呢間餐廳真係好出色啊,食物同平時食開嗰啲真係天差地遠!首先,前菜嘅黄金魚皮食落竟然一啲都唔油,班脆度嘅感覺啱啱好,仲有嗰鹹蛋味,微微嗰種,唔會太勁,咬一啖已經覺得融入咗美妙嘅粵味世界。而家嗰法式酥皮,外酥内軟,加上魚子醬嘅鹹香,每一啖都夾雜住奶油同酥脆嘅完美對話。肉食方面嘅脆皮同海山骨就真係我嘅心頭好。脆皮嘅炮製過程雖然繁複,但成品絕對值回票價,皮爽肉嫩,簡直係美食嘅極致。至於海山骨,嗰腐乳味重得嚟又唔膩,肉質軟嫩鹹香,配紅酒真喺絕了!睇落最特別嘅莫過於嗰鮮花蟹炒水牛奶,料足味美,蟹肉鮮甜,同水牛奶嘅滑潤相得益彰,真係好正!結尾嘅石榴慕絲簡直係一個完美嘅收場,輕盈又帶有果香,連我呢個唔係咁鐘意甜品嘅人都一口接一口。啲菜份量都算足,個老闆又真心,感覺佢哋對食物嘅用心同熱情真係喺嗮成個餐廳散發出嚟。下次仲要帶埋我啲朋友嚟,佢哋一定會鐘意嘅!👍🌟💖

2024-01-10 1068 瀏覽
脆皮炸雞 🐔$680晚市最後一隻都比我地嗌咗~皮脆肉滑而且燒到唔會乾身碟底保留咗肉汁 餸飯必備本身叫咗一碗飯Share 嘅我都忍唔住叫多碗食🍚菊花玻璃蝦球配蓮子泡自家製特級蝦油$238@1上枱嘅時候職員先會將蝦油滴上確保油香唔會揮發?~蝦球肉質爽彈🦐蓮子泡可以中和蝦球嘅鮮味保持返平衡
脆皮炸雞 🐔$680
晚市最後一隻都比我地嗌咗~
皮脆肉滑而且燒到唔會乾身
碟底保留咗肉汁 餸飯必備
本身叫咗一碗飯Share 嘅我都忍唔住叫多碗食🍚

菊花玻璃蝦球配蓮子泡自家製特級蝦油$238@1
上枱嘅時候職員先會將蝦油滴上
確保油香唔會揮發?~
蝦球肉質爽彈🦐
蓮子泡可以中和蝦球嘅鮮味保持返平衡

• 脆皮炸雞
2023-12-21 982 瀏覽
同屋企人食生日飯 試下呢間位於跑馬地既中菜—🐷 陳皮叉燒🐔 三杯雞腳筋🐷 拔絲伊比利亞豬咕嚕肉🐔 煙燻豉油雞🥬 蒜蓉炒時菜🍛 鴛鴦炒飯—陳皮叉燒都幾得意既 用上本地+日本+西班牙的豬來做的叉燒 各一件可以一嘗不同產地的豬的味道同口感 但最後個人都係比較喜歡本地豬🇭🇰❤️招牌豉油雞和咕嚕肉都吾錯 最後未夠飽 係吾知點解會揀左叫鴛鴦炒飯😹不過環境闊落安靜 食個晚飯小菜都OK既😇 但價錢吾平 未有太大意慾再訪😅
同屋企人食生日飯

不過環境闊落安靜
食個晚飯小菜都OK既😇
但價錢吾平 未有太大意慾再訪😅
2023-09-25
這家位於跑馬地的高級精緻點心店讓我留下了一些負面印象。首先,性價比低,價格較高而食物表現未能與之匹配。服務方面,令人失望,尤其是在倒茶的環節,員工似乎缺乏主動性,明明飲緊普洱,倒錯咗鐵觀音茶,又唔幫我哋換返杯茶。更糟糕的是,小朋友居然收茶錢,這實在是有些荒謬,讓整體用餐體驗變得不夠舒適。雖然食物外觀精緻,但口感卻未能滿足期望,讓人感到一種視覺與味覺的落差。這種情況使得整體評價偏向負面,我認為有其他更值得一試的地方,不太會推薦這家店給他人。期望它能夠改進服務態度和提升食物品質,以吸引更多的食客。

