2024-02-03 116 瀏覽
難得入元朗,有間叫「X間屋」日本餐廳,個名幾特別,就膽粗粗試下。點了個「招牌茶碗蒸」材料充足,許多魚籽和蟹肉,真材實料。燉蛋香滑又不膩,暖暖烘烘,幾舒服。「帆立貝壽司」,大大件帆立貝配細細件結實壽司飯。尤甘帶鮮甜。牛肉串+雞肉串,大眾口味,正正常常。「蒜香燒鮮扁貝」一隻正常香蒜,一隻香辣蒜。又大又多汁。到主角「蒜香燒生蠔」點了半打,三隻正常香蒜,三隻香辣蒜。外表暖烘烘,內裡生蠔爽口彈牙。加多杯「Mojito」少少酒精,醒醒胃,收工一杯,消除疲累。

牛肉串+雞肉串,大眾口味,正正常常。

「蒜香燒鮮扁貝」一隻正常香蒜,一隻香辣蒜。又大又多汁。

2024-01-17
星期五做完facial,同朋友去左食日本野,元朗好多餐廳,誤打誤撞,呢間又幾好食,而且冇咩人,唔洗等位之餘坐耐啲都ok。同朋友飲兩杯,食啲串燒炸物壽司,價錢合理,味道不錯!!西班牙檸檬啤酒(支裝)330ml $38店員推薦朋友點了西班牙檸檬啤酒,易入口,味道清新平時唔點飲酒都接受到,飲厭左普通麥啤可以試下新味道。MOJITO 特飲 $68唔中意飲啤酒可以飲mojito,甜甜地,微氣泡,好味,不過比啤酒易醉。芝士螢光魷魚漬(1客)螢光魷魚口裡爆汁,好得意,中意食魷魚嘅朋友必試,連埋伴碟的青瓜一齊擺落口就可以去掉腥味。日本蠔(2隻)生蠔算係意外驚喜,好大隻好肥美,口感creamy,唔係幾腥,日式食法,醬汁加檸檬汁,好食,下次要特登過來食蠔😋手作免治雞肉棒$48自家製雞肉棒加生雞蛋,口感軟硬適中同燒汁調味,混合蛋液滑捋捋,好食,同埋淨係個打卡感都好正正。雞軟骨串$26雞軟骨大粒,香口有汁肉。帆立貝壽司$26厚切鰻魚壽司$28呢個鰻魚壽司我都好推薦,平時我好少點,今之睇到厚切就試下,鰻魚肥美冇骨唔腥,正。炙燒左口魚邊壽司 $28除左三文魚壽司之外,左口魚都係我的至愛,都幾大塊,好新鮮好肥美,食

同朋友飲兩杯,食啲串燒炸物壽司,價錢合理,味道不錯!!

西班牙檸檬啤酒(支裝)330ml $38

MOJITO 特飲 $68

芝士螢光魷魚漬(1客)

日本蠔(2隻)

手作免治雞肉棒$48

雞軟骨串$26
雞軟骨大粒,香口有汁肉。
帆立貝壽司$26

厚切鰻魚壽司$28

炙燒左口魚邊壽司 $28
除左三文魚壽司之外,左口魚都係我的至愛,都幾大塊,好新鮮好肥美,食落唔會好油膩。

軟殼蟹手卷$38
上枱侍應貼心提我盡快食,紫菜淋左唔冇咁好食,飛魚籽加外脆內軟啲炸軟殼蟹,很可以!

燒鮮鮑魚(2隻)$60
鮑魚好大隻,七味粉輕輕調味,如果可以再加啲燒汁就完美,不過$60有2隻,呢個價錢好抵食!

牛油蒜蓉焗花甲$58
似焗蜆,雖然唔大隻,但冇沙,多蒜,焗到好香。

豚肉荔枝卷 (1串) $28
呢個串燒又係私心大推,朋友食金菇肥牛,我唔食得牛,所以揀呢個,豚肉片口感鮮嫩,加埋清甜的鮮荔枝果肉,絕配,我下次都要食呢個!

