不能坐得耐

這一帶都有不少食肆, 但人流不太多, 周遭都比較黑暗.
聚點坊夜晚不多人, 不用等就入得!

點心選擇不多, 價錢適宜, 大約十幾蚊一個點心.
叉燒腸 : 皮薄晶瑩
叉燒腸: 皮薄! 裡面的叉燒和蔥粒隱約可見
流沙包 : 都幾細個
流!
燒賣: 很普通
燒賣: 比較普通. 又細粒, 入面的蝦又少又細 . 唔抵
煎蛋牛肉飯
煎蛋牛肉飯; 不太好山竹牛肉的味道和氣味. 所以無咩點食. 飯粒分明!
茶位包人2蚊, 合共73!
2012-04-18
叉燒腸 : 皮薄晶瑩