2015-06-10 1219 瀏覽
茶檔驚喜平民雞翼 By ✪ Miss H’s ®eview ✪  本身甚少食茶餐廳,因為怕啲嘢油同多汁,好易食得好飽滯,我腸胃麻麻地...加上有時環境唔太乾淨。不過今日心情唔太好,午飯時間,冇idea食乜,周圍行行吓去到上環市政大樓,求求其其入咗呢間茶餐廳。望望餐牌,燴飯/意粉/米粉拼任揀嘅餸—扒/雞翼/腸蛋/餐蛋etc... 係一啲平時唔食嘅嘢,今日explore吓give it a go!原本imagine雞翼會係2/3舊縮晒水煎燶晒乾晒嘅翼仔, 之但係行過見到有顧客食緊雞翼,竟然係大大隻全翼,仲幾金黃色同啲汁幾靚,好啦雞翼先生您win.. 味道 8/10雞翼豉油汁意粉 $26雞翼真係幾大隻,首先一定好味過大部分茶記同連鎖快餐店,唔會炸到啲肉實同燶晒,唔厚粉唔係deep fried ;新鮮整起,個醃料個味調到岩岩好,唔覺超強味精,sides係脆脆地,入面肉嫩Juicy同啲油mix埋好正。反而有啲失望係個汁,色水靚,但係好似冇乜味,連老抽味都冇乜!有啲好奇咩構成咁深色,不過如果佢咸少少,多啲豉油豆香味、老水或瑞士汁,可以提升全個意粉—可惜依家只係提升到.........個
茶檔驚喜平民雞翼

By ✪ Miss H’s ®eview ✪

味道 8/10

雞翼豉油汁意粉 $26
燴雞翼豉油汁意粉
反而有啲失望係個汁,色水靚,但係好似冇乜味,連老抽味都冇乜!有啲好奇咩構成咁深色,不過如果佢咸少少,多啲豉油豆香味、老水或瑞士汁,可以提升全個意粉—可惜依家只係提升到.........個look..lol 好在意粉質感ok, 唔痴唔硬唔過軟。

賣相比我想像嘅茶餐廳食物image好,講真如果佢改下個靚碟,改個靚名,加個國家名,例如「馳名秘制(瑞士)汁雞翼意粉」,絕對上到名牌餐廳的枱,賣貴2-3倍。

茶 $0
老闆超忙落柯打同遞餸,分身都不暇,但仍然中途好體貼地:「比杯茶您丫呀妹」,其實大部分人有叫嘢飲,佢都留意到我冇;雖然當時已食到一半,覺得好窩心呀,起碼佢唔嫌棄只做得我$26大元生意咁少!

環境服務 6.5/10

市政大樓嘅茶檔環境都係咁啦,圓枱同人搭枱,窄窄地,呀姐大大聲咁,坐一陣食個飽飯咁都冇問題嘅,都係貪佢快同平姐!不過由於上述提及嘅一杯溫暖嘅茶,加咗分!

價格 8.5/10
哇唔好玩啦,$26一個(改名後)「馳名秘制汁雞翼意粉」,大大碟,簡直超值啦—一杯咖啡都唔洗嘅錢,上環午市,即叫即做,what else are u looking for?

Conclusion: 本身真係冇乜期待,只諗住求其搵啲食物stuff吓個肚就算,但竟然比到驚喜我呀!令我有啲對茶餐廳改觀,唔係淨係serve d炸到燶晒細細舊肉大大pat落飯面,good discovery!

再嚟嗎?

好,可能遲啲先,因為始終今日食完有啲覺得好頂肚少少滯,但會再嚟,因為好好味—但下次會試雞扒,睇落好大塊好靚好多人叫!
燴雞翼豉油汁意粉
  • chicken wings