2024-05-05 96 瀏覽
觀塘友話這一間新開嘅上海菜唔錯,既然講到咁好,就來一次聚餐。裝修比較簡單,有老上海風味。菜牌比較簡單,除了中午有lunch set之外,全日都是這個菜牌。花雕醉雞$88雞肉嫩滑,花雕酒味香濃。韭黃炒鱔糊 $168個人感覺味道比較偏甜,價錢也不算便宜,但炒得好香,有朋友特別喜歡食。松子桂花月$268份量頗大,口味酸酸甜甜,桂花魚炸得香口,肉質都鮮嫩。楊家小籠包$48 (4隻)皮薄汁多,唔錯。賽螃蟹$98蛋软嫩滑,層次豐富,非常好食。雲腿津白$88份量不算太多,口感普通。詠藜園擔擔麵 $43這個擔擔麵真的值得推介,麵的韌度和湯底真的和詠藜園擔擔面的很相似。炸春卷(三條)$38這個炸春卷也很驚喜,入邊有很多不同的材料,和平時酒樓吃的非常不同。當日六個人一共食了$1459 ,有很多餸都沒有影相,但總括來說,食物質素服務都算不錯。

裝修比較簡單,有老上海風味。

花雕醉雞$88
雞肉嫩滑,花雕酒味香濃。

韭黃炒鱔糊 $168

松子桂花月$268
份量頗大,口味酸酸甜甜,桂花魚炸得香口,肉質都鮮嫩。

楊家小籠包$48 (4隻)
皮薄汁多,唔錯。

賽螃蟹$98
蛋软嫩滑,層次豐富,非常好食。

雲腿津白$88
份量不算太多,口感普通。

詠藜園擔擔麵 $43

炸春卷(三條)$38

當日六個人一共食了$1459 ,有很多餸都沒有影相,
但總括來說,食物質素服務都算不錯。

• 楊家小籠包
  • 炸春卷
  • 松子桂花魚
  • 花雕醉雞
  • 詠藜園擔擔麵
朋友在觀塘放工,我們就約了大家在裕民坊食飯。見到這間「千歲擔擔麪」好像不錯,有上海菜食,而且價錢又相宜。平日晚上都差不多滿座,看來觀塘街坊都很喜歡來這裡。餐館有多款上海菜食物,亦有不同餃子款式選擇。◯ 1. 雞絲粉皮餐廳用上細嫩的雞絲和軟滑的粉皮為食材,口感非常豐富,搭配著特製的醬汁,粉皮涼浸浸清爽可口,一條條食非常爽快。◯ 2. 詠藜園擔擔麪相信這道擔擔麪是「千歲擔擔麪」的招牌菜品,絕對值得一試。麵條彈牙有嚼勁,加上濃郁的擔擔醬汁和香辣的肉醬,味道鹹香惹味。◯ 3. 酸辣水餃餐廳的水餃外皮做得薄而富有彈性,食一口餡料爆汁,加上酸辣醬汁,非常開胃。◯ 4. 楊家小籠包小籠包的外皮亦是薄而滑嫩,內部則是湯汁滿溢的肉餡,每一口都能品嚐到湯汁,正正就是小籠包最緊要的地方。◯ 5. 一口鍋貼鍋貼外皮煎得金黃酥脆,細細粒放入一口咬下剛剛好。餐廳的食物老少咸宜,難怪平日晚上都差不多爆滿。
平日晚上都差不多滿座,看來觀塘街坊都很喜歡來這裡。
餐館有多款上海菜食物,亦有不同餃子款式選擇。
◯ 1. 雞絲粉皮
◯ 2. 詠藜園擔擔麪
◯ 3. 酸辣水餃
酸辣水餃
