5天前 17 瀏覽
金酒屋 (荔枝角)荔枝角長沙灣道909號地鋪。❤️ 二訪金酒屋~ 再番黎係因為無論環境、氣氛、食物,我都真系好鐘意!。🐷 今次不停食食食~ 傾傾傾~ 同朋友一路睇波一路食一路飲酒 🤣 仲要隔離台同職員最後都加入一齊睇超好氣氛 🎉🎉。🍣 食物方面完全保持水準!而且多款食物都係打卡度滿分~ 一定幫到大家個社交平台呃到唔少like 😝 特別系金丼($198),個橙色蛋黃流汁嗰下真係不得了,加上海膽、三文魚籽、拖羅蓉,無得輸呀。🥘 今次仲試左壽喜燒和牛鍋($480),最正係油脂分布啱啱好,唔會話太多而令到成塊牛好油,鍋入面有唔少蔬菜喔。🦪 另外重點推介嘅仲有岩蠔,大只肥美,加埋酸汁同三文魚籽一齊食味道更加提升。🍢 串燒就一定唔少得啦~ 一路飲住sake一路食串燒是基本的!。🥥 估唔到食到甜品都仲有驚喜,炙燒椰子雪糕真係第一次食,椰子味極濃,加上表層炙燒左,多左另一層味道,完美地為呢個晚餐畫上句號。呢間餐廳我真係大愛 ❤️ 大家未試都要快d去試下呀~ 。環境:🐷🐷🐷🐷🐷味道:🐷🐷🐷🐷🐷價錢:🐷🐷🐷。

金酒屋 (荔枝角)
荔枝角長沙灣道909號地鋪

呢間餐廳我真係大愛 ❤️ 大家未試都要快d去試下呀~

環境:🐷🐷🐷🐷🐷
味道:🐷🐷🐷🐷🐷
價錢:🐷🐷🐷
2024-05-25
2024-05-08 759 瀏覽
周日與朋友嚟咗荔枝角成衣👗👚批發中心買完衫,微雨中周圍行吓覓食,見到呢間居酒屋,好多人,入嚟試吓先~餐廳內氣氛感很好,不少開心歡笑聲,仲聽咗分別兩枱Happy birthday 慶祝🎂 🎶,我哋兩個坐喺吧枱,可以一邊食,一邊欣賞廚師嘅手藝。✨金龍珠海膽吞拿魚蓉卷$158這個是店員推介的,我見差唔多每台都有點呢個,以海膽、吞拿魚蓉、漬過嘅蛋黃及珍珠米以紫菜卷成,蛋黃顏色亮麗,為這卷物賣相加了不少分,口感富層次感。🍣粟米脆餅壽司 · 角切魚生三文魚籽$168造型有趣,微辣香脆嘅粟米脆餅,配埋牛油果🥑及三文魚、三文魚籽一齊食,很fusion 菜的感覺。🐟柚子汁油甘魚雜菜沙律$88肥美甘甜嘅油甘魚,配以沙律菜及酸酸甜甜嘅柚子沙律汁,很開胃的頭盤。🐂壽喜燒和牛鍋$480牛肉雪花紋理分佈均勻,即灼即食,牛味香濃,美味大滿足。大大鍋嘅壽喜燒鍋配料都好豐富,有煙韌嘅年糕福袋、豆腐、冬菇、鴻喜菇、蔬菜及芋絲等;一邊嘆一邊飲啖酸爽清新嘅「🍏蘋果乳酸梳打$38」,好爽😆。下雨天,食完這豐富嘅鍋物,又暖心又暖胃🫶🏻

✨金龍珠海膽吞拿魚蓉卷$158

🍣粟米脆餅壽司 · 角切魚生三文魚籽$168

🐟柚子汁油甘魚雜菜沙律$88

🐂壽喜燒和牛鍋$480
牛肉雪花紋理分佈均勻,即灼即食,牛味香濃,美味大滿足。

是咁的,話說Duck哥🦆今日約咗幾個 Kol Model💃 聚餐,人地咁出名,咁梗係要搵間私隱度夠高嘅地方啦🥰,好彩Duck哥🦆識得人多,識得金酒屋嘅老闆之一 Cola,佢即刻安排包咗間房俾我地😍。金酒屋喺荔枝角首間日式🇯🇵傳統和風居酒屋🏮,行過門口一定會俾佢吸引住😍,餐廳地方唔算大,有卡位、有吧枱、有包廂,因為成日Full House ,唔想黎到冇得食,Duck哥🦆強烈建議一定要book位,尤其係包廂...不過正所謂,世上無難事,只怕唔識人😂,究竟有咩方法可以較容易book到包廂之外,仲有其他優惠呢?文末再講😏。枝豆 $38漬物拼盤(五點) $68Duck哥🦆約女仔好少會遲到,今次仲要早到幾多下,冇嘢做,就叫啲前菜嚟食下😂,其中漬物拼盤充滿驚喜😍。為咗確保Model們💃唔洗等太耐,所以今次全程由Duck哥🦆發板,Signature 嘢就梗係唔少得啦😏。金酒杯 $168酒杯上放滿了海膽、三文魚籽🐟、拖羅蓉和松葉蟹肉🦀,淨係想像已經知道好食,4️⃣種食材合而為一,層次感非常豐富,大推💯。嚟得金酒屋,一定要試下佢地好出名嘅丼飯(金丼🟡、銀丼⚪️、桃丼🍑),因為佢地唔食生牛肉,所以今次冇叫到以生和

