生日月去三日月食日式鐵板燒🥳 9道菜午市套餐($498) 食物豐富,店員服務周到,非常滿足又盡興😋 前菜三小點有牛蒡、🇯🇵日本豆腐及🐥煙燻雞肉,十分精緻❤️ 沙律加咗柚子汁,酸酸地好開胃🥗🦞鮮活澳洲龍蝦肉鮮美彈牙又爽口😋 龍蝦肉沾上以龍蝦蝦膏煮成嘅汁更提鮮,好好味😋👍🏽 碟邊以食用花裝飾,賞心悅目😍 龍蝦頭會收走拎去煲湯,味噌湯鮮甜🥚茶碗蒸表面淋上鰹魚湯汁及魚子,雞蛋加了黑松露油及黑木耳絲,第一次食呢個味道嘅茶碗蒸,松露味好香😋🥩美國Prime肉眼薄燒卷選了5-6成熟,牛香味濃,內裏包裹菇菜。雖然餐廳提供了燒汁、麵豉汁及麻醬,但薄燒卷本身嘅調味已十分足夠,只配燒蒜提香已經好好味😋 燒野菜有冬菇、蘆筍及日本蕃薯,味道香甜炒飯加入咗日本酸梅醬、櫻花蝦及白飯魚,帶微微酸味,令炒飯味道更豐富😋 店員建議先食一半品嚐原味,再倒入鰹魚湯作茶漬飯食用。個人比較鍾意直接食,炒飯嘅酸梅味會較為突出最後有抹茶紅豆草餅做甜品,好滿足😋
生日月去三日月食日式鐵板燒🥳

龍蝦頭會收走拎去煲湯,味噌湯鮮甜

最後有抹茶紅豆草餅做甜品,好滿足😋
生日
𖠿 尖沙咀 —— 三日月尖沙咀金馬倫道23號金馬倫廣場2樓B號舖𓏸  澳洲龍蝦.美國Prime 肉眼薄燒9道菜午市套餐 | $498𖧷 有加一  ‧˚₊ ៸៸*・゜抵食高質午市鐵板燒 ゜・*節日慶祝想食鐵板燒但出面高質少少都要成千幾起跳,好難簡? 呢到價錢實惠而且高質尖沙咀近Mtr 而且環境清靜可以望住師傅席前鐵板燒! 生日慶祝更可以要求畫碟服務~ 節日慶祝可以考慮下~‧˚₊ ៸៸✧ 前菜三小點 — 煙燻雞肉、明太子沙律、胡麻醬豆腐✧ 火龍果沙律前菜同沙律一齊上,味道正常,開胃小菜~✧ 鮮活澳洲龍蝦味道比得上市面上過千元的鐵板燒~龍蝦爽口彈牙用龍蝦膏製成的醬汁亦超鮮甜!✧ 茶碗蒸底下有木魚絲、黑松露油、三文魚籽、鰹魚湯係食過最滑嘅茶碗蒸! 一碗覺得完全唔夠喉!!✧ 鐵板燒日本野菜✧ 美國Prime肉眼薄燒卷用上松露油來燒香,將牛肉包裹著雜菇肉味較重,而且不會太油膩~  好好食~✧ 鐵板炒飯木魚、白飯魚、櫻花蝦、酸梅味道加入咗酸梅後好特別,顏色紅紅而且酸酸味味~ 仲有壺茶比你當作茶漬飯一碗飯有兩種食法! ✧ 龍蝦味噌湯用上龍蝦頭煲味噌湯,味道不錯✧ 甜品甜品是Tiramisu 蛋糕,味道
𖠿 尖沙咀 —— 三日月
尖沙咀金馬倫道23號金馬倫廣場2樓B號舖

𖧷 有加一

‧˚₊ ៸៸

*・゜抵食高質午市鐵板燒 ゜・*
節日慶祝可以考慮下~

‧˚₊ ៸៸

✧ 前菜三小點 — 煙燻雞肉、明太子沙律、胡麻醬豆腐

✧ 火龍果沙律
前菜同沙律一齊上,味道正常,開胃小菜~

✧ 鮮活澳洲龍蝦
味道比得上市面上過千元的鐵板燒~
龍蝦爽口彈牙
用龍蝦膏製成的醬汁亦超鮮甜!

✧ 茶碗蒸
底下有木魚絲、黑松露油、三文魚籽、鰹魚湯
係食過最滑嘅茶碗蒸! 一碗覺得完全唔夠喉!!

✧ 鐵板燒日本野菜
✧ 美國Prime肉眼薄燒卷
用上松露油來燒香,將牛肉包裹著雜菇
肉味較重,而且不會太油膩~  好好食~

✧ 鐵板炒飯
木魚、白飯魚、櫻花蝦、酸梅
一碗飯有兩種食法!

