聽名就知道係間玩味十足嘅咖啡店😆之前一直都未有機會幫襯佢佐敦店,都唔知佢已經搬咗嚟旺角🫣今次下午茶嘅時間嚟到,估唔到呢個時間仲有lunch set🤑已經包一杯$65嘅飲品🤩真係好抵🤑🤑🤑🥗香蒜大蝦凱撒沙律 ($98)即叫即整😆即時蒜香充滿全間鋪🤤叫人勁期待🤗蝦都幾多幾大隻,爽彈惹味👍🏻面頭兩塊係黑糖麵包,相信如果烘脆會更加好食😋沙律醬汁好足,而且芝士味十足,著重健康嘅重口味人士啱哂😛😛🥜冧巴溫花生咖啡 (原價$55)賣相絕對係No.1😍奶泡好厚身,用嚟浸脆脆嘅手指餅好夾😋飲落真係充滿花生香,仲會有粒粒花生嘅口感😙不過略厭偏甜,稍微蓋過咖啡香🫣當佢為甜品會加適合😇

香蒜大蝦凱撒沙律

🥗香蒜大蝦凱撒沙律 ($98)

冧巴溫花生咖啡

🥜冧巴溫花生咖啡 (原價$55)
2024-04-07 152 瀏覽
俾呢間個名吸引左🤣抱住唔好食都係一次啫嘅心態入咗去(通常呢d反而有驚喜🤭)果然drink list有驚喜*番石榴咖啡兩種味意外地夾,仲有好fresh😋另外仲有青瓜咖啡, 下次可以試埋😁All day breakfast*火烤凍芝士蛋糕口感 & 味道都好正,值得一試
俾呢間個名吸引左🤣抱住唔好食都係一次啫嘅心態入咗去
(通常呢d反而有驚喜🤭)

果然drink list有驚喜

*番石榴咖啡
兩種味意外地夾,仲有好fresh😋
另外仲有青瓜咖啡, 下次可以試埋😁

All day breakfast

*火烤凍芝士蛋糕
口感 & 味道都好正,值得一試
2024-04-07
坐落喺旺角廣東道的舊區,門面設計有特色,小心路過會 miss 咗呀!鋪面唔算大,但都設計得頗得意,入去打個咭、飲杯啡,都係一個不錯嘅選擇。樣樣都想試,最簡單就是叫一個「唔駛諗套餐」,有All day breakfast, 飲品和甜品。冚捧唥早餐,故名思義,就是乜是都有齊。望落普普通通,但樣樣個煮話也不一樣。沙津菜夠新鮮,蛋夠滑,芝士釀大啡菇,香烤椰菜花、秋葵,焦糖香蕉,通通都十分出色。甜品正常,比較一般。這個很是特別,將個熱騰騰嘅椰奶倒落個凍冰冰的紅茶冰,個口感、味道、溫度也剛剛好,好飲。另外,選了個不一樣的素食餐。先來是一個扮蛋糕嘅薯仔沙律,沙律清新、好味,係略嫌內太多洋蔥,有點over.再來是冷盤的秋葵,個醬料香濃帶點惹味,整個味道就提升了。最後是杯冷萃青桔仔,其實是桔仔味嘅 Cold Brew,原來兩者結合又幾有趣喎!

