2024-02-22 329 瀏覽
在香港食得最多的川菜就是十二味了!每次一想吃酸菜魚,想吃川菜第一個想到的就是十二味🐟必點招牌酸菜魚(加粉條好好味)我全港最爱嘅酸菜鱼,辣度從不辣到超辣都可以選擇,酸味正好,魚肉嫩滑沒有骨頭。非常推薦的一道!一定要點!🌶️麻辣香锅可以自由選擇自己喜欢食嘅食材,我最鍾意牛肉麻辣香鍋。flavors都好丰富!正正正!中午有午市套餐,一人食超抵!地址:十二味 (搵食市集) (大围)大围村南道45-47号搵食市集1楼11号舖

🐟必點招牌酸菜魚(加粉條好好味)
🌶️麻辣香锅

中午有午市套餐,一人食超抵!

地址:十二味 (搵食市集) (大围)
大围村南道45-47号搵食市集1楼11号舖
2024-01-24 315 瀏覽
十二味有好多分店,味道同價錢合理,難怪總有一間在附近。呢間酸菜魚比較高質,魚肉新鮮而且就算外賣的份量都好多,配菜同酸菜一D都不吝嗇。叫酸菜魚必加粉條先正,吸曬味食落好過癮川香回鍋肉同紅糖糍粑都好味,回鍋肉就比較辣。如果口癢想食辣野同酸菜魚,外賣呢間真係無得輸。質量有保證,叫左幾次都味道依然。
十二味有好多分店,味道同價錢合理,難怪總有一間在附近。

川香回鍋肉同紅糖糍粑都好味,回鍋肉就比較辣。
外賣送餐
  • 酸菜魚
大圍 📌十二味我係一個唔好辣嘢嘅人, 所以對於辣嘅嘢都冇話特别好鍾情,但係豬隊友有一日提議食十二味之後,我真係對佢嘅酸菜魚念念不忘,净係呢個月已經食咗三次嘞 😆 ❤️ 人見人愛酸菜魚 ( 小辣 ) + 寬粉 $28喜歡十二味嘅酸菜魚滑捋捋,又大塊,我自己呢就最鍾意酸菜魚入面加入萵筍同埋菇片,令成件事昇華咗 💫 而寬粉亦都好有口感 ~ 我個豬隊友就最鍾意食喇 😋 由於酸菜魚係越浸越辣, 所以一上枱我就會將🌶️ 夾走先,怕辣嘅朋友可以效法 😎🔥 經典香辣鍋 (辣🌶️) $38 / 秘製醬香鍋 (唔辣) $38對於我呢個唔係太食得辣嘅人嚟講, 香辣鍋🌶️ 都唔惹小,而最近一次食,我就試揀咗唔辣 即 [ 秘製醬香鍋 ] 加 [ 麻 ] ,本身都有擔心 [ 唔辣 ] 會唔會冇咁好食,之但係 [ 秘製醬香煱 ] 加 [ 麻 ] 係另一個層次嘅好味道 😋常點配菜 包括: ▪️ 雞翼 $38 ( 必揀 真心好食 ) ▫️ 木耳 $28 ( 有口感 )▪️ 蓮藕 $28 ( 爽脆 )▫️午餐肉 $48 ( 必揀 )▪️ 鹵水肥腸 $48 ( 必揀 推介 ) 🧡 熱情果梳打 $28熱情果梳打內有粒粒熱情果籽,好fresh
大圍 📌十二味

❤️ 人見人愛酸菜魚 ( 小辣 ) + 寬粉 $28

常點配菜 包括:
▪️ 雞翼 $38 ( 必揀 真心好食 )
▫️ 木耳 $28 ( 有口感 )
▪️ 蓮藕 $28 ( 爽脆 )
▫️午餐肉 $48 ( 必揀 )
▪️ 鹵水肥腸 $48 ( 必揀 推介 )

🧡 熱情果梳打 $28
熱情果梳打內有粒粒熱情果籽,好fresh, 推介🔅

÷×÷×÷×÷
💡 小建議給十二味
真心講: 有時川菜癮發作,但得自己一個人,叫一個酸菜魚又食唔曬; 想食香鍋又食哂五餸咁多~ 可唔可以降低門檻 😅
希望十二味會 考慮下有 推出一人香辣鍋 或 小小酸菜魚 😎

2023-12-12
2023-09-18 615 瀏覽
酸菜魚 大大盤~如果唔係好大食,一盤都夠晒食!味道係唔錯,不過略嫌唔夠熱,酸菜亦都太多!乾鍋夠鑊氣,夠熱!不過如果要order最少五個餸~兩個人食嘅話,食完就食唔到酸菜魚🤭整體係惹味,好食!
酸菜魚 大大盤~
如果唔係好大食,一盤都夠晒食!
味道係唔錯,不過略嫌唔夠熱,酸菜亦都太多!

