2023-12-12 472 瀏覽
今天同朋友旺角行街,午餐我們去了吃打邊爐,因價錢相對晚上便宜,我們吃了很多東西同吃到好飽,繼續行街,行到差不多晚餐時間,我們在朗豪坊位,週圍看下去那間吃,行下行下,見到有條路仔,原來係去熟食市埸,就行了入去,看下餐廳,見有車仔麵,因大家不是太肚餓,就選了這間,看了一會餐牌叫了三餸麵 (任選)  +  飲品,另加餸  蟹柳/芝士魚棒/煙鴨胸/豬軟骨/鹵水魚蛋/雪菜肉絲/咸寧七大碗,自己麵底選銀針粉,沙嗲汁,細細條,好爽滑彈牙,沙嗲汁微微辣,蟹柳同芝士魚棒都長身,好香蟹味,魚棒,芝士味同魚味鮮香,煙鴨胸同豬軟骨,滑身軟霖,鴨胸重煙香鴨味,濃豬軟骨香味,魚蛋彈牙,好香鹵水味,雪菜同肉絲絲滑幼身,濃香雪菜味同肉絲味,咸度同七喜味剛剛好三餸麵 (任選)  +  飲品,另加餸  菜肉雲吞/咖哩魚蛋/牛筋/豬大腸/豬紅/檸樂麵底油麵,麵身爽口嫩滑,牛腩汁,好香腩牛味,雲吞好鮮菜肉香味,魚蛋細細粒,保留彈牙身,香濃咖哩味,牛筋,粗身軟滑,鮮香牛味,豬大腸同豬紅,厚脆滑身,豬香味濃郁,平均檸檬同可樂甜味
三餸麵 (任選)  +  飲品,另加餸

蟹柳/芝士魚棒/煙鴨胸/豬軟骨/鹵水魚蛋/
雪菜肉絲/咸寧七
三餸麵 (任選) + 飲品,另加餸 蟹柳/芝士魚棒/煙鴨胸/豬軟骨/鹵水魚蛋/ 雪菜肉絲/咸寧七
三餸麵 (任選)  +  飲品,另加餸

菜肉雲吞/咖哩魚蛋/牛筋/豬大腸/豬紅/
檸樂
三餸麵 (任選) + 飲品,另加餸 菜肉雲吞/咖哩魚蛋/牛筋/豬大腸/豬紅/ 檸樂
2023-11-11
🍜三餸麵(任選)+飲品 $43✅魷魚、蘿蔔、豬軟骨銀針粉加凍檸茶旺角熟食中心嗰度有唔少舖頭,但呢間車仔麵特別多人幫襯,晏晝keep住有唔少人流,落咗單都要等一段時間先有得食。唔係間間車仔麵都有得食銀針粉,平時比較少機會食,所以叫黎食下。個湯底揀咗秘製辣汁🌶️,食落真係好辣,唔係特別食得辣嘅朋友就真係唔好叫呢個湯底,如果唔係真係食唔到。魷魚夠入味夠彈,蘿蔔夠淋。但豬軟骨同平時食開既好唔同,啲肉唔夠淋,話軟骨但唔係軟骨,啲骨白色咬落去粉粉地,個人唔係咁鍾意呢個口感。我覺得呢間車仔麵最好嘅地方係所有餸任揀三款都係$43 ,唔會分貴價餸同平價餸,平時雞扒豬扒呢啲餸都一定要加錢,佢竟然收同一價錢,仲要包埋飲品,好抵食。
🍜三餸麵(任選)+飲品 $43
✅魷魚、蘿蔔、豬軟骨銀針粉加凍檸茶