✧ 龍蝦味噌湯
用上龍蝦頭煲味噌湯,味道不錯

甜品
甜品是Tiramisu 蛋糕,味道普通
但畫碟服務有驚喜
預早訂座可享有畫碟服務
畫碟公仔亦可以自選
頗有特色~
2023-12-15
今次去到尖沙咀食咗一間三日月鐵板燒。裝橫是日式,水泥石牆深灰色高格調風格,有鐵板燒吧台位、四人卡位和廂房,地方闊落。澳洲龍蝦·美國Prime肉眼薄燒9道菜午市套餐$498前菜三小點有明太子沙律、麻醬豆腐、煙燻雞肉,三小點清新開胃,每樣一小口,喚醒味蕾。沙律沙律是車厘茄、火龍果沙律菜配上柚子汁,酸酸甜甜。鮮活澳洲龍蝦用上龍蝦精華的蝦膏醬汁煮成的鮮味龍蝦,師傅廚技高超,龍蝦蝦肉新鮮爽口彈牙。茶碗蒸三文魚籽,鰹魚湯製的軟滑蒸蛋,入口即溶。鐵板燒日本野菜和美國Prime肉眼薄燒卷香煎南瓜、金菇、香蔥、蓮藕、日本野菜、蘆筍和炸蒜片。美國Prime肉眼薄切,香氣撲鼻,肉質嫩滑,包裹著香蔥和香菇,充滿肉汁和油脂,點上蒜汁、麵豉汁和麻醬,口感豐富。鐵板炒飯用上櫻花蝦、梅子醬、香蔥炒成的鮮味炒飯,鑊氣十足,炒飯粒粒分明,可以加上wasabi食,廚師提議食到一半可加入鰹魚湯變成茶漬飯,清新去膩的另一種食法。龍蝦味噌湯用上啖啖龍蝦肉熬製的鮮甜味噌湯,味道濃郁。甜品最後甜品有芝麻紅豆蓉大福,配上棉花糖,甜蜜滋味,完美和極尚和食體驗。
今次去到尖沙咀食咗一間三日月鐵板燒。
澳洲龍蝦·美國Prime肉眼薄燒9道菜午市套餐$498
前菜三小點
沙律
沙律是車厘茄、火龍果沙律菜配上柚子汁,酸酸甜甜。
鮮活澳洲龍蝦
茶碗蒸三文魚籽,鰹魚湯製的軟滑蒸蛋,入口即溶。
鐵板燒日本野菜和美國Prime肉眼薄燒卷
鐵板炒飯
用上啖啖龍蝦肉熬製的鮮甜味噌湯,味道濃郁。
2024-06-02
美國Prime肉眼薄燒卷
位於尖沙咀的鐵板燒專門店「三日月」一向以優質食材,價錢抵食見稱,有多款不同套餐和菜式任君選擇,而且仲有日藉師傅為你炮製席前鐵板燒,師傅無論在烹調方法、運用醬汁、擺盤方便都非常專業,保證你視覺和味覺都能享受😋🌟三日月極上一人前鐵板餐 $ 998🍱▪️前菜三小點煙燻雞肉、日本豆腐配醬汁、蒜頭漬全是開胃菜,燻雞肉有濃濃嘅煙燻味道,雞肉煙靭鹹香鹹香,充滿豆香的豆腐,配上醬汁和芝麻,清新中又帶惹味,蒜頭漬夠濃味,味蕾瞬間打開🥗▪️沙律時令水果沙律新鮮火龍果配上沙律菜和柚子醬汁,清新美味🐠▪️極上刺身 三款刺身,墨魚黑魚籽、赤身、油甘魚,厚切又新鮮,味道甘甜🦪▪️季節時令生蠔日本生蠔超級巨型飽滿,配上黑魚籽酸醋汁,新鮮鮮甜又爽脆🌟▪️鮮活南非鮑魚新鮮鮑魚非常軟腍,鮑魚肝超級濃味,配上新鮮紫菜昆布,鮮味滿瀉🫕▪️ 茶碗蒸茶碗蒸蛋蒸得非常香滑,配上三文魚籽、魚湯、木魚絲,鮮上加鮮🐟▪️深海野生白鱈魚白鱈魚煎得香口又嫩滑,師傅好有創意,用了法式雜菜、白蜆汁、牡丹蝦頭汁伴上鱈魚一齊食,味蕾和口感都非常豐富🐷▪️鹿兒島黑毛豬肩豬肩扒厚切,肉質肥瘦適中,爽口又彈牙,可以沾上岩鹽再配合蒜片一齊食更加滋味,另外仲有三款醬汁,芝麻

