2024-05-20 63 瀏覽
#星星之食評冰室很有香港特色,出街簡單吃一餐,價錢相宜,又好味!💪🏻 雙層和牛芝士漢堡和牛漢堡和牛很夠厚,而且十分juicy,吃落去啖啖肉汁包圍著!雙層夠哂啖啖肉,愛好肉嘅朋友會好喜歡,有滿足感!中間仲有個煎蛋,有誠意又有香港特色,配埋厚切薯條好夠飽!正💪🏻蔥花滑蛋蝦仁飯滑蛋蝦仁飯精妙之處在於蛋要夠滑,一啖飯一啖蛋會有流質的感覺,這樣整個飯不會好乾!然後蝦仁夠哂大粒,配上蔥花還有十分重要的豉油!愛吃飯十分推介這個!好吃又簡單!美味!@洛奇冰室📍洛奇冰室銅鑼灣登龍街28號永光中心地舖
#星星之食評

冰室很有香港特色,
出街簡單吃一餐,
價錢相宜,又好味!

💪🏻 雙層和牛芝士漢堡
雙層夠哂啖啖肉,愛好肉嘅朋友會好喜歡,有滿足感!
中間仲有個煎蛋,有誠意又有香港特色,配埋厚切薯條好夠飽!正

💪🏻蔥花滑蛋蝦仁飯
滑蛋蝦仁飯精妙之處在於蛋要夠滑,
一啖飯一啖蛋會有流質的感覺,
這樣整個飯不會好乾!
然後蝦仁夠哂大粒,配上蔥花還有十分重要的豉油!
愛吃飯十分推介這個!
好吃又簡單!美味!

@洛奇冰室
📍洛奇冰室
銅鑼灣登龍街28號永光中心地舖

2024-05-06 119 瀏覽
去很有名的洛奇冰室食野  時間是下午茶剛剛過又未到晚餐時間 因為這個有趣的時間段所以沒有排隊 店裡也不會擁擠因為不知道吃什麼所以就叫了最常吃的alldaybreakfast $78 + 熱飲份量超足 - 魚柳 松露炒蛋 牛角包 焗豆 苦菊 (candelled 火腿 香腸我猜是成年男生都可以吃很飽的程度魚柳 炒蛋都是現製作的,入口新鮮熱辣,牛角包有少少烤過頭,焗豆醬汁很濃,松露蛋大概2-3個的程度飲品 凍檸茶 + 紅豆棉花糖奶茶檸檬茶千萬不要走糖不然就會變真走糖很苦很苦特飲奶味很重 適合喜歡珍奶重甜的人這裡的裝潢很美,燈光是考究的美式餐廳燈光 - 甚至有點像拳擊比賽現場台下的燈光這樣的燈在與朋友相聚時很有空間感 自己食飯也可以慢慢吃落日時有整扇窗可以看到外面燈籠街超美的燈光
我猜是成年男生都可以吃很飽的程度

飲品 凍檸茶 + 紅豆棉花糖奶茶
檸檬茶千萬不要走糖不然就會變真走糖很苦很苦
特飲奶味很重 適合喜歡珍奶重甜的人

這樣的燈在與朋友相聚時很有空間感 自己食飯也可以慢慢吃
落日時有整扇窗可以看到外面燈籠街超美的燈光

2024-05-04 79 瀏覽
收左工就去左銅鑼灣行下,記得登龍街係一條食街,所以去睇下有咩岩食。我哋就搵左一間高檔啲嘅茶餐廳。我哋入到去,燈光好光猛,令到成間茶餐廳有一個好嘅印象。門口有個人帶我哋坐同俾杯水我哋,之後我哋慢慢睇餐牌,餐牌上面有唔同種類嘅食物,例如有全日早餐、蔥油飯、撈麵仲有唔同嘅飲品我哋今日就揀咗一份全日早餐同埋一份小食——流心西多士全日早餐($78)+凍棉花糖朱古力($9)全日午餐有一碗納豆、一塊魚柳、一條腸仔、一塊火腿、仲有少少沙律,我覺得幾好食,我最鍾意當然係杯棉花糖朱古力啦!真係好甜,我已經嗌咗少甜都覺得好夠味。呢一個係流心西多士($30)+大大杯紅豆冰($27)流心西多士係中間有好多芝士,仲會拉絲添,食落好味,不過我覺得有少少油