汁燒金菇牛肉卷 $28
朋友叫左個汁燒金菇肥牛卷,金菇入口冇渣,牛肉燒得啱啱好,唔會韌,甜燒汁好味,同肥牛好夾。

椒鹽雞軟骨 $68
因為朋友要送啤酒,叫左個椒鹽雞軟骨,每粒size都好大粒,即叫即炸熱辣辣,好適合用嚟送酒!
2023-12-13 422 瀏覽
位於元朗的這家日式串燒居酒屋,以雅致簡約且舒適寧靜的日式裝修風格深受好評。淡色木質地板及細緻的紙燈裝飾,營造出輕鬆恬適的氛圍。菜單上的精選菜式不僅種類繁多,而且每道菜的口味都非常地道。。其中最受讚賞的包括松阪豬肉飯、鹽燒牛舌、韓式雞肉串、牛脷小排及豬肉片等。每一道都以新鮮食材烹調,肉質嫩滑可口,令人一試難忘。壽司方面,火炙三文魚壽司經過火炙後,讓三文魚的油脂更加豐富、口感更加嫩滑,搭配壽司飯食用,讓味道、口感更加豐富。火炙左口魚裙邊壽司經過火炙後,裙邊部分變得脆嫩,口感豐富有嚼勁。帆立貝鮮甜美味,厚肉飽滿,口感嫩滑,入口鮮甜甘香。而壽司飯煙韌香甜,結實不鬆散,軟硬適中,相得益彰。芝士三文魚加州卷(4件)新鮮的三文魚包著壽司飯,再配上甜甜的沙拉醬,十分開胃。而加州卷上的蟹籽晶瑩飽滿,更是鮮甜,口腔充斥住鹹鮮,十分滿足!豚肉荔枝卷(1串)薄薄的豚肉片包着荔枝,配搭清爽,食落好清新,豚肉又不會太膩。雞腎串雞腎肉質較爽口,口感嚼勁十足,令人一試難忘手作免治雞肉棒這款美食的肉質鮮嫩,口感豐富,內裡多汁。加上特調的醬汁,更是美味。蜜汁燒雞翼(3隻)外層燒得香脆,雞肉鮮美,蜜汁,是燒烤愛好者不容錯過

芝士三文魚加州卷(4件)

豚肉荔枝卷(1串)
雞腎串
雞腎肉質較爽口,口感嚼勁十足,令人一試難忘
手作免治雞肉棒
蜜汁燒雞翼(3隻)
外層燒得香脆,雞肉鮮美,蜜汁,是燒烤愛好者不容錯過的美食。
汁燒金菇牛肉卷(1串)
單純的調味讓食材本身的風味更加突出,肉質鮮嫩、口感豐富、味道濃郁。

蒜蓉燒鮮扇貝(1隻)
辣椒香辣刺激,帶一點鹹辛香味。扇貝新鮮肥美,滑溜鮮甜,十分惹味,不錯!

招牌手作脆脆餅(魚、蝦、墨魚)(1客)
脆脆餅炸得十分香脆,內裡魚、蝦、墨魚肉質鮮嫩,口感豐富多汁,結實不鬆散,令人一試難忘。

安格斯牛小排(1份)
牛小排經過特別處理,入口即化,嫩滑多汁,給人留下深刻的印象。
安格斯牛小排

這裡的菜色價錢相宜,讓人可以盡情享受美食。如果你想在香港元朗品嘗到道地的日式串燒美食,絕對是一個不容錯過的好去處。
2023-11-30
  • 安格斯牛小排
2023-12-01 75 瀏覽
鵝肝壽司(Foie Gras Sushi):這款壽司絕對是高級美食的代表。鵝肝的豐潤鮮味與壽司飯的口感完美結合,帶來一種豪華而令人難以抗拒的享受。每一口都散發出濃郁的鵝肝香氣,讓人感受到獨特的口味和質感。海膽壽司(Sea Urchin Sushi):這道壽司以新鮮的海膽為主角,海膽的鮮甜和濃郁口感讓人難以忘懷。每一口都充滿了海洋的風味,令人感到愉悅和滿足。這是一道展現高級海鮮美味的菜品,絕對是壽司愛好者的不二之選。軟殼蟹手卷(Soft Shell Crab Hand Roll):軟殼蟹手卷是一道結合了鮮嫩蟹肉和脆口的軟殼蟹的美味佳餚。手卷中的綜合配料和細緻的米飯,與軟殼蟹的鮮美相互融合,帶來一種豐富的口感和味道。每一口都能享受到蟹肉的鮮甜和手卷的口感,讓人愛不釋手。手作免治雞肉棒(Handmade Minced Chicken Stick):這款手工製作的免治雞肉棒充滿了傳統風味和細膩的口感。每一根雞肉棒都經過精心調味和烹調,保持了肉質的嫩滑和香氣。搭配上適度的香料和醬料,這道菜品提供了一種令人愉悅的口感和美味。京蔥雞串(Chicken with Welsh Onion Skewer)

鵝肝壽司(Foie Gras Sushi):

海膽壽司(Sea Urchin Sushi):

京蔥雞串(Chicken with Welsh Onion Skewer):
這道京蔥雞串展現了中國烤串的傳統技法和獨特風味。嫩滑多汁的雞肉與蔥的香氣和炭火燒烤的風味相結合,帶來一種濃郁的口感和迷人的香味。每一口都能品味到雞肉的鮮美和蔥的清新,絕對是一道令人回味無窮的美食。