枝豆 $38
漬物拼盤(五點) $68

金酒杯 $168

嚟得金酒屋,一定要試下佢地好出名嘅丼飯(金丼🟡、銀丼⚪️、桃丼🍑),因為佢地唔食生牛肉,所以今次冇叫到以生和牛為主嘅銀丼⚪️。

金丼 $198
新鮮海膽配上鮮美嘅拖羅蓉🥰,再加上多得誇張嘅北海道三文魚籽🐟,最後面頭舖上日本生蛋黄🥚,記得撈匀一齊食,保證你淡淡滋味滿足😋。

桃丼 $168
絕不留手地鋪滿了鮮甜嘅甜海老🦐,同樣配上鮮美嘅拖羅蓉,都係果句記得撈匀隻日本蛋🥚一齊食😋。

金龍珠海膽吞拿魚蓉卷 $158
當你以為又係海膽吞拿魚蓉,又係呢啲嘢嘅時候,咁你就錯啦🤣,今次主角係自家醃漬蛋黃🍳,一啖咬落去,除咗海膽吞拿魚蓉嘅鮮味外,仲帶著濃郁嘅蛋黃味,好食到痴線🤤。

粟米脆餅壽司 x 3 款
(三文魚牛油果 $78、角切魚生三文魚籽 $108、和牛三文魚籽 $158)
將日式🇯🇵料理融合墨西哥🇲🇽嘅Taco,出嚟效果非常之夾,完全無違和感🥰,除咗打卡able📸之外,3️⃣種口味各有特色,1️⃣款清新、1️⃣款鮮甜、1️⃣款味濃,真係好睇又好食😋。

天婦羅炸軟殼蟹卷(6件) $78
Duck哥🦆暫時食過最足料嘅炸軟殼蟹卷,軟殼蟹🦀外面炸得香脆乾身🥰,裏面保持鮮味濕潤😋,啖啖肉充滿口感😋。

壽喜燒和牛鍋 $480
選用鹿兒島A4 和牛🐃,入口即溶,每一口都擁有濃郁嘅牛肉香氣🤤,最正係個壽喜燒汁,甜度剛好,令整體層次感豐富起來😋。

月見簿燒宮崎和牛飯團 $168
即叫即炙🔥,即刻將和牛🐃嘅香氣帶到你面前,錄完片,影完相📸,記得趁熱連埋蛋黄和飯一齊食😍。

煙燻黑松露銀鱈魚 $198
用煙燻🌬嘅方式將銀鱈魚🐟多餘嘅油份迫出,更添加了油香味,配搭上濃郁嘅黑松露🍄,令整體味道更富層次感😍。

原條燒白鰻 $158
白鰻魚燒得剛剛好,表面乾身照香😍,肉質彈牙緊緻,口感一流🥰。連唔太喜歡食鰻魚嘅Duck哥🦆,都忍唔住食咗幾舊😂。

雖然已經食到好飽,但係都要點佢地嘅招牌串燒🍡
厚燒牛舌心 $58
自家制雞皮蝦 $58
西班牙豬肋條 $58
黑豚五花腩 $58

Duck哥🦆有個習慣,每次食串燒必定點牛舌👅,覺得牛舌燒得如何,那間舖嘅串燒定必如何😂。金酒屋嘅牛舌我俾滿分💯,牛舌👅燒得乾身香口,肉質軟腍無筋,牛味十足😍;自家制雞皮蝦做到雞皮又薄又脆,包住爽口彈牙嘅蝦肉🦐,必食推介;其他串燒掌握時間亦剛剛好,烤至金黃焦香😋。