🌟三日月極上一人前鐵板餐 $ 998

🍱▪️前菜三小點
煙燻雞肉、日本豆腐配醬汁、蒜頭漬

🥗▪️沙律
時令水果沙律
新鮮火龍果配上沙律菜和柚子醬汁,清新美味

🐠▪️極上刺身
三款刺身,墨魚黑魚籽、赤身、油甘魚,厚切又新鮮,味道甘甜

🦪▪️季節時令生蠔
日本生蠔超級巨型飽滿,配上黑魚籽酸醋汁,新鮮鮮甜又爽脆

🌟▪️鮮活南非鮑魚

🫕▪️ 茶碗蒸
茶碗蒸蛋蒸得非常香滑,配上三文魚籽、魚湯、木魚絲,鮮上加鮮

🐟▪️深海野生白鱈魚

🐷▪️鹿兒島黑毛豬肩
豬肩扒厚切,肉質肥瘦適中,爽口又彈牙,可以沾上岩鹽再配合蒜片一齊食更加滋味,另外仲有三款醬汁,芝麻醬、麵豉醬和酸醋汁,增添風味

🥒▪️鐵板燒日本野菜
鐵板燒蔬菜一樣美味,蘆筍、冬菇、南瓜、蓮藕只需配上海鹽和黑椒,食出蔬菜鮮味

🧆▪️鐵板炒飯
這個炒飯非常特別用上櫻花蝦、鰹魚乾、香蔥、梅子醬,炒得粒粒分明又乾身味道酸酸咪咪幾得意,仲可以配合鰹魚湯、Wasabi造成美味的泡飯

🥣▪️味噌湯
食炒飯配上一碗熱辣辣嘅味噌湯,完美的組合

🍭▪️甜品
最後奉上甜品紅豆蓉芝麻大福,糯米皮煙煙韌韌,紅豆蓉清甜綿蜜

3天前 0 瀏覽
今日黎到尖沙咀試一間日式鐵板燒。發現鐵板燒輕食套餐超抵 👍🏻。套餐沙津 ,主食 ,鐵板炒飯,湯 甜品都有齊。想同朋友食一餐環境舒適嘅鐵板燒 宜個絕對係性價極高嘅選擇 👌🏻我地當日更是由日本師父係面前烹調😆🍽️ 輕食鐵板午餐 $248 🍽️🥙沙律 新鮮沙律菜配上柚子汁 同 火龍果 酸酸甜甜 幾開胃😀🥗鐵板燒雜菜 炒雜菜調味剛好 小小黑椒 鹽已經好特出到雜菜本身嘅鮮甜味 🥩主菜 (我地揀左厚燒扒 同 肉眼簿燒卷)🐮紐西蘭肉眼扒厚燒肉眼扒好厚身 肉質軟淋 配上味增 麻醬 酸汁 3個醬汁 再搭配炸到好脆嘅蒜片食 好香呀🐮美國prime 肉眼簿燒卷 簿燒卷肥瘦適中 肉質嫩滑 中間卷了雜菇 令簿燒卷口感更豐富 中和油膩感 幾好食🍛炒飯 炒飯好出色 睇住師父炒已經好吸引 飯粒粒分明 大量蔥花同蛋 炒得香噴噴 👍🏻🍵味增湯🍡甜品 艾草紅豆蓉大福

🍽️ 輕食鐵板午餐 $248 🍽️

🥙沙律
新鮮沙律菜配上柚子汁 同 火龍果 酸酸甜甜 幾開胃😀

🥗鐵板燒雜菜
炒雜菜調味剛好 小小黑椒 鹽已經好特出到雜菜本身嘅鮮甜味

🥩主菜 (我地揀左厚燒扒 同 肉眼簿燒卷)

🐮紐西蘭肉眼扒厚燒

🐮美國prime 肉眼簿燒卷

🍛炒飯

🍵味增湯

🍡甜品
艾草紅豆蓉大福

4天前 0 瀏覽
係三日月試左佢哋個輕食鐵板燒套餐, 價錢非常親民, 主菜仲有肉眼扒、鹿兒島黑豚肉等選擇, 非常抵食.💵輕食鐵板午餐 $250/人🍽️ 沙律有沙律菜, 蕃茄仔、青豆、火龍果等, 再係面頭淋上柚子沙律醬, 食落非常清新🍽️ 主菜可以六選一, 包括厚燒、薄燒牛肉、帝王虎蝦、季節鐵板燒魚、黑豚豬肩、日本豚薄燒卷紐西蘭肉眼扒厚燒熟度處理得剛剛好, 表面微脆, 中間肉質仍然軟嫩, 保持粉紅色, 肉汁係口內爆發.美國prime肉眼簿燒卷即使薄燒都唔會太乾身, 牛肉味香濃, 內幢再包住鐵板金菇, 令口感更加juicy.另外餐廳仲附有酸汁、面史汁、芝麻醬, 3種醬汁去配襯主菜, 令味道更加豐富.🍽️ 鐵板燒什菜🍽️ 香蔥蛋炒飯飯炒至金黃色而且粒粒分明, 香氣十足.🍽️ 甜品紅豆蓉艾草大福