鹽燒牛舌芯(1串)(Grilled Beef Tongue):
這道牛舌芯經過嫩化和燒烤處理,肉質鮮嫩多汁,帶有微妙的牛肉風味。加上適量的鹽提味,使得每一口都鮮美可口。牛舌芯的獨特質地和口感讓人驚艷,絕對是一道令人難以抗拒的美味佳餚。

蜜燒松板豬(Matsusaka Pork):
Matsusaka Pork是來自日本的極上豬肉,以其卓越的嫩度、口感和豐富的脂肪大受追捧。蜜燒松板豬以獨特的蜜糖燒烤方式提升了豬肉的甜味和香氣,豬肉的肉質鮮嫩多汁,脂肪融化在口中,帶來絕妙的口感和豐富的層次感。這道菜絕對是肉食愛好者的必點之選。

南瓜忌廉大虎蝦配法包(1份):
這份南瓜忌廉大虎蝦配法包結合了南瓜的甜味和大虎蝦的鮮美,展現了創新和獨特的口味組合。南瓜忌廉的滑順口感和濃郁的南瓜香氣與鮮嫩多汁的大虎蝦完美融合,配以酥脆的法包,帶來一種令人驚艷的美味體驗。這道菜品展現了廚師的創意和技巧,絕對是一道能夠滿足味蕾的佳餚。

蜜味燒雞亦(3隻)(Honey Chicken):
蜜味燒雞亦是一道結合了香甜蜜糖和燒烤風味的美味菜品。雞肉經過腌制後,入味且保持了肉質的嫩滑和多汁。經過燒烤後,蜜糖的甜味融入雞肉中,形成一層香脆的外皮。每一口都能品味到雞肉的豐富口感、蜜糖的香甜和燒烤的風味,給人帶來愉悅的味覺享受。

牛油蒜蓉焗花甲(Bake Clams with Garlic Butter):
這道焗花甲以新鮮的花甲為主角,搭配濃郁的牛油和香氣四溢的蒜蓉,形成了一道令人垂涎欲滴的菜品。每一顆花甲都散發出鮮美的海洋風味,牛油和蒜蓉的濃郁口味使花甲更加美味。經過烤箱的烘烤,花甲肉質更加鮮嫩,表面酥脆。這道菜品展現了海鮮的鮮味和牛油蒜蓉的豐富風味,絕對是海鮮愛好者的絕佳選擇。

芝士燒生蠔(2隻)(Char-grilled Cheesy Oyster):
這道芝士燒生蠔展現了對生蠔的精湛處理和芝士的獨特運用。鮮嫩多汁的生蠔經過燒烤後,其天然的鮮味得到了更加突出的展現,同時表面形成了微焦的香氣。搭配濃郁的芝士,燒烤過程中芝士融化在生蠔上,形成了一層濃郁的芝士奶香和柔滑的質地。每一口都能品味到生蠔的鮮甜與芝士的豐潤,給人帶來美味的口感和令人滿足的食慾享受。

西班牙檸檬啤酒(支装)330ml:
西班牙檸檬啤酒是一款清爽的啤酒,其獨特的檸檬風味給人帶來了一種令人愉悅的口感。這款啤酒以西班牙的釀酒傳統和製作工藝為基礎,搭配了新鮮檸檬的果香和微酸的特點。啤酒的酒體輕盈,氣泡細膩,檸檬的清新味道平衡了麥芽的微苦和酒精的濃郁,帶來一種令人愉悅的口感和清爽的饗宴。這款西班牙檸檬啤酒是一款適合在休閒時光中享用的品酒選擇。
2023-11-17 38 瀏覽
元朗有唔少居酒屋依間係其中一間我會encore🤍炙燒三文魚壽司🤍三文魚壽司🤍帆立貝壽司依度既壽司魚生唔會好薄身偏厚身又有口感魚生又夠鮮甜🤍軟殼蟹手卷軟殼蟹炸到好脆配搭青瓜絲,蟹柳同埋蟹籽味道口感層次都好豐富🤍鮟康魚肝 依款係居酒屋黎講都算少見口感鬆軟又有魚鮮味🤍鹽燒牛舌心牛舌都算厚身有口感🤍雞軟骨串燒得夠香脆又入味🤍蜜味燒雞翼🤍錫紙蒜蓉焗娃娃菜🤍牛油蒜蓉焗花甲兩款蒜蓉味都好香,花甲仲好鮮甜🤍安格斯牛肉拼北海道四元豚鍋一睇d 肉色就知溶雪做得靚牛肉味濃,豚肉會較韌身個鍋仲有好多款蔬菜配料兩個人食到好飽添🤍燒鮮菠蘿串燒一定要點菠蘿菠蘿好甜又爆汁
元朗有唔少居酒屋