2024-02-24 77 瀏覽
今日去旺角上堂 約咗朋友快食個晚餐佢話旺角熟食中心有又平又抵食嘅車仔麵我好似未試過 當然要去試吓睇吓個餐牌 三餸一麵仲有飲品先係$43 仲要包凍飲 選擇好多 仲有d 係出面比較少食到既 好似煎釀三寶 豬心 豬粉腸 銀針粉 意大利麵唔想煩既 仲有幫你揀好嘅大雜麵餐同細雜麵餐 我揀左銀針粉 酸齋 秘汁鳳爪 豬心 豬粉腸 滷水豆腐 紫菜 芝士魚棒 秘製辣汁 同 沙嗲汁 秘汁鳳爪 滷水豆腐 好入味 湯底好濃郁 偏甜 好好味 同d 送好夾朋友揀左粗麵 咖喱齋 牛腩 豬腩肉 豬大腸 咖哩魚旦 酸菜 滷水雞腎 腩肉同牛腩都大大件 魚旦用左陳皮個隻 雞腎都幾淋同入味 最後飲品揀左凍檸水 要讚店員好貼心咁已經篤埋檸檬 好似手打檸檬茶咁 正呀 呢間車仔麵即將會
今日去旺角上堂 約咗朋友快食個晚餐

要讚店員好貼心咁已經篤埋檸檬
好似手打檸檬茶咁 正呀

呢間車仔麵即將會
2023-12-07 172 瀏覽
今天去旺角買點東西順便和在附近工作的朋友一起吃lunch,佢帶我來到旺角熟食中心,這裡人均消費$30-$50,包飲品!由於座位是所有餐廳共享的,一到午餐時間人流非常多,建議提早過來用餐。我喜歡吃港式車仔麵,可以自由配搭喜歡的食物,三餸車仔麵連飲品$41!我選擇了咖喱魷魚、酸齋、煎釀三寶和豬軟骨四款餸。個人喜歡咖喱魷魚微辣惹味,豬軟骨也不錯,而米粉份量多,整體價錢便宜又大份,吃完非常滿足!朋友叫了大雜麵,有8樣餸,包括紅腸、豬皮、咖喱魚蛋、牛腩、蘿白、冬菇、雞翼和豬紅!蘿白冬菇豬皮入味出眾,推介!湯底可以自由選擇,朋友就揀了牛腩汁,我就喜歡秘制辣汁!熟食中心鄰近地鐵站,在朗豪坊商場走一分鐘就到,非常方便。

湯底可以自由選擇,朋友就揀了牛腩汁,我就喜歡秘制辣汁!

熟食中心鄰近地鐵站,在朗豪坊商場走一分鐘就到,非常方便。
2023-11-21 148 瀏覽
今天上班,剛好和Foo一樣返早班,所以放午飯時,一起到附近的旺角熟食中心叫車仔麵食。海都是不二之選,因為已經食慣了,哈哈,一取點餸紙就✔️✔️✔️,隨心畫選自己今日想食的餸,即叫即面前煮,熱騰騰,暖暖胃。$41有三個餸,再加餸就每款$7,有送一杯飲品。Foo 直接叫大雜麵 $68,入邊有八個餸,有紅腸、豬皮、咖喱魚蛋、牛雜、蘿蔔、冬菇、雞翼、豬紅。湯底可以自己揀沙嗲汁,牛腩汁,清湯或者咖喱汁等等。湯底微甜的,所以易入口,而且開胃。冬菇蘿蔔豬皮都好入味。再加杯凍檸茶少冰少甜,凍飲不用加錢。我的車仔麵是沙爹汁湯底,微甜又惹味。蘿蔔金菇咖喱魷魚,都覺得好好味,每次食都例牌一定叫,因為蘿蔔浸透湯汁,夠入味,又清甜。金菇沒草青味,口感好。咖喱魷魚,煙韌可口,調味一流。紫菜豬耳等都覺得好好食。整個車仔麵靈魂是湯底和沙爹、咖哩等特調醬汁,令整碗麵都好好食,簡單的食材遇上美味湯底加醬汁,就是好味的精髓。

2023-11-16
2023-11-01 158 瀏覽
今日同朋友到旺角食飯,餐廳位於旺角熟食中心,坐位是共用的,所以要等一會才有空位 。餐廳除了車仔麵外還有飯,而我們就叫了兩碗車仔麵。車仔麵有很多配料可以選擇,而且麵身都有很多可以選擇 。我們都叫了車仔麵,第一碗是幼麵再配咖哩魚蛋、豬大腸、咖喱豬皮、蘿蔔 。第二碗是粗麵配上貢丸、牛丸、牛肚、牛筋、香草雞翼、紅腸、鹵水豬皮和蘿蔔 。另外再叫了兩杯飲品,檸檬茶和好立克 。湯底清甜而且味道不會過濃過重,麵身爽滑又不會有鹼水味 。蘿蔔入味又多汁 。牛筋不會硬 。豬皮彈牙鹵水味香而不會太鹹 。牛丸、貢丸彈牙而且有牛味同香菇味 。整體而言,性價比一流,味道又不錯 。