冚捧唥  全日早餐

甜品正常,比較一般。
火烤凍芝士蛋糕

扮麥Q蛋糕的薯仔沙律

再來是冷盤的秋葵,個醬料香濃帶點惹味,整個味道就提升了。
武林秋葵

冷萃青桔仔
冚捧唥  全日早餐
火烤凍芝士蛋糕
扮麥Q蛋糕的薯仔沙律
武林秋葵
冷萃青桔仔
🤎香港有態度玩味𝐜𝐚𝐟𝐞🤎首先,叫咗係米芝蓮嘅卡邦尼意粉🍝黏到啱啱好意粉韌度啱啱好好Creamy食咗成碟都唔會漏好適合同朋友一齊share幾款菜式🤲🏻-同埋蕃茄意粉都唔係出邊平時食到嗰隻好Hea嘅味係有誠意之作!🙇🏻‍♀️配埋個All day Breakfast 絕對係皇牌每一樣都熱辣辣條蕉加埋焦糖一齊燒會食到脆皮嘅蕉同埋嗰個芝士蘑菇會食到好Juicy芝士好夾蘑菇嘅味道我哋仲嗌咗個叫武林秋葵🤜🏻🤛🏻嗰隻汁係平時泰國菜差唔多味嘅汁,但係係獨特嘅👍🏻成件事就襯埋好夾🤲🏻😽-再加埋熱辣辣嘅特濃朱古力夜晚食飯唔叫咖啡嘅首選驚飲咖啡瞓唔着,不如試吓呢杯朱古力啦🤌🏻-Cafe環境傾偈一流有返啲私隱同隔籬枱傾偈都唔會太聽到🫱🏾‍🫲🏻
🤎香港有態度玩味𝐜𝐚𝐟𝐞🤎

首先,叫咗係米芝蓮嘅卡邦尼意粉🍝
黏到啱啱好意粉韌度啱啱好
條蕉加埋焦糖一齊燒會食到脆皮嘅蕉
同埋嗰個芝士蘑菇
會食到好Juicy芝士好夾蘑菇嘅味道
我哋仲嗌咗個叫武林秋葵🤜🏻🤛🏻
嗰隻汁係平時泰國菜差唔多味嘅汁,但係係獨特嘅👍🏻
成件事就襯埋好夾🤲🏻😽
再加埋熱辣辣嘅特濃朱古力
夜晚食飯唔叫咖啡嘅首選
驚飲咖啡瞓唔着,不如試吓呢杯朱古力啦🤌🏻
Cafe環境傾偈一流
有返啲私隱同隔籬枱傾偈都唔會太聽到🫱🏾‍🫲🏻
2023-10-26 339 瀏覽
今日食左個香葉蕃茄意粉,茄汁是自己煮的,新鮮 basil 加秋葵和菇菇,意粉彈牙,水準很高。另外lunch 送左杯班蘭芒果特飲,吾太甜又有班蘭香味,好正! 呢個價錢,好抵。值得一試。員工也very nice
蕃茄香葉意粉,班蘭芒果特飲
2023-08-26 455 瀏覽
冚棒唥是一家位於旺角的潮牌越式咖啡店,主打咖啡、輕食和各款沙拉。店內的裝修風格走文青風,非常適合打卡拍照,絕對能獲得許多喜歡攝影的人的喜愛。 這裡的菜單有許多美味的選擇,其中牛肝菌忌廉意粉和芝士黑松露厚多士是必點的推薦菜品。牛肝菌忌廉意粉的麵條煮得剛好,搭配濃郁的牛肝菌忌廉醬,口感豐富爽滑,絕對能夠滿足食客的味蕾。芝士黑松露厚多士則是一道美味的小食,多士上鋪滿了芝士和黑松露醬,每一口都帶來濃郁的口感和香氣。 在飲品方面,推薦試試他們的蝶豆花話梅蜜糖梳打。這款飲品口感清新,蝶豆花的自然顏色和話梅的酸甜味道相互融合,加上微微的蜜糖甜味,非常開胃又清爽。而且,這裡的飲品也非常適合拍照,色彩繽紛,絕對能夠讓你的照片更加多讚。 由於多士太美味,最尾一幅照片是本人在家複製的增量版芝士黑松露厚多士, 果真好評如潮, 是親友客人到訪必點菜色😜

2023-08-25 298 瀏覽
假日去旺角hea,想揾一間cafe休息下飲杯咖啡,見舖頭名好過癮,於是就揀呢間「冚棒唥」!門面有打卡位,而餐廳入面就麻雀雖小,五臟俱全!All day breakfast好正,有我最鐘意嘅大啡菇,而個塊肥豬肉就取代咗平時嘅煙肉,好食好多,話哂煙肉都加工過難免有至癌物質。整個breakfast都好滿意,全部食物都係原生食物,仲有香蕉蔬菜類(南瓜又取代薯條),健康又有益!另外個飯tastic個飯就有啲散,食得有啲狼狽,入面嘅料竟然有菜芯😂真係有啲亂嚟,不過就健康嘅🫣嘢飲方面,我地叫左奶茶同開心果latte,兩杯都啱哂打卡,而且味道唔差,好鬼大杯對得起價錢,同朋友飲左好耐,同樣我地都邊飲邊傾左好耐!😂👏

