5天前 0 瀏覽
喺旺角行街有啲攰,就搵間cafe食下午茶餐! Tea set 班尼迪蛋(單份)🥞分量屬於輕食, 啱晒下午茶! 賣相吸引,煙三文魚鹹香味濃郁, Egg Benedict 係流心蛋🍳 Tea set 包飲品選了配黑咖啡☕, 有得揀無咖啡因,咁唔怕瞓唔着! 👍🏻日本海帶三文魚意粉意粉軟硬度適中, 醬汁好creamy可口,配海帶好特別, 三文魚肉幾新鮮😋😋😋 麻糬芝士蛋糕 🍰芝士蛋糕芝士味香濃,中間既麻糬煙煙韌韌, 非常有口感!🧀
喺旺角行街有啲攰,就搵間cafe食下午茶餐!

Tea set
班尼迪蛋(單份)🥞

日本海帶三文魚意粉

麻糬芝士蛋糕 🍰
芝士蛋糕芝士味香濃,中間既麻糬煙煙韌韌, 非常有口感!🧀

2024-06-03 0 瀏覽
📍The Coffee Academies今日有啲想食tea 走左去朗豪坊望下 一上4樓就見到有間幾舒服嘅coffee shop睇完menu想食幾樣野,但最後我揀咗大蝦包加杯日本燕麥奶焙茶🤤好似唔係周圍有得食🤔大蝦包配沙律,麵包烘得均勻外脆 質感鬆軟 包入面除左蝦 仲有啲魚籽 牛油果同蟹肉沙律 真係好足料!👍🏻杯日本燕麥奶焙茶,我嗌左少甜少冰焙茶味好香濃 再帶點奶味,好好飲😍👍🏻餐廳仲有戶外位置但落雨出唔到去 下次想試埋個牛角包🥐💸人均:HK$100-200👅味道:8/10-————————————————THE COFFEE ACADEMÏCS (朗豪坊) (旺角)📍旺角亞皆老街8號朗豪坊4樓13號舖🕘營業時間 平日0900-2200 & 假日1000-2200
📍The Coffee Academies

杯日本燕麥奶焙茶,我嗌左少甜少冰
焙茶味好香濃 再帶點奶味,好好飲😍👍🏻

餐廳仲有戶外位置但落雨出唔到去 下次想試埋個牛角包🥐

💸人均:HK$100-200
👅味道:8/10

-————————————————

📍旺角亞皆老街8號朗豪坊4樓13號舖
2024-05-31
▪️🔳🔲【 𝗧𝗛𝗘 𝗖𝗢𝗙𝗙𝗘𝗘 𝗔𝗖𝗔𝗗𝗘𝗠Ï𝗖𝗦 】 🔲🔳▪️⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄唔太肚餓嘅時候,最鍾意就係搵輕食🍃人在朗豪坊,一於試吓位於4樓嘅𝗧𝗛𝗘 𝗖𝗢𝗙𝗙𝗘𝗘 𝗔𝗖𝗔𝗗𝗘𝗠Ï𝗖𝗦😌於旺區之中自成一角,座位隱蔽,可以靜心享用美食,彷彿鬧市中嘅綠洲🌿🌳最近「熱香餅漢堡」喺香港捲起風潮,一於order返個近似嘅「太陽蛋煙肉奶油班戟」解解饞🥞🤩 熱香餅有3層高,夾住香脆煙肉🥓頂層仲有流心太陽蛋🍳 加上楓糖漿,鹹甜交融,簡直幸福滋味🤭意猶未盡,追加咗一客「Mochi Cheese Cake」🧀 芝士蛋糕入面麻糬餡滿溢,軟糯軟糯,邪惡指數double🆙😳悠悠閑閑地用膳,舒服到唔捨得走,氛圍感拉滿,也太chill了💚下次再試吓呢度嘅主食同咖啡先☺️✨⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄🥞太陽蛋煙肉奶油班戟 ($128)🧀Mochi Cheese Cake($45)⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄⋄📍地址:THE COFFEE ACADEMÏCS (旺角)旺角亞皆老街8號朗豪坊4樓13號舖⋄🔥更多同區美食👉🏻 #ccrreami旺角⋄⋄⋄#hkig #hkfoodi

⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

熱香餅有3層高,夾住香脆煙肉🥓
頂層仲有流心太陽蛋🍳
加上楓糖漿,鹹甜交融,簡直幸福滋味🤭

芝士蛋糕入面麻糬餡滿溢,軟糯軟糯,邪惡指數double🆙😳

下次再試吓呢度嘅主食同咖啡先☺️✨

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

🥞太陽蛋煙肉奶油班戟 ($128)
🧀Mochi Cheese Cake($45)

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:THE COFFEE ACADEMÏCS (旺角)
旺角亞皆老街8號朗豪坊4樓13號舖

🔥更多同區美食👉🏻 #ccrreami旺角

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hongkongfoodie #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #香港 #香港生活 #香港旅遊 #香港探店 #香港美食 #香港打卡 #香港必吃 #旺角美食 #thecoffeeacademics #thecoffeeacademicshk @thecoffeeacademics
2024-05-27
這間餐廳咖啡好味、咖啡是黑糖,雖然比較甜,但味道比較特別。藍莓芝士蛋糕、柚子芝士蛋糕相當好味。員工服務態度非常好。今時今日的香港餐廳比較少有的禮貌和態度。 餐廳有提供自助凍水。我希望飲熱水。員工立即送上兩杯熱水。餐廳位置在4樓,因為有樓盤示範單位,比較多人。 This coffee shop has yummy coffee and blueberry cheesecake. The service is super good. 👍
餐廳有提供自助凍水。我希望飲熱水。員工立即送上兩杯熱水。
餐廳位置在4樓,因為有樓盤示範單位,比較多人。
2024-05-25
今日去旺角又洗牙又facial,由朗豪坊樓上落到黎肚餓了,見幾好坐就坐低左雞肉洋蔥香草胡椒湯🍲暖笠笠嘅開始,有雞肉十分開心,洋蔥同香草胡椒嘅香味好提味🤣🤣 胃已開學研特色早餐🍳 $158真係要讚佢個太陽蛋做得啱啱好,蛋白嫩滑,蛋黃綿密得嚟流心,一切開就流晒出嚟。野生菇🍄加咗迷迭香,又足料,食落去係食肉的鮮感😍 煙肉🥓夠脆,鹹香得嚟唔會過分個茄汁豆加咗肉絲,呢個小改動令味道層次更豐富,唔會覺得hea🙈 培根、豬肉腸、煙燻三文魚、哈盧米芝士同烤酸種麵包,每樣都feel到誠意!Iced decaf blend dark coffee (whole milk)☕🥛咖啡因過敏者都可以放心飲用😍,99.9%無咖啡因,味道仍然濃郁,加咗全脂奶令口感更加滑順Yuzu kiri cheese petite cake🍰🍋(+$20)清新嘅柚子味同輕盈嘅芝士蛋糕完美結合,甜而不膩,係完美嘅餐後甜品

雞肉洋蔥香草胡椒湯🍲

學研特色早餐🍳 $158

Iced decaf(99.9% caffeine-free) blend dark coffee(whole milk)
學研特色早餐
Yuzu kiri cheese petite cake
學研特色早餐
Yuzu kiri cheese petite cake
2024-04-24 112 瀏覽
約左一位幾個月無見既朋友,黎到呢間電梯底下既cafe。可能d人都未放哂工,所以都唔駛等位就有得入。今次我點左set dinner個魚黎試下,個魚煮得好好食,唔會太老又唔會好油,d配菜都幾好食。另外點左杯dirty,咖啡味好濃,調配出黎既味道都好岩我口味。如果下次再黎既話會再試下其他咖啡,餐牌上都幾多咖啡比人揀。要試既話都要黎多N次先試得完。😆晚餐兩個人既話仲有九折,姐係免加一。😉
晚餐兩個人既話仲有九折,姐係免加一。😉
2024-04-06 119 瀏覽
来香港半年,几个月前来朗豪坊,发现的这家店。那天可能外面下着雨,早上考试很辛苦,在这里落座,点了一杯热咖啡和汽水,还有一小块柠檬蛋糕,和孩子一起在这里度过了难得的片刻休闲时光。孩子很喜欢这家店,后面来过好多次,每次都很愉快。可是,今天以后,我想我们再也不会光顾这家店了。原因只有一个,但是我不想在这里说。只是因为一个以前从没见过的服务生,那样傲慢无礼的态度。一句伤人的话,足以让曾经“爱”你们的顾客望而却步。在香港的一份美好,就这样消逝了。
来香港半年,几个月前来朗豪坊,发现的这家店。
那天可能外面下着雨,早上考试很辛苦,
在这里落座,点了一杯热咖啡和汽水,

