OOULI

2024-02-26 1008 瀏覽
Oouli 4 courses lunch menuDeul Kkae Juk賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧粥品採用韓國當造特色蔬菜、韓牛、新鮮蜆肉,以及自家大米,經過1.5 小時以上烹調慢煮而成。食落口感線滑稠密,每一啖都充滿牛肉的鮮和蜆肉的甘甜滋味,加搭香口薄脆的米餅一齊食,別具一番風味。Jili Tang賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧海鮮清湯上特意打成了一層泡沫,口感挺身十分特別,湯品入口鮮甜清香,另加的辣粉令清湯的鮮味更出眾,令人回味無窮。附上的烤釜山鮑魚非常鮮美,食落爽口滑彈,煙韌又可口。Jan Chi烤澳洲和牛賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧和牛鮮嫩無比,咬落軟腍嫩滑,肉汁滿溢,牛味出眾,表面淋滿香甜的燒汁,為牛肉更添惹味。附上的紅蘿蔔蓉造型猶如小兔子,十分精緻可愛。烤釜山鰻魚賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧鰻魚烤得焦脆燻香,食落肉質軟嫩又鮮美,配搭特調的薑味薯蓉一齊食,組合新穎驚喜十足。JinSu Sung Chen賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧珍珠米飯特選自釜山自家農田,食落粒粒分明,米香滿溢,嚼感極佳,與五種時令特色釜山伴菜攪拌均勻,一起入口,味道口感層次極其豐富,滋
Oouli 4 courses lunch menu

賣相:🐧🐧🐧🐧

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

附上的烤釜山鮑魚非常鮮美,食落爽口滑彈,煙韌又可口。

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

附上的紅蘿蔔蓉造型猶如小兔子,十分精緻可愛。

賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧

珍珠米飯特選自釜山自家農田,食落粒粒分明,米香滿溢,嚼感極佳,與五種時令特色釜山伴菜攪拌均勻,一起入口,味道口感層次極其豐富,滋味必食推薦。

附上的鰻魚湯採用釜山鰻魚熬製,慢火細煮48 小時,極富心思之作。飲落魚鮮滋味突出,清甜不膩,十分潤喉,拌飯一流。

🐧❣️跟餐奉送餐茶及傳統韓式小食❣️

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳設計典雅細緻,四處有大大小小的精品作點綴,十分賞心悅目。

餐廳採納大量落地玻璃,景觀開揚舒心,客人可以一邊享用餐點,一邊俯瞰銅鑼灣與維港景色,十分寫意。

🐧❣️餐廳職員服務一流,態度溫文有禮,除了極主動回收更換餐碟外,呈上每一道菜時,他都會詳細介紹菜色特色和建議食法,值得一讚👍

🐧❤️結語:Lunch set 非常豐富製作用心,誠意推薦👍
JinSu Sung Chen
Fine dining 大家第一時間諗起係西餐,2024新一年就試下新元素🤩,韓式🇰🇷fine dining 你又試過未?丁丁推的 OOULI❣️環境:8/10餐廳位於銅鑼灣糖街Sugar+,望住特大維園景色,日光同入夜各有特色✨,夜晚增添浪漫氣氛💕食物:8/10OOULI 4 courses lunch menuDuel Kkae - Juk由蔬菜,韓牛,蜆肉長時間烹製嘅粥,非常鮮甜,而且口感細滑,完全冇顆粒感,以為飲緊忌廉湯,配上脆米餅,加強米香味同口感😋Jili - Tang由海鮮清湯做主角,湯上嘅氣泡都由清湯打成,全是空氣感😂用咗少少辣椒粉提鮮,鮑魚爽口彈牙,而且相當入味,正😜Jan Chi-澳洲和牛🐮牛肉口感軟腍,特製醬汁包住牛肉,甘筍醬汁同牛肉互相配合而唔會喧賓奪主💕Jan Chi-烤釜山鰻魚鰻魚皮香脆😋,而魚肉仲好juicy,配合薑味薯蓉,組合相當新頴但出奇地好配🥰JinSu - Sung Chen釜山珍珠米飯味香而帶甜😘唔加任何野都覺得好食,鰻魚湯經過48小時嘅烹制,鰻魚精華全部係湯入邊,相當鮮甜,而五小碟配合高質珍珠米完美組合,食完想encore🥸💰性價比:8/10人均