金酒屋慶生甜品日系法式朱古力蛋糕 $88
日式蕨餅 $48

係金酒屋慶生🎂真係一個唔錯嘅選擇,有氣氛、有生日歌🎶,最重要既係個朱古力🍫蛋糕勁好食。

2024-04-15
2024-03-02 1647 瀏覽
🍣金龍珠海膽吞拿魚蓉卷 $158呢個卷係呢間係招牌菜,金龍珠係代表蛋黃,原粒蛋黃加埋海膽吞拿魚蓉一齊食非常邪惡🤩🤩仲好有層次感!好食😍😍🍣粟米脆餅壽司角切三魚生三文魚籽 $108粟米脆餅壽司和牛三文魚籽$158脆餅壽司都係第一次見🙈賣相好得!!!脆餅有啲似𝐓𝐚𝐜𝐨,上層係刺身中間係生菜最底係少量飯,食落脆卜卜兩款味道都唔錯!三文魚就有少少辣🤏和牛好得!好夾脆餅😋😋👍🍸金酒杯 $168有海膽、三文魚籽、吞拿魚蓉、蟹肉,好足料👍海膽鮮甜唔錯👏金丼-月見海老拖羅蓉 $168滿到不得了的三文魚籽、超足料既吞拿魚、海膽,再加超超邪惡蛋黃撈飯,口感超豐富好滿足,好鮮甜😋😋必試❣️❣️🐮厚燒牛舌心 $58🐣自製雞皮蝦 $58🐷西班牙豬肋條 $58無唸到串燒都甘出色🔥🔥最難忘一定係雞皮蝦,出面串燒店都好似無,外層燒到好脆加埋蝦真外脆內軟🤤🤤同埋蝦大大隻唔錯!彈牙👍牛舌同豬肋條調味唔錯好味👍🐮壽喜燒和牛火鍋 $480用左鹿兒島A4和牛,油脂分布好靚😍點埋蛋汁食超正😍😍食落唔會好油膩✨鍋物有豆腐、冬菇、年糕福袋、炸豆腐、椰菜,都幾豐富😋🍋檸檬乳酸梳打🍑白桃乳酸梳打無叫到少甜都唔會太甜,好清爽👍
🍣金龍珠海膽吞拿魚蓉卷 $158

🍣粟米脆餅壽司角切三魚生三文魚籽 $108
粟米脆餅壽司和牛三文魚籽$158

🍸金酒杯 $168
有海膽、三文魚籽、吞拿魚蓉、蟹肉,好足料👍海膽鮮甜唔錯👏

金丼-月見海老拖羅蓉 $168

🐮厚燒牛舌心 $58
🐣自製雞皮蝦 $58
🐷西班牙豬肋條 $58

🐮壽喜燒和牛火鍋 $480

🍋檸檬乳酸梳打
🍑白桃乳酸梳打
無叫到少甜都唔會太甜,好清爽👍
  • 自家製雞皮蝦
2024-02-05 1910 瀏覽
源於上次食完午市難得係長沙灣有間追質既日本料理,今次再番黎食晚市,除左食物都係咁正,氣氛比起午市更高漲,個個都食到飲到好盡興! 自家製雞皮蝦:爽脆蝦子包裹在酥脆的雞皮中,帶來了一種獨特的雙脆口感和豐富的風味,每一口都散發著蝦肉的鮮甜。厚燒牛舌心:牛舌心經過綿密的烹調,肉質鮮嫩多汁。每一口都帶來豐富的牛肉風味,牛油香氣四溢,令人垂涎欲滴。西班牙豬肋條:經過慢烤,肉質鮮嫩多汁,散發出深邃的肉香。每一口都令人感受到肉質的融化,絕對是肉食愛好者的天堂。三文魚牛油果粟米脆餅壽司:這道用粟米脆餅包裹的壽司是一個創意十足的料理。粟米脆餅的酥脆配上鮮美的三文魚和濃郁的牛油果,形成了一種獨特的口感和令人愉悅的風味。金龍珠海膽吞拿魚蓉卷:以新鮮的吞拿魚蓉卷裹著珍貴的海膽, 三粒紅晴晴嘅醬油漬蛋黃 ,呈現出美麗的外觀。蛋黃包裹吞拿魚蓉製造出 軟綿濃厚嘅口感,而海膽是入口即溶,味道鮮美而平衡。壽喜燒和牛鍋:以優質的和牛為主角,搭配新鮮的蔬菜和精心調製的醬汁。當和牛薄片在滾燙的鍋中煮熟時,肉質保持了柔軟嫩滑的特性,並散發出濃郁的牛肉香氣。加上新鮮蔬菜的清爽口感和醬汁的香甜味道,這道壽喜燒和牛鍋絕對是一個讓人垂

自家製雞皮蝦:

厚燒牛舌心:

西班牙豬肋條:

三文魚牛油果粟米脆餅壽司

金龍珠海膽吞拿魚蓉卷:

壽喜燒和牛鍋:
以優質的和牛為主角,搭配新鮮的蔬菜和精心調製的醬汁。當和牛薄片在滾燙的鍋中煮熟時,肉質保持了柔軟嫩滑的特性,並散發出濃郁的牛肉香氣。加上新鮮蔬菜的清爽口感和醬汁的香甜味道,這道壽喜燒和牛鍋絕對是一個讓人垂涎三尺的料理。

金丼:
招牌菜之一,也是一道令人難以忘懷的美食享受。這道菜品將新鮮的海膽、三文魚籽和拖羅蓉放在蓬鬆的白飯上。每一口都充滿了鮮美的海鮮風味,而海膽的奶油般的口感給予了整道菜品豐富的層次感。