偏厚身又有口感
魚生又夠鮮甜

🤍軟殼蟹手卷
軟殼蟹炸到好脆
配搭青瓜絲,蟹柳同埋蟹籽
味道口感層次都好豐富

燒得夠香脆又入味

🤍蜜味燒雞翼

🤍錫紙蒜蓉焗娃娃菜

🤍牛油蒜蓉焗花甲
兩款蒜蓉味都好香,花甲仲好鮮甜

🤍安格斯牛肉拼北海道四元豚鍋
一睇d 肉色就知溶雪做得靚
牛肉味濃,豚肉會較韌身
個鍋仲有好多款蔬菜配料
兩個人食到好飽添

🤍燒鮮菠蘿
串燒一定要點菠蘿
菠蘿好甜又爆汁
2023-11-16
2023-11-07 26 瀏覽
元朗朋友帶路去咗間佢推薦嘅居酒屋食飯,喺木頭車附近餐廳名十分易認,叫九鳥間屋,估唔到餐牌咁多種類下每樣都幾好好食,幾時都話元朗係美食天堂😳招牌茶碗蒸 $38 👍🏻有蛋香味亦夠滑,一打開係有少少驚喜會有三文魚籽帶子等用料舖面🥹壽司刺身類別幾多,亦有活龍蝦活北寄貝赤貝等新鮮食材,我哋叫咗三文魚腩、帆立貝、蟹肉蟹膏、深海池魚皇等壽司都係廿零蚊件🍣而呢度嘅海鮮類係我覺得幾出色嘅地方!🤤鹽燒活北寄貝 $58 👍🏻新鮮嘅食材只需簡單鹽燒就可以充分帶出佢嘅鮮甜味鹽焗元朗黃油烏頭 $148 👍🏻原條烏頭焗完出黎依然好嫩唔乾,滲出嘅黃油香加上微辣嘅醬汁好夾豚肉荔枝卷 $28,鹽燒牛舌芯 $46,阿波美雞頸串 $34,手作免治雞肉棒 $48串燒正常,火喉適中調味亦唔會過咸,特別嘅係呢度用上較貴價嘅阿波美雞,肉質比一般雞嫩滑多汁☺️

招牌茶碗蒸 $38 👍🏻

而呢度嘅海鮮類係我覺得幾出色嘅地方!🤤
鹽燒活北寄貝 $58 👍🏻
新鮮嘅食材只需簡單鹽燒就可以充分帶出佢嘅鮮甜味
鹽焗元朗黃油烏頭 $148 👍🏻

元朗一向都美食林立,尢其係朗屏個邊附近,更加多唔同菜式種類選擇今次我同朋友會係朗屏豐年樓附近食下日本菜!這間店裝修都甚為美觀!好有日本街頭風格!配上櫻花裝飾物顯得更加有美感!餐廳主要色調為灰色同啡色,顯得簡約又不失優雅!工業風的設計配上樟紅色的皮質梳化顏色顯得更加精神!店內的燈飾亦充滿藝術氣息!今次日本菜餐廳皇牌美食,包括有:必叫餐廳特製九鳥餅:呢個味道好有神秘感,所有食物層次混合埋好好食、配上特製醬汁更加惹味!必叫!辣肉粒炒魔女丼飯:呢個加上好多辣肉碎,再配上唔同嘅醬料炒到非常香,均勻喺每一粒飯香!再配上蟹柳絲!帶黎唔一樣既層次!壽司 選擇左幾款:日本海膽壽司,厚切鰻魚壽司、鵝肝壽司穴子壽司、花之戀壽司、灸燒左口魚邊壽司總括壽司飯甘香、海膽花之戀左口魚都非常新鮮!再加上鰻魚、鵝肝同穴子燒得啱啱好我剛咬落去入口即溶,鰻魚大大塊超足料!手卷叫左三文魚手捲,三文魚非常鮮嫩滑溜!賠償手捲紫菜更加滋味!燒物肉主打選擇咗呢兩款:蜜味燒雞翼:雞翼肉質鮮嫩!食落去亦都帶小小蜜味甜!好香好嫩!之後到豚肉荔枝卷、呢個味道甜甜咸咸,食落非常過癮口感好有新鮮感!燒物阿波雞系列 :京蔥雞肉串:京蔥燒得非常香濃

今次日本菜餐廳皇牌美食,包括有:

壽司 選擇左幾款:
日本海膽壽司,厚切鰻魚壽司、鵝肝壽司
穴子壽司、花之戀壽司、灸燒左口魚邊壽司
總括壽司飯甘香、海膽花之戀左口魚都非常新鮮!
再加上鰻魚、鵝肝同穴子燒得啱啱好我剛咬落去入
口即溶,鰻魚大大塊超足料!

手卷叫左三文魚手捲,三文魚非常鮮嫩滑溜!賠償
手捲紫菜更加滋味!燒物肉主打選擇咗呢兩款:
蜜味燒雞翼:雞翼肉質鮮嫩!食落去亦都帶小小蜜
味甜!好香好嫩!之後到豚肉荔枝卷、呢個味道甜
甜咸咸,食落非常過癮口感好有新鮮感!