我哋今日就揀咗一份全日早餐同埋一份小食——流心西多士

全日早餐($78)+凍棉花糖朱古力($9)

呢一個係流心西多士($30)+大大杯紅豆冰($27)
2024-05-03
2024-05-03 60 瀏覽
上星期在銅鑼灣收工,見到登龍街新張的「洛奇冰室」,因為超級肚餓的緣故,馬上被門口餐牌的焗飯吸引眼球!首先,我點了他們的「日式咖喱雞扒焗飯」。咖喱的香氣與雞扒的嫩滑完美結合,米飯蓬鬆而濕潤,吃起來非常可口。咖喱的味道不過分辣,適合大眾口味!另外點了十級邪惡的「芝士流心西多士」。西多士外皮酥脆,內部則是融化的芝士。每一口咬下去,都能感受到芝士的濃郁~飲品的「紅豆奶茶」也令我有點驚喜。首先當然是巨大的肌肉手臂杯,份量超足!而且大量超甜大粒紅豆,絕對是一杯令人回味的飲品。冰室環境寬敞舒適,再加上一系列新派的港式美食,非常推薦給在銅鑼灣搵食的大家!

芝士流心西多

紅豆奶茶

芝士流心西多
紅豆奶茶
2024-05-01 52 瀏覽
去開銅鑼灣嘅人都知登龍街可以話係銅鑼灣好出名嘅食街,今日放工經過諗住搵嘢食,經過見到有間大隻佬冰室,就入咗去試試佢餐廳入面裝修較為新式,位置寬敞,我哋兩個人被安排到卡位入座睇睇餐牌,以銅鑼灣來講呢個價錢晚餐來講都算抵,我地分別叫咗日式咖喱芝士漢堡扒蛋包飯($72)同瑞士汁雞髀撈麵($67),凍奶茶+$3,同加咗$9叫特飲紅豆冰撈麵送上時見到好有誠意,配咗沙律菜同埋個面灑咗啲炸蒜,雞髀夠大隻👍有麻油香蛋包飯一上枱望落已經覺得吸引🤩塊滑蛋煎得好薄,日式咖哩微辣,好好送飯紅豆冰上枱時,見到嘩嘩聲😍係咪要比大隻佬飲所以咁大杯😍超多大大粒紅豆

餐廳入面裝修較為新式,位置寬敞,我哋兩個人被安排到卡位入座

2024-04-24
2024-04-27 56 瀏覽
早排去開銅鑼灣,無意中比依間紫色嘅中高檔冰室吸引到就決定試下😎餐廳有唔少唔同種類既食物, 除左冰室常見既焗飯同常餐之外, 仲有啲新式既菜單 , 例如撈麵餐、日式蛋包飯等等相當吸引。今次黎食左「吉列魚柳配沙律」、「日本唐揚炸雞」同埋「龍鳳檸樂」。上菜超快😬 🐟 吉列魚柳配沙律($47) :配菜可以簡沙律或者薯條。 我簡左沙律, 即係薯仔雜果沙律🥗有2塊魚柳, 味道唔錯。 🐥 日本唐揚炸雞($48) : 一份有5件 ,size都幾大份。 唔會太林, 肉感都幾juicy 😋🥤龍鳳檸樂(跟餐加$9) : 龍鳳檸樂其實即係青檸加檸檬mix埋可樂。由自己倒可樂, 篤完之後個味即刻出哂😬下次黎會想食撈麵餐 同焗飯😋😋