金酒杯:
金丼的小妹妹,多了蟹肉和紫菜自己包黎食, 添加了趣味和口感。

美食配美酒,人生一樂也。

• 自家製雞皮蝦
  • 金丼
2天前 0 瀏覽
雖然荔枝角都唔算好隱世,但系呢個位置真系咁啱行街嘅時候經過見到呢間人氣居酒屋!🤩位置分組兩邊比想像中大,無論系約會或者聚會都唔錯🤓Walkin 坐咗喺吧枱嗰邊,望住師傅整嘢食嘅感覺好似食緊omakase🤣.比呢個半熟蛋同海膽完全吸引咗,即刻問嚇系邊款壽司🤩.金龍珠海膽吞拿魚蓉卷$158呢個組合配合得好好,慢煮蛋同平時嘅蛋唔同口感,三款材料都好奶滑,入到口就融聚一齊😋.和牛三文魚籽。粟米脆餅壽司$158同喺連鎖店食到嘅真系有分別🤫系入口即溶嘅夕燒和牛配上一咬即破既三文魚子,魚油滲出點點甜香,加上脆卜卜嘅粟米脆餅,有多重口感😋.金丼$198又系比新鮮魚生滿瀉嘅丼飯🤩有甘甜嘅海膽,三文魚子,拖羅配上蛋撈埋珍珠米,一啖一滿足味蕾😙.金酒杯$168顧名思義就系裝滿咗足料海膽、三文魚籽、松葉蟹肉、吞拿魚蓉,再配上紫菜俾你放上去一啖吞落肚😝.居酒屋除咗魚生之外,又點少得串燒呢😎叫咗幾款,特別推介以上兩款,分別系宮崎和牛串$58,和牛配上香蔥,10分香口😋黑豚五花腩亦都質素不錯😝.壽喜燒和牛鍋$480朋友想試,呢個本身冇好大期望,但系反而有驚喜!😳😆和牛😍😍油花十足,口感嫩滑,入口即溶,肉汁滿滿,點買

比呢個半熟蛋同海膽完全吸引咗,即刻問嚇系邊款壽司🤩
金龍珠海膽吞拿魚蓉卷$158
和牛三文魚籽。粟米脆餅壽司$158
金丼$198

金酒杯$168
居酒屋除咗魚生之外,又點少得串燒呢😎
壽喜燒和牛鍋$480
朋友想試,呢個本身冇好大期望,但系反而有驚喜!😳😆
和牛😍😍
油花十足,口感嫩滑,入口即溶,肉汁滿滿,點買蛋汁實在系幸福感滿滿🥰
其他配料吸入咗壽喜燒湯底都非常yummy😋
今次平日嚟就飲汽水,下次再嚟會再嗌返d sake試試佢🤣
.題外話,值得一提,系連洗手間入邊都好細心有齊漱口水里女士用品,仿效日本,好加分🥹
整體每一樣嘢都非常好味,價錢亦不會太貴,物超所值😋😋秋田煙薰蘿蔔薯仔脆脆沙律 $78薯仔蓉用薯片做托底,再配以黃色魚子醬,雖然樣貌平平無奇,但味道非常夾分別叫左三個丼飯,各有特色 🍚⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️銀丼•月見生和牛三文魚籽 $238桃丼•月見海老拖羅蓉 $168金丼•月見海膽三文魚籽拖羅蓉 $198金龍珠海瞻吞拿魚蓉卷 $158作為招牌菜,味道一定不會差,海膽吞拿魚再加上自家醃漬蛋黃,口感非常豐富,但如果想試更加多款式,我建議每人一舊就夠,因為都比較濟海膽天婦羅 $138初初以為海膽拎去炸後,只會食到炸粉味,點知咬左一啖之後好有驚喜,外層有一片紫菜天婦羅包住海膽,食落好重海膽味厚燒牛舌芯 $58牛味非常濃,油脂感非常重,又爽口壽喜燒和牛鍋 $480湯底不會太甜或太鹹,和牛牛脂分佈比例剛剛好,沾生雞蛋後令味道更加好💰人均消費 $550
整體每一樣嘢都非常好味,價錢亦不會太貴,物超所值😋😋

