2024-05-17 594 瀏覽
朋友推介旺角的火鍋放題,於是去了旺角彌敦道601號創興廣場5樓~淥鼎記,港鐵旺角站E1出口,或者港鐵油麻地站A1出口,交通非常方便。店內面積相當大,處處都是卡位,座位寬敞,整齊清潔,裝修華麗時尚有格調。菜譜簡單易明,食材豐富,多款配套湯底款式,港式和四川口味為主,適合大眾化。小寶套餐每位$238先來餐前小吃,酥炸雞件和麻辣雲耳,雞件炸得酥脆,肉質嫩滑多汁還是暖口。麻辣爽脆又嚼勁。重慶雞煲,在鍋內稍為炆煮,服務員及時翻炒,開蓋時香氣四散,雞件鋪滿紫洋蔥、芹菜、芫荽、紅椒粒、八角、花椒,雞肉入口非常嫩滑多汁,吸入鍋底的調味汁,每件都覺美味可口,二人有足夠份量。湯底是花膠美人鍋,湯底內有多塊花膠、杞子和紅棗 ,先喝一碗,湯底火喉十足,花膠味非常香濃。安格斯極佳級精修肥牛,香濃牛脂味,肉質很嫩滑,確是牛的極佳級。安格斯牛板翼,大塊薄切,淥幾秒片刻即熟,肉質幼嫩多汁。依比利亞黑毛豬,肉質嫩滑彈牙,油脂比例剛好。丹麥網豬肉質幼細嫩滑,吸入花膠湯汁,四款肉都無比好食,值得一讚。蝦丸、墨魚丸彈牙爽口。菇類品種很多又新鮮,生菜和粟米放湯又甜又爽口。自家製竹蔗茅根茶,清涼又順口。還有清甜的西瓜和火龍果,為

小寶套餐每位$238
先來餐前小吃,酥炸雞件和麻辣雲耳,
雞件炸得酥脆,肉質嫩滑多汁還是暖口。麻辣爽脆又嚼勁。
重慶雞煲,在鍋內稍為炆煮,服務員及時翻炒,開蓋時香氣四散,
雞件鋪滿紫洋蔥、芹菜、芫荽、紅椒粒、八角、花椒,
雞肉入口非常嫩滑多汁,吸入鍋底的調味汁,
每件都覺美味可口,二人有足夠份量。
湯底是花膠美人鍋,湯底內有多塊花膠、杞子和紅棗 ,
先喝一碗,湯底火喉十足,花膠味非常香濃。
安格斯牛板翼,大塊薄切,淥幾秒片刻即熟,肉質幼嫩多汁。
依比利亞黑毛豬,肉質嫩滑彈牙,油脂比例剛好。
丹麥網豬肉質幼細嫩滑,吸入花膠湯汁,
四款肉都無比好食,值得一讚。
蝦丸、墨魚丸彈牙爽口。
菇類品種很多又新鮮,生菜和粟米放湯又甜又爽口。
自家製竹蔗茅根茶,清涼又順口。
還有清甜的西瓜和火龍果,為這餐寫上完美句號,真是捧著肚兒走。
2024-05-06
  • 小寶套餐
朋友仔講咗好幾次要嚟 #淥鼎記 試吓佢哋個「爵爺套餐」,呢晚終於成事。餐廳以暗黑風做主調,加埋啲裝飾本來都幾特別😉 本身佢哋嘅食物質素同款式都唔錯,不過座位安排太窄,我哋五個人竟然被安排迫埋喺一張仲細過張麻雀枱嘅餐枱,擺埋啲餐具,中間就只係夠位擺抵個爐😅 而阿姐每次上菜,都唔理三七廿一就成盤食物隊埋嚟,如果照佢嘅安排,除咗單手捧住嚟食,我都諗唔到其他方法😅 不過最得意嘅係個女服務員,每次都喺無預示底下幫我哋加湯,試過想叫停佢… 但就被回一句「咩呀?咪加緊湯囉!」😅 真係少啲EQ都頂佢唔住!講返啲食物,我哋揀咗 #醬香烤魚 做主食(酸菜魚、蘿蔔牛腩、羊腩煲、椰子雞、雞煲…六選一),魚身啖啖肉,醬汁調味都幾香濃,唯一美中不足係欠缺香辣味道,爭咁啲啦😅 之後再嚟嘅係 #魚生拼盤 🐟,#刺身 都算幾新鮮,加埋巨型嘅 #海鮮拼盤 同 #肥牛併盤,造型非常吸睛👀 啱晒鍾意 #相機食先 嘅我🤤 最後上嘅當然係 #火鍋,#花膠湯底 味道還可以,不過 #火鍋料 都算係幾多選擇,除咗系統上,出邊嘅大雪櫃都好多唔同嘅丸類同小食選擇🤤 埋單前每人仲會有杯 #HäagenDazs #雪糕 做 #甜品,啱晒啲大胃

