2024-03-08 600 瀏覽
呢日一個人係朗豪坊,諗住食個快飯再去整指甲,就見到呢間一汁一菜,睇睇menu除左指定course套餐之外,基本上所有菜品都可以單點,於是就決定係度食居酒屋風雞鎚蒟蒻甜辛煮 $35味道方面不過不失,雞鎚有3件,蘿蔔同蒟蒻都幾入味,但如果可以俾筷子就會食得舒服啲西蘭花吞拿玉子沙律 $25西蘭花可能係凍既關係都比較硬身而且有草青味,撈左吞拿蛋沙律,但個人覺得比較乾身 由於我本身唔太食澱粉質,呢度可以自己配搭一個岩食既組合,都幾滿足到我需求,而單點既價錢都可以接受,不過份量方面就真係比較細份,一般人配埋飯食就會好d既。

居酒屋風雞鎚蒟蒻甜辛煮 $35

西蘭花吞拿玉子沙律 $25

2024-02-07
2024-02-17 640 瀏覽
諗住食清淡健康啲,因為同無印嘅菜單同環境都好相似,所以好容易就會拎嚟比較。但發覺呢間嘢真係完全唔值得推介,主菜選擇少、環境唔算好乾淨會見到飛蚊、仲要俾錢先知要加一(份Menu係得好細行字先睇到堂食要加一,但未加一前個價錢就整得好明顯,比人覺得個價錢就係最終價錢…)但最大鑊都係個味道同質素,我叫咗南蠻雞雞扒但你會感覺係好酸而且肉好嚡,你會忽然覺得同無印嗰種食物嘅質素真係爭幾個層次,所以希望唔好有人再中伏,如果見到有人想入嚟間餐廳我都會想叫佢唔好入嚟

2024-02-17
2024-02-17 435 瀏覽
今次嚟到旺角朗豪坊食日式野。一坐低枱面就已經有餐牌,決定食乜後自己行去cashier買,然後職員會送食物去到面前。我哋叫咗個2人餐:✅湯2碗🥣一汁一菜和牛羅宋湯:有2粒和牛,好多洋蔥🧅特濃蕃茄味🍅(期間限定)花菜巴馬火腿濃湯:有啲鹹,有啲油:有啲稀,麻麻地✅主菜/前菜2款豚肉壽喜燒:有啲洋蔥同菇做配菜,豚肉唔肥唔油,幾好味(期間限定)西蘭花吞拿玉子沙律:creamy, 有真西蘭花,幾好味✅咖喱飯1款濃香牛肉野菌咖喱飯:鬼佬好鐘意,好多咖喱汁,飯係用日本米👍🏻份量適中✅1個石窯麪包:普通餐包一個,冇乜特別,不過暖暖哋幾好☺️✅熱/凍飲品2杯凍烏龍茶熱蜜桃紅茶2人餐(加埋一)$229,性價比係ok的。下次經過唔知食乜可以試吓😊

我哋叫咗個2人餐:
✅湯2碗🥣
一汁一菜和牛羅宋湯:有2粒和牛,好多洋蔥🧅特濃蕃茄味🍅

✅主菜/前菜2款
豚肉壽喜燒:有啲洋蔥同菇做配菜,豚肉唔肥唔油,幾好味

✅咖喱飯1款

✅1個石窯麪包:普通餐包一個,冇乜特別,不過暖暖哋幾好☺️

✅熱/凍飲品2杯
凍烏龍茶
熱蜜桃紅茶

2024-02-16
2024-01-29 413 瀏覽
今日同朋友去咗旺角見面大家都有想喺朗豪坊食個Lunch於是就去呢間好似幾日式嘅餐廳我地一人order咗一個89起嘅Lunch set個lunch set包括湯、主菜、飯同飲品我就揀咗飲龍蝦湯(另外加$10)個湯味道都幾濃而且比想像中都等好飲仲有少少龍蝦肉喺入面而主菜就揀咗沖繩豬軟骨不過呢個就有d失色豬軟骨煮得唔夠入味同淋反而蘿蔔仲好味味道就不過不失飲品我地都order咗佢個凍嘅蜜桃茶又幾好飲雖然細杯咗少少
今日同朋友去咗旺角見面
大家都有想喺朗豪坊食個Lunch
於是就去呢間好似幾日式嘅餐廳
我地一人order咗一個89起嘅Lunch set
個lunch set包括湯、主菜、飯同飲品
我就揀咗飲龍蝦湯(另外加$10)