落雨,唯有去屋企附近的咖啡店,放低最愛的美式咖啡,換粒粒花生咖啡。花生醬的香味真的令人很治癒。由阿女order要這杯甜甜又濃稠的咖啡起,這一餐就不求輕盈了。小食當然有香脆、熱辣辣的松露薯條和意想不到的女婿蛋。何謂女婿蛋?就是外皮炸得甘香配合東南亞醬汁、芫荽蔥的小食,吃起來醒胃。主食方面就選擇了全素飯堡,白飯壓成餅型,再煎香夾着番茄、太陽蛋、豆、菠菜等配料,果腹。我認為這家咖啡店的特色就是創意高,由店名到食物再到飲品都充滿驚喜。
2023-08-07 193 瀏覽
今日嚟到旺角食🍽lunch,同事好介紹廣東道有間用心製作的Cafe,餐廳座位坐得舒適,食物質素有水準,絕對推介👍🏻❇️紅酒🍷汁燉澳洲榖飼牛面肉🐮配忌廉薯蓉🥔牛面肉燉得超淋超入味,用叉🍴輕輕一吉就分開咗,忌廉薯蓉幼滑,仲配有薯菜粟米🌽仔、蕃茄🍅仔、豆角,推介必試🥰❇️泰式鹽水雞翼🐔有少少辣味🌶,又有少少鹹味嘅鹽水雞翼,好友泰國風味呀❇️冬陰功🌶海鮮意粉🍝冬陰功配意粉好特別嘅配搭,有青口、帆立貝、大蝦🍤,好濃嘅冬陰公味道,少少辣🌶,每條意粉都掛上冬陰功醬汁,每條食落到咁滋味😍❇️泰式女婿蛋🥚炸雞蛋,配上泰式醬汁,幾有特色❇️蝶豆花話梅梳打🍹紫色🟣打卡飲品好靚🥰,甜甜地嘅話梅有汽梳打好醒胃❇️青檸🍋薄荷🌱梳打呢個飲品夏天飲啱晒,酸酸地嘅檸檬,配上冰涼嘅薄荷飲品,夠晒Fresh😎❇️牛油果🥑乳酪鍾意食牛油果🥑,呢個乳酪啱晒我,香濃牛油果味,加埋乳酪攪勻,入口好順滑

❇️紅酒🍷汁燉澳洲榖飼牛面肉🐮配忌廉薯蓉🥔

❇️泰式鹽水雞翼🐔
有少少辣味🌶,又有少少鹹味嘅鹽水雞翼,好友泰國風味呀

❇️冬陰功🌶海鮮意粉🍝

❇️泰式女婿蛋🥚
炸雞蛋,配上泰式醬汁,幾有特色

❇️蝶豆花話梅梳打🍹
紫色🟣打卡飲品好靚🥰,甜甜地嘅話梅有汽梳打好醒胃

❇️青檸🍋薄荷🌱梳打

❇️牛油果🥑乳酪

2023-08-07
2023-08-02 119 瀏覽
🌟好耐無嚟旺角,見到呢間餐廳,印象響佐敦幫襯過,已經食飽飽,所以入去坐低飲杯咖啡,睇吓新環境。。。。。。。。。。。。。。。。。。同男朋友坐低,叫咗兩杯咖啡,一如既往都係好好味,環境靚過佐敦店,舒服坐咗好耐,下次一定要再嚟試吓佢哋嘅all day。

。。。。。。。。。。。。。。。。。

2023-07-23 151 瀏覽
今日渣車黎到旺角,本身諗住食all day breakfast就選擇左呢間, 呢到餐牌簡潔無太多花巧野,對於一般有選擇困難症既香港人就岩哂,最後選左2個餐咩野都有,一個HBL 三寶同一個素之選,份量我覺得好豐富,一黎就見靚仔廚師煎香煙肉,雖然佢黎既時候放左係麵包上,但麵包仍然係脆,真係抵讚,香蕉加左焦糖好好食,磨菇中間好鬆軟,成個HBL 係完美無野可挑剔,仲有杯好甜既乳酪,真係好味,杯咖啡椰香味好重,可惜時間唔夠未等到佢溶就要走,最後上埋件cake一個大男人真係無本事再食,要打包攞走,老闆好好傾感覺好舒服,下次會帶朋友再黎
,一個HBL 三寶同一個素之選,
HBL三寶