孩子很喜欢这家店,后面来过好多次,每次都很愉快。

可是,今天以后,我想我们再也不会光顾这家店了。

原因只有一个,但是我不想在这里说。

只是因为一个以前从没见过的服务生,那样傲慢无礼的态度。

一句伤人的话,足以让曾经“爱”你们的顾客望而却步。

在香港的一份美好,就这样消逝了。

2024-03-06 173 瀏覽
和閨蜜逛街,在朗豪坊再一次迷路。看到咖啡廳不錯,便決定歇一歇,打算嘗試下這的海鹽咖啡。果然咖啡的出品的確不俗,玻璃杯邊沾有焦糖碎,香甜濃郁的咖啡配上美味的餅乾,光是賣相就讓人覺得非常不錯了!這裡的牛油果沙拉也不錯,咖啡廳還有個小露台。以後還是可以常來
和閨蜜逛街,在朗豪坊再一次迷路
。看到咖啡廳不錯,便決定歇一歇,打算嘗試下這的海鹽咖啡。

2024-02-11 261 瀏覽
初二收工打算同老公睇戲食飯因為係朗豪坊睇所以揀左間坐得舒服既呢個睇落幾吸引雜菜雞肉湯咁偏咸蟹肉野菜餅~一般無咩特別蒜香芝士卡邦尼意粉睇個樣都知唔係卡邦尼既味不過好香蒜味,芝士都好重手,溶晒撈埋係唔錯但呢個烤大蝦漢堡……個包有烘過都唔錯紫洋蔥好甜但d蝦硬到好似蝦乾咁炸洋蔥還可以但$188幾隻蝦仲要乾到咯口就有d接受唔到Long Black正常,咖啡味都幾香濃紐西蘭麥蘆卡鮮奶咖啡都幾靚仔,咖啡味都幾香濃,配埋蜜糖幾夾,結晶既口感唔係溶晒既蜜糖,飲落有d層次服務都唔錯,係d蝦o左
初二收工打算同老公睇戲食飯
因為係朗豪坊睇所以揀左間坐得舒服既