整體而言,性價比一流,味道又不錯 。
2023-10-16
2023-08-12 218 瀏覽
係旺角朗豪坊隔離原來有一個熟食中心‼️兩邊嘅食物價錢真係相映成趣呢間車仔麵真係好抵食,41元就有三個餸仲送埋凍飲添,真係物超所值!車仔麵嘅湯底擔當著重要角色,湯底味道清甜,帶有淡淡嘅滷水香味,而且唔會過於重口味,好岩我口味價錢咁優惠,叫多兩個餸都完全無問題蘿蔔清甜入味,而且無渣㗎❤️豬軟骨口感十分爽嫩,唔會痴牙~~咖哩魷魚味道好入味,不過稍微覺得切得太細了,唔夠喉不過酸齋味道有少少遜色,酸甜味道不足……
係旺角朗豪坊隔離原來有一個熟食中心‼️
兩邊嘅食物價錢真係相映成趣

呢間車仔麵真係好抵食,41元就有三個餸

仲送埋凍飲添,真係物超所值!

車仔麵嘅湯底擔當著重要角色,
湯底味道清甜,帶有淡淡嘅滷水香味,
而且唔會過於重口味,好岩我口味

價錢咁優惠,叫多兩個餸都完全無問題

蘿蔔清甜入味,而且無渣㗎❤️

豬軟骨口感十分爽嫩,唔會痴牙~~

咖哩魷魚味道好入味,不過稍微覺得切得太細了,唔夠喉

不過酸齋味道有少少遜色,酸甜味道不足……
2023-08-12
2023-05-19 230 瀏覽
位於旺角熟食市場之內,鄰近地鐵站方便又快捷。這店主打車仔麵。車仔麵是一道非常具有香港特色,這次搭配了紅腸、豬皮、咖喱魚蛋、雞翼、蘿蔔、牛腩和冬菇配上油麵,令口感和味道都非常豐富。紅腸和豬皮都是非常受歡迎的,口感豐富,味道鮮美,與其他食材搭配非常好。咖喱魚蛋和牛腩都是非常適合喜愛肉食的人品嚐,口感豐富,味道濃郁。而雞翼和蘿蔔就是非常適合作為小吃,有著非常好的口感和味道。冬菇的口感韌實,油麵為主食,這個搭配非常適合,讓整道菜色更加豐富。使用細緻的麵條,搭配豐富的配料,讓吃起來有層次感。

2023-05-14 162 瀏覽
今日去咗食車仔麵 $41套餐包咗三餸麵同埋飲品(冷熱同價) 見價錢唔貴 所以我哋都再額外加咗好多個餸 $7/餸我哋叫咗秘製辣醬湯底 呢度辣醬係自己炒嘅 夠香夠辣 而且湯底夠濃 米粉伴湯底夠掛汁惹味 食得車仔麵就係想要呢種味道既湯底先地道酸齋係自己醃嘅 夠哂誠意;豬大腸好淋 仲好乾淨 無怪味;咖哩魷魚 咖哩味濃 魷魚爽彈;蘿蔔夠淋夠甜;牛筋一樣好軟淋;另外仲叫咗白菜仔菜心金菇等喺旺角想搵平嘢食 但又覺得朗豪坊太貴/太多人要排隊 可以考慮去呢個綜合大樓 喺正朗豪坊隔離 而且商場有一條通道直到唔使落地面都幾方便