◯ 4. 楊家小籠包
◯ 5. 一口鍋貼
鍋貼外皮煎得金黃酥脆,細細粒放入一口咬下剛剛好。
一口鍋貼
餐廳的食物老少咸宜,難怪平日晚上都差不多爆滿。
2024-02-28
酸辣水餃
2024-02-14 748 瀏覽
      年尾約同事一起吃午餐,他較喜歡吃上海菜,於是選了公司付近的「千歲擔擔麵」,這間菜館提供選擇菜式有京/川/滬/粉麵/中菜等。   菜館位於裕民坊綠化的平台上,外面環境優美內部座位也相當舒服。看餐牌多款菜式還有不同配搭套餐提供選擇,價錢經濟實惠。選了份全日二人套餐~有前菜,湯,小菜,點心和麵食。組合很不錯!雞絲粉皮醬汁味道很豐富,鹹鹹甜間有芝麻香和花生香又有花生碎粒丶配上嫩嫩雞絲,滑脫脫的粉皮與醬汁撈勻十分滋味。 蔥爆牛肉牛肉嫩滑,蔥爽口很香口惹味充滿鑊氣。鹹肉豆腐湯材料有嫩滑豆腐,磨菇,白菜和鹹肉令湯水鮮味。 黃金蝦球爽口蝦球外金黃酥脆,鹹蛋黃的沙沙口感好甘香。濃湯翡翠苗顏色翠綠,清爽鮮甜而末有草腥味。小籠包皮薄 餡靚肉汁豐富鮮味!可惜每人只有一粒,很回味!擔擔麵這個招牌麵來到一定要吃!麵有彈性和爽滑,醬汁惹味!抵食!好味!的二人套餐!
看餐牌多款菜式還有不同配搭套餐提供選擇,價錢經濟實惠。
選了份全日二人套餐~
有前菜,湯,小菜,點心和麵食。組合很不錯!
蔥爆牛肉
牛肉嫩滑,蔥爽口很香口惹味充滿鑊氣。
鹹肉豆腐湯
材料有嫩滑豆腐,磨菇,白菜和鹹肉令湯水鮮味。
黃金蝦球
爽口蝦球外金黃酥脆,鹹蛋黃的沙沙口感好甘香。
濃湯翡翠苗
顏色翠綠,清爽鮮甜而末有草腥味。
小籠包
皮薄 餡靚肉汁豐富鮮味!可惜每人只有一粒,很回味!
2024-02-05
2023-12-14 1074 瀏覽
家庭飯聚在「千歲擔擔麵」, 儘享川滬粤美味佳餚。餐前小食~由香脆花生米與大豆芽菜打序幕。蜜汁火方~蜜汁火方是浙江傳統名菜,而浙菜又是中國八大菜系之一,在香港也不是每間菜館都會供應的菜式,因此我們也不會錯過一嘗滋味,金華火腿色澤火紅,蜜汁透明,十分討好,入口甘鮮味美,配合薄胞、青瓜片與夾饃,火方的香軟、青爽,香脆,果然沒有令我失望。銀芽炒鱔糊~是我久遺了的上海名菜,鱔魚是營養價值高又有補益功效的「好魚」,配合爽脆銀芽炒,爽而不糊口,味道香濃。椒鹽肉排~肉排鬆軟香脆,入口散發出椒鹽的陣陣鹹香,伴隨香脆的炸蒜吃,口感極佳。上海粗炒~那些年,上海粗炒曾經是街頭麵食,麵條與椰菜,簡單的食材,却炒出香、濃、鮮的味道,現在的上海粗炒已經出得大廳、上得大枱,眼前的粗炒也經過改進,保留著香、濃、鮮的味道,也減輕油膩感。豆沙鍋包~ 我每次到上海館子必吃的甜品,喜歡它外脆內軟、甜而不膩,色澤金黃的賣相也很討我歡心。
家庭飯聚在「千歲擔擔麵」, 儘享川滬粤美味佳餚。