從釜山回港,第一頓由友人發辦的晚飯選址跑馬地。甚少到訪跑馬地,原來地點也頗好找,從銅鑼灣乘搭叮叮到跑馬地總站,下車後往成和道直上,「HongKong Cuisine 1983」入口設在一條名為載德街的小橫街之上。聽聞新任總廚 Chef Silas Li,愛好鑽硏順德菜式,這件為肖為妙的石雕,令我聯想起順德客家的梅菜扣肉。安坐片刻,人齊開飯!前菜是竹笙釀日本帶子慕絲配秘製 XO醬,除名字帶著 Fusion 意味,實際也離不開總廚多年的法國菜經驗。尤其入口幼滑的帶子慕絲,顯然將法式烹調摻合中式的竹笙之中,還有自家製 XO醬作佐味,湊出中法滿滿的新意來!Chef Silas Li 別出心裁的 XO 醬,不單包含一般的蝦米、蝦乾、乾瑤柱等、更摻進了比目魚乾、瀨尿蝦乾、自家製瑤柱油,大家要認真細味啊!光是擺盤已叫人心花綻放的花雕蟹蒸蛋白配百合泡。這是一道具備多重滋味的菜式!吃前先由侍應替我們添上自家秘製的蟹油。雞蛋內第一重享受是自製的潮州蟹湯蒸日本蛋白、第二重是花雕蒸的鮮拆蟹肉、第三重是百合泡沫與自家秘烤蟹油!舌尖彷彿經歷了雞蛋的奧秘,難免初心總會傾向雞蛋的一面!奧秘還沒有完,最後要品嚐霸氣的蟛
安坐片刻,人齊開飯!

光是擺盤已叫人心花綻放的花雕蟹蒸蛋白配百合泡

奧秘還沒有完,最後要品嚐霸氣的蟛蜞蟹,終於等到把整蟹吃掉的時刻。蟛蜞蟹處理得恰好,鹹香酥脆之餘,竟沒有一點刺口,蟹腹中的禮雲子更具有令人神往的馥香!
接著是懷舊手工粵菜的蝦多士,不得不稱讚總廚的用心,它成為我人生中最美的蝦多士!
未上桌已傳來誘人香氣,不單賣相出眾,口感更是份外酥鬆香脆,而特別濃厚蝦香及彈牙蝦肉,讓人齒頰留香,加上完全沒有膩意,不愧令我稱讚它為毫無菱角、無可挑剔的蝦多士 !

美味的背後,先從挑選本地野生海中蝦開始,而每件蝦多士也是獨立製作,蝦與麵包之間還夾著一層精心製作的蝦膠。為使達到完美效果,麵包也必須經過冷凍才塗上蝦膠。每一個步驟也來得一絲不苟,下次我要預訂兩隻,一人獨享!
蝦多士後是一道令人驚訝的菜式。將扣鵝掌去骨釀進雞翼內,再以滋味鮑汁燜煮,賣相美侖美奐!繼而享受到從未有過無骨鵝掌與雞翼的柔潤與順暢口感,此道非比尋常的雞同鴨講,原來可以來得無比的咬弦,讚!
Chef Silas Li 的順德菜終於出場了!大良炒鮮奶是一道考功力的菜式,講求火喉與手勢的配合,鮮奶要炒得香滑、色澤光亮而挺身,相信面前的大良炒鮮奶是無庸置疑了!

選用順德水牛奶和牛乳混合蛋白製作,口感的確幼滑無瑕,而奶香更是濃厚豐郁 ,一點點甜韻也許是刻意留下的驚喜。
順德魚雲羹是我最喜愛的順德菜之一!
乳白的魚湯底來得濃厚、兼富膠質,拌入陳皮、胡椒、絲瓜、粉絲、甘筍、雲耳和冬菇等點綴,譜出不同的鮮味與層次感。
不時會感受到魚雲細薄的魚肉和啫喱狀,一道用料豐富的順德魚雲羹!
魚羹過後是賣相獨特的順德家鄉煎釀鯪魚!簡單講要將鯪魚肉拆出,並保留完美魚皮、魚頭及魚尾,再來打製鯪魚膠,工夫與心血已耗不少!可是 Chef Silas Li 的處理方法更為嚴謹,將釀入鯪魚膠的鯪魚蒸熟,待定形後風乾,必須確保魚皮收縮後再煎炸!