環境:8/10

Jan Chi-澳洲和牛🐮
Jan Chi-烤釜山鰻魚
JinSu - Sung Chen

💰性價比:8/10
人均$500/$600,有3/4courses 可以選,韓國fine-dining 係香港選唔多,有service,OOULI值得一試💕
2024-02-03
特別節日都會想食下Fine dine,通常都係西式,估吾到原來韓式fine dine都幾有風味。見到呢間餐廳口啤不錯,而且環境超靚,就黎嘆個韓式fine dine午餐。餐廳係sugar + 23樓,景觀好開揚,有數個窗邊位,可以望到海景同樓下維園景色👍🏻4道菜午餐$5381. Deul kkae-Jim自家大米經過15小時以上烹煮的粥,加入左韓國當造蔬菜,韓牛,蜆肉,仲有一塊脆米薄片。吾會有一粒粒米的感覺,有d似濃湯,好鮮甜的味道。2. Jili Tang烤釜山鮑魚好鮮味,爽口彈牙。清湯用左魚高湯,好鮮味,底下仲有白蘿蔔,清甜冇渣👍🏻3.Jan chi🥩澳洲和牛香濃肉味,配左燒汁同甘筍汁。🐷36小時慢煮濟州黑毛豬五花豬五花幾嫩,juicy🤤配埋紫蘇葉同腌蘿蔔一齊食幾特別。4Jinsu sung chen最特別的一道菜,原來係店主係釜山的自家農場空運來的米,即場打谷,再用壓力煲煮成飯,超新鮮,啖啖米香!最後仲有咖啡/茶同韓式糕點,完美作結。🌟🌟餐廳環境真係好舒服,職員每道菜都會解釋,服務好好,靜靜地享受一個精緻午餐真係好relax