秋田煙薰蘿蔔薯仔脆脆沙律

秋田煙薰蘿蔔薯仔脆脆沙律 $78

分別叫左三個丼飯,各有特色 🍚
⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️

金龍珠海瞻吞拿魚蓉卷 $158
海膽天婦羅

海膽天婦羅 $138

厚燒牛舌芯 $58
牛味非常濃,油脂感非常重,又爽口

壽喜燒和牛鍋 $480

金丼•月見海膽三文魚籽拖羅蓉
金龍珠海瞻吞拿魚蓉卷
海膽天婦羅
4天前 0 瀏覽
呢間高級日式居酒屋,室內環境雅致舒適,擺設著美觀的吧枱,營造出寫意的用餐氛圍。金酒杯。這個日式杯子中盛滿了豐富的海胆、三文魚籽,松葉蟹肉,和吞拿魚蓉。海胆的鮮甜與三文魚籽的豐富口感相得益彰,而吞拿魚蓉則帶來了濃郁的海鮮風味。每一口都讓人陶醉其中。接下來是金龍珠海膽吞拿魚蓉卷,每份有四件。這道壽司卷外層鮮嫩的海膽包裹著吞拿魚蓉,每一口都帶來豐富的海味。這道菜色香味俱佳,口感獨特。粟米脆餅壽司搭配切魚生和三文魚籽,這道菜以粟米脆餅作為基底,搭配新鮮的切魚生和豐富的三文魚籽。粟米脆餅的酥脆口感與切魚生的鮮嫩相輔相成,三文魚籽則增添了一絲豐富的口感,讓這道菜充滿層次感。壽喜燒和牛鍋以及金丼月見海膽三文魚籽拖羅蓉,展示了居酒屋的主打料理。壽喜燒和牛鍋以口感鮮嫩的和牛為主角,搭配豐富的配料和特製的醬汁,讓每一口都散發出濃郁的肉香和醇厚的口感。金丼月見海膽三文魚籽拖羅蓉則以海膽和三文魚籽為亮點,加入了其他新鮮的食材,營造出豐富的口感和美味。自家製雞皮蝦串燒、厚燒牛舌心串燒和黑豚五花腩串燒是居酒屋的經典燒烤選擇。自家製雞皮蝦串燒帶有香脆的雞皮和鮮嫩的蝦肉,給人帶來獨特的口感和風味。厚燒牛舌心串燒則展現

自家製雞皮蝦串燒、厚燒牛舌心串燒和黑豚五花腩串燒是居酒屋的經典燒烤選擇。自家製雞皮蝦串燒帶有香脆的雞皮和鮮嫩的蝦肉,給人帶來獨特的口感和風味。厚燒牛舌心串燒則展現了牛舌心的豐富肉汁和嫩滑口感。黑豚五花腩串燒則以黑豚五花腩的鮮嫩肉質和獨特風味為亮點,每一口都帶來滿滿的美味。
生日飯局啟動中,朋友帶咗我去一間位於荔枝角嘅高質嘅居酒屋度朝聖,呢度嘅環境及氣氛都仿如去咗日本咁,完全冇察覺荔枝角竟然有間咁高質嘅居酒屋🥰🥰🥰呢度嘅嘢食及酒水選擇都好多,而且每樣嘅賣相都非常之精緻的,好似藝術品咁!😍😍😍🌟金丼 。月見海膽三文魚籽拖羅蓉呢個丼飯集齊我最喜歡嘅海膽、拖羅蓉及三文魚籽於一身的,將全部配料攪勻嚟食,層次感十足,又夠滑又夠鮮甜又有脆卜卜嘅口感,正呀!❤️🌟金酒杯而金酒杯都同樣有我喜歡嘅海膽、拖羅蓉及三文魚籽,另外仲多咗松葉蟹肉,將配料攪勻,再放上紫菜上面食,口感更加鮮甜,每一啖都好滿足!🥰🌟 金龍珠海膽吞拿魚蓉卷呢一個卷物係必食的,除咗海膽及吞拿魚蓉之外,仲配上半熟蛋黃,口感非常之特別,從未食過咁正嘅卷物!👍🏻🌟粟米脆餅壽司。和牛三文魚籽和牛非常之薄身同嫩口的,入口即溶,令人好想食到一件的!👍🏻🌟壽喜燒和牛鍋呢個壽喜燒係使用鹿兒島A4和牛,色澤鮮明及油脂分布平均,食落牛味非常之濃郁,而且仲非常之鮮嫩,配料仲有福袋年糕包、豆腐、雜菜及薯粉等,不錯呀!😃🌟燒物 (厚燒牛舌心、自家製雞皮蝦、宮崎和牛串及厚燒鵝肝飯團)燒物中嘅牛舌心非常之正,鮮嫩又夠爽口!另外雞皮蝦就非常

🌟金丼 。月見海膽三文魚籽拖羅蓉

🌟金酒杯

🌟 金龍珠海膽吞拿魚蓉卷

🌟粟米脆餅壽司。和牛三文魚籽
和牛非常之薄身同嫩口的,入口即溶,令人好想食到一件的!👍🏻

🌟壽喜燒和牛鍋

燒物中嘅牛舌心非常之正,鮮嫩又夠爽口!另外雞皮蝦就非常之特別,食落好香口!🥰

🌟金 - 咖啡梅酒
第一次飲咖啡味嘅梅酒,原來兩者都好夾,有着咖啡嘅香味及梅酒嘅清新味,我個人都幾喜歡呀!💕
🌟金 - 清酒雪球
而朋友呢一杯,佢話飲到菠蘿汁同Sake 嘅味道, 都清新易入口的!💗

喜歡呢度嘅原因除咗食物及環境一流,佢哋仲唔收切餅費的,所以都有好多枱都係嚟慶祝生日,而且仲有播放生日歌服務添!另外貼心嘅喺女廁入邊,竟然有提供免費嘅女性衛生用品,真係好窩心呀!💖