燒物阿波雞系列 :
京蔥雞肉串:京蔥燒得非常香濃!配上雞肉串真係冇得輸!串燒雞皮咬落脆卜卜!燒到唔會好乾身、再加上有種入口即溶既感覺!

及最後2款燒物海鮮:鮮燒白鱔、白鱔本身已經好鮮嫩!再配合醬汁調制更加開胃!芝士燒生蠔!名副其實芝士份量一啲都唔孤寒!除咗爆芝士之外蠔肉亦都非常彈滑!

#foodie #food #foodpic #foodphoto #yum #yummy #delicious #tasty #相機食先 #手機食先 #hkfood #香港美食 #美食 #hkig #ighk
#九間屋 #元朗 #元朗美食 #日本菜#辣肉粒炒飯

九間屋
元朗大陂頭徑2-12號華盛樓地下F號舖
34881927
  • 原條燒茄子
2023-10-18 26 瀏覽
再訪這間日式小店,依舊喜歡這裡日式風設計,望住櫻花🌸好似身處日本🇯🇵 大梳化位坐得好舒服😌店主人超好一邊食一邊傾偈好親切🥰.➡️冷盤🦪生蠔好有驚喜😍超creamy濃厚海水味好正!🍣9間卷呢到招牌,共三款:三文魚、牛油果、帆立貝,滿足貪心的我,非常新鮮👍🏻 🥗蟹子沙律好大盤!滿滿青瓜、蟹子、蟹柳好開心!.➡️串燒燒物🍡 手作免治雞肉棒做得出色👍🏻啖啖肉,點生雞蛋醬汁正🍡 豚肉荔枝卷口味清新,仲有少少軟骨好有咬口!🍡 汁燒金菇牛肉卷大大件好多金菇,醬汁甜甜地,呢個組合一向perfect match😎🍆 原條燒茄子滿滿的蔥蒜,味道濃厚香辣惹味🌶️最正係切成心型❤️好有心思😍🍤 海膽天婦羅出面脆卜卜,入面滿滿鮮味海膽,超滿足🥰.➡️丼🍚魔女丼滿特別配搭,香辣肉碎遇上蟹肉蟹膏,再加上蟹子和青瓜,十分足料,蟹子脆卜卜,啖啖蟹肉同肉碎味道幾得意,意外地好食😋.➡️酒🍻來呢到必飲西班牙檸檬啤酒,好fresh又易入口,送燒物一流👍🏻.聽住歌收工飲番杯嘆美食so relax❤️呢到收好夜,住附近夜收工又有一個好選擇!

➡️冷盤
🦪生蠔好有驚喜😍超creamy濃厚海水味好正!
🥗蟹子沙律好大盤!滿滿青瓜、蟹子、蟹柳好開心!

➡️串燒燒物
🍡 手作免治雞肉棒做得出色👍🏻啖啖肉,點生雞蛋醬汁正
🍡 豚肉荔枝卷口味清新,仲有少少軟骨好有咬口!
🍤 海膽天婦羅出面脆卜卜,入面滿滿鮮味海膽,超滿足🥰

➡️丼

➡️酒

2023-09-26 36 瀏覽
想同朋友輕輕鬆鬆食餐飯,佢帶咗我嚟依間居酒屋,平日夜晚唔算多人,環境氣氛唔錯,幾舒服食物種類都算多元化,壽司、手卷、燒海鮮、鍋物等等,實有嘢啱食😎😎店員送上自家醃製嘅泡菜味道唔會太過刺激,反而幾清新,幾清脆,好食😊七味雞泡魚乾唔會乾爭爭,甜甜地,餸酒一流拖羅壽司、油甘魚壽司色澤好靚,而且刺身質素唔錯,仲要厚切,夠晒享受!拖羅入口即溶,真心正!佢哋燒肉類嘅選擇都幾多,香口嘢,叫多啲唔同款式,可以一齊分享,慢慢食,慢慢傾,都幾chill我地揀左豚肉荔枝串、雞軟骨、雞皮、鹽燒五花肉,當中五花肉最出色,可以保留住肉汁,份量多,口感爽爽地,推薦!仲有燒海鮮,白鱔!必食厚身口感冇得輸!燒到有少少焦香👍🏼仲有燒生蠔,可以選擇蒜蓉或者芝士幾大隻喎每樣食啲,都係唔夠飽嘅話,最好叫埋個暖笠笠嘅牛肉鍋,一齊烚吓烚吓,有肉有菜,又可以飲啖湯,個人即刻舒服晒要食啲飯落肚嘅話,叫多個手卷又得😄😄朋友揀咗依個軟殼蟹手卷,軟殼蟹size比想像中大!整體來講,呢間小店都冇令人失望😎😎

