2015-05-02 489 瀏覽
又係開工開到下午時份先醒起食晏,仲要係同事幫我買的!滑蛋牛肉飯都唔知關唔關我病緊事啦,成個飯都無啖有味嫁~蛋茨無味,飯當然無味,估唔到連牛肉都無味嫁。。。真係食之無味,最有味竟然係杯熱可力!!!下次都係叫同事唔好幫我買飯啦!
又係開工開到下午時份先醒起食晏,
仲要係同事幫我買的!

滑蛋牛肉飯
都唔知關唔關我病緊事啦,
成個飯都無啖有味嫁~
蛋茨無味,飯當然無味,
估唔到連牛肉都無味嫁。。。
真係食之無味,最有味竟然係杯熱可力!!!
下次都係叫同事唔好幫我買飯啦!
2015-04-30
5 分鐘 (外賣自取)
2014-11-14 231 瀏覽
今天試試呢個干炒牛河,好耐無食 了一上台... 光澤非常足夠,一整碟都會發光的夾了一串來試,少少咸多多油牛肉很少,只有幾片,每一口河粉都充滿油 不知道止不止半碗油,吃了幾口,我決定放棄了,不肚餓便算,等一下再去第二間再食配上了熱檸檬水,有2片檸檬,形狀不是一片片的,一片是近頂位置,一片是中間位置左厚右薄的切功加上透明膠杯襯著滿滿白色花紋,失敗的一個午餐
今天試試呢個干炒牛河,好耐無食 了
一上台... 光澤非常足夠,一整碟都會發光的
夾了一串來試,少少咸多多油
牛肉很少,只有幾片,每一口河粉都充滿油
加上透明膠杯襯著滿滿白色花紋,失敗的一個午餐
2014-11-13
2014-11-14 151 瀏覽
11點幾,沒有早餐,卻食了一個比早餐多好多既早餐干炒烏冬烏冬份量很多,可能是早餐心態的原因吧,顏色都不錯,不算太深或太淺色配料偏少,份量卻不少, 味道不太咸,也不太油,所以不用加其他調味已經可以可能係時間問題啦,因為人不多,所以不用等,位置任坐
11點幾,沒有早餐,卻食了一個比早餐多好多既早餐
干炒烏冬
配料偏少,份量卻不少,
味道不太咸,也不太油,所以不用加其他調味已經可以
可能係時間問題啦,因為人不多,所以不用等,位置任坐

2014-11-11
2014-10-15 114 瀏覽
今天試下呢間25蚊連凍飲11點幾仲有早餐食... Like牛公仔麵蛋加餐肉,凍檸茶在等食物的時間,有位服務員大大聲鬧收銀,很沒有禮貌,說不要再落早餐的單而收銀是有禮貌細細聲,沒有滋擾食客地回答這服務真有點令人反感,影響食客情緒等外賣時間諜分鐘左右,不錯蛋是全熟,打蛋時打破了蛋黃,餐肉OK,牛也不錯,公仔麵質素偏差,膠感比較重,一舊一舊,不是一條條的凍檸茶幾好飲,LIKE
今天試下呢間
25蚊連凍飲
11點幾仲有早餐食... Like
牛公仔麵蛋加餐肉,凍檸茶
而收銀是有禮貌細細聲,沒有滋擾食客地回答
這服務真有點令人反感,影響食客情緒
等外賣時間諜分鐘左右,不錯
蛋是全熟,打蛋時打破了蛋黃,
凍檸茶幾好飲,LIKE
2014-10-15
5 分鐘 (外賣自取)
$25 (早餐)
2014-08-19 362 瀏覽
是曰工作完都十點幾了,在附近餐廳來個早餐入到去都唔算太多人,是但找個卡位坐揀左餐肉煎蛋配牛油方包,沙爹牛肉麵同凍咖啡!沙爹牛肉麵,公仔麵夠咬口,湯底夠濃牛肉有小小蘇打粉味加些辣醬,吃起來還不錯煎蛋係生熟蛋,有蛋香味.餐肉香口牛油方包沒有食到凍咖啡夠香,味道稍甜,都ok啦!總括黎講食物質素一般,環境尚算乾淨服務一般,不過埋單$26冇得苛求架喇
是曰工作完都十點幾了,在附近餐廳來個早餐
入到去都唔算太多人,是但找個卡位坐
揀左餐肉煎蛋配牛油方包,沙爹牛肉麵同凍咖啡!
沙爹牛肉麵,公仔麵夠咬口,湯底夠濃
牛肉有小小蘇打粉味加些辣醬,吃起來還不錯
煎蛋係生熟蛋,有蛋香味.餐肉香口
牛油方包沒有食到
凍咖啡夠香,味道稍甜,都ok啦!
總括黎講食物質素一般,環境尚算乾淨
服務一般,不過埋單$26冇得苛求架喇
近來工廈越來越受歡迎,除了有迷你倉的進駐外,還有其他行業都搬到工廠大廈,例如藝術家或者開倉等,而且還有聲音說要改建。雖然如此,工業區裡的工廈,仍然有不少食尚駐足,觀塘便是一個例子。今天走到觀塘的工業區,已經不求有甚麼好吃的東西,用餐後就要完成手頭上的工作,於是來到鴻運星開餐,好唔好都是一餐而言。之前鴻運星曾經裝修過,但是格局卻離不開始食堂風格,同樣是大圓枱和半椅背坐椅,另有燒臘檔在近門口。在下從餐牌中點了一客法式芥末雞扒飯配例湯及熱咖啡。例湯還未上桌,先來法式芥末雞扒飯,黃色的芥末已經塗滿了兩塊雞扒,還有點點香草在醬汁之上。呷一口飯竟然是放涼了甚多,芥末也有點苦,然後在下把雞扒切開,呷一口也是放涼了很久,米飯和雞扒完全一熱,而雞扒也未見滑溜,但是尚有肉汁在內。眼見例湯還未送上,於是催促侍者送上。送上後例湯是西洋菜煲豬肉。例湯內材料十足,是在下甚少見到。例湯味道清甜,但是仍有微量味精在內,西洋菜也很腍清爽,豬肉很腍。熱咖啡雖離遠嗅不到咖啡香味,但是喝一口仍有咖啡香味也不苦。咖啡和奶尚貜幾滑,味道適中。味道方面是尚可的,但是最大問題是主菜已經凍了很多,嚴格上已經扣了分;另一方面服務態度卻強

