Cafe Library by Espuma📍沙田沙田正街18號新城市廣場1期7樓703A號舖━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━前幾日見到餐廳IG話停止營業 都真係幾突然🥲 幾個月前食過一次 覺得Igable之餘味道都唔錯 希望之後再有機會見返呢間餐廳🫶🏻━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍕 鰹魚乾大阪燒醬海鮮薄餅 $148 +10%▶︎ 薄底pizza 海鮮方面有帶子 蝦 蟹籽 魷魚 鰹魚乾等 而其他配料仲有芝士 蘑菇 番茄仔 大阪燒醬同沙律醬等 ▶︎ 料真係比得好足 相比之下嗰餅底算係頗薄 都係餅乾口感 旁邊仲會有啲燶味(我鐘意) 食落幾滿足👍🏻▶︎ 大阪燒醬調味就係甜甜地鹹鹹地 加埋沙律醬酸酸地 整體唔會好漏 反而幾惹味😲 好味指數:●●●●●━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🦀 蟹盛樂 $158 +10%▶︎ 覺得呢個嘅擺盤有啲普通🤫 中間係蟹肉蟹柳芝士焗釀蟹蓋 隔離有炸蟹鉗 溫泉蛋 粟米 蘑菇 青瓜 沙律菜 底部就係蠔仔飯 ▶︎ 芝士焗蟹蓋分量偏少 芝士味大過蟹味 而炸蟹鉗調味鮮甜 但就似墨魚丸嘅口感同味道 粉感比較重
Cafe Library by Espuma
📍沙田沙田正街18號新城市廣場1期7樓703A號舖
🍕 鰹魚乾大阪燒醬海鮮薄餅 $148 +10%
好味指數:●●●●●
鰹魚乾大阪燒醬海鮮薄餅

🦀 蟹盛樂 $158 +10%
▶︎ 隔離嘅沙律菜 粟米同蘑菇都同飯唔係好夾 換成其他嘢可能更加好🤔
▶︎ 飯嘅調味係忌廉味為主 會有少少蠔味 但就唔係好濃郁 建議多人share如果唔係會比較漏🙌🏻
好味指數:●●●◯◯
蟹盛樂

🥘 西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁海鮮燉麵 $268 +10%
▶︎ 呢個價錢嚟講分量好大🫢 四個人分非常足夠 海鮮部分有蝦 青口 魷魚 扇貝等 另外有黑毛豬柳同臘腸 底部就係細麵 仲會有沙律醬可以撈
▶︎ 麵體邊邊部分焦脆乾硬 而中間部分就偏軟同易斷 個人冇咁乾身會更加好 調味係番茄同蝦味都有
▶︎ 黑毛豬幾有驚喜 軟嫩多汁 油香都豐富 唔太鐘意豬都覺得可以接受👌🏻海鮮就正常發揮 略微覺得蝦有少少霉
▶︎ 同樣多人分會好啲 加埋沙律醬會比較膩口😗
好味指數:●●●●◯
西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁海鮮燉麵

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
🧇 百利甜酒提拉米蘇窩夫 配雪糕及棉花糖 $138 +10%
▶︎ 心形窩夫上面有馬斯卡彭cream同可可粉 另外配有一球movenpick雪糕 朱古力醬同水果 玻璃碗上面係一大個棉花糖💗
▶︎ 老實講呢個就真係顏值>味道🤣 棉花糖實在太甜😖 窩夫唔錯嘅 外脆內軟 不過上面嘅cream就幾乎冇味道 同Tiramisu冇乜關係😂
▶︎ 雪糕雲呢拿味都幾濃 同窩夫一齊幾夾 而水果都正常發揮