金酒屋之前已經試過呢間日式居酒屋 金酒屋覺得好高質,所以今次再帶另外一個朋友黎二訪~今日係閒日,但係都坐滿晒人,如果想黎試記住book定枱 !今次叫左金龍珠海膽吞拿魚蓉卷 大大隻醃漬蛋黃配埋鮮甜海膽同吞拿魚腩 味道濃郁鮮美!粟米脆餅壽司 三文魚牛油果 脆餅餅皮夠脆口 入面有滿滿三文魚牛油果沙律 啖啖滿足 下次試吓第二個口味先!招牌打卡之選 金酒杯 擺盤非常精美!內有吞拿魚蓉 鮮甜海膽 魚子配埋紫菜 講真食材新鮮真係好難唔好食! 後尾我哋見啲食材咁鮮味,我哋再嗌咗個金丼。月見海膽三文魚子拖羅蓉!賣相都已經夠震撼 唔知係咪用上日本蛋黃 配埋鮮甜海膽 鮮美拖羅蓉 滿瀉既魚籽 食物鮮味大大提升!我地仲叫左幾串串燒 牛舌嫩口多汁夠juicy! 自家製雞皮蝦 蝦肉彈牙雞皮薄脆!大推!最後上既壽喜燒和牛鍋 和牛雪花平均油花豐富 湯底味濃 配上蔬菜 年糕 粉絲 豆腐!食到我地捧住個肚!值得一讚係店員好服務!我地食飽熄左個鍋 佢遠遠見到以為無gas 過黎幫我地換🤣有個店員哥哥見我再訪仲請我飲sake! 食物一如以往高質 服務貼心 我都會再encore!#金酒屋 #荔枝角 #居酒屋 #d2place #荔
金酒屋

#金酒屋 #荔枝角 #居酒屋 #d2place #荔枝角美食 #香港美食 #hkig #hkfoodie #foodiegram
2024-06-03 0 瀏覽
又到午間放飯,一行九男女來到位處工業區少見的日式居酒屋。餐前沙律、漬物和味噌湯一早已擱在枱上。沙律的菜腍身不夠爽,有同事後來更要放入湯裡進食!數粒漬物又鹹又硬,似是已放了一段時間。味噌湯的味噌不夠香,極其薄弱,明顯落得不夠多。小人第一次來的時候是吃壽喜燒,覺得份量足又滋味。今次大部份同事亦重選此物,雖然也有牛肉、豆卜、雜菇及蛋等等,怎料湯汁烯淡得多,驚豔指數大幅下降之餘,這鍋東西竟成為了一鍋大雜燴,大為失色!那碗飯,見到都唔開胃,一位小食的同事問有無人要,結果無人舉手,可想而知有幾吸引!之不過因為實在太多,同事們都需要花光狠勁張之幹掉!以為醒目,今次小人改變策略,點了一客什錦天婦羅由原先的飯加十蚊轉烏冬。天婦羅有炸蝦三隻,炸秋葵、蕃薯及茄子各一件。未咬到餡,先覺炸衣何其的厚何其的油,炸粉跟餡料的比例差不多是一比一,入口先到的當然是一大啖的炸粉!蝦肉緊實到不得了,未解凍得夠透;野菜亦過糊。烏冬的湯又是淡而無味的,細細碗也吃不完。甫走入店子時,眼見近乎滿座,以為幸好一早訂了枱,詎料食完之後,大家都搖頭不已,當真此時不及彼刻。
又到午間放飯,一行九男女來到位處工業區少見的日式居酒屋。

2024-06-02 0 瀏覽
成日行過都經過呢間叫做金酒屋嘅日本居酒屋,今日終於有機會食到我哋預先訂咗星期日嘅8:30 ,去到餐廳見到都好多人,滿座,餐廳有分吧枱,tatami座位,我哋坐咗吧枱嗰邊,可以一面食,一面欣賞師傅嘅刀工手勢!看在心頭吃上舌頭金酒杯由海膽,三文魚子,拖羅蓉同蟹肉組成,可以用紫菜包住食,一口一啖好滿足!粟米脆餅壽司-和牛三文魚籽呢個壽司Crossover咗墨西哥粟米脆片,和牛炙燒左好香口!金龍珠海膽吞拿魚蓉卷(四件)今早屋嘅名物,由漬蛋黃,海膽,吞拿魚蓉組成嘅卷物,好豐富好Creamy金丼-月見海膽三文魚籽拖羅蓉亦都係佢哋嘅名物,有幾款選擇,海膽三文魚子好鮮味!自家製雞皮蝦好特別嘅串燒,雞皮包住新鮮蝦,好Juicy厚燒牛舌芯牛舌心都好出色!西班牙豬肋條牛肋條食得豬肋條真係比較少食,燒到好香口,口感特別壽喜燒和牛鍋好豐富嘅壽喜鍋,和牛雪花分布平均,入口即溶白桃乳酸梳打波子汽水我哋都叫咗兩杯飲品~

金酒杯

粟米脆餅壽司-和牛三文魚籽

金龍珠海膽吞拿魚蓉卷(四件)

金丼-月見海膽三文魚籽拖羅

亦都係佢哋嘅名物,有幾款選擇,海膽三文魚子好鮮味!

自家製雞皮蝦
好特別嘅串燒,雞皮包住新鮮蝦,好Juicy

厚燒牛舌芯
牛舌心都好出色!