💵輕食鐵板午餐 $250/人

🍽️ 沙律

🍽️ 主菜

紐西蘭肉眼扒厚燒

美國prime肉眼簿燒卷

🍽️ 鐵板燒什菜

🍽️ 香蔥蛋炒飯
飯炒至金黃色而且粒粒分明, 香氣十足.

🍽️ 甜品
紅豆蓉艾草大福

慶祝男友生日^_^🎂 上網見到咁多好評諗住試吓,環境同服務都非常好,完全冇令我失望!!😊午市套餐$498 (澳洲龍蝦美國Prime肉眼9道菜鐵板餐)前菜沙律🥗澳洲龍蝦🦞龍蝦肉質飽滿彈牙,師傅喺客人面前燒,見到隻龍蝦好新鮮一路燒仲郁緊!!😍 仲有一碟龍蝦膏燒熱之後再淋係龍蝦肉上面🥹🧡另外龍蝦殼之後會收返再拎嚟整龍蝦湯!美國Prime肉眼薄燒卷🥩師傅會問客人幾成熟,5成熟處理得好好,配上獨子蒜片🧄 好脆好香口,讚!!即使配菜亦都非常唔馬虎!燒菇、燒南瓜🎃&燒蘆筍,另外配有其他調味料如果唔夠味道可以自己再加🤤松露油茶碗蒸 🥚碗蒸細膩柔滑,松露油極香,仲加幾粒蟹子!🥹好新的配搭 完全係完美的配搭😋炒飯兩食🫖🍚炒飯可以有兩種食法,一款就咁食另一款可以加鏗魚湯變茶漬飯☺️!慶祝生日餐廳超好!可以準備生日甜品🧈🍞石油多士😍師傅喺我哋面前準備然後比我地食一食落口簡直係驚艷!😙師傅仲話隔籬嗰隻公仔可以轉,可以問下佢地!😆

前菜沙律🥗

澳洲龍蝦🦞

美國Prime肉眼薄燒卷🥩

松露油茶碗蒸 🥚

炒飯兩食🫖🍚

🍽️🍣🍱 三日月日式鐵板燒餐廳 🍱🍣🍽️📍 地點:三日月位於尖沙咀,交通方便,環境優雅舒適。💡 特色:三日月專注於提供正宗日式鐵板燒,招牌菜式新鮮又美味。🍽️ 午市套餐: 9道菜式豪華饗宴 🍽️今次我嚐到咗三日月嘅9道菜午市套餐,真係超值!🍲 Appetizer 頭盤:首先上嚟嘅係煙燻雞肉、麵豉豆腐,以及明太子沙律。雞肉入味而香,沙律清新可口,開胃前菜真係一絕。🥩🦞 主菜:最出色嘅非龍蝦同薄牛燒莫屬!龍蝦鮮嫩,配料嘅龍蝦醬滋味豐富;Prime薄牛燒更係香嫩多汁,配住日式蔬菜真係煲爆味!🥣 配菜:松露油茶碗蒸入味極佳,簡直係絕配!炒飯亦然,可以選擇原味同魚湯茶漬兩種,同樣十分美味。🥤 湯品:湯品龍蝦味噌湯香濃,而且配合整餐非常合拍。🍴 甜品:最後登場嘅係焦糖多士同紅豆芝麻福餅,簡單而又精緻,為今次大餐畫上圓滿句號。💯 總結:三日月嘅鐵板燒午市套餐絕對值得一試!師傅手藝了得,料理精細,配搭亦相當出色。環境舒適,服務周到,整體體驗堪稱極致。下次有機會一定要再嚐嚐佢哋嘅其他精彩菜式!🍽️🍣😋
🍽️🍣🍱 三日月日式鐵板燒餐廳 🍱🍣🍽️

📍 地點:三日月位於尖沙咀,交通方便,環境優雅舒適。

🍽️ 午市套餐: 9道菜式豪華饗宴 🍽️
今次我嚐到咗三日月嘅9道菜午市套餐,真係超值!