4道菜午餐$538

1. Deul kkae-Jim

2. Jili Tang

3.Jan chi
🥩澳洲和牛
香濃肉味,配左燒汁同甘筍汁。

🐷36小時慢煮濟州黑毛豬五花
豬五花幾嫩,juicy🤤配埋紫蘇葉同腌蘿蔔一齊食幾特別。

4Jinsu sung chen

最後仲有咖啡/茶同韓式糕點,完美作結。

2024-02-04
2024-01-24 575 瀏覽
特別日子想有高級嘅餐飲體驗🍾,可以試下唔同類型嘅fine dining🌟 。西式、日式席前料理👅大家都可能食慣,今次我哋就發掘咗最新款嘅韓式fine dining🇰🇷,一路食飯,同時有藝術級嘅視覺體驗🎨,仲可以嘆住俯瞰維園、維港嘅風景🌇。我哋今次揀咗4 Courses Set Lunch ($538)💕。.♨️Deul Kkae - Juk用咗韓國當造特色蔬菜🥗、韓牛🐮、新鮮蜆肉🌊、同自家大米15小時以上烹調嘅傳統粥🍚。長時間慢煮,令到肉味、鮮味融入咗埋一齊👅,連米粒都變成綿滑嘅粥底,配埋麻油、米餅薄脆💕,好有韓式風味。.🫧Jili - Tang呢度菜係海鮮清湯配烤釜山鮑魚⚓️。海鮮清湯上面嘅泡沫好精緻😍,而且泡沫挺身,好啱同湯一齊飲,口感特別🫦。海鮮清湯味道好鮮味又有蔬菜嘅甜香😋。慢煮鮑魚口感啱啱好🥳,既軟身又彈牙。.🐮Jan Chi - Australia Wagyu Beef Homemade Carrot Purée其中一份套餐嘅主菜,我哋揀咗澳州和牛🐄配自家製紅蘿蔔蓉🥕。和牛配埋韓式燒烤醬味道好香🤩,甜香味、牛味、油脂香都好出,口感多汁💦。自家製蘿蔔蓉造型好可愛😝。.🐷Jan C
♨️Deul Kkae - Juk
🫧Jili - Tang
🐷Jan Chi - Slow Cook Jeju Pork Belly
Perilla Leaves, Homemade Barbecue Sauce
另一道主菜,我哋揀咗36小時慢煮濟州黑毛豬五花🐖。五花肉嘅油脂感好香💥,好啱包蔬菜嘅食法,食到醃製蘿蔔嘅蒜香味🤤,而紫蘇葉嘅特色香味都好夾🍃。
🍱JinSu - Sung Chen
呢度菜用嘅飯,係用咗釜山自家農田種嘅珍珠米🇰🇷,煮到軟糯嘅口感好韓式。五種時令特色釜山伴菜好惹味😋,突出到每道菜色嘅自然鮮味,最特別係醃製生魚肚🎏,脆口又香口。而48小時鰻魚湯♨️真係超級足料,煮嘅鮮甜香味超濃郁👅,湯面頭仲有一啲魚嘅油脂香😍,高質。
☕️Coffee with a traditional Korea Snack
飲品可以揀茶或咖啡,一路飲嘢配埋小食好夾💕。小食係韓國傳統甜食🌼,味道似沙琪瑪甜甜香香🍬勁好食,好啱配埋飲品。
2024-01-20
韓式fine dining🇰🇷 4-course set lunch $538餐廳處於23/F 可高空眺望維多利亞公園😚Deul Kkae - Juk韓國當造特色蔬菜、韓牛、新鮮蜆肉、及自家大米15小時以上菜傳統粥Jili - Tang海鮮清湯配烤釜山鮑魚: 烤釜山鮑魚鮮甜爽口 伴海鮮清湯 添上一層厚泡沫 更令鮮味提昇☺️Jan Chi烤韓國頂級1++韓牛(+$180)/澳州和牛: 牛肉軟嫩多汁 略有少少根😀 肉汁味道不錯 頗濃厚~烤釜山鰻魚: 皮脆肉嫩🥹 鰻魚好肥美!! 配薑味薯蓉及韓式海鮮辣醬好解膩!JunSu - Sung Chen釜山自家農田珍珠米飯配48小時魚湯加五種時命特色釜山伴菜Coffee or Tea with a traditional Korea Snack
餐廳處於23/F 可高空眺望維多利亞公園😚
Deul Kkae - Juk
Jili - Tang
烤韓國頂級1++韓牛(+$180)/澳州和牛
: 牛肉軟嫩多汁 略有少少根😀 肉汁味道不錯 頗濃厚~
JunSu - Sung Chen
釜山自家農田珍珠米飯配48小時魚湯加五種時命特色釜山伴菜
4 Courses Lunch Set $538/位🍲Deul Kkae - Juk 韓國嘅當造特色蔬菜、韓牛、新鮮蜆肉、同自家大米用15小時以上煲嘅粥,入口已經好smooth似係飲緊餐前湯咁,唔會食到米粒,用米餅配嚟食就會清淡啲,就咁一啖啖食就好濃菜乾味,仲食到牛肉粒嘅牛香🫕Jili - Tang海鮮清湯配烤釜山鮑魚,個湯好特別係泡泡面,成個配搭好靚,鮑魚好鮮甜彈牙,個湯好鮮嘅魚味同蜆味,成碗都好鮮🐂烤韓國頂級1++韓牛Main dish有三款揀,朋友揀左韓牛,擺盤好得意,有啲桔仔樣嘅係甘筍醬,牛肉大約煮到7成煮,中間仲係粉紅色,肉質比較有咬口,牛脂味濃郁🐖36小時慢煮濟州黑毛豬五花另外揀咗個豬五花,有紫蘇葉同蘿蔔片包住食,蘿蔔片清甜可以解膩,五花腩半肥瘦邊位烤過帶焦香, 肉質軟腍🍚釜山自家農田珍珠米飯配48小時鰻魚湯加五種時令特色釜山伴菜珍珠米飯粒粒都好煙韌, 個湯有驚喜好鮮甜魚味, 自己將佢湯飯咁食再用咸咸辣辣既伴菜餸好開胃☕飲品有咖啡或養生茶揀, 紅棗水, 薑蜜同柚子蜜,另外仲有配個韓國傳統小食📍OOULI銅鑼灣糖街25-31號Sugar+ 23樓
4 Courses Lunch Set $538/位