味道方面是尚可的,但是最大問題是主菜已經凍了很多,嚴格上已經扣了分;另一方面服務態度卻強差人意,在下揚手要求落單,卻良久都沒有侍者過來,再者在下詢問例湯還未到,可否跟進一下,侍者回應,「賣嘢都已經一腳踢啦,…」在下深知午市及晚市都較忙,請侍者跟進一下有多難呢?是否要這樣對待客人?
2013-03-21
2012-05-30 29 瀏覽
由於要趕交paper, 不得不來一個快食特餐、快餐也固然是選擇是日特餐要五款之多,同事比較有興趣都莫過於係枝竹班腩飯都幾入味而且枝竹好清送既份量好足夠,撈晒飯都仲有淨隨餐仲送例湯同埋餐飲算不上有火喉,但總算可以為繁忙工作下一下火營養餐既麥皮都幾大碗食得出有好多好重既牛奶混合埋麥皮度。。滑餐包是軟身奄列既蛋亦都好厚身鴛鴦既香且滑不過是日好衝忙,不得細味品嚐le...
由於要趕交paper, 不得不來一個快食
特餐、快餐也固然是選擇

是日特餐要五款之多,同事比較有興趣都莫過於係枝竹班腩飯
枝竹班腩
都幾入味而且枝竹好清
枝竹班腩飯
送既份量好足夠,撈晒飯都仲有淨

隨餐仲送例湯同埋餐飲
赤小豆冬瓜湯
算不上有火喉,但總算可以為繁忙工作下一下火
牛奶麥皮 ︳鴛鴦
營養餐既麥皮都幾大碗
食得出有好多好重既牛奶混合埋麥皮度。。滑
餐包 ︳火腿奄列
餐包是軟身
奄列既蛋亦都好厚身

鴛鴦既香且滑
不過是日好衝忙,不得細味品嚐le...
2012-04-15 12 瀏覽
來一個早點是簡單輕盈的全日供應之營養早餐奄列有3款選擇:-腸仔奄列、火腿奄列同埋西班牙奄列要最後一款事關前兩者無咩特別一切開既內裡乾坤就是… 火腿加生菜!!原來加左生菜就是西班牙款式是那裡來的設計呢?!甜麥皮甜度適中並不過火又唔會稀貨真價實~「素顏」的早點似是吃得出健康來!
來一個早點
是簡單輕盈的全日供應之營養早餐
牛油方包、奄列加甜麥皮
奄列有3款選擇:-
腸仔奄列、火腿奄列同埋西班牙奄列
要最後一款事關前兩者無咩特別
一切開既內裡乾坤就是… 火腿加生菜!!

原來加左生菜就是西班牙款式
是那裡來的設計呢?!

甜麥皮
甜度適中並不過火
又唔會稀
貨真價實~

「素顏」的早點
似是吃得出健康來!
2012-03-02 7 瀏覽
它是我的飯堂!幾乎每日都食佢一兩餐! 今次想寫佢既早餐, 沙爹牛肉麵+餐肉+蛋+牛油方包+咖啡, 咁多野食都只係$21(不過我烘底要加一蚊, 即$22)~!! 真係好抵, 食到好飽!!!沙爹牛肉麵的麵好爽, 好似出前一丁咁, 本身喜歡較爽較硬的麵, 初初諗住慳D唔想加錢轉出前一丁, 要求侍應叫廚房唔好煮太耐就算, 但估唔到呢個麵都有出前一丁既效果, 正!! 唔知呢間餐廳用咩水煮野食, 唔單止係麵, 食過佢既通粉, 米粉都好爽好彈, 唔會淋晒架喎!! 可能佢出餐夠快唔會浸淋卦...因為坐低落單到d野食黎到都只係幾分鐘!! 真係好快!! d侍應反應都算快, 又nice! 環境一般啦, 但夠乾淨光猛!
它是我的飯堂!幾乎每日都食佢一兩餐!
早餐B
2012-02-27
$22 (早餐)
早餐B