🍲 Appetizer 頭盤:

🥩🦞 主菜:

🥣 配菜:

🥤 湯品:
湯品龍蝦味噌湯香濃,而且配合整餐非常合拍。

🍴 甜品:

💯 總結:
2024-06-08 0 瀏覽
都唔知幾多年無同過老豆出街撐枱腳,今日難得同佢一齊都放假,一於做一日孝子帶佢出黎食好西今日去左尖沙咀「三日月」食鐵板燒,知道佢好呢味,佢知道勁開心雖然只係中午,但難得出到黎,兩個男人緊係要啤啤佢先而家中午飲品仲做緊8折,本身價錢都唔係貴,真係好抵!今次叫左鐵板lunch set,前菜有雜果沙律同三小品,有明太子、麻醬豆腐同煙燻雞,全部都係冷盤,開下個胃先食完前菜師傅就拎左我地今日要食既材料出黎,估唔到都幾大盤,特別係隻龍蝦勁大隻龍蝦煮好左仲奶細心咁擺盤,真係勁靚,係咁影相打卡醬汁係龍蝦膏,混合左牛油一齊煎,好香口香煎牛柳,5成熟入口好嫩滑,牛肉配上岩鹽令肉味更出眾,side dish係雜菜同炸蒜黎到尾聲緊係唔少得炒飯,呢到落左白飯魚同櫻花蝦一齊炒,再加入自家製醬汁,出到黎橙紅色好吸引食落好乾身,醬汁有少少酸味食到流晒口水旁邊係鰹魚汁,可以倒落炒飯到變成湯飯,有另一番風味最後甜品一口麻薯,甜甜地做完結,100分!

雖然只係中午,但難得出到黎,兩個男人緊係要啤啤佢先
而家中午飲品仲做緊8折,本身價錢都唔係貴,真係好抵!

龍蝦煮好左仲奶細心咁擺盤,真係勁靚,係咁影相打卡
醬汁係龍蝦膏,混合左牛油一齊煎,好香口

食落好乾身,醬汁有少少酸味食到流晒口水
旁邊係鰹魚汁,可以倒落炒飯到變成湯飯,有另一番風味

最後甜品一口麻薯,甜甜地做完結,100分!
1K
日本鐵板燒結合師傅華麗的技術和高質食材入饌,今次就來到尖沙咀的三日月。內裡面積寬敞,樓底夠高,新派和風設計注入型格時尚氣息。L形鐵板燒吧枱猶如一個讓廚師大展身手的表演舞台,近距離見證精湛的廚藝,跟師傅直接交流。今次就自選澳洲龍蝦·美國Prime肉眼薄燒9道菜午市套餐,優惠價$498一位。前菜三小點、沙律前菜三小點以冷盤為主,清爽輕盈,沙律沾上柚子醋,酸甜清新無負擔,替這場豐盛的鐵板燒揭開序幕。原隻龍蝦一上枱就已是霸氣盡現,而且觸鬍仍在跳動,証明品質極之新鮮生猛。全程不時傳來鐵板燒的滋滋聲響,香氣四溢,加上師傅手起刀落,猶如一場視覺、味覺、嗅覺、聽覺的美食Live Show。鮮活澳洲龍蝦師傅以瀟灑純熟既手法將龍蝦席前拆殼起肉烹調,吃時不用自己動手剝開,方便又衛生,我作為一個龍蝦迷,啖啖肉吃得甚為滿足。選用新鮮肥美的澳洲龍蝦,大隻厚肉,肉質Q彈爽嫩,伴以香濃豐腴的蝦膏,鮮香味即時倍增。茶碗蒸熱騰騰的茶碗蒸蛋軟軟嫩嫩,猶如豆腐花般彷彿吹彈而破,裡面還混合了晶瑩亮麗的三文魚籽,粒粒脆感瞬間在嘴裡爆開鹹鮮滋味。鐵板燒日本野菜蔬菜包括南瓜、金菇、香蔥、蓮藕、日本野菜、蘆筍,脆嫩爽口,重啟味覺,表現
內裡面積寬敞,樓底夠高,新派和風設計注入型格時尚氣息。
前菜三小點、沙律

