2022-06-21 512 瀏覽
都有一段時間無寫食評,今日入開上水整車,於是就搵吓呢頭有咩好食。老婆知道我在上水,就即刻介紹我嚟呢間雞湯麵。一睇餐牌,有好多唔同款式的雞湯麵,見到有芫荽雞湯麵,諗都唔駛諗一定叫呢個(因為我超鍾意芫荽的味道)。湯麵好快就到,一上到枱,真係名符其實,因為成個湯碗都佈滿芫荽,啲芫荽嘅數量應該仲多過打邊爐的芫荽皮蛋湯。上枱嘅時候已經聞到超濃的芫荽味。首先即刻夾左住芫荽來吃,啲芫荽食落好爽脆,同埋亦都無浸淋,食落口唔錯。然後就入咗啖湯,個雞湯亦都真係好濃,飲落幾鮮甜。而啲雞嘅份量都好多,起碼有成七至八件,而且啲雞肉亦好滑,同埋啲雞本身都好好味(餐廳會有碟豉油俾顧客食雞時用,但相信就咁食已經好正,無豉油都絕對無問題。平時食麵都好少會飲啲湯,但呢個雞湯真係好濃,最後竟然成碗飲晒。整體嚟講,這碗雞麵真係正,唔怪得6點幾都未到晚飯旺嘅時候都已經坐在好多客,而且店外等外賣亦都超多人。如果鐘意食米粉或者米線嘅朋友可以試吓,相信會比麵更加入味。完全值得推介,可以再嚟食過
完全值得推介,可以再嚟食過