餐前小食~由香脆花生米與大豆芽菜打序幕。
蜜汁火方~

2023-12-14
2023-12-07 854 瀏覽
位於觀塘裕民坊商場嘅❤︎︎千歲擔擔麵❤︎︎係名店✩詠藜園✩旗下嘅新副線,主要承傳✩詠藜園✩擔擔麵,主打食上海菜,店內空間感十足,有間大房可以容納12-15人,好適合開會/聚會,窗外望住園內花草🪴水池,真係好寧靜寫意,呢到嘅一人午市套餐都係$75咋性價比高,茶芥都係$5/位,推薦大家來試吓。❤︎︎詠藜園擔擔麵❤︎︎$43來呢到一定要嘆返碗招牌菜嘅擔擔麵啦,佢地自家製嘅芝麻花生醬超濃郁😋麵條爽彈又有肉香👍🏻必食之選。❤︎︎京蔥牛肉❤︎︎1人餐$75呢個午市一人餐,會跟一個前菜,一碗白飯同湯,必定食得飽👍🏻爽脆嘅京蔥吊出牛肉嘅香味,味濃香口,送飯一流。❤︎︎麻婆豆腐❤︎︎1人餐$75麻辣味岩岩好😋豆腐好滑好軟嫩,呢個菜又係好好送飯。❤︎︎鎮江肴肉❤︎︎前菜入口好似肉味啫喱一樣😆口感軟淋淋的,食而不膩。❤︎︎雞絲粉皮❤︎︎前菜粉皮彈牙順滑,香濃嘅麻醬同花生醬味,雞絲同青瓜份量足料,撈埋一齊食,簡單美味。❤︎︎楊家小籠包❤︎︎$48小籠包即叫即蒸,上枱時重出煙架😍外皮煙韌,餡料爆滿,連埋湯汁一齊食,每一啖都香濃鮮甜。

❤︎︎詠藜園擔擔麵❤︎︎$43

❤︎︎京蔥牛肉❤︎︎1人餐$75

❤︎︎麻婆豆腐❤︎︎1人餐$75
麻辣味岩岩好😋豆腐好滑好軟嫩,呢個菜又係好好送飯。

❤︎︎鎮江肴肉❤︎︎前菜
入口好似肉味啫喱一樣😆口感軟淋淋的,食而不膩。

❤︎︎雞絲粉皮❤︎︎前菜

❤︎︎楊家小籠包❤︎︎$48

2023-12-07
  • 詠藜園擔擔麵
🍴手工肴肉 $88 (7.5/10)晶瑩剔透,係啫喱口感,食落去凍凍地有肉嘅香味!🍴花雕醉雞 $88 (7/10)有酒嘅香味,肉質都唔會好嚡口,唔錯的。🍴雲腿津白$88火腿鹹香,白菜好腍!🍴韭黃炒鱔糊 $168食落醬香味重,韭黃同埋白鱔都食得好幼,主要係食醬香!🍴松子桂花魚 $268炸得香脆金黃,入口一啲都唔油膩,魚肉都好輕盈,背脊酸酸嘅酸甜汁非常開胃!🍴擔擔麪 小辣 $86擔擔麵咁好食,食落去有少少微辣,花生醬香濃,面好細滑!🍴楊家小籠包(4隻)$48可以用皮薄餡靚嚟形容,個脾氣輕咬就穿咗入邊係有湯汁,食到個肉係比較鮮味!🍴生煎包 $39煎得香脆,麵包一啲都唔油膩,好欣賞底部配咗芝麻令到食落去更加香口,因為麵包嘅皮比較厚肉就比較少,如果肉多番少少就好啦!雞🍴炸春卷(3條)$39炸得香脆,正正常常!🍴賽旁蟹 $98蛋白好嫩滑,加埋少少蟹肉係OK嘅,不過唔係好食得出有蟹?🍴酸辣炸醬麪 $52湯底比較酸辣,配咗好多嘅肉碎,感覺係比較濃味啲嘅!🍴豆沙窩餅 $48得香脆,豆沙唔會太甜,最啱用來做甜品!推薦指數: 8.5/10最近喺觀塘食過比較好食嘅上海嘢,佢喺裕民坊新開商場入邊,非常就腳又新淨

🍴手工肴肉 $88 (7.5/10)
晶瑩剔透,係啫喱口感,食落去凍凍地有肉嘅香味!

🍴花雕醉雞 $88 (7/10)
有酒嘅香味,肉質都唔會好嚡口,唔錯的。

🍴雲腿津白$88
火腿鹹香,白菜好腍!

🍴韭黃炒鱔糊 $168
食落醬香味重,韭黃同埋白鱔都食得好幼,主要係食醬香!