▶︎ 普通水果茶 酸酸甜甜 分量幾足嘅😉
好味指數:●●●●◯
招牌水果茶

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到訪日期: 11月中 (下晝)
快樂指數😋: ⑦⑤/①⓪⓪
性價比: 🌕🌕🌗🌑🌑
環境: 🟦🟦🟦🟦⬜️
服務分: 🔆🔆🔆🔆🔅
再訪意願: ❤️❤️❤️🤍🤍
鰹魚乾大阪燒醬海鮮薄餅
西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁海鮮燉麵
2023-02-17 83 瀏覽
🍝Cafe Library by Espuma ​📍沙田新城市廣場1期7樓(上電梯左手邊)​Menu​圖1️⃣去骨海南雞西班牙式燉飯 $108😋fusion菜幾match,海南雞完全冇骨,好滑。燉飯飯唔會太濕,有黏稠感,唔錯(最估唔到配埋海南雞既醬都好食)​圖2️⃣西京燒三文魚明太子忌廉烏冬 $188其實唔錯,但食過好味既明太子忌廉烏冬(壽司郎太出色)就覺得呢個一般。三文魚肉都算滑,但熟左既三文魚真係麻麻,下次唔會叫​圖3️⃣椰香榛子鮮奶咖啡 $43正常發揮,冇特別。​圖4️⃣荔枝蜜桃烏龍奶蓋茶 $48👎差,完全冇奶蓋香味,冇果茶味,一杯冇味既沙冰(超級多沙冰,完全蓋過果茶味)​(評分:5杯☕️最高分)食物:☕️☕️☕️☕️☕️呢個係比海南雞fusion環境:☕️☕️☕☕️成間餐廳都係pink pink💕CP值:☕️☕️☕️☕️服務:☕️☕️☕️️️️️️️️️️️️☕️​✨會再幫襯? 會,有興趣食下其他野
🍝Cafe Library by Espuma

📍沙田新城市廣場1期7樓(上電梯左手邊)

Menu

圖1️⃣
去骨海南雞西班牙式燉飯 $108

圖2️⃣
西京燒三文魚明太子忌廉烏冬 $188

圖3️⃣
椰香榛子鮮奶咖啡 $43
正常發揮,冇特別。

圖4️⃣
荔枝蜜桃烏龍奶蓋茶 $48

(評分:5杯☕️最高分)
食物:☕️☕️☕️☕️☕️呢個係比海南雞fusion
環境:☕️☕️☕☕️成間餐廳都係pink pink💕
CP值:☕️☕️☕️☕️
服務:☕️☕️☕️️️️️️️️️️️️☕️

✨會再幫襯?
會,有興趣食下其他野
2023-02-04
假期星期六下午,成班女性朋友,約咗係沙田新城市廣場食Tea, 星期六沙田超多人。-早book 定枱,5 個人給予我們坐靚靚粉紅色長卡位坐,每一邊可以坐到3 個人,幾好👍🏻。我們未點餐,已見餐廳中間位,有2 位少女,她們的甜品好得意😍😍😍😍, 佢哋一路影相一路打卡💕💕wow 😍😍😍好大個粉紅色棉花糖呀🎈😍😍😍我們2:30 入坐,5 個人原來都未食lunch, 於是點了4 個main course:-1. 巴拿馬風乾火腿pizza🥳🥳😋😋yummy 2. 西京燒三文魚明太子烏冬🥰🥰,呢個係main course 入面最好食,最惹味😚😚3. 軟殼蟹意大利珍珠麵,呢個d 珍珠麵,有少少🤏怪,口感煙煙un un, 不過都好特別😍另外個main course, 唔🤔記得點左咩tim 😅到重點來了,dessert time 🥰🥰😘😘🥰😘我哋點了2 款:-1. 店員推介椰子🥥蛋糕,店員說呢款蛋糕是限量供應,因為用新鮮椰子🥥製造,所以我哋點了。good taste & freshly 2. 重點點了,打卡熱點💕💕粉紅色棉花糖配waffles 鮮果及movenpick ice cream 🥳🥳🥳店長下單時

wow 😍😍😍好大個粉紅色棉花糖呀🎈😍😍😍

1. 巴拿馬風乾火腿pizza🥳🥳😋😋yummy

另外個main course, 唔🤔記得點左咩tim 😅

到重點來了,dessert time 🥰🥰😘😘🥰😘
我哋點了2 款:-
2. 重點點了,打卡熱點💕💕

店長下單時會問你,想用粉紅色棉花糖??定粉藍色棉花糖,原來可以揀 Jeng

而movenpick 雪糕球一樣可以揀,三選一,vanilla , rum raisin or walnut .