☕飲品

📍OOULI
銅鑼灣糖街25-31號Sugar+ 23樓
5天前 0 瀏覽
【𝙾𝙾𝚄𝙻𝙸】第一次食韓式既fine dining 😙而呢餐既感覺好養生 有別於平時食開嘅韓國嘢 好多都係根據食材原本嘅鮮味on top加少少調味😆4-course Lunch Set 💰$538韓國傳統粥碗粥係食到蜆肉嘅口感 配埋當造蔬菜切粒 煮咗15個鐘以上 粥底好濃稠 再加咗芝麻油調味 令到成個粥更加香再配埋塊烤米通 幾脆口 好好食😋海鮮清湯配烤釜山鮑魚魚湯打出泡泡 加輕微調過味既釜山鮑魚同白蘿蔔 再沈少少chilli powder做點綴 清清淡淡都唔錯😌烤釜山鰻魚大大嚿鰻魚既表皮烤得好脆 食落香口底係配淡淡既薑味薯蓉同海鮮醬 36小時慢煮濟州黑毛豬五花酸酸甜甜白蘿蔔加埋芝麻葉香 配BBQ醬 建議一次過包埋肥瘦相間既黑毛豬五花一齊食 增加個口感😚最後會係個鰻魚湯配白飯 加5款小菜睇落平凡,但係每樣味道都幾好食即場用高壓鍋煮嘅白飯 係軟身有米香 鰻魚湯好有魚香味 好鮮甜 超好飲🥹🥹 feel到唔係落味精,而係真係餚出嚟嘅味道真係近排飲過最好飲嘅湯!不過送到上嚟係極熱辣辣 要小心啲🔥柚子蜜茶/ 齋啡清清甜甜既柚子蜜茶 正正常常 幾好飲成個環境都幾舒服 係唔錯既fine dine選擇
【𝙾𝙾𝚄𝙻𝙸】

第一次食韓式既fine dining 😙

4-course Lunch Set 💰$538
韓國傳統粥

再配埋塊烤米通 幾脆口 好好食😋

大大嚿鰻魚既表皮烤得好脆 食落香口
底係配淡淡既薑味薯蓉同海鮮醬

最後會係個鰻魚湯配白飯 加5款小菜

睇落平凡,但係每樣味道都幾好食
即場用高壓鍋煮嘅白飯 係軟身有米香
真係近排飲過最好飲嘅湯!
不過送到上嚟係極熱辣辣 要小心啲🔥

柚子蜜茶/ 齋啡

清清甜甜既柚子蜜茶 正正常常 幾好飲

成個環境都幾舒服 係唔錯既fine dine選擇~~
Deul Kkae 這個是傳統的韓國粥,用蔬菜、韓牛肉碎、新鮮蜆肉煲成,配上脆米餅增加口感,咸鮮咸鮮,很開胃🤤Jili 是一個海鮮清湯,上面的泡沫用高湯打發而成,碟邊灑上辣椒粉點綴,配上釜山鮑魚,鮑魚原汁原味,質感彈牙,下面墊底的蘿蔔吸飽高湯很清甜~澳洲和牛牛排油脂分布均勻,油脂部分重牛肉香氣,跟燒汁的甜味很搭,熱盤上枱可以保持溫度,做法認真👍🏻烤釜山鰻魚鰻魚軟滑,外皮半煎炸到酥酥脆脆,吃得出來很新鮮,食材優質,下面的薯泥吸收了魚的鮮味很好吃😍JinSu 是傳統的韓式小菜配飯,有魚干、醬菜、泡菜魷魚🦑等等,很下飯,白飯有咬口,煮得剛剛好,我少有地讚美白飯😂Ps.服務員哥哥很有Oppa feel🫣說話也很溫柔,態度友善,每道菜都會講解一下😍#foodiblum韓式
Deul Kkae

Jili

澳洲和牛

JinSu

#foodiblum韓式
2024-06-02
韓國嘢就食得多,都係第1次食韓式嘅fine dining😆所以期待感係十足😍餐廳裝修低調,格局優雅!一整幅落地大玻璃令空間感大增,日頭時間食仲可以俯瞰銅鑼灣一帶地方🤭今次揀咗個4 courses lunch menu,相信都會飽到捧住個肚走🤰🏻🫃🏻؄🪐 Deul Kkae - Juk打響頭炮嘅係一道富有韓國地道風味嘅傳統粥😍用上韓國當造嘅特色蔬菜、韓牛、新鮮蜆肉,配上自家大米15小時以上烹調方法🍲粥底較為綿身細滑,大米完全融化,材料豐富,但飲完又唔會覺得飽咗😌唔洗驚食唔到其他嘢🫢§🪐 Jill - Tang第2道菜式係原汁原味嘅海鮮清湯配烤釜山鮑魚🤩一道較為清新唔濃味嘅菜式👍🏼海鮮嘅清湯可以用純味去形容,好單純地飲到海鮮帶出嘅鮮甜味😋而鮑魚都無額外再加調味,入口除咗有彈牙嘅煙韌口感之外,仲可以食到鮑魚淡淡嘅味道😌一個唔會太有負擔,但又好滋味嘅菜式🤤§🪐 Jan Chi▸ 36小時慢煮濟州黑毛豬五花其中一個主菜就係呢個五花腩🫢經過慢煮嘅五花腩肉質唔會韌,而且仲有咬口感🤤輕輕煎一煎之後仲可以帶出肉香😶‍🌫️餐廳亦已經預先安排好新鮮嘅紫蘇葉🍃加上韓式辣醬,入口唔會覺得肥膩之餘,味道嘅變化亦都會
🪐 Deul Kkae - Juk