個湯味道都幾濃而且比想像中都等好飲

味道就不過不失

飲品我地都order咗佢個凍嘅蜜桃茶又幾好飲
雖然細杯咗少少
2024-01-17 445 瀏覽
|一汁一菜 健康米氣選🍚|昨天午餐到了朗豪坊底層發現了一汁一菜 第一次吃😀想跟大家分享喔我點了主菜定食:(埋單98元)🥣湯品:高麗菜野菌豆乳濃湯-這個濃湯野菌味很重,野菌了也很多,增加纖維量,很喜歡🥘主食:沖繩汁燒大根豬軟骨 -豬軟骨的份量很多,也很清甜,吃很滿足😌🍚米飯:日本米飯❤️這裡環境餐廳環境很舒服,讓我可以安靜地慢慢享受午餐時光。📍一汁一菜 (朗豪坊) (旺角)旺角亞皆老街8號朗豪坊B2樓26-27號舖
|一汁一菜 健康米氣選🍚|
昨天午餐到了朗豪坊底層
發現了一汁一菜 第一次吃😀
想跟大家分享喔

我點了主菜定食:(埋單98元)
🥣湯品:高麗菜野菌豆乳濃湯
-這個濃湯野菌味很重,野菌了也很多,增加纖維量,很喜歡

🥘主食:沖繩汁燒大根豬軟骨
-豬軟骨的份量很多,也很清甜,吃很滿足😌

🍚米飯:日本米飯❤️

這裡環境餐廳環境很舒服,讓我可以安靜地慢慢享受午餐時光。

📍一汁一菜 (朗豪坊) (旺角)
旺角亞皆老街8號朗豪坊B2樓26-27號舖
沖繩汁燒大根豬軟骨
高麗菜野菌豆乳濃湯
2024-01-15
沖繩汁燒大根豬軟骨
高麗菜野菌豆乳濃湯
今次我黎到咗「一汁一菜-旺角」啫,一入門口就感受到啲法式嘅浪漫氣息。嚟呢度,點可以唔試下佢哋招牌嘅法式龍蝦濃湯?勁!湯色金黃,龍蝦味濃得嚟唔覺得膩口,夾埋啲龍蝦肉咬落去,新鮮彈牙,質感一流🦞。緊接住食嗰個北海道甜粟雞肉豆乳濃湯,呢個就真係一個字 - 鮮!味道細膩,入口即溶,簡直係暖笠笠嘅幸福感覺。來緊嚟講下主食,沖繩汁燒大根豬軟骨啊~,佢嘅豬軟骨煮到啖啖肉都好入味,質地腍滑得黎又帶啲咬勁,夾埋啲汁燒大根,食落真係爽口又滋潤。轉個口味食埋件明太子醬厚燒玉子,先知道啲小細節都做得咁貼心。雖然係涼嘅,但喺細膩嘅口味上面,明太子嘅咸香咁啱好搭配嗰陣甜,足以令人一試難忘。今日嘅食評,我想最後提一下,餐具都幫到手哋。由之前嘅紙碗提升到雅緻嘅日式餐盤,食物擺盤靚,心情都跟住好。好似話,唔單止口福滿足,連眼福都有份享受,呢啲細節真係值得一讚。最後,記住係唔使等搭飛機,喺香港就食到,咁滋味嘅一餐,我真係幾滿足喎🍱🌸🥰。

2023-12-25 283 瀏覽
嘢食好難食,d嘢凍過雪糕,豚肉乾到龜裂鞋過紙板,勁難食!完全係翻熱食物!仲收我99仲要+1d濃湯都係罐頭湯越食越漏。。。仲要收我99,完全唔值得絕對唔會再食一次
d濃湯都係罐頭湯
越食越漏。。。
仲要收我99,完全唔值得
絕對唔會再食一次
2023-12-09 356 瀏覽
行過幾次,見到門面同sell 日式咁,款式都多選擇,今日終於試左,但好後悔,有位都未必會再去。叫左個89蚊起套餐,有湯、主菜、其他(包或飯等)同茶。我叫左羅宋湯、豚肉壽喜燒、溏心蛋飯、蜜桃茶,埋單連加一要$120。個羅宋湯根本係蕃茄湯加幾粒牛,仲加左切角檸檬,完全唔知點解叫羅宋湯;個豚肉壽喜燒份量多但關東煮既汁同豚肉鞋到湯渣咁。。。到個溏心蛋實心既。。。最正常係杯蜜桃茶。隔離叫左甜品,聽到話好食既,不過我就無試喇。