店員送上自家醃製嘅泡菜
味道唔會太過刺激,反而幾清新,幾清脆,好食😊

七味雞泡魚乾
唔會乾爭爭,甜甜地,餸酒一流

拖羅壽司、油甘魚壽司

仲有燒海鮮,白鱔!必食
厚身口感冇得輸!
燒到有少少焦香👍🏼

仲有燒生蠔,可以選擇蒜蓉或者芝士
幾大隻喎

整體來講,呢間小店都冇令人失望😎😎
2023-09-26 25 瀏覽
今日朋友又帶我去元朗搵好嘢食,今次嚟到元朗豐年路輕鐵站後面一間具有日本風情居酒屋!餐廳主打刺身、燒海鮮等等蟹籽沙律 $48先食個沙律🥗,蟹籽沙律絕對係去居酒屋必食~餐廳另外會送埋餐前小食供客人享用三文魚腩$88 北海道帆立貝 $68三文魚腩魚油十足,肉質柔軟多汁;帆立貝都鮮嫩多汁,散發出濃郁的海洋香氣。它的口感柔軟而彈牙灸燒三文魚壽司 $22燒烤過的三文魚為主角,搭配著溫熱的米飯和微妙的炭燒味道拖羅壽司 $36脂肪相當多,脂肪分佈好像雪花般,富天然魚油脂的甘香,入口即溶穴子壽司 $ 32具有獨特的濃郁味道和豐富的脂肪含量。它的肉質柔軟,口感滑嫩,搭配壽司飯和醬汁,味道豐富炭燒松阪豬 $98我覺得最出色係呢個炭燒松阪豬肉,豬肉炭燒得略帶焦香,表面呈現出金黃色的炭燒痕跡。肉質看起來嫩滑多汁,充滿誘人的油花📍Hatoma Izakaya元朗大陂頭徑2-12號華盛樓地下F號舖

蟹籽沙律 $48

三文魚腩$88 北海道帆立貝 $68

灸燒三文魚壽司 $22
燒烤過的三文魚為主角,搭配著溫熱的米飯和微妙的炭燒味道

拖羅壽司 $36

穴子壽司 $ 32

炭燒松阪豬 $98

📍Hatoma Izakaya
元朗大陂頭徑2-12號華盛樓地下F號舖
環境幾舒服,而且播緊追擊的巨人好有氣氛。店員又友善,食得好愉快。9間鹽焗元朗烏頭採用鹽焗的方式烹飪而成,保持食材的鮮嫩和原汁原味。烏頭魚整體焗烤,中間夾著檸檬和香茅搭配鹽的香氣和鮮嫩的魚肉,帶來濃郁的風味。皇帝蟹棒天婦羅油炸至金黃酥脆。皇帝蟹棒的肉質鮮嫩,搭配脆口的天婦羅外層,和開胃的天婦羅醬汁好夾。原條燒茄子內部鮮嫩軟糯,加些蒜蓉碎和辣椒調味。茄子的獨特風味和燒烤的香氣,是一道簡單而美味的素菜菜色。牡丹蝦壽司,牡丹蝦的肉質鮮嫩甜美,夠清新。炙燒三文魚壽司,三文魚的肉質鮮嫩多汁,經過炙燒後油脂溶化在口腔里,即叫即整好香口。軟殼蟹手卷以脆口的軟殼蟹搭配壽司飯和海苔卷裹而成。軟殼蟹經過油炸後,外層酥脆,內部鮮嫩。雞軟骨串夠脆口。京蔥雞串京蔥幾香,但醬汁味道太濃厚。鹽燒和牛吞優質的肉質和細膩的油花而聞名,鹽燒的烹飪方式能夠保持肉質的鮮嫩和原汁原味,呈現了和牛肉的豐潤口感。牛油蒜蓉焗花甲香氣相互融合,是一道濃郁的海鮮菜品。七味雞泡魚乾燒得很香口,煙煙韌韌又不會太乾。