前菜三小點
午市套餐
澳洲龍蝦
龍蝦

鐵板燒日本野菜

蔬菜包括南瓜、金菇、香蔥、蓮藕、日本野菜、蘆筍,脆嫩爽口,重啟味覺,表現出和食的抑揚頓挫與有秩序的節奏感。
鐵板燒日本野菜
美國Prime肉眼薄燒卷

有如Omakase的慣常順序,菜式是從清淡的口味走向濃郁,吃完海鮮後就到紅肉,薄切美國Prime肉眼脂肪比例油花分布均勻,肉質鬆軟富油香,中間夾著菇菌和香蔥,一口即有多重層次。
美國Prime肉眼薄燒卷
接近尾聲,當然有鐵板燒少不了的炒飯,師傅發揮快手功力,使用鐵鏟將材料拌炒均勻,飯粒在師傅鐵鏟揮舞之下,活潑生動的跳躍著。
鐵板炒飯

每一顆飯粒接觸到鐵板受熱並散發米香,粒粒分明,炒得甚有鑊氣之餘,飯粒乾身軟糯。
炒飯
混合櫻花蝦、梅子醬、香蔥拌炒,同時富有鹹鮮香氣。
鐵板燒炒飯
吃到一半時,還可緩緩倒下鰹魚湯變奏成茶漬飯,頓時感到暖胃又充實。
茶漬飯
龍蝦味噌湯

湯頭清澈,真材實料以龍蝦尾烹煮,更添鮮味。
甜品

以芝麻紅豆蓉大福配上棉花糖,大福口感QQ軟糯。
2024-06-03 0 瀏覽
星期六趁住放假揀左間尖沙咀樓上鐵板燒餐廳食餐好既lunch。店員介紹話午餐三日月一人前鐵板餐午市有8折優惠,咁就揀左呢個set。.前菜有火龍果沙律+三小點,有明太子沙律,胡麻醬豆腐同煙燻雞肉。作為開胃菜岩岩好。.第一道菜係北海道帆立貝,望住師傅燒別有一番味道,帆立貝燒得岩岩好,食落好嫩口,下面仲有菠菜搭配。.下一道菜係茶碗蒸,起初心諗茶碗蒸都係咁上下,但食落有陣濃郁既味道,係食過既茶碗蒸入面係可以排頭幾位.之係帝王虎蝦,師傅煮既時候會將成隻蝦拆散再煎,上菜既時候會有心思咁砌番成隻上碟,蝦髯會煎得好脆,蝦肉既調味都剛剛好,成隻蝦既唔同部位都可以食哂.到肉類我揀左肉眼扒,我個人食開比較生所以揀左5成熟,肉質嫩口唔會咬唔爛,佢仲會提供酸汁,味贈,胡麻醬俾你按需要點。上肉既時候會上埋雜菜,配合一齊食大滿足。.尾二一樣係櫻花蝦木魚炒飯,香氣好足,佢仲好有心思咁整左一飯兩食,食左一半之後可以加鰹魚湯同芥末撈埋變茶漬飯,但已經好飽所以食唔哂。.最後甜品係焦糖多士(+38$),比起平時食既其他甜品更有特色,大滿足。
,成隻蝦既唔同部位都可以食哂

2024-06-02 0 瀏覽
今次去到尖沙咀金馬倫道搵到有間日藉師傅駐場既鐵板燒。前菜牛蒡漬,麻醬豆腐,煙燻雞肉雞肉係刺身,但入口同熟左既冇太大分別,但有煙燻既味道沙律加上柚子醋,食落酸酸地開一開個胃。日本廣島生蠔🦪日本蠔出左名大大隻,入口夠晒creamy ,蠔味突出,蠔肉又夠晒厚身,唔會好似法國蠔咁陣陣海水味。刺身魷魚、赤身,油甘魚赤身肉質柔軟,食落冇筋,幾重魚味油甘魚魚肉甘甜,油花均勻,入口即溶鐵板北海道珍寶帆立貝師傅純熟嘅技巧,唔會煮到過熟,配埋自家調製既蒜蓉牛油,非常回味茶碗蒸配上松露油既茶碗蒸都係第一次試,蛋入口非常香滑,但松露油又唔會蓋過蛋味。虎蝦🍤虎蝦煎得彈牙,再蝦膏打成醬汁伴埋一齊食,非常惹味加拿大海參伴加拿大桂花蚌鐵板燒既海參我都係第一次試,口感非常彈牙,醬汁惹味鹿兒島黑毛豬肩豬肩同平時食豬扒咁唔同,脂肪較少,肉味反而比平時既濃郁美國prime肉眼薄燒卷同坊間做法有小小唔同,師傅用上牛油什菌夾喺肉入面,食落juicy好多鐵板炒飯炒飯師傅故意唔會落太多配料,因為有2款食法,先煎到有小小飯焦,另外配埋魚介湯可以做個茶漬飯甜品,益力多雪糕食完一餐鐵板燒,餐廳提供左雪糕比客人解膩,雪糕都有幾款口味可以揀
今次去到尖沙咀金馬倫道搵到有間日藉師傅駐場既鐵板燒。