呢個睇落幾吸引

雜菜雞肉湯咁偏咸

蟹肉野菜餅~一般無咩特別

蒜香芝士卡邦尼意粉
睇個樣都知唔係卡邦尼既味
不過好香蒜味,芝士都好重手,溶晒撈埋係唔錯

但呢個烤大蝦漢堡……
個包有烘過都唔錯
紫洋蔥好甜
但d蝦硬到好似蝦乾咁
炸洋蔥還可以
但$188幾隻蝦仲要乾到咯口就有d接受唔到

Long Black正常,咖啡味都幾香濃

紐西蘭麥蘆卡鮮奶咖啡

服務都唔錯,係d蝦o左
2024-02-11
  • 紐西蘭蜜蘆卡鮮奶咖啡
2024-02-05 160 瀏覽
入座後店員比QR Code手機落單下午茶時段叫左個tea setCheesecake + cappuccinoCheesecake表明另起。-坐左一個幾鐘,叫店員起埋個cheesecake隔左20分鐘都未嚟,想叫個店員跟跟,點知轉個頭比左個carrot cake-我對一對自己張單,見自己冇order錯,就想搵店員換。點知坐多10分鐘都完全冇店員行過,最後我自己走出去搵店員,佢先換返個cheesecake比我。-咁樣嘅服務質素仲要收加一服務費,完全係比錢買難受。-
入座後店員比QR Code手機落單
下午茶時段叫左個tea set
Cheesecake + cappuccino
Cheesecake表明另起。
坐左一個幾鐘,
叫店員起埋個cheesecake
隔左20分鐘都未嚟,
想叫個店員跟跟,
點知轉個頭比左個carrot cake
我對一對自己張單,
見自己冇order錯,就想搵店員換。
點知坐多10分鐘都完全冇店員行過,
最後我自己走出去搵店員,
佢先換返個cheesecake比我。
咁樣嘅服務質素仲要收加一服務費,
完全係比錢買難受。
2024-01-24 145 瀏覽
上年2月疫情啱開放,去香港🇭🇰玩,試過呢間冰拿鐵,感覺還可以,咖啡豆幾好(≈M站街),所以今次來帶朋友試試,可能我上次一個人來,我母語系粵語,店員態度還OK,今次我朋友講國語的,店員態度瞬間變得好差,明知我朋友講國語,特登加速用粵語同我朋友講嘢,要我慢慢翻譯,我朋友打開微信支付,呢個時候個女人就識用國語“我們不能微信支付,可以支付寶!”,若不是我地好幾個人趕時間我地都想走,我地支付完,我朋友動作一般,店員立馬趕我地行去取餐區等,前後唔夠30秒! 而且呢度堂食好巴閉,要人均低消70蚊,犀利
2023-12-01 317 瀏覽
浸滿蛋汁同油嘅”pancake”,濕漉漉。睇落似煎蛋餅多過pancake。食落濕潤嘅程度令人匪夷所思。咁創新嘅pancake,想食嘅人要有心理準備。佢會畀你一個pancake嘅嶄新定義!I cannot rate this restaurant unless I have a 200-word review. So here comes the English version of it. A very horrible “pancake” stack soaked in oil and eggs. So very damp. The new definition of pancake has been set by this cafe. For those who love unconventional food, prepare your palate and money to have an adventure with this unforgettable fried egg-like “pancake”.

2023-12-01
2023-11-27 182 瀏覽
Coffee Academic 的爪哇椰糖斑蘭鮮奶咖啡絕對是一款特別的飲品。這款咖啡以爪哇島的椰糖和斑蘭調味,帶來了豐富的東南亞風味,讓人一試難忘。首先,椰糖是這款咖啡的亮點之一。爪哇島以椰子產量豐富聞名,椰糖的製作過程獨特,給這杯咖啡帶來了濃郁的椰香和甜味。椰糖的獨特口感使得這款咖啡與眾不同,給人一種溫暖和親切的感覺。其次,斑蘭的添加為這杯咖啡增添了一層獨特的風味。斑蘭是東南亞地區常見的香草植物,其香氣清新而芳香。斑蘭的香味與椰糖的甜味相輔相成,給這款咖啡帶來了一種令人愉悅的感覺。總的來說,咖啡學術的爪哇椰糖斑蘭鮮奶咖啡是一款充滿東南亞風味的咖啡。椰糖的濃郁甜味和斑蘭的清新香氣相互融合,營造出獨特而令人難以忘懷的口味。如果你喜歡嘗試不同風味的咖啡,這款咖啡絕對值得一試。

2023-11-25
2023-07-13 951 瀏覽
鬧市中的一個好地方星期一平日下午想找一個地方可以飲杯expresso tonic可自選咖啡種類淡淡清香咖啡配上tonic為炎熱夏天帶來清涼感覺於是到訪此店光顧設有set meal於是點選了烤焗檸檬香蒜鱈魚扒一上檯已聞到檸檬香蒜味道鱈魚入口外皮香脆魚肉鮮嫩味道不錯套餐餐可加配餐湯及甜品餐湯是超濃香既南瓜蓉湯超好味蛋糕點選了巴斯克咖啡蛋糕味道不算濃烈有淡淡咖啡香味👍🏻
鬧市中的一個好地方

蛋糕點選了巴斯克咖啡蛋糕
味道不算濃烈
有淡淡咖啡香味👍🏻

2023-06-10 757 瀏覽
一個人行到攰攰地想買杯咖啡坐底抖抖,臨比錢我話係咪自己行入去坐底就得,先同我講低消$70先有得坐。唯有過返對面Starbuck,咖啡店未過低消唔比人坐⋯一杯都收緊$40-$50,我唔理解⋯