皇帝蟹棒天婦羅

原條燒茄子

牡丹蝦壽司,牡丹蝦的肉質鮮嫩甜美,夠清新。

軟殼蟹手卷

雞軟骨串夠脆口。
雞軟骨串

京蔥雞串京蔥幾香,但醬汁味道太濃厚。
京蔥雞串

鹽燒和牛舌

牛油蒜蓉焗花甲香氣相互融合,是一道濃郁的海鮮菜品。
牛油蒜蓉焗花甲

七味雞泡魚乾燒得很香口,煙煙韌韌又不會太乾。
七味雞泡魚干
京蔥雞串
鹽燒和牛舌
牛油蒜蓉焗花甲
七味雞泡魚干
成日在元朗食日本菜,這天想試未試過的餐廳,於是來了九鳥間屋,串燒非常美味,整體食物水平不俗,不可不試😍😍蟹籽沙律🥗🥗蟹籽具有豐富的鮮味和獨特的口感,增添了沙律菜的層次,十分清爽,適合作開胃菜。蒜蓉燒鮮扇貝🐚🐚以鮮嫩的扇貝為主要食材,搭配蒜蓉烤製而成。扇貝鮮嫩多汁,蒜蓉的香氣能夠提升整體的風味。鹽燒油甘魚鮫🐟🐟油甘魚鮫是肉質鮮嫩,味道鮮美。燒烤至外表金黃酥脆,配上醬燒,十分美味。燒鮮白鱔🐠🐠白鱔肉質鮮嫩,味道鮮美。燒烤能夠使白鱔的外層酥脆,內部保持鮮嫩,並賦予獨特的炭燒風味。京蔥雞串🐥🐥以雞肉和京蔥為主要食材,將京蔥纏繞在雞肉上,串成一串,進行燒烤。燒烤能夠使雞肉外酥內嫩,京蔥的香氣能夠提升整體的風味。手作免治雞肉棒🐣🐣具有嫩滑的口感和豐富的雞肉風味,配上雞蛋鼓油醬汁,味道一流。鹽燒和牛舌🐂🐂和牛舌肉肉質鮮嫩,口感豐富。烤製後的和牛舌肉質鮮美,帶有炭燒的香氣。日本味噌豬大腸🐖🐖豬大腸經處理後,與味噌醬汁一起燒烤。使其吸收醬汁的風味。這道菜的特點是豬大腸的彈牙口感和味噌醬汁的鮮味,結合在一起,味道豐富。壽司盛🍱🍱有拖羅、三文魚、吞拿魚、甜蝦、北寄貝等8件壽司,十分鮮美豐富,極度飽足🤤🤤口感

蟹籽沙律🥗🥗

手作免治雞肉棒🐣🐣

鹽燒和牛舌🐂🐂

日本味噌豬大腸🐖🐖

壽司盛🍱🍱
有拖羅、三文魚、吞拿魚、甜蝦、北寄貝等8件壽司,十分鮮美豐富,極度飽足🤤🤤口感鮮嫩。

軟殼蟹手卷🍱🍱
軟殼蟹的外層酥脆,內部肉質鮮嫩,與壽司飯和其他配料的組合帶來了豐富的口感和風味。

松阪豬炒飯🍛🍛
松阪豬肉是肉質豐潤多汁,具有濃郁的豬肉香氣,與飯一同炒熟,口感豐富而美味。

地址: 元朗大陂頭徑2-12號華盛樓地下F號舖
2023-08-20 14 瀏覽
假日的元朗車水馬龍,好不熱鬧。雖然食肆臨立,但搵位泊車經常是一大難題。今日想食日式料理,隨即想起大坡頭徑的居酒屋,在咪錶位停車空地旁邊,可謂十分方便。雖然主要針對區內街坊食客,餐廳環境企理,座位寬敞舒適,布置配合居酒屋主題。滿滿的日系壁畫,和風氣氛十足!角切魚生沙律(1份)$68,魚生份量不少,簡簡單單的配些青瓜絲及沙律醋,已經相當味美。(九鳥)間壽司盛 $198,有壽司八款,牡丹蝦、拖羅、三文魚、北寄貝、三文魚籽軍、火炙碟魚、油甘及帶子,牡丹蝦鮮甜,拖羅肥美,食材新鮮,味道好!牛油果加州卷(6 件)$58,材料有蟹柳、青瓜、玉子等等,美味又飽肚。原條燒茄子 🍆 $48,近期都很喜歡吃燒茄子,性價比高之餘,味道也很好,加入料頭燒烤後,份外香軟好味!蒜香燒日本蠔(2隻) $68,生蠔新鮮肥美,入口蠔味濃郁,上面再鋪滿葱蒜,正!一口芝士(6件) $40,外層香口,芝士味道香濃軟糯,滋味小食。唐揚池魚仔 $58,池魚仔炸得香脆,細細條,一口一件,佐酒一流!汁燒金菇牛肉卷(1串)$26,經典的串燒組合,金菇吸收了肉汁味道,加上油潤的燒肥牛及甜味醬汁,大愛組合。不論壽司還是燒烤,用料認真之餘價錢

滿滿的日系壁畫,和風氣氛十足!