乾鍋夠鑊氣,夠熱!
不過如果要order最少五個餸~
兩個人食嘅話,食完就食唔到酸菜魚🤭

整體係惹味,好食!
2023-08-27 668 瀏覽
呢間十二味全港都好多分店,但一次都未食過,今次去試大圍分店。叫左個皮蛋,味道正正常常,但我覺得譚仔好食d🫢試一次好了!清炒萵筍絲,份量都幾多,幾爽口。杯柚子茶好大杯🤣🤣🤣第一次食小龍蝦,小龍蝦味道幾好,不過自己就唔係好鐘意個辣汁,覺得好油咁。酸菜魚d魚都幾滑,同埋勁多酸菜,但自己就覺得唔係咁好食(可能口味唔岩),試一次好了。但朋友覺得幾好食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)黯然銷魂炒飯炒得唔夠乾身,味道唔錯的👍整體黎講都唔差,但個口味唔係我最鐘意食。
皮蛋
叫左個皮蛋,味道正正常常,但我覺得譚仔好食d🫢試一次好了!
清炒萵筍絲
清炒萵筍絲,份量都幾多,幾爽口。
杯柚子茶好大杯🤣🤣🤣
小份小龍蝦
人見人愛酸菜魚
黯然銷魂炒飯
黯然銷魂炒飯炒得唔夠乾身,味道唔錯的👍

整體黎講都唔差,但個口味唔係我最鐘意食。
2023-08-03 695 瀏覽
大圍站對出間十二味今日lunch去咗大圍間十二味食飯,我地叫左幾樣午市套餐,去十二味必叫酸菜魚、雞翼麻辣香鍋,另外武隆尖椒雞都炒得唔錯,麻婆豆腐就普普通通。整體來講5分滿星🌟4星🌟🌟🌟🌟
大圍站對出間十二味

麻婆豆腐
武隆尖椒雞
  • 麻辣香鍋
2023-07-02 540 瀏覽
嗌外賣自取 點左份水煮牛肉,同埋一個麻婆豆腐同埋一個飯,但係俾漏左個飯都唔知點食😭啲嘢全部都咁咸 下次拎之前要睇清楚 畢竟個飯都要$12🥲不過食物味道係唔錯呢個手指公👍🏼
外賣自取
本人喜歡食辣,自十二味開張到而家,無論堂食定係外賣自取,都叫咗好多次了,眼見而家嘅外賣自取嘅份量越來越少,香鍋而家要求叫五個餸先可以整香鍋,每樣少少,加買就好貴了。真心覺得抵呀!
外賣送餐
2023-06-07 340 瀏覽
今日中午去咗十二味大圍店食嘢,order咗一個全素麻辣香鍋,啱啱食就發覺雲耳爛嗮,份菜都唔系干身,好似粘埋一起嘅感覺,向店員詢問後,店員話就系咁樣,但系之前在石門店食同樣嘅嘢都唔係咁樣,明顯係店入面食材唔新鮮,而且唔承認,下次都唔會再食。
在沙田文化博物館睇完哥哥-張國榮既展覽,順道出大圍搵食,午餐時間前往,品嘗到了他們家的招牌菜,和價格親民的美食。首先,推薦大家品嘗他們家的極大杯酸梅湯,不僅份量十足,而且味道酸甜可口,是解暑的好選擇。點了幾道菜,包括酸菜魚、辣子雞和麻婆豆腐。酸菜魚的魚肉鮮嫩多汁,酸菜醃製得宜,吃起來既開胃,非常適合白飯,最重要既係佢既配料係非常有誠意,非常之咁足料。辣子雞的香脆口感和辣椒醬料的獨特風味,讓人一口接一口,回味無窮。麻婆豆腐則是豆腐入口即化、口感滑嫩,麻辣的豆瓣醬和花椒的香氣,更是一大特色。如果你喜愛四川菜,這家餐廳一定不會讓你失望。最令人驚喜的是,這家餐廳價格親民,僅需不到100元就能享受到如此美味的餐點,實在是物有所值。如果你還沒有來過這家餐廳,不妨抽空一定要來品嘗,絕對不會讓你失望。