呢個甜品,除咗可以用來打卡影相,其味道都一樣好味😋

至於飲品,我們分別點了花果茶,Rose Latte,Flat White,我個人飲Rose Latte, 味道ok 夠濃滑👍🏻👍🏻👍🏻

總結,食生日飯、慶祝可以考慮此餐廳🥰🥰

• 巴馬風乾火腿薄餅
  • 招牌鮮雜果麻糬窩夫配雪糕及棉花糖
2023-02-12 31 瀏覽
牛頰肉芝士泡菜燉飯 $138牛頰肉🐮燉到十分軟淋尚算入味👌🏻芝士泡菜燉飯🍛飯粒口感軟🍚泡菜既辣味中和左芝士既膩🧀味蕾層次幾豐富💯温泉蛋令燉飯更濕潤、易入口頗出色😻鰹魚乾大阪燒醬海鮮薄餅 $148餅底無麵包口感屬於薄底pizza🍕有少少脆口Pizza用料豐富🍤🐙🧀🥗除左有海鮮toppings之外,仲有海量芝士🧀凍左都仲可以拉到絲食落又唔會好膩🫶🏻幾好食🤤虎蝦蝦醬忌廉鹹蛋櫻花蝦意大利麵 $148虎蝦有五隻左右🍤冇雪味、口感彈牙👌🏻意粉🍝選用扁意粉口感適中👍🏻唔軟唔硬完美裹附醬汁🫕醬汁質地較稠身🫕有少少膩蝦醬、鹹蛋🥚就食唔出啦味道比較似忌廉醬意粉🫣馬介休炸芝士薯波 $88兩串六粒🍡外皮炸得香脆薯仔同馬介休餡幾特別🤩薯仔質地綿密🥔馬介休既鹹香吊起味道略嫌芝士味唔算突出😢整體而言,食物份量正常賣相吸引😍味道唔差餐廳環境舒適✅服務態度超好💯可以一試😋

牛頰肉芝士泡菜燉飯 $138
牛頰肉🐮
燉到十分軟淋
尚算入味👌🏻

芝士泡菜燉飯🍛
飯粒口感軟🍚
泡菜既辣味中和左芝士既膩🧀
味蕾層次幾豐富💯
温泉蛋令燉飯更濕潤、易入口
頗出色😻

鰹魚乾大阪燒醬海鮮薄餅 $148
餅底無麵包口感
屬於薄底pizza🍕
有少少脆口
Pizza用料豐富🍤🐙🧀🥗
除左有海鮮toppings之外,
仲有海量芝士🧀
凍左都仲可以拉到絲
食落又唔會好膩🫶🏻
幾好食🤤

虎蝦蝦醬忌廉鹹蛋櫻花蝦意大利麵 $148
虎蝦有五隻左右🍤
冇雪味、口感彈牙👌🏻

意粉🍝
選用扁意粉
口感適中👍🏻
唔軟唔硬
完美裹附醬汁🫕

醬汁質地較稠身🫕
有少少膩
蝦醬、鹹蛋🥚就食唔出啦
味道比較似忌廉醬意粉🫣

味道唔差
餐廳環境舒適✅
服務態度超好💯
可以一試😋
臨近新年好多聚會,今次同朋友簡左去試下Cafe Library🤩之前食過同集團嘅Espuma💕今次食下Cafe Library😝係沙田新城市廣場好方便,唔難搵😆………我地2個人簡左💕 Spain Calderón Iberico Pork Fideuá in Lobster Broth西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁海鮮燉麵 ($268)平時西班牙炒飯就食得多喇😯西班牙燉麵就未食過,原來就係「麵版 Paella ,代替飯,將麵折短後放入大扁平鍋和海鮮、高湯一起烹煮,麵條跟米飯一檬都會吸汁,所以都會好入味,燉麵嘅口感好脆身,黑毛豬好淋身👍🏻……….Signature Waffle with RedVelvet Molten Cake & Ice Cream ($135)黎得espuma😋一定會叫嘅甜品,上次朋友生日更可以加上happy birthday 字眼💕中間係心太軟,做到外脆內流心🤩,旁邊嘅雜果配料都好夾,甜甜酸酸好開胃😋……….我地加左2杯飲品1️⃣Lavender Latte ($43)好特別,有薰衣草味嘅咖啡2️⃣Matcha Latte ($40)拉花好靚,抹茶味好濃👍🏻……….

