2019-11-06 579 瀏覽
閒閒地想食個下午茶,亂咁行入一條小巷,亂咁食咗依間餐廳,驚喜又說不上,不過都算穩打穩紮,係一間有香港特色嘅小店。滑蛋叉燒飯,香港打工仔應該冇邊個未食過。呢度賣得唔貴,50幾蚊中環價錢來講正常啦,叉燒可以多幾塊囉,但係佢碟野嘅份量係夠飽嘅,啲滑蛋唔算係最滑最香嗰隻,佢啲叉燒就幾好食,小小半肥瘦咁,我個人喜好係要肥多少少就最正喇。炸雞髀襯薯條其實冇可能難食嘅,佢隻雞髀嘅味道都醃得幾好,都做到外脆內軟嘅,啲肉仲好juicy添,30幾蚊夫復何求?佢啲雞皮冇乜粉,我自我感覺良好覺得食咗都唔會覺得好飽滯。我欣賞佢啲薯條夠 raw,唔會話加好多鹽加好多調味粉咁。雞髀同埋薯條都係即叫即炸非常新鮮熱辣辣。總括來講,都幾抵食嘅。

滑蛋叉燒飯

炸雞比

總括來講,都幾抵食嘅。
滑蛋叉燒飯
炸雞比