果然魚皮的焦香和脆度更加出色,配合彈牙的鯪魚膠,獲得雙倍順德釀鯪魚的滋味!

咕嚕肉是粵菜街知巷聞的菜式,然而總廚的拔絲伊比利亞豬咕嚕肉配豬油渣,又如何跳出特定的框框?
經多次試驗,千拉不斷的拔絲,相信是咕嚕肉一份創新的驚艷!
除了新鮮菠蘿、青椒,還有脆香兼邪惡的豬油渣和炸豆卜,個人認為連同鬆化彈牙的咕嚕肉一同咀嚼,效果更美!
無論是脆皮雞,又或是當紅炸子雞,粵菜首要要求必然是雞皮夠脆! Chef Silas Li 先將原隻雞上檯,打咭期間隱約中聽到雞皮餘溫發出吱吱響聲,隨後發現本來原好的雞皮上有兩道小裂㾗。

打咭完畢,再次出檯的脆皮雞經走油後,換了另一個賣相。大家可起筷之餘,雞皮的確細薄脆香而不油,相信有賴風乾的效果。而雞肉則柔滑可口,做到完美的外脆內嫩!加上雞隻本身已有足夠醃味,不用額外調味料已叫人滿心歡喜!
尾聲的一道野菌魚湯浸菜心,清雅美味去油膩。條條青綠菜心爽口細嫩,非常好吃!
Chef Silas Li 酷愛甜品,加上受順德菜的薰陶,以 順德雙皮奶作為甜品是不可或缺的!

順德雙皮奶使用順德水牛奶、牛奶和蛋白製作,當中講求火喉與溫度的控制最為重要。如今不假外求,在香港能嚐到如斯郁香嫩滑的順德雙皮奶,功力真不可少窺!
黑糖豆腐花新地是另一款非常討好的甜品!據悉是總廚集合自己喜好而創作的。杯子內蘊藏了自家製豆腐布甸、豆腐雪糕、朱古力雲喱拿海綿蛋糕,拌以台灣黑糖和椰子糖霜,中西合璧的效果,雖分不清哪個是哪個,但混著吃的確很美味。

兩道甜品在飽嚐一頓後,依然有追著吃的衝動,快樂極了!
多謝友人悉心安排,此餐後減肥工作刻不容緩!

Hong Kong Cuisine 1983
香港跑馬地載德街 2-4號雅怡閣1樓
電話: 2893 3788

題外話/補充資料: 記得要預訂菜式!
2023-11-13
  • 蝦多士
  • 脆皮雞
  • 雞同鴨講
  • 順德雙皮奶
  • 黑糖豆腐花新地
2023-11-19 517 瀏覽
這夜來到跑馬地一間精緻的粵菜食府開餐,跟一眾好友品嚐美味的招牌及順德菜過了一個很回味的晚上。這夜的食府是位於幽靜跑馬地中的壹玖捌叁,是間以新鮮優質食材供應香港本地特色菜的餐廳。甫踏上一樓便看見這個肥瘦均稱的東坡肉玉石擺設!即時令我想起在台灣故宮博物院內的玉石美食。然後行近魚缸見到一群生猛的小蟛蜞跟我Say Hi,於這晚其中一道菜我們也可以品嚐得到。餐廳內沒有浮誇的裝潢但擁有非常清麗雅緻的環境,我們這夜安座於幽靜的廂房內用餐,大家也在此吃了一場舒適又滿意的晚餐。席間有喜歡喝酒的朋友所以我們也跟上三款美酒來配襯美食好爽耶。第一道來到我們面前的菜式是竹笙釀日本帶子慕絲配秘製XO醬,驟眼看有點像淮山般的模樣,不過要細意品嚐才感受到這菜式箇中精彩的細節。野生竹笙從來是我喜歡的菌類吃下尤其爽脆,內裏包裹著以新鮮帶子打出來的香滑慕絲,再綴以自家製作的惹味XO醬,吃下去爽身中帶上嫩滑口感很吸引,配搭清鮮加鹹香的味道造就出這非常可口之物。緊接著這道美絕的花雕蟹蒸蛋白配百合泡賣相非常吸睛!擺盤感覺如在陽光海灘中很有渡假的感覺。品嚐前由服務員在雪白的花雕蟹蒸蛋白上畫龍點睛!將自家煉製的蟹油滴於蛋殼之上,此舉