………
我地2個人簡左
西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁海鮮燉麵 ($268)
Signature Waffle with Red
我地加左2杯飲品
1️⃣Lavender Latte ($43)
好特別,有薰衣草味嘅咖啡
2️⃣Matcha Latte ($40)
拉花好靚,抹茶味好濃👍🏻
Lavender  latte
Lavender  latte
因為朋友見我鍾意粉紅色,所以介意呢間餐廳比我😊老公就book咗枱同我慶祝生日🎂佢地好好,留咗張卡位枱我哋🥰之後我地叫咗軟殼蟹沙律配蟹籽蛋黃醬、牛肋肉龍蝦汁意大利麵、手工辣肉腸薄餅、秘製醬燒豬仔骨伴薯條😋好好味👍🏻真係有驚喜😎我地叫咗兩杯野飲,一杯白桃爆珠氣泡烏龍茶同一杯招牌水果茶😋我地兩個都覺得招牌水果茶好好飲,不過如果大杯少少會仲開心☺️白桃爆珠氣泡烏龍茶就幾特別,唔會好甜☺️最後叫埋甜品-鯛魚邂逅❤️估唔到老公叫咗職員幫手寫Happy birthday 😍佢地寫得好靚😘餐廳職員好好,仲見佢清潔每張枱凳,好仔細清潔👍🏻值得一讚佢💓
2023-01-29
生日
2023-01-29 40 瀏覽
Cafe Library by Espuma整間cafe都是粉紅色最適合充滿少女心的女生來打卡鯛魚邂逅$88試過棉花糖今次試試鯛魚窩夫造型賣相滿分窩夫稍為硬了一點但味道也不錯又有鯛魚燒又有雪糕球又有窩夫非常豐富的甜品牛肋肉龍蝦汁意大利麵$158想不到這裡除了甜品外主食也一樣非常高質龍蝦汁濃郁入味牛肋肉非常軟腍
Cafe Library by Espuma

主食也一樣非常高質
龍蝦汁濃郁入味
牛肋肉非常軟腍

2023-01-26 51 瀏覽
年初四跟朋友茶聚,呢間又可以book位,以往去尖沙咀分店記得食物都好好 而家沙田有當然會想試但無諗過要用差黎形容雞翼熱食都還可以 $78 都算係咁兩杯飲品 太甜 加水沖多一杯都仲得最貴的一個三文魚明太子忌廉烏冬 $188 好貴😥最吾值既一個waffle甜品 表面上個樣係靚 但一打開賣相真係麻麻 又無味 🤦‍♀️好後悔用左540蚊黎食野唯一好處係個餐廳員工做野好快手 得呢樣可以讚🙃
但無諗過要用差黎形容

雞翼熱食都還可以 $78 都算係咁
兩杯飲品 太甜 加水沖多一杯都仲得
最貴的一個三文魚明太子忌廉烏冬 $188 好貴😥
好後悔用左540蚊黎食野
唯一好處係個餐廳員工做野好快手 得呢樣可以讚🙃

2023-01-25
早上食了個很豐富的Brunch,本來只消化了一點,不太餓,但當經過這間CAFE,就被它的裝修深深吸引了!再望望餐牌,甜品明顯是打卡的類型,行個圈後,仍很想試試!走進店內,全粉紅色裝修,加上彩色有藝術色彩的掛牆畫,就已經覺得好靚!我們點了幾款:百利甜酒提拉米蘇窩夫配雪糕及綿花糖OREO朱古力奶蓋蛋糕招牌水果茶黑松露醬薯條首先是窩夫,一上枱就超興奮!大大的綿花糖可以揀粉紅色或藍色,女士多數都揀粉紅色。綿花糖食落又不是太甜,很易入口,亦不算是太黏手(一點點黏)。綿花糖底下還有驚喜,入面有幾件小的提拉米蘇窩夫,窩夫脆口,提拉米蘇份量與窩夫厚度相約,好夠味。而配的雪糕也可選擇,我們揀了雲呢拿雪糕,若怕會溶掉就要快快吃掉綿花糖,再食下面那層😆😆!窩夫旁有幾款切粒生果,有士多啤梨,藍莓,哈蜜瓜等,中和一下甜味!至於OREO朱古力奶蓋蛋糕,蛋糕味道比較淡,配上又甜又有咸香味的朱古力奶蓋,忍不住不停食。一切下去,奶蓋流出來非常治愈😌。奶蓋有些少偏咸了點,但可接受。面頭有點藍莓及紅莓點綴,也能中和一下甜流的感覺!招牌水果茶,有香濃果味!甜甜酸酸,又開胃又滿足!黑松露醬薯條,薯條粗,上枱時還熱,剛炸好無耐,

再望望餐牌,甜品明顯是打卡的類型,行個圈後,仍很想試試!