叫左個89蚊起套餐,有湯、主菜、其他(包或飯等)同茶。

隔離叫左甜品,聽到話好食既,不過我就無試喇。

2023-12-09
2023-11-17 307 瀏覽
極少有衝動寫食評下午茶時間,又冇食lunch,諗住入去食D嘢簡單醫肚第一眼唔係好明個餐牌D餐係點叫收銀個姐姐一臉不耐煩🙄️叫咗個糖心蛋飯加杯熱綠茶可惜唔記得影相只可以話,賣相同埋味道真係畢生難忘🤮隻蛋又乾又細隻冇汁上面求其有幾粒極難食極難食嘅蔥粒盛惠 $60 加一我都明大家都係打份工,不過咁樣做嘢真係點過到自己個關?
極少有衝動寫食評

下午茶時間,又冇食lunch,諗住入去食D嘢簡單醫肚
第一眼唔係好明個餐牌D餐係點叫
收銀個姐姐一臉不耐煩🙄️

叫咗個糖心蛋飯加杯熱綠茶
可惜唔記得影相
只可以話,賣相同埋味道真係畢生難忘🤮
隻蛋又乾又細隻
冇汁
上面求其有幾粒極難食極難食嘅蔥粒
盛惠 $60 加一

我都明大家都係打份工,不過咁樣做嘢真係點過到自己個關?

2023-11-12 273 瀏覽
睇到其他人嘅差評,原來冇吹水平時唔寫食評嘅我第一次寫食評你哋公司如果係冇服務就唔應該收加一服務費,仲要個戴水晶樓面同事服務態度極差,大把枱都叫我哋3個人等,有枱客人同佢講話可以搬過隔離張枱叫佢可以轉做4人枱俾我地,佢又懶得做咁話唔好,之後自己行開玩電話,我地就咁喺門口等,其他2位嗰啲客人就自己行入去坐,之後枱客走左又唔知,我地自己行入去仲要行過去叫佢幫我哋執枱,唔知呢個同事係唔休做為興趣,定係間餐廳員工文化係咁啦作為客人只是想開開心心食餐晚餐,唔係想做x客R 著數,我都唔介意你地高層睇當晚CCTV 你啲員工做過咩如果呢間公司以日本概念做品牌,啲野食一般而且連日本基本文化<禮貌>都做唔到,咁唔該呢間所謂嘅餐廳改名做美食廣場都冇咁嬲
睇到其他人嘅差評,原來冇吹水
平時唔寫食評嘅我第一次寫食評

2023-11-12
2023-11-10 212 瀏覽
三個人叫$79x2, $89套餐,堂食重要加一,埋單$280幾。主食的分量很少,湯好像罐頭湯,完全不值得這個價錢,味道好一般,完全冇什麼服務,只是有人送餐,格局好像快歺店,要自己出去比錢order, 為什麼還要加一, 一定冇下次
2023-10-29 352 瀏覽
想試好耐既日式定食餐廳, 見每間分店都幾多like 👍🏻 今次叫左主菜定食, 湯+主菜+米飯+茶 HKD 89 ,份量都幾多!北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯 🌽 : 真係幾大碗, 又多料~ 係我中意既日式粟米湯,甜甜的,(不過你問我罐頭湯都可以係咁好飲😛) ,雞肉唔滑,有雪藏味。 主菜🍲:豚肉壽喜燒— 通常壽喜燒都係鍋上, 呢個係一碟。 味道正常, 有豬肉,菇,芋絲,同豆腐。 豬肉比較柴, 豆腐都係皺皮豆腐, 中式啲紅燒豆腐都入面滑身, 呢種唔係…. ummmm 總括係我自己都煮到! 飯🍚: +HKD20 叫左北海道蟹膏盤肉味噌飯, 我以為係成碗飯有蟹膏煮過個種, 原來只係有一細舊仔味噌醬係面🥲 咁樣就要加廿蚊? 味道都正常, 啲飯都係日本米, 但係係隔夜飯‼️又硬又唔熱, 好失望😞 喫茶店雞蛋布丁🍮配豆腐雪糕🍧 HKD49 呢個就唔錯! 布丁蛋味幾重, 軟硬適中, 係黏黏地個種口感~ 豆腐雪糕幾香, 仲有唔少焦糖漿配襯埋, 呢個我收貨🧡連埋加一,一個人食lunch都成HKD174 ,嚇左嚇, 份量雖多但定食質素普通:/