🪐 Jill - Tang

第2道菜式係原汁原味嘅海鮮清湯配烤釜山鮑魚🤩
一個唔會太有負擔,但又好滋味嘅菜式🤤
🪐 Jan Chi

其中一個主菜就係呢個五花腩🫢
餐廳亦已經預先安排好新鮮嘅紫蘇葉🍃加上韓式辣醬,入口唔會覺得肥膩之餘,味道嘅變化亦都會較大👍🏼

烤釜山鰻魚

鰻魚鮮味突出,經過烹調後魚油滲出,外脆內軟,魚香更重😶‍🌫️
配菜係薯蓉,不過呢個薯蓉同平時食開嘅有好大分別🥔
佢係加入咗薑嘅成份,令到佢不再普通😌
🪐 JinSu - Sung Chen

最後一道菜亦都係充滿傳統嘅韓式風味,黎一個首尾呼應😍先係用上48小時熬製嘅鰻魚湯,
奶白色嘅魚湯,無特別嘅調味,完整地飲到獨有嘅鮮甜🤤之後係5種時令特色釜山伴菜配釜山自家農田珍珠米飯😲
用上高速壓力煲,聞到好濃郁嘅米飯香😶‍🌫️
被香味吸引了🫣
؄
估唔到原來食韓式fine dining係可以咁特別咁有新鮮感🥰
係時候要嚟試吓啲新嘢喇‼️
🧸🌞 𝗖.𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴𝗯𝗲𝗮𝗿推介指數 👉🏼👉🏼9️⃣🌟
2024-05-25
第一次食fine dining,仲要唔係西式而係韓式,香港應該甚少位於23樓,望住成個銅鑼灣天后景,仲見到維多利亞海港😍一望無際Lunch係3- or 4- course meal▶️ Deul kkae- Juk「韓國當造特色蔬菜、韓牛、新鮮蜆肉及自家大米,經過長達15小時烹調而成嘅傳統粥」飲落似比較多料嘅西式蘑菇忌廉湯🍄每啖都食到蘑菇、洋蔥、蜆肉碎、肉碎、紅蘿蔔粒等,口感豐富已經食唔到一粒粒米,只留低綿密口感鍾意佢配上一片薄脆米,形成對比建議唔好浸淋食而係點嚟食😋面淋上麻油作調味略嫌鹹咗少少🤏🏻▶️ Jili- Tang海鮮清湯配烤釜山鮑魚一開始淨係見到一層泡泡,都唔知係湯嚟🙈湯底清澈鮮甜,灑上少少紅椒粉作點綴泡泡都可以食🫧 入口即化,好得意 (唔知點整架呢?)鮑魚好大粒,入口爽彈帶啲海水味底部仲有切粒白蘿蔔,有啲似日式關東煮白蘿蔔味道—————-—————-—————《Jan Chi》▶️ Australia Wagyu beef with homemade carrot puree 烤澳洲和牛配自家製紅蘿蔔蓉擺盤好精緻,紅蘿蔔蓉畫出橘子樣🍊食落甜甜地澳洲和牛切條,入口細嫩多汁,完全冇

Lunch係3- or 4- course meal

▶️ Deul kkae- Juk
飲落似比較多料嘅西式蘑菇忌廉湯🍄
每啖都食到蘑菇、洋蔥、蜆肉碎、肉碎、紅蘿蔔粒等,口感豐富
已經食唔到一粒粒米,只留低綿密口感
鍾意佢配上一片薄脆米,形成對比
建議唔好浸淋食而係點嚟食😋
面淋上麻油作調味
略嫌鹹咗少少🤏🏻
Deul kkae- Juk