🍴松子桂花魚 $268

🍴擔擔麪 小辣 $86
擔擔麵咁好食,食落去有少少微辣,花生醬香濃,面好細滑!

🍴楊家小籠包(4隻)$48

🍴生煎包 $39

🍴炸春卷(3條)$39
炸得香脆,正正常常!

🍴賽旁蟹 $98
蛋白好嫩滑,加埋少少蟹肉係OK嘅,不過唔係好食得出有蟹?

🍴酸辣炸醬麪 $52
湯底比較酸辣,配咗好多嘅肉碎,感覺係比較濃味啲嘅!

🍴豆沙窩餅 $48
得香脆,豆沙唔會太甜,最啱用來做甜品

推薦指數: 8.5/10
最近喺觀塘食過比較好食嘅上海嘢,佢喺裕民坊新開商場入邊,非常就腳又新淨!
2024-04-26 25 瀏覽
去觀塘睇戲,開場之前先醫飽個肚,去附近商場見到呢間有擔擔麵食,即管入去試吓,唔想食得咁飽,只點了幾樣同老公一齊share。蔥爆牛肉D蔥同牛肉比例唔太對稱,其實牛肉都好多,不過蔥真係勁多。D蔥爆得好香,可以當菜咁食。牛肉好腍,食落好蔥香味。亁扁四季豆$73上枱時可能隻碟太大,望落好似好少,不過食食下覺得好多。四季豆食落幾爽口,唔會成碟都係油,肉碎好香,唔錯。詠藜園擔擔面$43辣醬可以要求另上,呢個安排幾啱唔太食得辣嘅老公。個湯底幾特別,老公幾鍾意同平時食既唔同,覺得麻醬味偏少,花生味好重,麵條好煙靭爽滑,肉碎份量都唔少,的確招牌菜。楊家小籠包(4隻)$48小籠包皮好簿,唔小心整穿咗一隻,有d可惜,餡料都幾鮮,湯亦鮮甜。

亁扁四季豆$73

詠藜園擔擔面$43

楊家小籠包(4隻)$48

2024-04-03 107 瀏覽
復活節假期,留港消費,去裕民坊行咗一陣,想食小籠包,喺OpenRice搵到呢一間,於是就去試吓~小籠包好食!入邊好多湯汁👍~改良擔擔麵(多咗啲肉碎)都係好食👍🏻~糖醋魚塊超好食,外脆內軟👍👍同平時街外食到嘅好唔同另外叫左個白飯$12茶芥$5一位

~小籠包
好食!入邊好多湯汁👍

~改良擔擔麵(多咗啲肉碎)
都係好食👍🏻

~糖醋魚塊
超好食,外脆內軟👍👍
同平時街外食到嘅好唔同

另外叫左個白飯$12
茶芥$5一位
2024-04-02 39 瀏覽
約了由美國回來的朋友吃晚飯,揀了在觀塘裕民坊的千歲擔擔麵食,好讓她品嚐一下傳統的擔擔麵啊!我們叫了改良擔擔麵(辣)、酸辣水餃、花雕醉雞、功夫燻魚。~ 改良擔擔麵(辣):湯底濃郁,帶點微辣,好香花生味,鋪滿肉碎,很有嚼口,加上麵條彈牙煙靱,不愧是招牌菜式👍🏻~ 酸辣水餃:水餃大大粒,酸辣湯底味道開胃,最適合夏天食用。~ 花雕醉雞:一上枱,便聞到濃烈的花雕味,雞肉大大件,口感嫩滑,是值得推介的精緻冷菜。~ 功夫燻魚:魚件炸得外脆內軟,醬汁濃郁,伴飯一流。整體來說,這裡很有傳統特色,招呼外國回來的朋友,非常適合,加上座位寛敞,招呼親切,下次一定會再來。