不論壽司還是燒烤,用料認真之餘價錢合理,元朗區推介!
2023-08-20 24 瀏覽
同爸爸食飯當然食好的😌 而他最愛就是日本餐了,今日帶他來到元朗搵到一間小店⛩️款式好多,樣樣都好想食😆「角切魚生沙律」厚切粒粒魚生配上青瓜絲沙律「原條燒茄子」是蔬菜類唔錯的選擇,濃濃的蒜茸😌「三文魚壽司」「蟹肉蟹膏壽司」好足料😌蟹膏蟹肉多「加洲手卷」以食材豐滿為主,飯不是太多好岩我🤭「手作免治雞肉棒」內有雞軟骨肉令更有咬口,再配上蛋黃👍🏻「燒汁牛仔骨」「日本一口豚」「蒜香燒日本蠔」原隻燒上,重重的蒜茸👍🏻「牛油蒜蓉焗花甲」重點是沒有沙👍🏻而且牛油香濃☺️「豚肉荔枝卷」「芝麻雞翼」👍🏻👍🏻 肥美雞翼!外脆內裡仍然juicy🥰備註:🔺電子下單,方便快捷😉🔺店員nice😉

「角切魚生沙律」厚切粒粒魚生配上青瓜絲沙律
「原條燒茄子」是蔬菜類唔錯的選擇,濃濃的蒜茸😌
「三文魚壽司
「蟹肉蟹膏壽司」好足料😌蟹膏蟹肉多
「加洲手卷」以食材豐滿為主,飯不是太多好岩我🤭
「手作免治雞肉棒」內有雞軟骨肉令更有咬口,再配上蛋黃👍🏻
「燒汁牛仔骨」
「日本一口豚」
「蒜香燒日本蠔」原隻燒上,重重的蒜茸👍🏻
「牛油蒜蓉焗花甲」重點是沒有沙👍🏻而且牛油香濃☺️
「豚肉荔枝卷」
「芝麻雞翼」👍🏻👍🏻 肥美雞翼!外脆內裡仍然juicy🥰

備註:
🔺電子下單,方便快捷😉
🔺店員nice😉

2023-08-19 246 瀏覽
元朗有一間充滿傳統日系風格嘅居酒屋小店,提供豐富多樣嘅日本美食,而且性價比極高✨✨辣味牛舌漬 給我留下了深刻的印象‼️呢個前菜裡面嘅青瓜係一個亮點完全無菜青味,而且非常爽脆❤️ 牛舌就比較有咬口,纖維感比較重,配上微辣的調味料,帶來一種獨特嘅風味享受,呢道前菜非常開胃‼️鹽燒白鱔 白鱔魚肉鮮美,經過鹽燒後更顯香脆,口感好爽彈,簡單的調味令白鱔嘅鮮味得到完美展現日本活赤貝 赤貝味道鮮甜,質感蓬勃豐滿餐廳有活赤貝供應,確保左食材嘅新鮮度❤️鹽燒豬五花和鹽燒油甘魚鮫則展現了餐廳嘅炭火燒烤技巧😃豬五花肉經過炭火燒烤後,表面酥脆,肉質嫩滑真係一層肥一層瘦,肉質爽嫩又唔會燒到乾爭爭油甘魚鮫魚肉的油脂融化,滲落魚肉度,肉質嫩滑,仲好大舊添🍣壽司盛每一件刺身顏色都好新鮮、有光澤,而且切到一定的厚度❤️朋友係咁讚好滿足‼️⭐️大拖羅好肥美又無筋入口融化,不過食一件就啱啱好⭐️帆立貝好厚肉,非常鮮甜~~⭐️深海池魚肉質細緻爽口帶油份,食完有種回味嘅感覺⭐️呢度嘅赤身好好食,呈鮮紅色,魚味嘅甘香夠濃
元朗有一間充滿傳統日系風格嘅居酒屋小店,
提供豐富多樣嘅日本美食,而且性價比極高✨✨

辣味牛舌漬
給我留下了深刻的印象‼️
呢個前菜裡面嘅青瓜係一個亮點

完全無菜青味,而且非常爽脆❤️
牛舌就比較有咬口,纖維感比較重,

鹽燒白鱔
白鱔魚肉鮮美,經過鹽燒後更顯香脆,
口感好爽彈,簡單的調味令白鱔嘅鮮味得到完美展現

日本活赤貝
赤貝味道鮮甜,質感蓬勃豐滿

餐廳有活赤貝供應,確保左食材嘅新鮮度❤️

鹽燒豬五花和鹽燒油甘魚鮫則展現了餐廳嘅炭火燒烤技巧😃

豬五花肉經過炭火燒烤後,表面酥脆,肉質嫩滑
真係一層肥一層瘦,肉質爽嫩又唔會燒到乾爭爭

油甘魚鮫魚肉的油脂融化,滲落魚肉度,肉質嫩滑,仲好大舊添

🍣壽司
每一件刺身顏色都好新鮮、有光澤,而且切到一定的厚度❤️
朋友係咁讚好滿足‼️

⭐️大拖羅好肥美又無筋

入口融化,不過食一件就啱啱好

⭐️帆立貝好厚肉,非常鮮甜~~

⭐️深海池魚肉質細緻爽口帶油份,食完有種回味嘅感覺

⭐️呢度嘅赤身好好食,呈鮮紅色,魚味嘅甘香夠濃
2023-08-18