2024-03-15 126 瀏覽
今日無意中發現跑馬地竟然有一間馬來餐廳,雖然地方不大但是味道還正宗,進入小店叫了一碗咖喱喇沙(curry laksa’$98) 喇沙湯底有濃厚蝦味,用油麵及米粉搭配二隻大蝦,油豆腐 芽菜,魚片,雞肉,還有二塊炸豆腐皮,一碗麵內容豐富好吃又滿足、另外又叫了淨芽菜(boiled bean sprouts $48) 芽菜非常飽滿多汁,不知道他們在那裡進的貨,總之水準不錯,,最後還來了一杯怡保白咖啡(Ipoh white coffee $28) 這杯咖啡和在怡保喝的味道一樣,非常滿意,既然小店就在附近有空會常光顧一下。
2024-02-07 123 瀏覽
本想於1 月29 日中午光顧後的當天晚上立即寫食評,但因為實在太攰,現在才執筆。跑馬地對我來說是半個美食沙漠,從來都不會特登到這里搵食。每次都係因為要到獸醫診所才到跑馬地。 一落巴士,在成和道看到橫街的捌哥。捌哥! 心想:咦,在這里開了分店?今次不需要往大圍就可以吃到肉骨茶! 陣間去完診所一定要幫襯一下。這分店不及大圍搬大,只有幾個座位,似乎主力做外賣。先叫了個熱拉茶,因為想健康一點叫了少甜,但少甜原來會影響杯奶茶的順滑表現。職員很好,立即幫我加糖/奶?再煮一下。好味的東西,往往與健康背道而馳😅。接著便叫了個咖央多士。 麵包🥖做到外脆內軟,咖央味香,還有一塊自己在家不會落嘅邪惡牛油🧈。 邊吃邊令我想起十多年前在星加玻街頭吃咖央多士的日子。接著就叫左份蘿蔔糕,蘿蔔糕估計是自家製,有不少蘿蔔絲在內,加上應該都係祕製嘅醬汁,很惹味。 可能我自己較喜愛吃比較Soft嘅蘿蔔糕,覺得這份蘿蔔糕有少少硬,但整體來說是很用心嘅出品。雖然只點了三種食物,但原來已經飽左。店主(相信是分店經理)請我飲喝了一小杯肉骨茶, 雖然個胃已經冇位,但我仍感受到佢嘅真材實料。 讓我忽然想起在大圍分店那碗正到痹嘅一支骨肉
這分店不及大圍搬大,只有幾個座位,似乎主力做外賣。
雖然只點了三種食物,但原來已經飽左。店主(相信是分店經理)請我飲喝了一小杯肉骨茶, 雖然個胃已經冇位,但我仍感受到佢嘅真材實料。 讓我忽然想起在大圍分店那碗正到痹嘅一支骨肉骨茶…….😋😋😋
在跑馬地開平民食店絕對不容易,希望下次再到跑馬地時,仍然可以食到捌哥。捌哥

Btw, 雖然唔記得影低價錢,但我記得佢嘅價錢係親民嘅!
2024-01-29
  • 拉茶
  • 咖央多士
  • 蘿蔔糕
2023-08-13 449 瀏覽
啱啱試左呢間新開餐廳既外賣。完全exceed expectation。肉骨茶是馬來西亞地道口味,同新加坡既唔同,呢種唔辣,同我係沙巴當地出名既肉骨茶店食既一樣。我係香港第一次食到咁正中。另外點了一份Kaya多士,好味到不得了,toast也很用心,建議一定要試。我老公食左NesiLamak都話好食,不過我無試,所以我唔講太多。我平時不會特登寫食評,所以無影相(我覺得食物賣相同餐牌差不多),不過真心覺得呢間餐廳deserve我上黎寫一個食評。
外賣自取