下次黎會想食撈麵餐 同焗飯😋😋
2024-04-25 29 瀏覽
收工去左銅鑼灣食飯,今次係登龍街搵左間中高檔既冰室食野🤣餐牌內有好多唔同種類既野食,有全日早餐、和牛漢堡、蔥油飯、撈麵及日式焗飯等🤤今次揀左日式咖哩雞扒焗飯及蔥花滑蛋蝦仁飯🤤日式咖哩雞扒焗飯咖哩汁好濃郁好香,雞扒好軟熟,加埋芝士拉絲令到成個味好香好出🤤同埋用左珍珠米,粒粒分明,成件事好高級,幾好食,所有野已融為一體😍蔥花滑蛋蝦仁飯好大隻蝦😍蝦仁好爽口好鮮甜,隻蛋好滑身,炒得都有好準,連同蔥花同白飯一齊食超滿足😳熱奶茶正常茶記味道,好滑同有好濃味奶香😌凍檸茶正常味道,唔會有太大既分別😌下次會想試下漢堡同全日早餐😆洛奇冰室📍銅鑼灣登龍街28號永光中心地舖
收工去左銅鑼灣食飯,今次係登龍街搵左間中高檔既冰室食野🤣

今次揀左日式咖哩雞扒焗飯及蔥花滑蛋蝦仁飯🤤

日式咖哩雞扒焗飯

熱奶茶
正常茶記味道,好滑同有好濃味奶香😌

凍檸茶
正常味道,唔會有太大既分別😌

下次會想試下漢堡同全日早餐😆

洛奇冰室
📍銅鑼灣登龍街28號永光中心地舖
2024-04-25 20 瀏覽
GYM友恩物!我平時係V Point去GYM,今次GYM前就係樓下隔離諗住簡單食個晚飯就黎到有個大隻佬標志GE洛奇冰室。我同個friend分別叫左日式咖喱吉列豬扒蛋包飯+滑蛋叉燒飯,再加多客鷄件share。就算係晚餐都送得好快捷。日式咖喱吉列豬扒蛋包飯係久遺GE味道啊~ 新鮮炸GE吉列豬扒同埋考功夫GE蛋包飯係絕配。滑蛋叉燒飯食得多,但呢個叉燒係幾特別,有別於好多茶餐廳都選用瘦叉,呢度GE半肥瘦係愛啊!SHARE 個鷄件油份剛剛好,唔會太乾!整體份量適中,適合GYM前能量!如果係銅鑼灣又想簡單食一餐GE推薦!
SHARE 個鷄件油份剛剛好,唔會太乾!
滑蛋叉燒飯
2024-04-15
滑蛋叉燒飯
2024-04-24 38 瀏覽
洛奇冰室環境幹淨企理,坐在裡面吃飯幾舒服,價錢也平!蔥花滑蛋蝦仁飯新鮮的雞蛋輕輕炒至凝固,口感柔滑細膩,色澤金黃發光,添加蔥花之後多了蔥香味。好幾個粉嫩的蝦仁鮮嫩多汁,入口彈牙!日式咖喱吉列豬扒蛋包飯好大塊豬扒,外層煎至金黃酥脆, 肉質比較嫩,再沾點咖喱醬更加香味十足。滑蛋包飯,看上去就令人好有食慾,蛋汁漏在飯上,口口飯有蛋味,真是惹味!红豆冰奶茶红豆的甜度和軟糯口感與香濃奶茶相輔相成,層次豐富热咖啡奶茶有濃郁的口感和深沉的香氣!
洛奇冰室環境幹淨企理,坐在裡面吃飯幾舒服,價錢也平!