,老闆好好傾感覺好舒服,下次會帶朋友再黎
HBL三寶
  • 冚棒唥全日早餐
2023-07-22 118 瀏覽
由佐敦舖幫襯到廣東道。舖位大咗少少,而menu嘅選擇就多咗唔少。 ADB控必食嘅《冚棒唥全日早餐$138》,特別之處在於有條焦糖香蕉同芝味大啡菇 !外表菇兒,內裏juicy。 芝士勁厚之餘,仲要拉絲。 食完早餐直接食埋條蕉做甜品。上個月去食仲有半價優惠! 咖啡都有驚喜《粒粒花生咖啡$50》 真係有粒粒花生, 啱曬平時會成樽花生醬啪嘅我~ 依家仲有唔同特價《唔使諗套餐》啱曬有選擇困難症嘅朋友~ 小店仲有出自家品牌T shirt, cap帽,貼紙,值得支持!

依家仲有唔同特價《唔使諗套餐》啱曬有選擇困難症嘅朋友~

個名真盞鬼😛簡約黃+白色系泰西fusion café💛🤍✨餐廳係旺角朗豪坊附近,係個旺中帶靜嘅位置,舖面座位唔算多,但menu款式就好齊全好多選擇,CP值都好高!🤓👍🏻 嘢食方面,佢哋個ADB好有特色,好欣賞佢哋嘅配料都好有details,唔係普通所有嘢煮完放埋一碟,例如個大啡菇🍄切開個陣係爆哂汁勁juicy,上面仲有一層cream cheese係到,個菇完全係俾佢驚艷到🤩另外仲有焦糖香蕉都好特別,成盤ADB有鹹又有甜,滿足哂兩個願望~😆 飲品方面,當然唔少得泰式🇹🇭元素啦~叫咗兩款都有椰奶嘅飲品🥥其中最打卡able嘅係用泰式紅茶整成一個波波咁樣嘅冰,之後再加入加熱咗嘅椰奶,唔係得個樣靚,味道都相當濃郁🤤😍

澳洲穀飼牛面肉溫泉蛋酸麵包
咖啡椰椰與海

澳洲穀飼牛面肉溫泉蛋酸麵包
咖啡椰椰與海
泰好食系列🤭真係樣樣都好食㗎喎mind blown🫨・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🍱 冚棒唥三寶 唔使諗套餐 HK$198包括:冚棒唥全日早餐、香橙巴斯克蛋糕、泰椰奶紅茶冰> 冚棒唥全日套餐🍴配料:日式糖漬南瓜、法邊豆、芝味大啡菇、焦糖香蕉、煙燻豬腩片、炒滑蛋、火箭菜、酸麵包・味道:糖漬南瓜唔算好甜仲食到南瓜天然甜味🎃。法邊豆同火箭菜配泰式沙律酸汁好fresh🫛。芝味大啡菇嘅cream cheese係偏light但又火炙過所以絕對滿足到重口味芝士控🍄。焦糖香蕉冇得輸啦想像到嘅好食🍌。煙燻豬腩片配sourdough正,本波喜歡佢3:7比嘅肥瘦比例🥓。滑蛋係嫩滑實在冇溝嘢,冇靠奶呀或者牛油嚟帶出嫩滑感,食得出廚師真功夫🍳。・口感:南瓜淋到一嗒即爛非常正,法邊豆火箭菜爽口,大啡菇juicy juicy,係sourdough偏乾個人覺得可以搽少少牛油。其他都冇問題desu~> 香橙巴斯克蛋糕🍰 👍・味道:完全係unexpectedly good!每啖都食到橙粒,鮮橙果醬其實已經冇諗過㗎喇諗住佢正價都係50幾就是但一個果醬,點知係橙醬🍊。點知最L癲係個朱古力,竟然係橙味朱古力,仲要係大
泰好食系列🤭真係樣樣都好食㗎喎mind blown🫨