北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯

喫茶店雞蛋布丁配豆腐雪糕

喫茶店雞蛋布丁🍮配豆腐雪糕🍧 HKD49

北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯
喫茶店雞蛋布丁配豆腐雪糕
2023-10-17 244 瀏覽
一汁一菜和牛羅宋湯&濃香牛肉野菌咖喱配蜜桃紅茶 友人點了這個,我沒有問他好不好吃😂北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯&和風根菜雞肉漢堡扒咖喱配蜜桃紅茶平均一個餐大概100多些,吃之前有些少期待,因為都一直on list未試。但吃罷以後。。。。。粟米湯不夠熱,味道普通,飯不夠熱,微溫,味道不特別好吃,我吃的是咖哩漢堡扒,配菜也沒什麼特別,整體這個價錢跟味道,應該吃了一次就算了。餐廳環境在朗豪坊地庫,簡單飯堂感覺。飲品正常不特別好喝。。。。。

一汁一菜和牛羅宋湯&濃香牛肉野菌咖喱
配蜜桃紅茶

友人點了這個,我沒有問他好不好吃😂

北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯&和風根菜雞肉漢堡扒咖喱
配蜜桃紅茶

餐廳環境在朗豪坊地庫,簡單飯堂感覺。

飲品正常不特別好喝。。。。。

2023-10-14
2023-09-27 393 瀏覽
行過好多地方都見到呢間餐廳,好多時都比佢個名吸引住,好有住家家常便飯feel,今日見多啲時間就坐低試下行去counter叫完2分鐘就有嘢食,食物一放低,有啲失望,份量好少,睇來都要叫埋甜品先夠飽粟米湯普通罐頭湯,因為唔夠鬆送飯,粟米湯濃郁所以送飯幾開胃好鍾意味噌鯖魚,整得唔錯幾入味,不過真係非常細夠,幾啖食晒蟹膏蟹肉幾有創意,諗到可以加入平時韓國料理會放喺飯面嘅冷盤蟹膏蟹肉,呢個主意唔錯,加$20,撈飯好好味😋蜜桃紅茶唔會好甜,我平時飲嘢係會走甜,杯嘢飲冇得走甜到竟然唔甜,非常讚賞!雖然係凍嘅,但係唔會冰凍,冇冰細細杯好好飲因為好少嘢好快食完,姨姨好自然會收走個盤,佢冇趕我走之餘,仲問我要唔要飲水,服務態度好好,非常抵讚😉😉

粟米湯普通罐頭湯,因為唔夠鬆送飯,粟米湯濃郁所以送飯幾開胃

好鍾意味噌鯖魚,整得唔錯幾入味,不過真係非常細夠,幾啖食晒

味噌鯖魚  蟹膏蟹肉飯
2023-09-27 290 瀏覽
同朋友慶祝生日,佢想試吓哩間餐廳,點知勁失望,見個餐牌啲食物都幾吸引,點知難食到一個點!! 仲要賣相都好差,我哋叫左個2人餐,等左一陣,食物就黎到,個牛乳湯唔熱,杰撻撻,好似飲緊個芡,好一般,另外個豚肉壽喜燒我哋初時以為黎錯,一碟似係食淨既餸,個味完全唔係壽喜燒,個賣相完全唔掂,我哋應該食左少少就冇食,只有個咖喱飯稍為正常少少,杯蜜桃紅茶都正常,不過用餐時有啲蚊仔成日飛嚟飛去,真係幾唔衞生,仲要加一服務費,整體黎講性價比極低,咁既價錢可以食啲更加好,一定冇下次⋯

2023-09-26
生日