西班牙豬肋條
牛肋條食得豬肋條真係比較少食,燒到好香口,口感特別

壽喜燒和牛鍋
好豐富嘅壽喜鍋,和牛雪花分布平均,入口即溶

白桃乳酸梳打
波子汽水
我哋都叫咗兩杯飲品~
  • 金龍珠海膽吞拿魚蓉卷
之前母親節,媽媽想食日本野但又唔想食阿媽家姐嗰啲,所以就諗住搵下有邊啲餐廳就係一間有哂唔同款式嘅日本野食,咁都比我搵到間隱世又抵食到爆嘅日本野!💛金酒杯 $168一上到黎已經覺得係omakase等級靚靚嘅海膽杯🤩首先三文魚子好鮮甜,海膽色澤金黃唔腥又冇臭味,我even覺得仲新鮮過我喺日本食嗰啲!松葉蟹肉都好新鮮好有蟹味,然後亦都配上綿綿甜甜嘅吞拿魚蓉,下面仲有少少醃咗嘅壽司飯~ 一個前菜杯已經可以滿足我好多願望😍🍣金龍珠海膽吞拿魚蓉卷(四件) $158冇諗過香港都有金龍珠卷🤩仲要唔貴就食到🤩每件都係包住滿滿嘅新鮮餡料,本身以為鹹蛋黃會好鹹,但係完全唔鹹,原因係因為呢個係佢地自家醃製嘅蛋黃,所以味道剛好又唔會過鹹,口感又順滑😍🌮粟米脆餅壽司-和牛三文魚籽 $158呢個係個超特別嘅fusion壽司🤩首先個taco皮係熱辣辣,即叫即炸嘅,所以一咬落去呢就真係脆卜卜~然後食得出和牛面有微微炙燒過,就已經燒到啲肉汁出哂黎🤤然後塊和牛真係好重和牛味🥰入口即溶😘然後舊壽司飯都搽左燒汁~超級好食😚🐮銀丼-月見生和牛三文魚籽 $238🙈🙈嘻嘻我又係叫左牛肉因為我真係好鍾意食牛~ 丼飯嘅份量比我想像中多,

💛金酒杯 $168

🍣金龍珠海膽吞拿魚蓉卷(四件) $158

🌮粟米脆餅壽司-和牛三文魚籽 $158

呢個係個超特別嘅fusion壽司🤩

🐮銀丼-月見生和牛三文魚籽 $238

🙈🙈嘻嘻我又係叫左牛肉因為我真係好鍾意食牛~ 丼飯嘅份量比我想像中多,同埋都係有用日本豉油醃過嘅,所以有汁都好有味~三文魚籽嘅份量係爆碗😆滿到瀉~然後生和牛真係一啲生臭味都冇,食到嘅都只有和牛味😍

🥩厚卷牛舌芯 $58
呢個牛舌芯燒到出哂牛油😍 同埋都係超濃牛香味~又juicy但somehow又冇牛舌咁鞋口~

🥓黑豚五花腩 $58
五花腩都燒得好juicy絕對唔會過份乾!

🦐自家製雞皮蝦 $58
雞皮燒到好香脆,而蝦肉就好彈牙好有口感!而雞皮嘅油脂就燒左落蝦肉度,所以令到蝦肉都帶有燒香味~

🥘壽喜燒和牛鍋 $480

食壽喜燒嘅時候,更加會見到油脂分佈好均勻而且呈現靚靚雪花紋路嘅A4鹿兒島和牛,同上面一樣,就算加入咗壽喜燒鍋內都依然入口即溶😚甜甜嘅壽喜燒鍋入面有好多配菜,包括野菜,菇菇同埋福袋~而福袋入面係好mochi嘅年糕~成個壽喜燒鍋都好大個🤩

Overall呢餐真係集合左味覺同視覺嘅享受😍我甚至真係覺得好食過喺日本食嗰啲omakase~而且因為去嘅時候係臨近母親節,餐廳會預備左一啲特別嘅野玩for每個節日~上次母親節佢地就有預備到一個打卡福袋比客人選購,入面有港女后冠,權杖同埋港姐彩帶比媽媽打卡👸🏻,仲會幫客人影張即影即有!🤣 玩味十足,已經決定加入must encore list!!!!😍
2024-05-11
母親節
  • 金酒杯
  • 銀丼
2024-06-01 0 瀏覽
🥳大佬話要同我今生日飯,今次帶左我去荔枝角既一間居酒屋🍶仲好貼心book左位仲要包廂🔸 漬物拼盤叫左個漬物做開胃菜,有五款 : 苦瓜、蒜頭、白蘿蔔、葛同紅蕎頭,每款都有驚喜🔸枝豆枝豆帶少少咸味,餸酒一流🔸金酒杯海膽、吞拿魚蓉、松葉蟹同三文魚籽,尼個組合真係鮮味十足😍用紫菜包黎食,味道除左鮮甜,口感仲好豐富🔸金龍珠海膽吞拿魚蓉卷中間橙紅色既係蛋黃,蛋黃糖心既感覺,食落有少少黏黏笠笠,配埋吞拿魚蓉同海膽,成件一齊食,超有滿足度🆙🔸 特上壽司盛🍣全部魚生都係新鮮同厚切,每一件都唔會令你失望,特別推介海膽軍艦,份量超多,鮮味又creamy🔸 粟米脆餅壽司 有三款味道,緊係要叫哂😆角切魚生三文魚籽:配料豐富,外脆內軟三文魚牛油果🥑:兩樣配搭係絕配,加左帶少少辣味既沙律和牛三文魚籽 : 和牛軟腍,油脂味香濃,入口即化既感覺🔸天婦羅盛合粉漿有啲都唔會厚,口感鬆脆不油膩🍤炸蝦鮮甜爽口🔸 月見薄燒宮崎和生飯糰📸又打卡又好食,店員會即場用火槍灸燒和牛,燒到半熟狀態,將油脂逼出黎,和牛同蛋汁混合左,口感軟滑🔸 壽喜燒和牛鍋🐃和牛雪花好靚,仲要每片都好大片🤤鍋入面都好多配料,配料索哂湯底既甜味🔸串燒叫左幾款試

