2016-03-02 1264 瀏覽
喺上水好難搵到素食館,在網上搜尋一下,見到呢間普陀素食,再喺openrice 睇下,毁譽參半,真喺戰戰驚驚嘅心情試下。成間舖都喺好街坊feel,昏昏暗暗,裝修簡單,牆上貼咗證嚴法師嘅靜思語,耳邊傳嚟一些佛教音樂,只有一個阿姐一腳踢,斟水、招呼、落單兼收錢,走來走去好忙,但招呼好熱情,笑容滿面,其他客人都同佢有講有笑,好有溫情,一問之下原來唔喺老闆娘,只係敬業樂業,真難得。佢推薦咗幾味店鋪主打比我哋,包括:素鹵味拼盤、五柳仙斑、法海蒲團、竹苼素翅及菠蘿素咕嚕肉等主打比我哋,味道比想像中好。五柳仙斑和菠蘿素咕嚕肉賣相不錯,沒有之前openrice 2010 食家post嘅相片咁膠,可能換了厨師,酸甜醬調配得唔錯,呢個非常關鍵,不稠不稀,味道恰到好處。素鹵味拼盤,搭配不錯,齋叉燒顏色適中,無一劈鮮艷醬汁,唔會因為色素而搞到唔敢食。最好食就喺素鴨,值得推薦。竹苼素翅配料豐富,四個人食略嫌份量太多。法海蒲團賣相亦佳,名字已經無得輸,原來喺髮菜加西蘭花,嗰獻好OK,味道唔錯。總得來說,覺得食物水準唔錯,當然唔可以同高級素食館比較,一分錢一分貨,街坊生意,只要唔好太高期望,趁熱食,物有所值。
竹苼素翅配料豐富,四個人食略嫌份量太多。
素鹵味拼盤
菠蘿素咕嚕肉