講返啲食物,我哋揀咗 #醬香烤魚 做主食(酸菜魚、蘿蔔牛腩、羊腩煲、椰子雞、雞煲…六選一),魚身啖啖肉,醬汁調味都幾香濃,唯一美中不足係欠缺香辣味道,爭咁啲啦😅 之後再嚟嘅係 #魚生拼盤 🐟,#刺身 都算幾新鮮,加埋巨型嘅 #海鮮拼盤 同 #肥牛併盤,造型非常吸睛👀 啱晒鍾意 #相機食先 嘅我🤤 最後上嘅當然係 #火鍋,#花膠湯底 味道還可以,不過 #火鍋料 都算係幾多選擇,除咗系統上,出邊嘅大雪櫃都好多唔同嘅丸類同小食選擇🤤 埋單前每人仲會有杯 #HäagenDazs #雪糕 做 #甜品,啱晒啲大胃王嚟幫襯😎

📍 淥鼎記 (旺角)彌敦 道601號創興廣場5樓
2023-12-08
$426.8 (晚餐)
生日
呢度晏晝就係酒樓食點心夜晚就做打邊爐放題一個價錢食晒前菜 雞煲 刺身 頂級手切牛拼盤 豪華海鮮拼盤 40幾款火鍋配料無限時任食等我今次試吓「爵爺套餐」無限時火鍋放題先!🫕•爵爺套餐$378(所有套餐星期五、六、假期及前夕+$10;特別日子及前夕+$20)•前菜🥗枝豆 避風塘炸魚片•豪華時令刺身🍣有三文魚腩 牡丹蝦 帆立貝 北寄貝 鮑魚5款刺身全部由日本直送新鮮鮮甜•主菜六選一🍽️椰子雞 / 藤椒烤魚 醬香烤魚/重慶雞煲老壇酸菜魚/山城毛血旺/清湯蘿蔔牛腩揀咗重慶雞煲 雞肉好滑好嫩 唔嚡唔老 份量好多啖啖肉唔會剩係得骨 醬汁非常惹味 仲帶點麻香•食完雞煲就揀湯底打邊爐揀咗八寶冬瓜鍋(限定)🍲一上枱超震撼 成圈冬瓜喺個鍋入面湯底一滾起梗係飲咗啖湯先 超級清甜•頂級手切牛拼盤🥩油花好靚 肉質結實細嫩牛味濃郁 好有驚喜•豪華海鮮拼盤 🦪有蝦 蜆 扇貝 鮑魚 手打丸 扇貝成隻手咁大隻全部食材都食得出好新鮮 完全唔會有雪藏味•食到呢度已經飽咗一半之後再用QR code嗌其他嘢食出面仲有個自助區 提供丸類蔬菜火鍋配料雪櫃也有多款飲料🥤•推介黑松露豬肉丸 水餃 生蠔冇限時慢慢坐都得 啱晒同朋友聚餐最後仲
呢度晏晝就係酒樓食點心
夜晚就做打邊爐放題
一個價錢食晒前菜 雞煲 刺身
頂級手切牛拼盤 豪華海鮮拼盤
40幾款火鍋配料無限時任食
等我今次試吓「爵爺套餐」無限時火鍋放題先!🫕

爵爺套餐$378
(所有套餐星期五、六、假期及前夕+$10;
特別日子及前夕+$20)