品嚐前由服務員在雪白的花雕蟹蒸蛋白上畫龍點睛!將自家煉製的蟹油滴於蛋殼之上,此舉將成個畫面變得更加豐富。

我第一眼便盯上了這隻的骰可愛的小蟛蜞炸得非常香脆兼絕不鎅口!別以為只是將蟛蜞炸香奉上魔鬼其實在細節!因為大廚將加有蛋黃醬的蟹肉濃湯注入其中,令一隻嬌小玲瓏的蟛蜞蟹也充滿鮮香味道。

而雪白的蒸蛋白吃下嫩滑到一個點!配襯酒香滿滿的梳梳新鮮蟹肉,吃罷口腔充滿鮮甜芳香的味道勁回味。
然後我們可以品嚐到非常香口的蝦多士!即叫即炸的蝦多士賣相金黃耀眼而且非常飽滿,絕對是客看見便令人食慾大發的菜式,佈滿香濃芝麻的蝦多士口感非常香脆,最重要的是絕對沒有油膩的感覺,滿滿有質感的新鮮蝦肉和蝦膠吃下非常有彈性,沾上點點蛋黃醬來品嚐味道更加吸引。
接下來這道是我挺喜歡的雞同鴨講!亦是Chef Silas其中一款招牌菜,坦白講平時外出品嚐鵝掌真的有點失儀!Chef很細心地將鵝掌去骨讓入無骨雞翼當中,造就成這道啖啖精華不用吐骨的美味菜式,再配襯濃郁黏嘴的鮑汁成件事非常美妙。
繼續這道大良炒鮮奶也是我喜歡吃的菜式!濃郁的水牛奶推至像燉蛋般嫩滑質感恰到好處,滑溜勝雪之餘沒有我討厭的油味,證明了師傅用油的份量和質素也非常講究。
順德魚雲羹絕對是順德手工菜的佼佼者!這碗濃郁的手拆魚羹由魚湯、魚雲以至配料也是廚師團隊一絲不苟的心血,大家真的要細意慢慢好好欣賞。
超級濃稠的魚湯香甜到不得了內裏滑嘟嘟的魚雲口感可愛,配襯相手工切的絲瓜、陳皮、冬菇絲、雲耳絲、甘荀絲和粉絲咬口很豐盈,加點香濃辛辣的靚胡椒粉一起品嚐盡是吸引之味。
接下來又是手工菜順德家鄉煎釀鯪魚!大家可知要將一條鯪魚留皮起肉需要多少功力才能夠完美成功!用上溫熱著的鐵板上檯絕對不用擔心放涼了會有變腥的情況。
掏出來的鯪魚肉加入了臘肉,馬蹄 ,陳皮等食材再釀回魚皮內煎香,吃下去魚皮甘香魚肉豐滿彈牙口感十足味道鮮味。
這客拔絲伊比利亞豬咕嚕肉配豬油渣給了我新衝擊!伊比利亞豬肉的香濃肉味和軟腍質感相信大家也知道,但內裏還加入了香脆的豬油渣和炸豆卜成就出三重快感,而且拔絲的效果非常出色酸甜味也兼備是我喜歡的配搭。

再來這隻非常害羞的脆皮雞!工序繁複的脆皮雞不是每間食店也做得出色,但這兒的出品我就非常喜歡。
雞皮炸得非常香脆而且十分入味,不需多餘的醬汁佐吃也能品嚐到吸引的味道很讚耶。
我們還點來一碟清爽的野菌魚湯浸菜心,那個濃郁香甜的魚湯絕對有令菜心升價十倍的味力。
甜品我們品嚐了三款那麼多率先上檯的是順德雙皮奶伴倫教糕,兩款也是雪白迷人的甜品大家喜歡吃嗎?順德雙皮奶超級香滑奶味亦十分濃郁好味道, 倫教糕帶上迷人的蜂巢賣相吃下口感鬆化沒帶上一絲酸味清甜可口。
這杯黑糖豆腐花新地帶上滿滿吸引的口感!底層是香滑的豆腐布甸配襯自家製豆腐雪糕,伴上台灣黑糖、自家製朱古力、雲呢拿海綿蛋糕粒及椰子糖霜,一杯豆腐花新地也能吃上多種味道和口感真的太巧妙了吧。