红豆冰奶茶
红豆的甜度和軟糯口感與香濃奶茶相輔相成,層次豐富
热咖啡奶茶
有濃郁的口感和深沉的香氣!
2024-04-18 72 瀏覽
平時都好少喺銅鑼灣食下午茶同閨蜜行完街路經此地,睇個門面都唔錯,應該幾好坐,就入去試吓啦!點知有驚喜喎!佢呢度啲下午茶都幾抵食份量又夠大,都幾好食!我覺得佢杯「椰汁紅豆冰」真係不得了,超大杯又好飲!食物方面,我哋叫咗⬇️1️⃣下午茶A餐酥炸雞髀配沙律薯菜飲椰汁紅豆冰2️⃣蔥花滑蛋飯C餐蔥花滑蛋蝦仁飯飲熱咖啡🥰後記椰汁紅豆冰真材實料,必食推介👍🏼蔥花滑蛋蝦仁飯,真心正!色香味俱全,蝦又大隻又彈牙👍🏼👍🏼👍🏼
平時都好少喺銅鑼灣食下午茶
同閨蜜行完街路經此地,睇個門面都唔錯,
應該幾好坐,就入去試吓啦!
點知有驚喜喎!
佢呢度啲下午茶都幾抵食
份量又夠大,都幾好食!
我覺得佢杯「椰汁紅豆冰」
真係不得了,超大杯又好飲!
食物方面,我哋叫咗⬇️
1️⃣下午茶A餐
炸雞髀配沙律薯菜
飲椰汁紅豆冰
2️⃣蔥花滑蛋飯C餐
飲熱咖啡

🥰後記
椰汁紅豆冰真材實料,必食推介👍🏼
蔥花滑蛋蝦仁飯,真心正!
色香味俱全,
蝦又大隻又彈牙👍🏼👍🏼👍🏼
下午茶A餐 酥炸雞髀配沙律薯菜
2024-04-16
下午茶A餐 酥炸雞髀配沙律薯菜
2024-04-18 55 瀏覽
喺銅鑼灣行街行到又熱又攰,本來諗住求其搵個地方坐吓就算😅點知經過登龍街比洛奇冰室招牌個”大隻佬”吸引住😂咁啱又係下午茶時間,咁就入去坐吓食個下午茶啦☺️一入餐廳冷氣好涼👍🏻啱晒行街行到熱辣辣嘅我地😍😍😍我地叫咗茶餐J和牛漢堡配薯條 $55轉特飲 棉花糖朱古力+$9和牛夠厚,食落口好juicy啖啖肉汁😋夾埋蕃茄生菜太陽蛋一齊食層次感豐富😍薯條炸得啱啱好夠金黃,仲係我最鐘意嘅波浪紋薯條😍棉花糖朱古力飲頭兩啖味道比較淡,等d棉花糖溶咗落朱古力度再飲就好好飲茶餐B爆脆芝士炸雞髀配沙律 $48轉特飲 椰汁紅豆冰 +$9雞髀炸得夠脆,面頭仲有層芝士😍睇個賣相以為雞髀炸得咁脆入面d肉會好乾,好彩食落肉質都ok杯椰汁紅豆冰好唔正常,大杯得太誇張😂紅豆偏軟,整體飲落唔太甜,不過真係太大杯飲咗勁耐都飲唔完😅整體嚟講洛奇冰室性價比高,下次出開銅鑼灣試埋佢地d晚餐先😋#openrice#hkfoodie#洛奇冰室#rockycafe