前菜🥗

最後仲有雪糕食添😋
  • 豪華時令刺身
  • 重慶雞煲
2024-05-19 0 瀏覽
旺角淥鼎記「爵爺」手切牛及海鮮晚市火鍋放題,人均三百多元,一定能滿足你的味蕾 🔸錦繡前菜 蘿蔔炆牛腩,入味非常 🔸豪華時令刺身 鮭魚、北寄貝、杜丹蝦、帆立貝同鮑魚 刺身質素比美居酒屋 🔸主菜六選一 我們選了招牌主菜老壇酸菜魚,份量十足,大大片生魚片,魚肉嫩滑 跟住開始火鍋放題,湯底選了海皇海鮮湯,主要以海鮮海蝦帶出鮮味 🔸上頂級手切牛 手切牛油脂分佈 ,肉質軟腍而且肉味香濃👍🏼 🔸豪華海鮮拼盤 包括有海蝦、鮑魚、扇貝、花甲、手打墨魚丸同手打梅菜豬肉40多種火鍋配料任食,肉類海鮮類可用手機qr code 下單,蔬菜其他配料及飲品放置在自助區,非常乾淨衛生 火鍋配料包括有 肉類: 安格斯肥牛、安格斯牛板翼、伊比利黑毛豬、伊比利亞梅豬、紐西蘭羊肉片、鮮雞件等 手打丸類: 手打墨魚丸、手打梅菜肉丸、芹菜香菇餃、菲菜豬肉餃 海鮮類: 廣島蠔、沙白、脆骨腩、脆肉院、魚標 🍨甜點 每人送1杯Haagen-Dazs雪糕 淥鼎記 旺角彌敦道601號創興廣場