我們點了幾款:
百利甜酒提拉米蘇窩夫配雪糕及綿花糖
OREO朱古力奶蓋蛋糕
招牌水果茶
黑松露醬薯條

首先是窩夫,一上枱就超興奮!

招牌水果茶,有香濃果味!甜甜酸酸,又開胃又滿足!

黑松露醬薯條,薯條粗,上枱時還熱,剛炸好無耐,外脆內軟,加上黑松露醬,正!👍

價錢雖然有點偏貴,但也不乏顧客!
😂😂食物的裏裏外外都是見得人,食得開心既款式,感覺也覺得值!
除了甜品,其實還有主餐及2人套餐,不過今次不太餓,沒有去試。

除了女孩子聚會或情侶外,其他人都很應該來試試!👍
之前同朋友都會間中去espuma食野,食物水準有保障。最近先知原來餐廳係沙田有間咁少女心嘅粉紅色cafe,決定約朋友去食野打卡!🦀️酥炸軟殼蟹菠菜汁珍珠麵- 軟殼蟹原隻上,大大隻炸到超脆。下面嘅珍珠麵粒粒分明,食落去幾煙韌,creamy texture醬料撈上菠菜、番茄、菇粒粒,味道唔錯。🧧富貴有餘$208- 因為農曆新年嘅關係,餐廳出左幾款農曆新年限定款式,「富貴有餘」係紙包雜錦海鮮伴靈芝菇紅花龍蝦汁,入面都超多海鮮!- 入面幾隻青口都大大隻,粒粒肥美新鮮。另外仲有厚厚嘅三文魚肉,肉質嫩香juicy。而虎蝦同樣大大隻,肉質彈口,幾鮮甜。- 各款海鮮撈上濃香汁同好多菇,幾特別。💕招牌鮮雜果麻糬窩夫配雪糕及棉花糖$105- 呢款係我覺得必食之選,大大個棉花糖好似雲朵咁,真係勁ig-able- 棉花糖甜度適中,下面嘅waffle好脆口,入面煙韌,配上冧酒提子雪糕同好多新鮮水果,啖啖滋味,大人小朋友都食得開心🥰有機會要再去少女心下!

🦀️酥炸軟殼蟹菠菜汁珍珠麵

🧧富貴有餘$208
富貴有餘

- 各款海鮮撈上濃香汁同好多菇,幾特別。

💕招牌鮮雜果麻糬窩夫配雪糕及棉花糖$105
招牌鮮雜果麻糬窩夫配雪糕及棉花糖

有機會要再去少女心下!

• 慢煮西班牙橡果黑毛豬柳珍珠麵
今日小編來到沙田一間咖啡室「Cafe Library by Espuma」餐廳以粉紅色系裝潢設計,有ladyfinger圖案的粉紅沙發和雲石枱,充滿少女心💞牆上掛上色彩繽紛藝術掛畫,是由法籍藝術家Eugénie Palaric SmBl繪畫的抽象派女生肖像,充滿法式優雅美感✨食物方面主打fusion西餐及甜品例如棉花糖窩夫🧇 餐廳最新推出農曆新年限定菜式🧧在這裡一次過滿足歎美食同打卡兩大願望😍「花開富貴」是招牌棉花糖窩夫伴紅絲絨心太軟及雪糕🍦🧇 一大片棉花糖雲放在甜品上,棉花糖可自選淺藍或粉紅色兩款顏色☁️💜 窩夫入口暖烘烘而且蛋香濃郁🥚更有紅絲絨夾心餡和士多啤梨慕絲,或者蘸上士多啤梨果醬,心太軟有流心士多啤梨醬,配上士多啤梨🍓、橘子🍊、西柚及奇異果🥝 絕對是甜品控必食之選🥰「橫財就手」是秘製招牌脆燒鹹豬手配酸椰菜、蘋果蓉及芥未籽醬,鹹豬手外皮脆卜卜,入口就肉汁豐盈,表皮帶點麥香,配上Sauerkraut酸椰菜,平衡豬手的咸味,一絲絲軟嫩椰菜與豬手的香脆令口感更有層次,或者加上清甜的蘋果蓉🍏 是絕佳美妙的搭配吃法😋招牌「青花瓷奶蓋」賣相超吸引,以雞尾酒杯盛著淺藍色的雲石紋理,有如青花瓷器