~ 功夫燻魚:魚件炸得外脆內軟,醬汁濃郁,伴飯一流。

2024-03-27
2024-04-01 26 瀏覽
🥢小籠包Steamed Pork Dumpling******************************🥢塞螃蟹Sautéed Eggwhite in Shanghai Style👍🏻夠滑身,夠味不太咸。Its smooth and not too salty.******************************🥢砂窩雲吞雞Chicken and Wonton in Claypot湯和雞的味道比較清淡The soup and chicken are plain. ******************************🥢上海粗炒Fried Noodles in Shanghai Style麵質煙韌沾上濃郁的醬汁Noodles are al dente and coated in dark soy sauce.******************************🥢韭黃炒鱔糊Sautéed Shredded Eel with Yellow Chives 味道不錯Tastes good.******************************🥢詠藜園擔擔麵 Da

🥢小籠包
Steamed Pork Dumpling

🥢塞螃蟹
👍🏻夠滑身,夠味不太咸。
Its smooth and not too salty.

🥢砂窩雲吞雞
Chicken and Wonton in Claypot
湯和雞的味道比較清淡

🥢上海粗炒
麵質煙韌沾上濃郁的醬汁

🥢韭黃炒鱔糊
味道不錯
Tastes good.

🥢詠藜園擔擔麵 Dan Dan Noodles
麵質夠煙韌,湯底不夠厚身。
三十幾年前常到原店詠藜園食飯,現在擔擔麵的水準不同以前了。
The noodles are al dente but the soup is not rich and thick enough.
The soup base is different from the original one that served in the original restaurant 30 something years ago.

🥢酸辣麵
Hot and Sour Noodles
酸和辣度夠,不過沒有料,如果有點酸辣湯的料會更好。
The soup is hot and sour enough but no other ingredient.

🥢松子桂花魚
Sweet and Sour Fish with Pine Nuts
魚炸得夠脆身
The fish is crunchy. Tastes good.

🥢至專炒飯
Fried Rice

🥢豆沙窩餅
Mashed Red Bean Pancake
餅皮和豆沙饀有點分離。
The bean paste is separated from the pancake.

🥢炸銀絲卷
Deep-dried Roll
卷包著黃蕃薯,味道不錯。
Yam is stuffed in the roll. Tastes good!

服務方面:
服務態度好,未知當晚服務我們那位是否老闆本人。

The Service:
The service attitude is good. Don’t know if the waiter serving us is the restaurant owner.

2024-03-01
  • 塞螃蟹 Sautéed Eggwhite in Shanghai Style
2024-03-27 50 瀏覽
嚟到千歲擔擔麵一定要試佢嘅擔擔麵同小籠包,餐廳仲有炒粉麵飯,各式小菜湯羹揀!🥢改良擔擔麵 小辣 $52麵條上淋了香辣的肉碎,麵條幼身,湯底有香濃花生味,越食越滋味。🥟楊家小籠包(4隻)$48皮薄餡多,熱湯在嘴裡溢開,肉餡的鮮美與皮薄的口感交織在一起,點少少醋醋更好食。大愛😍,再encore左一籠。酸辣麵 少辣 $46佢唔係平時食開個種酸辣湯湯底,呢酸辣湯都發揮正常,辣味與麵條完美融合,不錯。🥢豆沙窩餅 $48外皮酥脆,內餡香甜可口,豆沙味濃郁 🥟過橋水餃(8粒)$48呢個價都抵食,上面鋪滿咸菜,咁嘅配搭好食!

🥢改良擔擔麵 小辣 $52

🥟楊家小籠包(4隻)$48

酸辣麵 少辣 $46

🥢豆沙窩餅 $48
外皮酥脆,內餡香甜可口,豆沙味濃郁

🥟過橋水餃(8粒)$48
呢個價都抵食,上面鋪滿咸菜,咁嘅配搭好食!
觀塘千歲擔擔麵食💕這裡的韭黃炒鱔糊和豆沙窩餅都是非常值得一試的美食。道具有濃郁地方特色的美食,選用優質麵條和新鮮的蔬菜,配以獨特的醬汁,口感鮮美。韭黃炒鱔糊則是一道香濃美味的炒菜,選用新鮮的鱔魚絲和韭黃,經過烹調後口感鮮嫩,搭配麵飯非常適合。除了麵食,這裡還有一道非常受歡迎的豆沙窩餅,外皮酥脆,內餡細膩,口感十分獨特。另外還有楊家小籠包,皮薄餡多,味道鮮美,值得一試。📍 觀塘協和街3號裕民坊YM2 3樓302A號舖
觀塘千歲擔擔麵食💕