🔸錦繡前菜
蘿蔔炆牛腩,入味非常
🔸豪華時令刺身
鮭魚、北寄貝、杜丹蝦、帆立貝同鮑魚
刺身質素比美居酒屋

🔸主菜六選一

🔸上頂級手切牛
手切牛油脂分佈 ,肉質軟腍而且肉味香濃👍🏼

🔸豪華海鮮拼盤
包括有海蝦、鮑魚、扇貝、花甲、手打墨魚丸同手打梅菜豬肉

火鍋配料包括有
肉類:
手打丸類:
手打墨魚丸、手打梅菜肉丸、芹菜香菇餃、菲菜豬肉餃
海鮮類:
廣島蠔、沙白、脆骨腩、脆肉院、魚標

🍨甜點
每人送1杯Haagen-Dazs雪糕

淥鼎記
旺角彌敦道601號創興廣場

第一次帶爸爸試新式酒樓,網上睇到咦間介紹咪今日帶爸爸同家人們去試下..五位大人兩位小朋友兩位嬰兒排隊登記攞位已經同門口服員講左人數..亦已經拎左票等有枱就入坐..等左陣就有位黑色套裝女服務員好大聲甘問坐係度既人而家入吾入去㗎。我聽到咪話入啊。佢就問我人數我就講返俾佢聽..佢話甘多人仲有小朋友同嬰兒未有枱住..你等下先啦。我聽完心諗甘你又甘大聲問坐係外面既人.. 我都費時出聲咪坐返低等..再等陣佢又勁大聲而家有張六人枱你們入去啦..我入到去張卡位枱邊可能坐到我們呢?我見到𥦬口邊張卡位枱好像大過而家咦張,咪問佢轉個張得吾得?佢話個張枱同我而家張一樣大..我話咦張真的坐晒啊。想轉個張枱.之後佢又話個張有人訂左。甘我問佢有無另一張枱可以大啲呢?佢話而家無我要再等..我問佢等多耐到,佢話你預12:30左右..當時時間係11:30。幸好有位女服務員來處理..咦位女服務員態度真的很好好詳細解釋同安排枱..因為佢考慮到我們人數同有嬰兒關係根本無可能坐到卡位枱…轉左張圓枱俾我們享用美食。食物好味道,但我覺得門口服務員真的要改善一下服務態度。
2024-05-19
2024-05-16 229 瀏覽
第一次黎呢間酒樓飲下午茶🫖,下午茶時段仲有九折優惠❗️❗️❗️淨係嗌咗蟹籽龍王燒賣、黃金鮮蝦餃皇同埋鳳凰鮮蝦腸粉,佢同其他酒樓唔同嘅地方就係,佢係用茶包,茶味好濃👍🏻👍🏻最令我覺得驚訝嘅係蟹籽龍王燒賣,因為佢嘅蟹籽比平時食嘅仲要多🤤,味道唔錯😌,黃金鮮蝦餃皇嘅餡料好多,雖然係得兩件,但係食完好想再食🤣佢入邊嘅餡料係其他酒樓出面食嘅兩倍👍🏻👍🏻👍🏻如果鍾意食蝦嘅話,蝦餃係特別推薦,一定要試🥳
2024-05-14
  • 黃金鮮蝦餃
  • 蟹籽龍皇燒賣
2024-05-13 119 瀏覽
想食雞煲又想打邊爐,搵下搵下就黎到淥鼎記😄今次我哋選擇咗小寶套餐($238/位),享受任飲任食120分鐘嘅無限暢快先送上小食開下胃呢個套餐先喺六款主食當中揀一款,我地當然揀左最想食嘅重慶雞煲😉重慶雞煲:一啖辣椒、一啖麻香,重慶雞煲嘅辣味正宗得嚟又唔會過火,雞肉煮得入味,每一口都令人嘴唇微麻,心頭火熱🌶️食完主食雞煲開始有少少飽,然後再揀湯底接住落黎打邊爐😎今次我地揀左美人花膠鍋,等候期間就去自助區拎配料先出面自助區都有幾十款配料可以夾,基本火鍋配料都有有調味醬料區可以混醬😄飲品區除左罐裝/紙包飲品之外,仲有自家製茶類一壺壺可以拎😉仲有生果區美人花膠鍋:湯底清甜,花膠質地彈牙,每一啖都飲得到鮮甜味,美人花膠鍋真係既滋補又健康🥰安格斯牛板翼、安格斯極佳级精修肥牛:肉質鮮嫩,脂肪分佈均勻,輕輕一涮,就可以品嚐到肉嘅原始風味🤤伊比利亞黑毛豬、丹麥網豬:豚肉肥瘦相間,口感豐富,伊比利亞黑毛豬嘅油花香氣濃郁,而丹麥網豬則更加細嫩多汁😋潮汕墨魚丸、潮汕蝦丸:充滿住潮汕特色風味,墨魚丸彈牙,蝦丸鮮甜,唔錯嘅配料😋又食雞煲又打邊爐,一份價錢兩份享受,食物水準唔錯,夠晒飽😉補MENU
先送上小食開下胃

配料
出面自助區都有幾十款配料可以夾,基本火鍋配料都有
有調味醬料區可以混醬😄
飲品
飲品
飲品區除左罐裝/紙包飲品之外,仲有自家製茶類一壺壺可以拎😉
生果
仲有生果區
安格斯牛板翼
安格斯牛板翼安格斯極佳级精修肥牛:肉質鮮嫩,脂肪分佈均勻,輕輕一涮,就可以品嚐到肉嘅原始風味🤤

伊比利亞黑毛豬丹麥網豬:豚肉肥瘦相間,口感豐富,伊比利亞黑毛豬嘅油花香氣濃郁,而丹麥網豬則更加細嫩多汁😋
潮汕墨魚丸潮汕蝦丸:充滿住潮汕特色風味,墨魚丸彈牙,蝦丸鮮甜,唔錯嘅配料😋