🔸 漬物拼盤

🔸枝豆
枝豆帶少少咸味,餸酒一流

🔸金酒杯

🔸金龍珠海膽吞拿魚蓉卷

🔸 特上壽司

🔸 粟米脆餅壽司
有三款味道,緊係要叫哂😆
角切魚生三文魚籽:配料豐富,外脆內軟
三文魚牛油果🥑:兩樣配搭係絕配,加左帶少少辣味既沙律
和牛三文魚籽 : 和牛軟腍,油脂味香濃,入口即化既感覺

🔸天婦羅盛合
粉漿有啲都唔會厚,口感鬆脆不油膩🍤炸蝦鮮甜爽口

🔸 月見薄燒宮崎和生飯糰

🔸 壽喜燒和牛鍋

🔸串燒
叫左幾款試下,串燒都好出色👍🏻自己最鍾意既兩款係,自家製雞皮蝦,厚燒牛舌心😋蝦肉用雞皮包住,外層燒到黃金色脆卜卜,蝦肉爽口彈牙,👅牛舌心一啲都唔會韌,食完再叫

🔸金洒屋手製日系法式慕絲蛋糕
開頭俾個外表呃左,以為會好甜🍫朱古力味香濃,中間係紅莓醬,酸酸甜甜配埋綿密既慕絲,正😈

在市道一般的情況下,這家居酒屋人流駱驛不絕,在寂靜的荔枝角顯得非常突兀,平日晚上座無虛席!品嚐過出品後就知道並非偶然出品🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣👍✨金酒杯168.00偌大的海膽刺身,入口即化的拖羅魚蓉,以三文魚子調味,少量醋飯畫龍點睛,甜!鮮!👍🌮粟米脆餅壽司。角切魚生三文魚籽108.00巨大的墨西哥脆餅,fusion角切魚生,外脆內軟,帶點醋酸,口味特色開胃不膩👍🍣金龍珠海膽吞拿魚蓉卷(四件) 158.00金龍珠?原來是拉麵那顆漬蛋黃,甜美通透入口即化,跟海膽吞拿魚蓉相容度超高!👍🍚桃丼168.00以甜蝦,月見,拖羅魚蓉把丼飯裝飾得比任何丼飯專門店還美,蛋汁流倘,吸睛度:💯!🍡🍡🍡🍡🍡🍡🍡🍡🍡🍡串燒自家製雞皮蝦58.00蝦🍤仁熟得來非常彈牙,外皮換上雞皮栩栩如生!鮮味不比刺身差!月見雞肉棒48.00明太子雞翼58.00厚燒牛舌心58.00牛舌心入口爽彈完全無筋,令人拜服的燒烤技藝!配上月見,美味度倍增!🥘壽喜燒和牛鍋480.00壽喜燒配和牛真的無可比擬!在甜香無比的壽喜湯中煮半熟,A5和牛配上生食用蛋立馬滑進喉嚨,頂級吃肉體驗就是無需咀嚼!湯中的冬菇,黃芽白,以及我最愛的福袋🥟(內含

出品
🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣

✨金酒杯
168.00

👍
🌮粟米脆餅壽司。角切魚生三文魚籽
108.00

自家製雞皮蝦58.00

月見雞肉棒48.00
明太子雞翼58.00
厚燒牛舌心58.00

牛舌心入口爽彈完全無筋,令人拜服的燒烤技藝!

配上月見,美味度倍增!

🥘壽喜燒和牛鍋
480.00

壽喜燒配和牛真的無可比擬!

湯中的冬菇,黃芽白,以及我最愛的福袋🥟(內含超滑年糕),煮至熟透就充滿壽喜燒汁的甜味,很地道的日式鍋物!

烏龍茶
56.00

大大杯夠解渴!而且相當提神!

食品質素超高,媲美日本,難怪在寂靜的荔枝角,是唯一一間要排隊的餐廳!

金酒屋 (荔枝角)
荔枝角長沙灣道909號地舖

推介指數:9/10