最後還有一份栗子意大利軟芝士慕絲配栗子蛋糕及栗子薄脆,冬天正是吃栗子最好的季節所以這個甜品來得非常合時。
首趟來壹玖捌叁品嚐到大廚用心鋪排的精彩菜式確實滿足,吃罷已經非常期待下次再來試其他菜式。
2023-11-13
2023-11-16 477 瀏覽
當日臨時想去,到Open Rice發覺已沒有訂座服務,結果自己致電,反而是訂到。無可否認,無論在裝修,服務,品質方面,的確是優質食府,當然價格亦相當。一定要推薦的是脆皮炸雞,絕對是高水準,必定要點的菜式,而且只售$680,超值。經理推薦的麒麟班,個人覺得不值,所以點了蒸釀星班卷,價錢只是一半,亦是水準之作。個人比較不欣賞的是咕嚕肉,因為太乾,不過同伴卻很欣賞,口味不同。總括來說,這種級數的食府一定要有這樣的水準,才可以吸引到懂得欣賞的人到來,當天就碰到前高官許仕仁在場。不過,此類食府通常提供食物種類不多,相信是貴精不貴多吧。說一些題外話,同伴覺得要去一次X公館,我認為這家的級數更高,起碼在環境格局已經佔優。
脆皮炸雞
2023-11-12
脆皮炸雞
2023-10-16 631 瀏覽
服務態度冇得頂,職員非常親切有禮,非常窩心❤️。食物質素也非常好,炸子雞非常美味,皮脆肉滑又多汁👍😋,非常邪惡的鹹蛋魚皮勁好食😋😋,酥炸白飯魚,也好好吃,地方空間非常闊落。
2023-10-15
生日
2023-08-12 1403 瀏覽
慶祝爸爸生日飯,難得一家人聚會。點左幾個菜式,前菜芥茉鮮魷夠鮮,自制蘿白醒胃!炸黃花魚鬆脆可口入味!煙熏豉油雞,煙熏撲鼻皮滑肉鮮!陳皮义燒肉汁香濃,三款豬肉,西班牙豬,日本豬,本地豬,一碟义燒竟然有三種不同肉質,各有千秋,肉質鬆軟可口,垂涎欲滴!口感一流!啫啫羅馬生菜爽脆,味道不太濃!甜品蛋白杏仁茶香滑,甜度適中!服務盡心,職員細心有禮,每當上菜時都介紹詳盡,令我食得安心之餘更了解廚師對每度菜都用心地去煮及熱誠!餐廳環境舒適氣氛優雅!

2023-08-12
生日
2023-08-05 943 瀏覽
餐廳嘅裝修好優雅,服務態度良好, 座位寬鬆, 點心熱辣辣,套餐好味, 酸微微嘅菜式,配合熱天, 令人胃口大開。初嘗午市點心, 可以試吓晚飯。環境適合家庭聚會,亦都適合與朋友一齊。

2023-08-05
  • 晶瑩蝦餃皇
2023-06-30 1244 瀏覽
又到夏天,朋友從四方八面回到香港,碰巧又有為食朋友生日,所以訂了美味的中菜,慶祝一下!首先來個靚靚前菜,一朵花上面有三文魚子,杯子裏係青瓜配鮑魚,非常清新!女仕們都很喜愛!其他餸酒菜仲有椒鹽白飯魚,醬鴨舌,泰式涼拌魷魚,全部好好味🥂仲有酸辣湯!主菜有白灼蝦,椒鹽小黃魚,醬茶鴨,三種义燒 (日本黑豚,西班牙,本地豬),好食👍男仕話要點澱粉質,叫了小籠包和胡椒餅,仲有我最愛的豉油炒腸粉,食到捧住個肚,好滿足!原來仲可以訂生日蛋糕,有大量新鮮桃的雪芳蛋糕,甜味剛剛好!大家都很快楽的晚上!