又食雞煲又打邊爐,一份價錢兩份享受,食物水準唔錯,夠晒飽😉
補MENU
2024-05-07
安格斯牛板翼
2024-05-07 230 瀏覽
出旺角見完客,睇返「開飯」個「想去」List, 揀咗呢間飲茶嚟醫肚。都係炸物行先~首選必定係春卷,跟著蝦腸,金錢肚,鳳凰糯米夾,上海粗炒,竟然有好得意嘅熊仔奶茶同冰鎮咖啡,最後叫埋粟茸西米焗布甸埋齋。我唔會講蝦腸啲蝦有蝦味金錢肚有乜味乜味,我淨係想講所有點心係水準以上,係得個金錢肚奇怪哋甜甜哋同上海粗炒欠缺鑊氣同味度差啲~唔夠味,呢間係值得去試或者上去飲茶嘅好地方。值得一讚係埋單時姐姐話,我哋叫咗咖啡同奶茶,所以茶費係扣翻嘅~讚!提外話,去過好多旺角嘅食市,可能由於(流量)大,又多(貴賓),好多洗手間都好污糟,呢間真係好乾淨,呢啲做得好嘅(幕後)功臣真係要讚下👍
2024-05-03
🥢旺角無限時 烤魚刺身頂級牛肉海鮮火鍋放題🥢旺角有間高水準嘅無限時火鍋放題店,一直都係心目中覺得好高分,餐廳晏晝就係飲茶食精緻點心,夜晚就會提供超高水準火鍋放題套餐,一個價錢就可以食均前菜,烤魚,豪華刺身拼盤,巨型海鮮盤同高質靚牛肉,及火鍋湯底,每次過來都食到捧住個肚走🥢環境裝修有格調,設有大卡座坐得舒適幾有feel ,啱曬同朋友傾計飲嘢打邊爐,而家5月仲有啤酒優惠,星期日至三,成功訂坐享用火鍋放題套餐仲可以暢飲指定啤酒,今個月5 月份就係任飲支裝喜力啤酒,可以同朋友暢飲一下🥢錦銹前菜 木耳及甜酸排骨,今日提供了爽脆木耳同個個都爭住食嘅甜酸排骨,排骨味道味道酸酸甜甜的非常惹味🥢日本直送時令刺身刺身盤超巨型的好打卡,由其鐘意大大家隻刺身甜蝦,鮮甜味道十足,另外仲有厚肉的帆立貝,凍鮑魚,三文魚同北寄貝,全部由日本直送新鮮鮮甜🥢主菜六選一六選一的主菜,包括椰子雞,藤椒烤魚/醬香烤魚,重慶雞煲,老壇酸菜魚,山城毛血旺,清湯蘿蔔牛腩,今日梗係食我哋最鐘意嘅滕椒烤魚 , 藤椒湯底不可選辣度,微微辣帶藤椒香氣,烤魚上原條羅非魚,肉質軟嫩而且啖啖肉,煮滾後魚肉索曬湯汁精華🥢無限時火鍋 火鍋湯底有8款火
🥢旺角無限時 烤魚刺身頂級牛肉海鮮火鍋放題

🥢錦銹前菜

🥢日本直送時令刺身

🥢主菜六選一

🥢無限時火鍋
火鍋湯底有8款火鍋湯底,今次揀了澳門豬骨鍋,足料用上新鮮大大舊豬筒骨,套餐配上頂级手切牛拼盤,牛肉肥瘦適中,牛肉味香濃,另外仲有個超大的海鮮拼盤,一人一隻新鮮帆立貝,海蝦,海蜆,仲有手打墨魚丸,鮑魚仲有新鮮識郁的,非常鮮甜

🥢如果怕仲未飽嘅話,另外QR code仲點其他肉類及火鍋配料,蠔,蝦丸等,外面有個超大個的自助區,提供丸類蔬菜麵食火鍋配料,種類非常多,飲品雪櫃內有平時常見的汽水,仲有竹蔗茅根同洛神花茶可以下火

🥢果然係心目中最高CP 值的火鍋放題,無限時之餘食物質素非常之高質,每樣味道都非常之好,食過幾次水準都係一樣咁正,而家環境坐得舒服,同朋友傾計一流可以慢慢食唔洗急趕,而家鐘意服務好好,店員會成日留意到你地嘅需要而且好快手,所以約朋友打邊爐呢到係一個非常好的選擇

🥢爵爺套餐 $378 (所有套餐星期五、六、假期及前夕+$10;特別日子及前夕+$20)
  • 錦繡前菜
  • 爵爺套餐
  • 頂级手切牛拼盤
  • 豪華時令刺身
2024-04-18 452 瀏覽
呢間餐廳晚市主打火鍋放題,先食招牌主菜,再揀真材實料嘅湯底打邊爐,有多種火鍋配料任食🥢🍲爵爺晚市火鍋放題($388)💗先送上炸蝦膠釀豆卜同枝豆作前菜💗主菜·老壇酸菜魚 (6選1)酸菜魚嘅魚肉嫩滑而且完全無骨🐟酸菜夠爽脆但唔夠酸🥬底下仲有寬粉、蓮藕同萵筍,食落有齊酸、辣、麻🌶️💗豪華時令刺身分別有鮑魚、帆立貝、赤蝦、三文魚、北寄貝5款刺身,全部都非常新鮮鮮甜🐚💗湯底·姬松茸雞雜菌鍋(8選1)湯底用上姬松茸、雞件、淮山、杞子、薑片等煮成,養生滋補,帶濃濃菇菌香🍄‍🟫💗頂級手切牛排盤手切牛帶適量油脂分佈,肉質軟腍而且肉味濃🥩💗豪華海鮮拼盤分別有海蝦、帶子、鮑魚、花甲、手打墨魚丸同手打梅菜豬肉丸,非常豐富🦐💗有40多款火鍋配料無限時任食,包括牛豬羊雞、海鮮、手打丸、餃子、麵食、蔬菜等💗每人送1杯Haagen-Dazs