▶️ Jili- Tang
海鮮清湯配烤釜山鮑魚
一開始淨係見到一層泡泡,都唔知係湯嚟🙈
湯底清澈鮮甜,灑上少少紅椒粉作點綴
泡泡都可以食🫧 入口即化,好得意 (唔知點整架呢?)
鮑魚好大粒,入口爽彈帶啲海水味
底部仲有切粒白蘿蔔,有啲似日式關東煮白蘿蔔味道
Jili- Tang

《Jan Chi》
擺盤好精緻,紅蘿蔔蓉畫出橘子樣🍊
食落甜甜地
澳洲和牛切條,入口細嫩多汁,完全冇筋或肥膏🥩
好重黑胡椒味道,仲有韓式烤牛肉醬調味
另外有幾粒大蔥,可以一齊入口食

▶️ Roasted freshwater eel with ginger mashed potato, spicy seafood sauce 烤釜山鰻魚配薑汁薯蓉、辣海鮮醬
以焗嘅方式烹調,令鰻魚外皮焦香脆口
食落爽彈,有別於日式蒲燒鰻魚黏黏嘅口感🐟
本身冇醬汁,更能食出鰻魚新鮮味道
底部有薯蓉配襯

▶️ JinSu- Sung Chen
係釜山自家農田珍珠米,用壓力煲煮🍚
侍應開蓋啲煙霧出嚟個下好有儀式感💨

旁邊有碗48小時鰻魚湯,味道清甜,可以將米飯加入整成湯飯食
米飯黏糯濕潤,但粒粒分明🍚
配上五種時令特色釜山伴菜: 黑豆配南瓜籽、白飯魚配合桃、醃葉、辣海帶配牛蒡、辣海蜇
一啲甜,一啲辣,一啲鹹
撈白飯食好正,欣賞到本身伴菜原始味道之餘,為白飯注入多種味道👅
個人最鍾意黑豆🖤
輕易可以食晒一碗白飯,好飽肚
JinSu- Sung Chen

—————-—————-—————
▶️ Coffee/ tea with traditional Korea snack 咖啡/茶配傳統韓式小點
藥菓由蜂蜜、芝麻油同小麥粉整成
以菊花為外形,係傳統韓式甜點
少少甜甜地,質感似月餅🥮
配上一碗冰凍美式咖啡就啱晒☕️

一直以為Fine dining只係樣靚,全部得一啖仔唔會食得飽
但係呢個材料高尚,賣相講究,食完又飽又滿足🤰🏻
環境💯,窗邊有落地玻璃,空間感十足,只可惜當日落雨,未能欣賞最美景色

服務好好,只有一位男侍應,每上菜都作詳細介紹
仲會細心提醒我哋小心碟辣手♨️
黎撐下枱腳,體驗一下韓式fine dining都幾特別🇰🇷
Deul kkae- Juk
Jili- Tang
JinSu- Sung Chen
  • Roasted freshwater eel with ginger mashed potato
  • spicy seafood sauce 烤釜山鰻魚配薑汁薯蓉、辣海鮮醬
  • JinSu - Sung Chen
  • 釜山自家農田珍珠米飯配48小時鰻魚湯加五種時令特色釜山伴菜
  • 澳洲和牛
依間位於銅鑼灣既餐廳主打韓國fine dining,景觀開揚窗邊位仲可以見到海景,環境好舒服,第一次體驗韓式既fine dining4 courses lunch menu($538)Deul Kkae-Juk用韓國當造特色蔬菜,韓牛,新鮮蜆肉同自家大米15小時以上烹調傳統粥,口感軟綿好鮮甜帶麻油香,再加左釜山米餅咬落去好脆口感更加豐富Jili-Tang用鮮魚新鮮熬製既清湯,再打成泡沫,飲落去好清甜,再配釜山鮑魚口感彈牙鮮味更加提升Jan Chi36小時慢煮濟州黑毛豬五花,擺盤好精緻,肥瘦均勻,配秘製烤肉醬食好夾,再包紫蘇葉食口感更加豐富而且無咁膩烤釜山鰻魚鰻魚外皮焦脆,口感肥美嫩滑,再配左帶薑汁味薯蓉,無腥味而且好鮮甜JinSu-Sung Chen店員會係你面前即場烹煮釜山自家農田珍珠米飯,口感軟糯,配五種時令韓式伴菜同魚湯,熱辣辣好暖胃

4 courses lunch menu($538)