招牌「青花瓷奶蓋」賣相超吸引,以雞尾酒杯盛著淺藍色的雲石紋理,有如青花瓷器一樣,菠蘿奶蓋沙冰,味道清新而帶菠蘿香🍍口感清涼冰爽又解渴,必點之選😍

「荔枝蜜桃奶蓋烏龍茶」荔枝蜜桃味清新,口感帶一點果肉,奶蓋綿滑而帶芝士香,清新解渴又好飲😊

🍽 :花開富貴;橫財就手;青花瓷奶蓋;荔枝蜜桃奶蓋烏龍茶
👅好味指數:8.0/10; 8.0/10; 7.75/10; 8.0/10
💰消費:HK$135; HK$258; HK$48; HK$48
📍 地址:Cafe Library by Espuma (沙田)
沙田沙田正街18號新城市廣場1期7樓703A號舖
中環鴨巴甸街13號地舖
🈹推介優惠:N/A
沙田|大大粒棉花糖好岩打卡🍭 黎左新城市廣場去辦年貨,買到一袋二袋,就係新城市廣場揀左間以粉紅色為主調,少女心滿滿既餐廳,咁就行左入去,坐下抖下順便食埋dinner。餐廳多個位置都好岩打卡,包括半卡位既畫牆、全卡位既粉色牆,以及家庭聚會必坐既大圓枱。 新年就黎到,餐廳仲推出限定菜色,又有主食又有甜品,同大家甜住過兔年。 ⦁招牌棉花糖窩夫伴紅絲絨心太軟及雪糕 $135棉花糖既顏色可以揀粉紅 / 粉藍色,雪糕亦可選雲尼拿 / 楓糖合桃 / 提子冧酒口味。上菜果陣我俾個大大個棉花糖嚇親,遠睇仲以為係粉紅假髮添‼️🤣🤣翻開棉花糖,入面又有窩夫,又有紅絲絨蛋糕,中間有個莓味既心太軟,仲有各款水果,士多啤梨果醬,同埋楓糖合桃雪糕添‼️非常豐富同飽肚。 ✨如果心太軟再熱D可能更加好食,btw尼個份量都幾多,人多可以share食。 ⦁冰糖提拉米蘇 $58冰糖葫蘆🍡既造型已經好適合打卡,紅色既士多啤梨果醬淋上冰凍既提拉米蘇串燒上,十分有創意。 ⦁去骨海南雞西班牙式燉飯 $108海南雞口感嫩滑,而西班牙燉飯番茄味重,偏濕潤。創意係有,但兩樣合拼埋好似唔太夾🤣。 ⦁招牌水果茶 $42尼
沙田|大大粒棉花糖好岩打卡🍭

⦁招牌棉花糖窩夫伴紅絲絨心太軟及雪糕 $135

⦁冰糖提拉米蘇 $58

⦁去骨海南雞西班牙式燉飯 $108

⦁招牌水果茶 $42
尼個揀左熱,都幾大壺,果香味濃,味道清新唔甜。

⦁菠蘿芒果爆珠氣泡茉莉茶 $48
茶味唔濃,菠蘿味香,爆珠每粒都好似濃縮左果醬一樣,叫左少甜,仲係覺得有D甜!