2023-04-24 1374 瀏覽
以往經常光顧,裝修後更換了主廚,食物質素大不如前 - 燒賣蝦餃失去了以往的精緻,粉團口感充斥著口腔,口感及味道均欠缺層次。乾炒牛河淡而無味,要著侍應端上鹽巴調味才可勉強吞下半碟。其他以往會點的食物亦已在菜單上絕跡,同樣是老顧客的朋友和我一起光顧,吃每一口都後均對視而冷笑。著實非常失望,以後也不會再光顧了。希望這家餐廳能夠提升食物的質素,甚至邀請以往的行政總廚重新加盟,恢復過去的美譽,亦不令老顧客失望。

2023-04-20 1087 瀏覽
盡量造訪及回訪各米其林餐廳,也嘗試準米其林及衝擊米其林的餐廳,以米其林給人的感受去品嚐。星級:不適用。訂位:非繁忙午市到店。下單:重複菜式名字。上菜:簡介菜式。用餐環境:舒適。 洗手間:好。 此店以其精緻的午市點心吸引了眾多食客。香港米芝連網站上,可以找到這家餐廳的詳細信息,可見此店在口碑上已經積累了一定的人氣。 首先,這裡的晶瑩蝦餃王給,皮薄透明,蝦肉口感鮮嫩,味道鮮美,惟豬肉份量較多了一點。 一口灌湯小龍包,外皮薄而有韌性,湯汁豐富,入口後迅速在口腔中流淌開來。搭配上滑嫩的肉馅,口感一流。 山竹牛肉球,牛肉經過精心調味,鮮美可口。搭配上山竹的香氣,感受傳統氣息。 墨汁魷魚餃則展現了廚師的獨特創意。墨汁和魷魚的完美結合,既保留了魷魚的鮮味,又讓墨汁的香氣充分滲透。每一口都是一次味覺的享受。 鮑汁鳳爪,鳳爪經過精心燉煮,口感鮮嫩。搭配上鮑汁的濃郁,讓整道菜肴更顯豐富層次。 最後,麻辣爆漿生熟包,鬆軟的麵皮中包裹著麻辣的餡料,一口咬下,餡料迅速溢出,與麵皮的口感形成了美妙的對比。這款生熟包充分展現了創意與傳統的完美結合,讓人過癮。 午市點心款式精緻特別,餐廳的環境舒適,空間寬敞,讓人感受
星級:不適用。
訂位:非繁忙午市到店。
下單:重複菜式名字。
上菜:簡介菜式。
用餐環境:舒適。
洗手間:好。

午市點心款式精緻特別,餐廳的環境舒適,空間寬敞,讓人感受到享用時的舒適。 整體而言,壹玖捌叁餐廳絕對值得一試。無論是味道、環境,還是整體的用餐體驗,這裡都表現得出色。

2人光顧,點餐如下:
晶繠蝦餃王(3件)
一口灌湯小龍包(3件)
山竹牛肉球(3件)
墨汁魷魚餃(3件)
鮑汁鳳爪
麻辣爆漿生熟包(2件)
中國著茶
加一後,合共HK$616。
2023-04-08
2023-03-16 1098 瀏覽
壹玖捌叁呢間餐廳, 其實試過好幾次, 但每次都有驚喜! 呢班廚房大哥真係好有Heart去諗唔同的菜式! 今次試了出名的晚市套餐! 價錢睇落去看似貴貴地, 但係以他們的食物及服務質素,  又真係食得開心又滿足, 值回票價! 第一道上既前菜: 鮑魚配日本青瓜海苔牛油汁脆米紙花配三文魚籽,  巳經靚到好似藝術品咁, 味道又好, 好開胃! 之後上的菜又真係每一味別出心裁, 好睇又好食, 覺得自己好似食緊西餐, 但味道原全係中菜的味道... 尤其係茶燻豉油皇鴿胸,椒鹽鴿腿,  一味兩食! 大廚今次特登換了一款新甜品比我地試, 意大利軟芝士慕絲雪糕, 又香又軟!  佢地既甜品, 我估第二度真係幾難揾到咁好食! 今晚又係棒住個肚走....
今晚又係棒住個肚走....
2023-03-14
2023-01-22 1490 瀏覽
-壹玖捌叁🥢位於跑馬地主打中菜既壹玖捌叁最近請左曾擔任富豪私廚長達廿年嘅Chef Silas Li 擔任行政總廚主張係經典中菜之中加入西式元素有創新得黎不失傳統中菜精髓✨晚市套餐 ($2180/pp)🦪鮑魚配日本青瓜海苔牛油汁, 脆米紙花配三文魚籽非常打卡既一道 - 用脆米紙整成朵花 口感軟得黎薄脆 鮑魚口感軟彈 青瓜同三文魚籽爽口 配埋海苔牛油汁香口 整個口感層次豐富! 🦪日本帶子粒薯蓉慕絲配頂級鱘魚子醬帶子新鮮肉厚 薯蓉慕絲綿密 瑤柱乾香脆專人席前加入瑤柱油 建議所有食材一齊過食所以食落鹹香鮮美 瑤柱味尤其突出🦀花雕蟹蒸蛋白配百合泡呢個無得散嗌既菜式~蛋殼入面有三層幼滑蛋白 放滿花雕蟹肉當中重點在於自家提煉的烤蟹油 提升鮮味而側邊既小小蟛蜞蟹被注入蟹肉濃湯所以一咬落去就有澎湃蟹湯滋味🐣炸雞皮糯米雞脆脆炸雞皮入面放湖糯米食落黏脆唔痴牙 仲有有爽實入味既冬菇同臘肉 帶出陣陣雞油香🦐金蒜虎蝦配櫻花蝦醬, 蔥油虎蝦差唔多有手掌咁大 肉質爽實彈牙 點埋櫻花蝦醬同蔥油 蝦味更香濃 惹味🐟鮮花椒蒸釀星斑卷配香蔥百合蓉星斑肉厚鮮美 卷住黎食更有口感 入口軟滑有彈性 食完會帶有微麻又香口🕊️茶燻豉油皇
壹玖捌叁🥢