前菜
牛蒡漬,麻醬豆腐,煙燻雞肉
雞肉係刺身,但入口同熟左既冇太大分別,但有煙燻既味道
沙律加上柚子醋,食落酸酸地開一開個胃。

日本廣島生蠔🦪

刺身
魷魚、赤身,油甘魚
赤身肉質柔軟,食落冇筋,幾重魚味
油甘魚魚肉甘甜,油花均勻,入口即溶

鐵板北海道珍寶帆立貝
虎蝦🍤
虎蝦煎得彈牙,再蝦膏打成醬汁伴埋一齊食,非常惹味
加拿大海參伴加拿大桂花蚌
鐵板燒既海參我都係第一次試,口感非常彈牙,醬汁惹味

鹿兒島黑毛豬肩
豬肩同平時食豬扒咁唔同,脂肪較少,肉味反而比平時既濃郁
美國prime肉眼薄燒卷

甜品,益力多雪糕
最近沉迷于铁板烧!今天打卡的是位于尖沙咀的“三日月”铁板烧店,绝对是一家值得一试的宝藏餐厅哦!我们点了澳洲龙虾·美国prime肉眼薄烧9道菜午市套餐👇鲜活澳洲龙虾🦞龙虾真是鲜美到不行,每一口都是满满的海洋味道,而且肉质超级Q弹,吃起来特别过瘾!😋prime肉眼薄烧薄烧卷在铁板上烤得恰到好处,外焦里嫩,再搭配上特制的酱料,每一口都是满满的幸福感。肉质细腻多汁,美味到cry!茶碗蒸蒸蛋滑嫩细腻,里面搭配了木耳,增加了口感,很好吃。铁板炒饭炒饭粒粒分明,搭配着脆脆的虾皮,每一口都很满足!这家食材超级新鲜!🌱从龙虾到肉眼食材都很不错👍保证了每一口都是最纯正的美味。铁板烧的制作过程也让人眼前一亮,看着大厨熟练的手法,仿佛是一场视觉和味觉的双重享受👨‍🍳

我们点了澳洲龙虾·美国prime肉眼薄烧9道菜午市套餐👇

鲜活澳洲龙虾🦞

prime肉眼薄烧

茶碗蒸
蒸蛋滑嫩细腻,里面搭配了木耳,增加了口感,很好吃。

铁板炒饭
炒饭粒粒分明,搭配着脆脆的虾皮,每一口都很满足!

2024-06-01 0 瀏覽
三日月係一間有日本師傅駐場嘅鐵板燒餐廳,一個價錢食到多款高質食物,刺身、海鮮、肉類有齊,食到好滋味呢🔸野生海參大虎蝦珍寶帆立貝套餐🔸▪️前菜三小點同沙律當中有一味係煙燻雞肉好有特色,令人難忘▪️刺身有魷魚、赤身同埋油甘魚,色澤鮮艷好新鮮▪️日本廣島生蠔伴入柚子汁同魚子醬,蠔身肉質鮮甜,味道甘香,口感滑溜▪️茶碗蒸松露味非常之香,蒸蛋口感幼滑,充滿彈香,食到底仲有木耳碎▪️鐵板燒北海道珍寶帆立貝帆立貝好厚肉,口感肥厚爽甜,而且又煎得好靚,食落啖啖肉▪️加拿大桂花蚌 & 海參鐵板海參真係第一次食,口感好爽彈,師傅切碎後,每件都沾滿醬汁,桂花蚌鮮甜爽脆▪️帝王虎蝦擺碟好有心思,蝦肉非常彈牙,沾上由蝦膏製成嘅醬汁,更加鮮味!▪️鹿兒島黑毛豬肩豬肩肉質鮮美柔嫩,豬味香濃,厚切食落有口感▪️美國Prime肉眼薄燒卷牛肉卷上金菇、蔥花同埋香蒜,整得好入味,夾雜着蒜片食更能突出牛肉香氣,而半碟亦都好有心思,加入雜菜▪️鐵板炒飯炒飯好有驚喜,加入白飯魚、櫻花蝦、木魚、葱花等製作而成,炒得乾身而粒粒分明!食到一半可以加入鰹魚湯變成茶漬飯,有另一番風味!