2023-01-15
2023-01-08 74 瀏覽
都係為打卡而來吧😅星期日,瞓到自然醒,仲未食野就出沙田買野🤣星期日都唔洗等位喎。。。叫左一個主食 + 打卡甜品黑松露醬炒鮮雜菌寛條麵要留肚食甜品,無肉就啱喇。。好鍾意食寛條麵,一上枱,松露味好香,醬汁都好多,不過唔夠掛麵,而且食到尾,麵質會變硬。。招牌鮮雜果麻糬窩夫配雪糕及棉花糖大大既棉花糖,的確吸睛,難怪幾乎每枱都叫,連我依個超齡兒童都被吸引了🤭棉花糖下有四件窩夫,窩夫下有吉士醬同原味蛋糕,周圍伴有雜果同一球雪糕,我揀左楓糖合桃味😊打卡為上,味道尚可🤣反而杯咖啡要講講其實我係有諗過要唔要咖啡好,喺依啲打卡cafe叫咖啡會唔會嘥左我既飲咖啡quota呢?結果出乎我意料喎。。當咖啡遞到我面前,我真係有啲surprise:咦!唔係係咁易既心形拉花喎。。咦!奶泡打得好綿密喎。。咦!有油光喎。。依個係最surprise的👍無嘥我quota!味道方面,中規中矩,有咖啡香,夠熱,朱古力唔算好出坐左個幾兩個鐘,拉花都無散🥰另值得一讚既係當甜品上前,侍應會換上新餐具👍
都係為打卡而來吧😅
星期日,瞓到自然醒,仲未食野就出沙田買野🤣
星期日都唔洗等位喎。。。
叫左一個主食 + 打卡甜品
黑松露醬炒鮮雜菌寛條麵

黑松露醬炒鮮雜菌寛條麵
要留肚食甜品,無肉就啱喇。。

招牌鮮雜果麻糬窩夫配雪糕及棉花糖

打卡為上,味道尚可🤣

反而杯咖啡要講講
Mocha

味道方面,中規中矩,有咖啡香,夠熱,朱古力唔算好出

坐左個幾兩個鐘,拉花都無散🥰
另值得一讚既係當甜品上前,侍應會換上新餐具👍
下午茶
Espuma有好多分店,主打西班牙菜,今次我與朋友就點了兩個主食🥢慢煮西班牙橡果黑毛豬柳珍珠麵 $138🥢去骨海南雞西班牙式燉飯 $108🥢,一份甜品🥢北海道3.6牛乳布丁窩夫配雪糕及棉花糖(楓糖合桃雪糕)$115🥢,以及一壺招牌水果茶 (Hot) $42🥢share主食份量好大份,第一次食珍珠麵,感覺好新奇,黑毛豬柳好入味,肉質鮮嫩多汁;燉飯就偏濕同淋,感覺是飯煮得過熟不過這餐甜品才是重點,見幾乎每一枱都有點棉花糖窩夫,真的非常吸睛。棉花糖入口即融,與窩夫一齊食,又甜又軟又鬆,多層次口感,一試難忘呀!

北海道3.6牛乳布丁窩夫配雪糕及棉花糖
2022-11-06
北海道3.6牛乳布丁窩夫配雪糕及棉花糖
2022-12-31 76 瀏覽
Cafe Library by Espuma 🍩📍 沙田正街18號新城市廣場1期7樓703A號舖┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉2022年既最後一日工作日📝,突如其來既收早😂,真係意想不到30號都可以收早🌝,梗係好開心咁約同事食返個Tea 先啦😆🍰,今次就試下呢間滿佈少女心既Cafe🤣。裝修環境都靚既, 好適合去打卡。🌟 北海道3.6牛乳布丁窩夫配雪糕及棉花糖 $115呢個好岩打卡😂,大大個棉花糖配上 窩夫🧇、生果同埋雪糕🍦, 雖然未至於好好食🤭,但影下相都ok 既。🌟 鯛魚邂逅 $88有魚仔配窩夫🧇, 影相又係幾靚既。📸️🌟 青花瓷奶蓋 $48🌟 玫瑰鮮奶咖啡 $45🌟 椰香榛子鮮奶咖啡 $45整體推介指數:❤️❤️❤️🤍🤍🧸┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉
Cafe Library by Espuma 🍩

📍 沙田正街18號新城市廣場1期7樓703A號舖

┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉

🌟 北海道3.6牛乳布丁窩夫配雪糕及棉花糖 $115

🌟 鯛魚邂逅 $88
有魚仔配窩夫🧇, 影相又係幾靚既。📸️

🌟 青花瓷奶蓋 $48

🌟 玫瑰鮮奶咖啡 $45