一入餐廳冷氣好涼👍🏻啱晒行街行到熱辣辣嘅我地😍😍😍

我地叫咗
茶餐J
和牛漢堡配薯條 $55
轉特飲 棉花糖朱古力+$9
和牛漢堡配薯條
棉花糖朱古力

和牛夠厚,食落口好juicy啖啖肉汁😋
夾埋蕃茄生菜太陽蛋一齊食層次感豐富😍
薯條炸得啱啱好夠金黃,仲係我最鐘意嘅波浪紋薯條😍

茶餐B
爆脆芝士炸雞髀配沙律 $48
轉特飲 椰汁紅豆冰 +$9
爆脆芝士炸雞髀配沙律
椰汁紅豆冰

整體嚟講洛奇冰室性價比高,下次出開銅鑼灣試埋佢地d晚餐先😋

2024-04-17
和牛漢堡配薯條
棉花糖朱古力
爆脆芝士炸雞髀配沙律
2024-04-16 43 瀏覽
被這麼大杯的椰汁紅豆冰嚇了一跳,現今香港社會很難有這麼大方的冰室了,紅豆大大粒份量很足,蔥花滑蛋蝦仁飯也值得一讚,蝦仁尺寸很大,米飯竟然是珍珠米有嚼勁,整體性價比高,絕對是誠意滿滿的餐廳,值得再次惠顧!
2024-02-16 416 瀏覽
1. 叫外賣自取,未攞得嘅時候坐低等一等,聽到阿嬸問:你食咩呀?好聲好氣答佢:過嚟等外賣嘅。點知佢即刻好惡咁話:#我唔係問你!係問隔離果個呀!!2. 隔咗一陣又聽見佢係咁閙廚房啲人,話我張單有問題⋯ 鬧到我係門口都聽到!喺呢個時候你都有講需要交錢嘅話我已經準備好⋯3. 因為熊貓外賣個Apps冇得揀烘底,所以我已經準備咗八達通俾錢佢,攞外賣嘅時候佢指住我個鼻話我爭佢兩蚊,而我已經攞咗個電話出嚟準備俾錢!!4. 攞到個外賣先發現佢比錯咗嘢我!我食蛋奶素嘅,佢俾咗火腿治我!打俾佢叫佢退錢,佢要我自己返去舖頭攞嘢!!!
點知佢即刻好惡咁話:#我唔係問你!係問隔離果個呀!!

2024-01-16 519 瀏覽
繁忙的香港街頭,帶來一陣陣香氣,是茶餐廳裡的美味呼喚⏤今次就來到這家店,這裡的「日式咖哩吉列魚柳蛋包飯」咖喱濃郁得黎又唔係好油膩,吉列魚柳外皮脆卜卜,入口後魚肉奇妙嫩滑🐟,蛋包飯啲蛋滑到犯規,真係夠晒彈牙。沙嗲牛肉麵方面,汁香惹味,《牛肉》夠哂嫩,每條麵好似吸晒沙嗲嗰個味道,真係食得出廚師用心喇🍜。當然唔少得飲品,紅豆冰同紅豆奶茶飲落去甜甜地好消暑,紅豆份量都係給足,真正係炎炎夏日嘅好夥伴🍧。呢啲素質嘅平民美食,配合佢地嘅服務,令人食罷都要拍下掌,肯定仲會再黎陣!吃完嘅心情就似emoji咁,😋👍🌟。

2024-01-07 451 瀏覽
在銅鑼灣逛街想找個地方坐坐,路過登龍街,便走入了登龍街洛奇冰室,享用了一頓下午茶。一般下午茶的西多、多士、雞脾沙律都有,但此冰室還多了一些西式如漢堡潛艇配了沙律及薯條,只係擺盤巳經是正餐的格局,絕不會因為是下午茶餐便求其了事。價錢方面亦是普通茶餐廳茶餐價,多士只是28元,而芝士咸牛肉潛艇正價要60多元,而茶餐只要40多元還包飲品,算是不錯。🔸️黑白西多正常發揮。🔸️咸牛肉蛋漢堡配薯條漢堡包有點硬,但味道正常。🔸️芝士咸牛肉蛋潛艇配薯條潛艇包軟且脆,味道不錯。總括來說,下午茶餐款式選擇多,擺盤靚,值得試。
🔸️黑白西多
正常發揮。
🔸️咸牛肉蛋漢堡配薯條
漢堡包有點硬,但味道正常。
🔸️芝士咸牛肉蛋潛艇配薯條
潛艇包軟且脆,味道不錯。
總括來說,下午茶餐款式選擇多,擺盤靚,值得試。
黑白西多
咸牛肉蛋漢堡配薯條