🔸野生海參大虎蝦珍寶帆立貝套餐🔸

▪️前菜三小點同沙律
當中有一味係煙燻雞肉好有特色,令人難忘

▪️刺身
有魷魚、赤身同埋油甘魚,色澤鮮艷好新鮮

▪️日本廣島生蠔
伴入柚子汁同魚子醬,蠔身肉質鮮甜,味道甘香,口感滑溜

▪️茶碗蒸
松露味非常之香,蒸蛋口感幼滑,充滿彈香,食到底仲有木耳碎

▪️鐵板燒北海道珍寶帆立貝
帆立貝好厚肉,口感肥厚爽甜,而且又煎得好靚,食落啖啖肉

▪️加拿大桂花蚌 & 海參

▪️帝王虎蝦

▪️鹿兒島黑毛豬肩
豬肩肉質鮮美柔嫩,豬味香濃,厚切食落有口感

▪️美國Prime肉眼薄燒卷

▪️鐵板炒飯
2024-05-30 20 瀏覽
📍三日月 (尖沙咀)尖沙咀金馬倫道23號金馬倫廣場2樓B號舖好朋友必須成日見😆😆😆我哋約好左每個月都必須要見一次🙋🏽‍♀️🙋🏽‍♀️🙋🏽‍♀️今次揀左間性價比高既鐵板燒😍😍😍我至鐘意望住大廚係我面前大顯身手😆😆😆👉野生海參大虎蝦珍寶帆立貝餐一人前💰$1088/人💙火龍果沙律火龍果的甜味加上清新爽口既蔬菜🥬好開胃💙前菜三小點煙燻雞肉、麻醬豆腐、牛蒡,口感層次豐富。💙是令生蠔哇估唔到隻生蠔咁大隻😍落左酸汁、魚子醬,食落更加鮮味十足😆💙極上刺身會揀當日新鮮嘅食材做刺身,今日嘅有油甘魚、赤身、白魷魚🦑😍😍每款都好新鮮😋😋😋💙加拿大海參&桂花蚌海參底下喺昆布,海參食落勁爽脆,好彈牙😍😍😍感覺滿滿既骨膠原,而且昆布都充滿鮮味😆😆而桂花蚌都好新鮮好好味🥹🥹食唔停口呀!💙茶碗蒸口感細緻綿密,松露油的香氣與茶碗蒸的濃郁蛋香完美融合😚😚😚💙虎蝦蝦頭蝦生蝦酥蝦肉都食得😍😍 蝦肉鮮甜彈牙,蝦膏醬汁味道濃郁,後勁十足,鮮味無比💙北海道帆立貝新鮮甜美的帆立貝同菠菜一齊食更能充分突出食材本身既鮮美💙時令蔬菜南瓜、筍、蓮藕、冬菇😚😚💙主菜美國Prime肉眼薄燒卷肉眼肥瘦適中,師傅加上蔥花卷入肉眼到,食落更香口,加上伴碟既脆
📍三日月 (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道23號金馬倫廣場2樓B號舖

👉野生海參大虎蝦珍寶帆立貝餐一人前
💰$1088/人

💙火龍果沙律
火龍果的甜味加上清新爽口既蔬菜🥬好開胃

💙前菜三小點
煙燻雞肉、麻醬豆腐、牛蒡,口感層次豐富。

💙是令生蠔
哇估唔到隻生蠔咁大隻😍落左酸汁、魚子醬,食落更加鮮味十足😆

💙極上刺身

💙加拿大海參&桂花蚌

💙茶碗蒸
口感細緻綿密,松露油的香氣與茶碗蒸的濃郁蛋香完美融合😚😚😚

💙虎蝦

💙北海道帆立貝
新鮮甜美的帆立貝同菠菜一齊食更能充分突出食材本身既鮮美

💙時令蔬菜
南瓜、筍、蓮藕、冬菇😚😚

💙主菜
美國Prime肉眼薄燒卷
肉眼肥瘦適中,師傅加上蔥花卷入肉眼到,食落更香口,加上伴碟既脆蒜片食落更滋味😚😚😚

💙櫻花炒飯
炒飯粒粒分明,而且每啖都有櫻花蝦真係好鮮甜,店員建議食到一半加入鰹魚湯造成茶漬飯咁樣食又別有一番風味,雖然好飽,但係真係好好食唔小心又食晒成碗飯🥹

💙麵豉湯
濃郁的湯底

💙焦糖多士
外層金黃酥脆,焦糖醬汁恰到好處唔會過於甜膩😋😋

💙大福丸子
Q彈柔軟的外皮包裹著甜而不膩的紅豆餡料,口感層次豐富

回頭:yesyesyes:食材新鮮,又有細心有禮貌聽店員介紹菜式🙌而且環境仲好舒服😆😆😆

#三日月 #三日月鐵板燒 #尖沙咀美食 #尖沙咀 #鐵板燒
#香港鐵板燒 #香港日本菜 #香港生活 #香港必吃 #香港探店 #香港打卡