🍲爵爺晚市火鍋放題($388)
💗先送上炸蝦膠釀豆卜同枝豆作前菜
炸蝦膠釀豆卜

💗主菜·老壇酸菜魚 (6選1)
老壇酸菜魚

💗豪華時令刺身
豪華時令刺身

💗湯底·姬松茸雞雜菌鍋(8選1)
姬松茸雞雜菌鍋

💗頂級手切牛排盤
手切牛帶適量油脂分佈,肉質軟腍而且肉味濃🥩
頂級手切牛排盤

頂級手切牛排盤
豪華海鮮拼盤
Haagen-Dazs
2024-04-16 305 瀏覽
服務態度極差話任飲啤酒,12個人成晚得6枝每次只可叫3支9:30後無得再加單7:00-9:30期間叫左幾次啤酒吹極都唔嚟,侍應係到行行企企只回應落左單,未出我都無法10:00就開始清枱未夠鐘就開始趕客走但是食飯中時食完啲碟無人收仲要比個女侍應反眼食物質數都算好食,刺身款式少12個人平均$430但服務態度極差飲品食物款式少竹蓆茅根無味氣水唔夠凍今時今日咁嘅服務態度唔怪之得成晚得三幾枱客下次送都唔嚟食
服務態度極差
話任飲啤酒,12個人成晚得6枝
每次只可叫3支
9:30後無得再加單
7:00-9:30期間叫左幾次啤酒
吹極都唔嚟,侍應係到行行企企
只回應落左單,未出我都無法
10:00就開始清枱
未夠鐘就開始趕客走
但是食飯中時
食完啲碟無人收
仲要比個女侍應反眼
食物質數都算好食,刺身款式少
12個人平均$430
生日
用餐優惠
試食活動
2024-04-10 297 瀏覽
淥鼎記,位於繁忙的旺角彌敦道創興廣場5樓,是一個極佳的飲茶去處。餐廳以其精緻的點心和優雅的環境著稱,提供了一個既傳統又現代的飲茶體驗。從黃金鮮蝦餃到冰鎮奶茶,都展現了。黃金鮮蝦餃的皮薄肉嫩,鮮蝦的甜味與微妙的鹹香完美融合,每一口都是鮮美的享受。而蟹籽龍王燒賣則是另一道亮點,蟹籽的鮮美與豬肉的香濃相結合,口感豐富,令人回味無窮。潮州粉果和五年陳皮牛肉球則展示了廚師對傳統粵式小吃的深刻理解和創新。潮州粉果外皮Q彈,內餡鹹香,是一道兼具美味與文化特色的點心。五年陳皮牛肉球則以其濃郁的陳皮香味和牛肉的鮮嫩。蒸日本珍珠飯系列,無論是鳳爪排骨還是北菇滑雞,都以日本珍珠米的香甜作為基底,再搭配上各自的主菜,使整道菜的口感層次豐富,兼具創意與傳統。豆芽牛肉腸粉和沙律蝦腸春卷則是輕食選擇中的佼佼者,前者以軟滑的腸粉和鮮嫩的牛肉搭配,後者則將酥脆的春卷與沙律蝦的清新結合,都是不可多得的美味。最後,冰鎮奶茶和冰鎮咖啡是完美的飲品選擇,不但可以解膩,還能為這頓豐富的飲茶添上一抹清新。因為冰鎮,味道不會因為冰塊溶化而改變。👍🏼👍🏼👍🏼

