幫朋友慶祝生日﹐本來話食自助餐﹐但因女士眾多﹐驚食量少蝕底所以選雞煲朋友們早就坐在最入那張檯﹐左面是一道門通往樓上(以前舊店就係對面既樓上擴展經營範圍﹐依家就直接係樓上﹐方便)﹐右面是廚房/廁所﹐遲到的我就坐在左面﹐D人出出入入都踢凳腳一吓個爐用鐵架圍住﹐可能係防止有水濺熄個火。不過我哋個爐唔生性﹐煲極都唔滾﹐個鐵架又阻住睇唔到係唔係無火﹐唯有舉手。舉左手兼嗌左成分鐘﹐先後有幾個店員對我哋視若無睹﹐或是做住yes man之後放飛機﹐先至有一個埋黎check下﹐之後話“轉頭”﹐跟手上左去。。。第二個如是。。。第三個先至逗下個架﹐攞第二支Gas試﹐先至發現個爐有問題﹗剛煲滾無耐﹐灼緊菜既時候黎加水﹐想浸死晒佢哋咩﹐知唔知4℃-65℃係食物危險溫度黎架﹐結果堅持75℃ 15秒原則的我就等到D菜老晒先有得食而到無水時又無人加水加單一隻細雞同一D菜﹐D野未到時﹐有店員埋黎﹐不過唔係執檯﹐唔係清走D空碟空籃﹐而係淨係攞走個煲蓋﹗全場都係食緊雞煲﹐夠爐夠煲但係唔夠蓋﹗ 結果咪係無蓋用囉﹗D員工金精火眼咁想我哋讓番張檯出黎都無用﹐因為火都唔滾 生日蛋糕﹖有﹐不過費事左住人哋做生意以及受盡員工們的白眼﹐

個爐用鐵架圍住﹐可能係防止有水濺熄個火。

剛煲滾無耐﹐灼緊菜既時候黎加水﹐想浸死晒佢哋咩
而到無水時又無人加水

全場都係食緊雞煲﹐夠爐夠煲但係唔夠蓋﹗
結果咪係無蓋用囉﹗

D員工金精火眼咁想我哋讓番張檯出黎都無用﹐因為火都唔滾

生日蛋糕﹖有﹐不過費事左住人哋做生意以及受盡員工們的白眼﹐所以轉場去了

題外話/補充資料: 王老吉$9﹐比汽水$8貴$1㗎﹐要睇清楚菜牌﹐單純問店員你就輸了
2012-09-02