🍱 冚棒唥三寶 唔使諗套餐 HK$198
包括:冚棒唥全日早餐、香橙巴斯克蛋糕、泰椰奶紅茶冰

> 冚棒唥全日套餐🍴

> 香橙巴斯克蛋糕🍰 👍
・味道:完全係unexpectedly good!每啖都食到橙粒,鮮橙果醬其實已經冇諗過㗎喇諗住佢正價都係50幾就是但一個果醬,點知係橙醬🍊。點知最L癲係個朱古力,竟然係橙味朱古力,仲要係大人味沉穩鮮橙果味嘅黑朱,oh my god正🥰
・口感:creamy同時帶有fresh嘅橙粒粒,有啲嘢咬下都唔錯!
香橙巴斯克蛋糕

> 泰椰奶紅茶冰🍶 👍
・味道:熱椰奶唔算好甜,重椰味🥥。紅茶冰就咁lam咗啖好重茶味,半甘茶香,aftertaste微苦。兩樣加埋就是好喝,椰奶香配紅茶甘,個味係有深度的欸🤌加埋冰火溫度差,掂👍
・口感:椰奶好smooth但唔算厚,所以唔會飲到好膩,而且茶底揀得好,味夠甘但唔會太澀而飲到條脷好鞋,整體好夾。

🍔 雙層黯然銷魂飯堡 HK$128
・味道:雙層叉燒半肥瘦而且食到焦糖燶邊係真心正嘅,不過因為太熱再加埋啲飯夾住所以食到一半啲叉燒會太熟🥓,薯條正常冇咩特別🍟。
・口感:叉燒食到中間有啲偏熟,未到鞋嘅但可以嫩啲~不過上菜後食物餘溫影響食物口感呢方面店家都控制唔到,唔知係咪漢堡盒夾住啲嘢食問題,不過本波覺得個漢堡盒好有用,可以控制住burger個形唔會走位,好矛盾XD

🍄 椒鹽炸菇菇 HK$48
・味道:原來係炸本菇同蘑菇幾種菇菇的,炸皮夠薄但辣粉太重鹹,食唔到菇味~
・口感:脆口嘅但炸得偏乾身,可以更juicy~

☕️ 粒粒花生咖啡 HK$55
・味道:花生醬同咖啡比例夾得非常好👍花生醬呢啲咁搶口重味嘅食材落多落少啲啲都對個味好大影響,呢個花生醬同咖啡兩隻balance得好好,而且咖啡用nutty香嘅豆同花生醬嘅nuts味好夾🥜(個人覺得用fruity香嘅豆酸嘅話會怪怪的XD)
・口感:花生醬唔會太厚所以飲落幾smooth~
粒粒花生咖啡

👍其他必食推介:
1/ 泰奶布甸:以前menu有出,次次都會嗌嚟食,泰奶微甜配茶味粒粒果凍苦苦地,溝埋好好食,希望之後會出返TT🍮
2/ 泰式酸腸波波:又係以前menu懷舊系列🥹希望出返🙏
3/ 乳酪:Btw個乳酪都好好食,上面啲crunchy cereal同果乾配個酸甜乳酪好夾,雖然有啲細份但值得加錢點嚟試試😙
4/ 冬蔭功意粉:第一次冇嗌意粉因為想試吓其他嘢,酸辣balance得好好,啲海鮮大份又夠新鮮。試完新嘢食我下次都係會投入返佢嘅懷抱🍝

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~
🤰結論:YUMMMMMMMMMMY,嘢食高質坐得舒服,服務細心,太大雨叫你坐多陣唔好走住嗰種細心🫶btw好開心終於可以玩到「泰」嘅食字系列,好低質但好9好好笑😂

2023-06-17
香橙巴斯克蛋糕
粒粒花生咖啡
適逢「冚棒唥」嘅6月生日月,只要follow佢哋嘅ig/fb,然後任何消費加$66就可以歎一份豐富全日早餐(原價$138)!真係超抵!有日式糖漬南瓜🎃、茄汁豆、芝味大啡菇、焦糖香蕉、煙燻豬腩片、炒滑蛋、火箭菜、酸種包個人好欣賞煙燻豬腩片,肥瘦相間,口感十足。📌6月每日全日供應
適逢「冚棒唥」嘅6月生日月,
只要follow佢哋嘅ig/fb,
個人好欣賞煙燻豬腩片,肥瘦相間,口感十足。

📌6月每日全日供應