位於跑馬地主打中菜既壹玖捌叁
主張係經典中菜之中加入西式元素
有創新得黎不失傳統中菜精髓

✨晚市套餐 ($2180/pp)

🦪鮑魚配日本青瓜海苔牛油汁, 脆米紙花配三文魚籽
非常打卡既一道 -
用脆米紙整成朵花 口感軟得黎薄脆
鮑魚口感軟彈 青瓜同三文魚籽爽口
配埋海苔牛油汁香口 整個口感層次豐富!

🦪日本帶子粒薯蓉慕絲配頂級鱘魚子醬
帶子新鮮肉厚 薯蓉慕絲綿密 瑤柱乾香脆
專人席前加入瑤柱油 建議所有食材一齊過食
所以食落鹹香鮮美 瑤柱味尤其突出

🦀花雕蟹蒸蛋白配百合泡
呢個無得散嗌既菜式~
蛋殼入面有三層幼滑蛋白 放滿花雕蟹肉
當中重點在於自家提煉的烤蟹油 提升鮮味
而側邊既小小蟛蜞蟹被注入蟹肉濃湯
所以一咬落去就有澎湃蟹湯滋味

🐣炸雞皮糯米雞
脆脆炸雞皮入面放湖糯米
食落黏脆唔痴牙 仲有有爽實入味既
冬菇同臘肉 帶出陣陣雞油香

🦐金蒜虎蝦配櫻花蝦醬, 蔥油
虎蝦差唔多有手掌咁大 肉質爽實彈牙
點埋櫻花蝦醬同蔥油 蝦味更香濃 惹味

🐟鮮花椒蒸釀星斑卷配香蔥百合蓉
星斑肉厚鮮美 卷住黎食更有口感
入口軟滑有彈性 食完會帶有微麻又香口

🕊️茶燻豉油皇鴿胸配蕃薯蓉, 椒鹽鴿腿
鴿胸肉質軟腍唔怕嚡 有好香既茶燻味
而鴿腿都炸得外脆內軟 配椒鹽味好味

🐖無骨排骨飯配脆皮流心蛋黃
醬汁甘甜 加埋流心蛋黃 好味又開胃
無骨排骨連lur 骨都唔洗 方便撈飯~

🍼薑汁燉奶配蒸蛋白, 黑糖漿, 薑汁蛋白脆
薑汁燉奶蛋味濃又軟滑 薑味突岀帶有微辣
中意佢呢個係連奶泡都有薑味❤️

🐤脆皮炸雞 (+$680/一隻)
通常呢個都係數量有限 要預訂先有得食
咁岩果日有多隻 所以經理強烈建議我地試下