2024-04-05
  • 黃金鮮蝦餃
2024-04-09 242 瀏覽
呢間餐廳午市主打手工宮廷點心,全部由自家師傅製作,即叫即蒸熱辣辣,款式超過40款🥢💗太極黑糖馬拉糕($30)概念取自太極陰陽圖,其中一面加入竹炭粉,馬拉糕鬆軟有彈性,最抵讚係甜度啱啱好☯️💗蟹籽龍皇燒賣($19.8/ 2件)燒賣包住豬肉、鮮蝦同冬菇粒,爽滑鮮嫩🥟💗鵪鶉蛋燒賣($32)傳統燒賣放多咗粒鵪鶉蛋,味道豐富d🥚💗黃金鮮蝦餃($19.8/ 2件)蝦餃皮薄煙韌,入面蝦肉餡爽口飽滿🦐💗潮州蒸粉果($28 /4件)潮州粉果皮薄煙韌,餡料有豬肉碎、蝦米、沙葛、芹菜等,非常有口感🥟💗五年陳皮牛肉球($30/ 3件)牛肉球爽滑紮實,以陳皮點綴增加香味🐮💗沙嗲蒸土魷($32)沙嗲土魷爽口彈牙,醬濃入味🦑💗妙齡乳鴿($48 /隻) 乳鴿炸得皮脆肉嫩,蘸上淮鹽食更惹味🦆💗松露雞粒酥($32 /3件)雞粒酥外層酥脆帶牛油香,但雞肉餡嘅松露香唔夠突出🐔💗脆皮鳳梨叉燒包($34 /3件)雪山包外層鬆脆,內裡鬆軟,蜜汁叉燒餡配上酸甜嘅菠蘿🍍💗黑松露赤螺三文魚酥($36 /3件)酥皮盒非常酥脆鬆化,堆滿忌廉赤螺三文魚餡,好濃黑松露香🥧💗安蝦鹹水角($26 /3件)鹹水角外皮香脆煙韌,餡料填滿豬肉碎🥠
💗太極黑糖馬拉糕($30)
蟹籽龍皇燒賣
💗蟹籽龍皇燒賣($19.8/ 2件)
燒賣包住豬肉、鮮蝦同冬菇粒,爽滑鮮嫩🥟
黃金鮮蝦餃
💗鵪鶉蛋燒賣($32)
傳統燒賣放多咗粒鵪鶉蛋,味道豐富d🥚
松露雞粒酥
💗黃金鮮蝦餃($19.8/ 2件)
蝦餃皮薄煙韌,入面蝦肉餡爽口飽滿🦐
五年陳皮牛肉球(
💗潮州蒸粉果($28 /4件)
潮州蒸粉果
💗五年陳皮牛肉球($30/ 3件)
牛肉球爽滑紮實,以陳皮點綴增加香味🐮
鵪鶉蛋燒賣
💗沙嗲蒸土魷($32)
沙嗲土魷爽口彈牙,醬濃入味🦑
沙嗲蒸土魷
💗妙齡乳鴿($48 /隻)
乳鴿炸得皮脆肉嫩,蘸上淮鹽食更惹味🦆
妙齡乳鴿
💗松露雞粒酥($32 /3件)
雞粒酥外層酥脆帶牛油香,但雞肉餡嘅松露香唔夠突出🐔
黑松露赤螺三文魚酥
💗脆皮鳳梨叉燒包($34 /3件)
雪山包外層鬆脆,內裡鬆軟,蜜汁叉燒餡配上酸甜嘅菠蘿🍍
脆皮鳳梨叉燒包
💗黑松露赤螺三文魚酥($36 /3件)
酥皮盒非常酥脆鬆化,堆滿忌廉赤螺三文魚餡,好濃黑松露香🥧
太極黑糖馬拉糕
💗安蝦鹹水角($26 /3件)
鹹水角外皮香脆煙韌,餡料填滿豬肉碎🥠
安蝦鹹水角
脆皮鳳梨叉燒包
太極黑糖馬拉糕
安蝦鹹水角
2024-04-09 234 瀏覽
最鐘意係香芋天鵝酥 同 太極黑糖馬拉糕有傳統嘅味道,造型又靚。香芋天鵝酥 入口鬆化,餡料滋味五年陳皮牛肉球,鐘意有塊陳皮,令牛肉球嘅味道冇咁單調。而 蟹籽龍王燒賣 好大粒,味道唔錯。鮑汁鮮竹卷 唔係好特別,但係味道都好味。家人鐘意紅豆抹茶糕,口感軟熟,唔會太甜。
最鐘意係香芋天鵝酥 同 太極黑糖馬拉糕
有傳統嘅味道,造型又靚。香芋天鵝酥 入口鬆化,餡料滋味