📍 觀塘協和街3號裕民坊YM2 3樓302A號舖
2024-03-25 20 瀏覽
見完客係附近搵好嘢食😆好想食擔擔麵同埋小籠包,咁岩俾我搵到🤩🤩🤩餐廳環境:環境同酒樓都好類近,十分闊落,最多一台可以坐12個人,絕對適合一家大細或者家庭聚會,同朋友黎都得😎😎😎食物方面:🍜改良擔擔麵份量十分充足,大大碗,辣味亦都可以選擇自己想要既味道,食落口好有傳統擔擔麵風味👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🥟揚州小籠包一籠四個,大細岩岩好,而且仲做到薄皮之餘,又有豐富肉汁既口感🤩🤩🤩千歲擔擔麪 (觀塘)觀塘協和街33號裕民坊YM² 3樓302A號舖

餐廳環境:

食物方面:
🍜改良擔擔麵

🥟揚州小籠包

千歲擔擔麪 (觀塘)
觀塘協和街33號裕民坊YM² 3樓302A號舖
2024-03-24 23 瀏覽
多次光臨的餐廳,另有獨立包廂大概$3500左右可以包,之前都試過兩次包廂 ,餐廳服務態度嚟講,非常之好嘅,另外食物水準都keep到,唔會超級好食,但係亦都幾好🤭糖醋桂花魚 : 出邊鮮甜入邊脆卜卜好正,用嚟送白飯真係一流 水煮牛肉 : 麻辣辣嘅級數適合一般香港人,牛肉鮮滑,另外佢嘅薯粉都好煙靭,亦有蓮藕片同埋芽菜 回鍋肉: 呢個餸嚟講本身唔油唔好食🤣 減肥人士未必適合上湯娃娃菜: 最正係面頭嘅金華火腿,通常我比較少食呢啲嘢都覺得幾好 🤪

糖醋桂花魚 : 出邊鮮甜入邊脆卜卜好正,用嚟送白飯真係一流

回鍋肉: 呢個餸嚟講本身唔油唔好食🤣 減肥人士未必適合

2024-03-15 50 瀏覽
中午放假同老友裕民坊3樓平台花園全層都是食肆,以傳統中餐廳的裝修為主餐廳座位寬敞,坐得舒適,菜式有皇牌擔擔麵、水餃、小籠包、湯羹、飯麵等一人套餐 $75一碗飯、湯及一款餸京蔥牛肉京蔥及一人牛肉份量都多整碟炒得好香好夠鑊氣牛肉及京蔥散發出香氣京蔥味道帶甜,很適合伴飯吃 雞絲粉皮 麻醬涼拌雞絲,麻醬味道好惹味口感有驚喜,非常爽口黃金大蝦 $168我同朋友都非常愛吃蝦,點又這個菜最有驚喜的一道菜,大蝦肉質鮮嫩配上咸蛋黃,每一口都是滿滿的脆咸蛋黃味最重要整隻蝦,由蝦頭到蝦尾都炸到好黃金色又脆整隻連殼都食得炸春卷酥脆嘅春卷炸至金黃色,入口層次分明餡料豐富,用喼汁一起點食呀店員服務唔錯非常友善千歲擔擔麪 觀塘協和街33號裕民坊YM² 3樓302A號舖

一人套餐 $75

一碗飯、湯及一款餸

京蔥牛肉

京蔥及一人牛肉份量都多
整碟炒得好香好夠鑊氣
牛肉及京蔥散發出香氣
京蔥味道帶甜,很適合伴飯吃
 雞絲粉皮

麻醬涼拌雞絲,麻醬味道好惹味

口感有驚喜,非常爽口
黃金大蝦 $168

我同朋友都非常愛吃蝦,點又這個菜
最有驚喜的一道菜,大蝦肉質鮮嫩
配上咸蛋黃,每一口都是滿滿的脆咸蛋黃味
最重要整隻蝦,由蝦頭到蝦尾都炸到好黃金色又脆
整隻連殼都食得
炸春卷