2023-05-04 126 瀏覽
話說我好鍾意食粉麵米線🍜哩間係我多年前返工Lunch時成日幫襯的車仔麵早排去上海街睇完材料心思思想食 就返去回味吓佢哋有超級多餸(➡️尾圖menu)喺街市自己搵位用✔️紙揀完想食乜交返比店家等食就得~以下係我經驗推介:滷水物係必食 好香!下午去仲會更入味滷豆腐係自己炸外皮吸哂湯汁 入面又嫩!豬紅好滑 滷水汁入哂味👍🏻豬皮又係好入味 軟而彈牙陳皮魚蛋、超甜蘿蔔、大冬菇都是不能錯過的另外自家製辣酸荀係我每次必叫😋甜甜酸酸辣辣 又爽口湯底我多數叫 秘製辣汁係滷水底+辣醬好濃好香又夠辣佢哋另外會擺辣醬、冬菜、蔥蒜出嚟比客人自己添加我通常都係會再加辣🌶️😂
話說我好鍾意食粉麵米線🍜
哩間係我多年前返工
Lunch時成日幫襯的車仔麵
早排去上海街睇完材料
心思思想食 就返去回味吓

佢哋有超級多餸(➡️尾圖menu)
喺街市自己搵位
用✔️紙揀完想食乜交返比店家
等食就得~

以下係我經驗推介:
滷水物係必食
好香!
下午去仲會更入味
滷豆腐係自己炸
外皮吸哂湯汁 入面又嫩!
豬紅好滑 滷水汁入哂味👍🏻
豬皮又係好入味 軟而彈牙
陳皮魚蛋、超甜蘿蔔、大冬菇
都是不能錯過的

另外自家製辣酸荀
係我每次必叫😋
甜甜酸酸辣辣 又爽口

湯底我多數叫
秘製辣汁
係滷水底+辣醬
好濃好香又夠辣
佢哋另外會擺辣醬、冬菜、蔥蒜出嚟
比客人自己添加
我通常都係會再加辣🌶️😂

2023-04-28 85 瀏覽
昨日和Neil哥一起食午餐。我們去了公司對面的熟食中心。又平又方便。重點是近,食完回舖頭才一分鐘,哈哈。熟食中心有一間平時會食的店,就是海都車仔麵茶餐廳。有飯有車仔麵食。今次我們各叫了2碗車仔麵。叫了6個餸,再加凍飲,才62元。一大碗車仔麵。滿滿的餸,沙爹汁湯底惹味又滋味。咖喱魚蛋,咖喱魷魚,好好味。咖喱魷魚軟熟有彈性。通菜,亦新鮮翠嫩。蘿蔔,因為浸透了湯汁,已經吸收得很入味。墨魚丸,金菇,亦因為有車仔麵的沙爹湯汁,顯得份外好食,哈哈。我是真心覺得如果食車仔麵,一定是到這處。所以放食飯時間,好自然會走到這光顧。Neil一樣有叫咖喱魷魚,所以我就是說這裡的咖喱魷魚好好食。另外,他叫了豬紅,豬什,牛肚,牛柏葉等,大家都叫了六款餸菜,一大碗車仔麵食完好飽好滿足。嘻。

2023-04-28
2023-04-23 61 瀏覽
朗豪坊一樓行過條天橋便能到達綜合大樓, 大樓內有個室內嘅旺角熟食市場,內裏大概有十間食點, 提供自選餸飯/上海菜/泰國菜/中菜/粥品等等。旺角熟食市場全日冷氣開放,提供快捷/美味 /經濟嘅食物。好似food court形式,先選購食物,然後到共享空間自行用餐,好處就係想食乜,就買乜。芸芸店舖之中揀咗車仔麵,午飯時間人流超旺,店舖以小店形式經營,只有兩位店員,忙到冇停手,提供外賣或堂食。三餸麵加飲品$41,之後加餸每款$7。小小店舖居然有多多食材,平時食豬軟骨/雞扒/豬扒等食材,其他店舖收費一定會更貴,但這店竟然是劃一收費,確實優惠。食車仔麵一定要夠豐富,這樣才是大滿足。 湯底可以選擇麻辣/秘製辣汁/沙嗲汁/清湯/腩汁/咖哩汁…等。與朋友分別叫左秘製辣汁同沙嗲汁,吃過以後兩款都讚好!七蚊一個餸份量一啲都唔少,大大堆咖哩魷魚超巨型冬菇,炆得好入味,又夠淋!蘿蔔超入味,清甜好渣。總括嚟講個個做都好食,連我鍾意食嘅內臟豬潤/豬心/豬腸/都有提供面底款式夠多,有銀針粉/米線/意粉/公仔麵/烏冬/淮山麵…未能盡錄!! 個人超喜歡淮山麵,健康得嚟口感非常爽彈,條條分明,有咬口。煎釀三寶20蚊六件,點

旺角熟食市場全日冷氣開放,提供快捷/美味 /經濟嘅食物。

七蚊一個餸份量一啲都唔少,大大堆咖哩魷魚

超巨型冬菇,炆得好入味,又夠淋!