五年陳皮牛肉球,鐘意有塊陳皮,令牛肉球嘅味道冇咁單調。

家人鐘意紅豆抹茶糕,口感軟熟,唔會太甜。

早餐
趁住復活節假期,留港消費刺激下香港經濟😉😉😉今次就試咗旺角的淥鼎記,呢間餐廳除了有無限時火鍋任食之外,另外還會有前菜、日本時令刺身,主菜六選一,星期一二三四日會有唔同嘅啤酒可以任飲😱😱😱主菜可以在椰子雞、烤魚、清湯蘿蔔牛腩、古法支竹羊腩煲、重慶雞煲同老壇酸菜魚中選擇,本身火鍋套餐可以選擇爵爺套餐或作為椰子雞控的水晶,幾個月冇吃過椰子雞,當然毫不猶豫選擇了椰子雞啦😍😍😍原味椰子雞雞湯味濃鬱,但味道不是平時吃的清甜椰子雞味,雞是原隻雞斬件上的,雞肉好嫩滑👍👍👍小食日本時令刺身今次餐廳提供的時令刺身有三文魚腩、鮑魚、北寄貝、大蝦,全部都很鮮甜😋😋😋火鍋的湯底,今次選了花膠美人鍋,見到湯底的一刻有被驚呆了,一大堆的花膠像是不要錢的被放在我們的湯底內😳😳😳未食先覺得皮膚吃完這餐會變得好好🤣🤣🤣任食的火鍋配料有40多款可以選擇,安格斯肥牛、安格斯牛板翼、盲牛、伊比利亞黑毛豬、伊比利亞梅豬、丹麥網豬、紐西蘭羊肉片、鮮雞件、黑松露豬肉丸、麻辣牛丸、手打蝦丸、手打墨魚丸、 芹菜香茜餃、韭菜豬肉餃、廣島蠔、沙白、水魷魚、脆骨腩、脆肉鯇、魚標(魚卜)。水晶這次一個人就吃了一打廣島蠔🤤🤤🤤他門家的手打蝦丸和墨
趁住復活節假期,
留港消費刺激下香港經濟😉😉😉
今次就試咗旺角的淥鼎記,
呢間餐廳除了有無限時火鍋任食之外,
另外還會有前菜、日本時令刺身,主菜六選一,
星期一二三四日會有唔同嘅啤酒可以任飲😱😱😱
本身火鍋套餐可以選擇爵爺套餐或
作為椰子雞控的水晶,
幾個月冇吃過椰子雞,
當然毫不猶豫選擇了椰子雞啦😍😍😍

原味椰子雞雞湯味濃鬱,
但味道不是平時吃的清甜椰子雞味,
雞是原隻雞斬件上的,

雞肉好嫩滑👍👍👍

日本時令刺身

今次餐廳提供的時令刺身有三文魚腩、鮑魚、北寄貝、大蝦,
全部都很鮮甜😋😋😋

火鍋的湯底,
今次選了花膠美人鍋,
見到湯底的一刻有被驚呆了,
一大堆的花膠像是不要錢的被放在我們的湯底內😳😳😳
未食先覺得皮膚吃完這餐會變得好好🤣🤣🤣
任食的火鍋配料有40多款可以選擇,

水晶這次一個人就吃了一打廣島蠔🤤🤤🤤

廣島蠔

他門家的手打蝦丸和墨魚丸都很不錯,
有咬勁😋😋😋
牛肉方面,
安格斯牛紋理清晰,
品質不錯👍👍👍

安格斯牛

肥牛

飲品方面除了一般的汽水外,
這間餐廳亦有提供自家製涼茶,
水晶試了洛神花茶酸酸甜甜的,
海底椰竹蔗茅根挺滋潤的,
剛好可以下火😊😊😊

熊仔奶茶

就算任食有啤酒任飲,
熊仔奶茶同檸檬茶都係要加錢,
$24一樽,
初頭以為係一杯不過見佢一樽都幾大樽就算數啦,
鬼叫我係熊啤啤控咩🤣🤣🤣

在旺角竟然有不限時的火鍋放題