Deul Kkae-Juk

Jili-Tang

JinSu-Sung Chen

2024-05-19
餐廳眺望維園至維港一帶的景色,採用落地玻璃,採光度十足☀️主打韓式Fine Dining🇰🇷絕對是慶祝或紀念日的好選擇🙌🏻🌟4 Course Lunch Menu🌟🔸Deul Kkae - Juk以自家大米烹調15小時以上的傳統粥🥄煮得非常綿滑,加入左韓國當造蔬菜🥬韓牛🐮蜆肉,足料豐富,味道鮮甜,十分暖胃,配上釜山米餅,口感香脆,米香味濃,加上芝麻更加香口,亦增添了口感及層次,讓整體味道更加豐富。🔸Jili - Tang以新鮮的海鮮搭配烤過的釜山鮑魚,呈現出濃郁的清湯口感。面頭以鮮魚高湯打成泡沫🫧加chilli powder 🌶️作點綴帶有淡淡海水鹹香,鮑魚鮮甜有嚼勁,白蘿蔔亦帶有清甜的味道🔸Jan Chi - Slow Cook Jeju Pork Belly36小時慢煮濟州黑毛豬五花慢煮36小時的濟州黑毛豬五花肉🐷肉質特別鮮嫩多汁。配上自家烤肉醬,使豬肉的風味更加突出。搭配蘿蔔片、芝麻葉🌿和韓式辣醬,讓口感更豐富。五花肉的瘦肉與肥肉均勻分布,肉質鮮嫩,不油膩,卷起來與紫蘇葉一起品味,令人回味無窮。🔸Jan Chi - Roasted Freshwater Eel烤釜山鰻魚鰻魚外皮烤至香

🌟4 Course Lunch Menu🌟

🔸Deul Kkae - Juk

🔸Jili - Tang
帶有淡淡海水鹹香,鮑魚鮮甜有嚼勁,白蘿蔔亦帶有清甜的味道

烤釜山鰻魚

鰻魚外皮烤至香脆可口,內部肉質雪白鮮味🐟搭配薑汁薯蓉🥔薯蓉中帶點薑粒,增添了濃郁的味道。再加上海鮮醬,為整道菜帶來豐富的口感。

🔸JinSu - Sung Chen
釜山自家龍田珍珠米飯配48小時鰻魚湯加五種時令特色釜山伴菜

以釜山的自家農場空運來的米,即場打谷,再用壓力煲煮成飯,口感軟糯,米香味濃🍚
搭配五種時令特色釜山伴菜攪拌均勻同食,十分滋味。加上48小時熬煮的鰻魚湯🐠湯頭帶有一些魚的油脂香氣,非常足料,味道鮮甜香濃

🔸Coffee or Tea
最後飲品可選紅棗茶、柚子茶或咖啡

韓國料理相信大家都有食過,但精緻韓式fine dining 又試過未呢?「Oouli 우리」餐廳老闆兼主廚Jim Kim 來自韓國釜山,在港開立嘅「我們大家」 令香港人可以有機會接觸到正宗釜山風味。餐廳的韓國直送食材新鮮,最特別係餐廳選用的大米,係Jim Kim "自家韓國農田"✈️直送香港,小妹有幸可以欣賞同品嚐到韓國蒸飯機製嘅大米,滿滿的釜山風味😋餐廳位於銅鑼灣Sugar+高層,坐擁靚海景,餐廳坐位不算多,可以寧靜地慢活一下,岩晒情侶慶祝🥂/閨蜜打卡📸,如果一班朋友/公司聚餐都有兩間房可以訂座。S.Korea, Busan cuisine in HKᵂᴴᴬᵀ ᵂᴱ ᴼᴿᴰᴱᴿᴱᴰOouli 4-courses Lunch Set Menu $538/位𓐎 Deul Kkae - Juk當造特色蔬菜、韓牛、蜆肉和釜山自家大米,以15小時長時間烹煮嘅傳統粥,非常綿滑 無顆粒感,再配上脆米餅令口感層次提升。𓐎 Jili - Tang以清湯打成氣泡,上枱精緻嘅海鮮湯好吸睛🤩韓國鮑魚爽彈,還加上少許辣椒粉提鮮,不錯喔👍🏻𓐎 Jan Chi 🐮主菜選了澳洲和牛 (如升級烤韓國頂級1++韓牛 +$

