2016-04-05 1135 瀏覽
適逢朋友介紹,話上水有間唔錯嘅日本餐廳叫「漁匠料理」,於是就膽粗粗去試下,睇下有咩驚喜。去到目的地,第一眼見到嘅係門口嘅「暖簾」,入到內堂亦都見到一啲小木牌、畫作同唔同款式嘅酒樽,相當乎合日本餐廳嘅格調 。我地去到嘅時候係晚市嘅早段,但係餐廳已經有過半嘅食客,呢個時候我就知我一定無揀錯地方 !坐低左之後,我同朋友叫左幾款菜式,分別有仿佛魚刺身、珍寶桶裝刺身丼、軟殼蟹天婦羅同埋備長炭燒物。其中仿佛魚刺身同備長炭燒物令我尤其難忘 !打頭陣嘅係仿佛魚刺身 。細佬學識淺薄,未聽過呢種魚,以為會同其他刺身一樣較為肥美,但係原來係比較啖味,不過配合埋酸辣嘅醬汁,感覺相當清新,又有開胃嘅效果,以前菜黎講係唔錯嘅選擇!雖然話佢個醬有少少辣,但係辣味入口即逝,就算唔食得辣嘅人都接受到!另外,每一片刺身都係紅白相間,望落去已經相當吸引,食落口亦都非常鮮嫩,再加埋有原條魚做伴碟,簡直就係集視覺同味覺嘅享受於一身 !另外要提嘅就係備長炭燒物啦!我地總共叫左四款串燒,分別係鹽燒豬脛肉串、鹽燒大蔥雞肉串、鹽燒煙肉蕃茄仔同埋鹽燒牛舌 。見到伙計捧住個炭爐過黎真係好驚喜,完全無諗過有得自己燒,而且餐廳仲好窩心,事前已
仿佛魚刺身
打頭陣嘅係仿佛魚刺身
備長炭燒物
。見到伙計捧住個炭爐過黎真係好驚喜,完全無諗過有得自己燒,而且餐廳仲好窩心,事前已經將食物燒到八成熟,等我地可以享受燒煮嘅樂趣,又唔會話等好耐先有得食,真係好有心思
!燒嘅時候已經香噴噴,食落更係停唔到口,唔單止肉質鮮嫩,咬落去仲要肉汁四濺,雖然無太多花巧嘅配料,但係肉嘅鮮味可以透過鹽醃帶出,簡單又惹味
。四款串燒入面,鹽燒大蔥雞肉串同鹽燒煙肉蕃茄仔係比較突出嘅兩款。大蔥為雞肉加上蔥嘅香味,食落有陣陣幽香;而蕃茄仔嘅汁,就為煙肉加配另一種質感同層次,口感更佳
鹽燒大蔥雞肉串
最後要讚一下呢度嘅員工,佢地待人有善,又會主動為客人介紹菜式,令客人有賓至如歸嘅感覺,唔怪得有咁多人推介
喺度附上收據一張。下次有機會一定要試埋其他菜式
2016-03-31
仿佛魚刺身