煎釀三寶20蚊六件,點選以後會即場再番炸整熱,食嘅時候熱辣辣,超好味。
2023-04-12 47 瀏覽
今晚係朗豪坊睇戲,時間緊迫,朋友建議對面綜合大樓有超多美食,仲有我愛吃車仔麵,正,經濟實惠。自助型式,自己搵位,地方大,點餸紙食物多種類。仲有自制冬菜,炸蒜,正大雜麵-時間關係又不用想太多呢款就岩晒我🤪,大部分餸都係心水之選,豬皮夠淋,好入味,咖喱魚蛋彈牙,咖哩味道香,不錯😗羅白甜,最重要係無渣及大大舊,冬菇好大粒,好入味,牛腩肉味鬆軟,咬口不錯,加入腩汁好香濃,配上米粉非常配合😋另一碗自選配粗麵😋酸齋,豬心,豬大腸,生菜及雞髀尖,好小地方有豬心,薄身但爽口,豬大腸乾淨,唔太多肥膏,酸齋再酸多啲啲就更正。配上秒制辣汁,果然不同,辣味夠,再加2杯凍檸樂同凍檸七、爽晒
2023-04-11 53 瀏覽
今日經過旺角,突然很懷念以前在朗豪坊返工,中午常去的綜合大樓食肆中心。這個food court 有3,4,十張枱,有4人枱和大圓枱,座椅寬敞,燈光明亮。內有大約十多間食店,有很多不同的選擇。我最喜歡是車仔麵店,麵底有十多種,而餸料有70多款選擇。幾十元已有三餸麵連飲品,可再加配餸料,非常有彈性。我不太食辣,但店員提議加少許辣油,可以提升味道。我點了:-淮山麵+墨魚丸,豬軟骨,香芧豬扒,豬大腸,鹵水雞翼和白菜仔。飲品是凍奶茶 。幼身的淮山麵,質感爽滑,白菜仔很多。豬軟骨和鹵味都非常入味。-米線+魚皮餃,菜肉雲吞,咖哩魚蛋,香茅豬扒,肥牛,鹵水雞翼和唐生菜,飲品是凍檸檬茶魚皮餃和雲吞都大大粒,很多餡料。豬扒腍軟入味。

我點了:
幼身的淮山麵,質感爽滑,白菜仔很多。
豬軟骨和鹵味都非常入味。

魚皮餃和雲吞都大大粒,很多餡料。豬扒腍軟入味。
2023-04-07
2023-04-05 49 瀏覽
以前小時候我不太喜歡去熟食市場吃飯,因為那裡沒有冷氣,很熱。但現在很多熟食市場都裝修過,環境得到改善,座位也更加舒適。今天去了旺角綜合大樓吃車仔麵店,價格實惠,$41就可以享用到三餸麵和一款飲品,而每加一款餸只需$7,真的很物超所值。菜式種類也很豐富,我推薦蘿蔔和滷水雞翼,口感入味,非常美味!店家還貼心地提供自選的醬料、蔥和炸蒜,滿足不同客人的口味需求。如果喜歡辣味,一定不能錯過店家的秘製辣椒醬!店員的服務也很好,當我點了牛腩卻還沒有煮淋時,店員主動替我換成了牛肚,讓我感到非常貼心。除了車仔麵,店裡還有煲仔飯和其他小炒菜式,真的是一個讓人食得滿足又舒適的好地方。📍 海都車仔麵茶餐廳 (旺角)旺角上海街557號綜合大樓2樓4號舖

📍 海都車仔麵茶餐廳 (旺角)
旺角上海街557號綜合大樓2樓4號舖