S.Korea, Busan cuisine in HK
ᵂᴴᴬᵀ ᵂᴱ ᴼᴿᴰᴱᴿᴱᴰ
𓐎 Deul Kkae - Juk

𓐎 Jili - Tang
以清湯打成氣泡,上枱精緻嘅海鮮湯好吸睛🤩
韓國鮑魚爽彈,還加上少許辣椒粉提鮮,不錯喔👍🏻

𓐎 Jan Chi 🐮
主菜選了澳洲和牛 (如升級烤韓國頂級1++韓牛 +$180)
澳洲和牛口感軟腍,油香四溢,牛味濃而不膩,配韓式燒烤醬味道好夾;伴碟仲有造型可愛嘅自家製紅蘿蔔蓉🥕

𓐎 Slow Cook Jeju Pork Belly🐷
套餐另一道主菜就係36小時慢煮 濟州黑毛豬五花🤩 嫩滑黑毛豬燒得剛剛好,可以夾着紫蘇葉🌿進食,五花肉嘅油脂都減去不少,而且有淡淡紫蘇葉味,好香口😋

𓐎 JinSu - Sung Chen 🍚
餐廳老闆釜山的自家農場珍珠米,香而帶甜,再加入48小時慢煮鰻魚湯,入口非常鮮甜,仲配上 五種時令 特色釜山伴菜,好美味😋
2024-05-25 15 瀏覽
銅鑼灣有間新的韓國釜山餐廳「OOULI」 一個特別的名字, 解作”我們大家”, 菜式,主打韓國精緻料理, 我同朋友都係第一次食, 覺得菜式非常特別, 不是一般韓國餐館可以點得到。午餐有set lunch提供,分別三個courses同四個courses。韓國當造特色蔬菜,韓牛,新鮮蜆肉, 及自家大米15小時以上烹調傳統粥,味道非常鮮甜, 夾雜多層次的鮮味,附上薄脆米餅,可沾上粥食,食完個胃暖暖的好舒服。海鮮清湯配烤釜山鮑魚這個清湯打成泡沫,味道複雜,鮮味無窮,鮑魚彈牙,配上清湯鮮上鮮。澳洲和牛牛味濃郁, 肉質鮮嫩,配上秘製燒汁更加錦上添花。36小時慢煮濟州黑毛豬五花肉豬肉鮮嫩,而且脂肪比例平均,配上紫蘇葉同醃製蘿蔔,層次更豐富。釜山自家農田珍珠米飯配48小時,鰻魚湯加五種時令特色釜山伴菜我自己最喜歡這道菜簡單但食材恰到好處, 米飯煮得非常煙靭帶有甜度,清香的鰻魚湯,配合五種時令特色釜山伴菜,每一款都非常好食,好滿足。紅棗茶薑蜜配韓式糕點「油果」,作為這個午餐完美的句號。這一餐看得出主廚心機菜,雖然每一個菜式都清,但其實味道複雜及有層次。$438 /3 courses$538 /4 cou

澳洲和牛
牛味濃郁, 肉質鮮嫩,配上秘製燒汁更加錦上添花。

36小時慢煮濟州黑毛豬五花肉

紅棗

薑蜜
配韓式糕點「油果」,作為這個午餐完美的句號。

$438 /3 courses
$538 /4 courses
2024-05-22
  • 36小時慢煮濟州黑毛豬五花
2024-05-22 9 瀏覽
餐廳位於銅鑼灣Sugar+,以新鮮材料入饌,主打多款正宗韓國釜山菜式。景色優美,窗邊位可以望到海景同維港景色,座位闊落,空間感十足,適合同閨蜜或另一半嚟聚餐。Deul Kkae -Juk 韓國傳統粥品,加入蔬菜、牛肉、蜆肉等熬製15小時,自家製大米煮至融化,配上鹹香米餅令到整體口感更加豐富。Jill - Tang,海鮮清湯採用韓國直送紅魚,上面打上泡沫,飲落清甜,裡面有粒粒蘿蔔,增添口感、鮑魚十分鮮甜,令人胃口大開。Jan Chi 澳洲和牛,油脂感滿滿,咬落鮮嫩多汁,調味適中,配上自家製蘿蔔蓉,洋蔥同菇、感覺唔油膩。烤鰻魚外皮微微脆又帶點煙韌,肉質好嫩,入口即化,下面有薯蓉,配埋少少辣嘅自調海鮮汁,值得一試。JinSu - Sung Chen,米飯用韓國特別訂製蒸飯機即時煮製,軟糯可口,搭配黑豆、醃製芝麻葉、魚仔等,感覺地道。旁邊附上自家製新鮮魚湯,清甜美味,配飯一流。