如果你喜愛四川菜,這家餐廳一定不會讓你失望。

題外話/補充資料: 餐廳唔知係唔係仲裝修緊,好似未100%開哂
2023-04-10
  • 極大杯酸梅湯,
  • 酸菜魚,辣子雞
2023-03-30 504 瀏覽
來佐咁多次,就呢次菜品明顯少一半!次次都係叫同一份野,乾鍋都係叫呢啲料,以前食唔曬可以打包走,宜家4人都食唔飽,今次真係真係好失望,縮水縮太多!!!!!!!!!
來佐咁多次,就呢次菜品明顯少一半!
2023-03-30
2023-02-07 766 瀏覽
是日同朋友到大圍食午餐開年飯🌹一於食紅噹噹的川菜🤞 酸菜魚魚片嫩滑肉質,湯底酸辣令人很開胃,而且湯裡的酸不會太嗆喉 做得不錯 而且入邊仲有其他配料,萵筍,酸菜等等 份量豐富乾煸四季豆 四季豆香口爽脆不會太油膩加埋肉碎一齊食,口感豐富 又係白飯殺手我好少食白飯 但我今日竟然成碗食曬😮川香回鍋肉 呢碟係重口味之選 回鍋肉爆炒過後很香濃而且肉質沒有變柴 爆炒過後醬汁滲入回鍋肉裏面令人一口接一口 不過我唔敢食咁多 因為呢一碟對我來講略油了一點🤪 邪惡之選紅糖糍粑 點左豆粉同埋紅糖同吃 外脆內軟十分滋味 令人滿足的甜品 🍮
是日同朋友到大圍食午餐開年飯🌹
一於食紅噹噹的川菜🤞

乾煸四季豆 四季豆香口爽脆不會太油膩
加埋肉碎一齊食,口感豐富 又係白飯殺手
我好少食白飯 但我今日竟然成碗食曬😮

川香回鍋肉

紅糖糍粑 點左豆粉同埋紅糖同吃 外脆內軟
十分滋味 令人滿足的甜品 🍮
2022-11-22 1105 瀏覽
星期六Lunch時段,人頭湧湧,四個人食,大家一致認同十二味大圍分店係咁多間分店之一為最高質!當中最欣賞係 乾煸肥腸!炸得好乾身,又乾淨!好滋味!乾煸四季豆有得揀全素,讚!叫左中辣,好好味!另外叫左 酸菜魚,辣子田雞,香煱牛肉!全部都好好味!最後仲點左 紅糖糍粑!好高質!炸得剛剛好!脆脆粘粘!為呢餐作完美ending !!!!

當中最欣賞係 乾煸肥腸!炸得好乾身,又乾淨!好滋味!
乾煸四季豆有得揀全素,讚!叫左中辣,好好味!
另外叫左 酸菜魚,辣子田雞,香煱牛肉!
全部都好好味!

2022-11-19
  • 紅糖糍粑
  • 酸菜鱼
2022-11-20 724 瀏覽
聽同學朋友推薦過好多好多次啦,今日終於有機會來試下。午市套餐有一個熱菜,一碗飯同一杯飲料,加八蚊一杯嘅氣泡水同酸梅湯都超大杯,夠曬解辣。上菜很快,但係出品唔錯👍🏻雞翼肥腸麻辣香鍋肉多菜多,一個人食嘅話應該好難食曬而且都好入味。水煮牛肉味道幾好,就係牛肉少佐啲。總體來講都幾地道,人均消費唔到一百都算幾難得了~
麻辣香鍋
麻辣香鍋
2022-11-07 672 瀏覽
這是第3次光顧十二味了, 第1次在裕民坊分店, 第2次和這次都是在大圍分店。兩間分店的座位均寬敞舒適, 沒有壓迫感。上回光顧已是8月尾, 被安排坐在靠窗位置, 感受到外間的熱力, 冷氣略嫌不足。1個月後再光顧, 被安排坐較內部位置, 倒沒冷氣不足問題。午市套餐1) 川香回鍋肉 (小辣) $682) 米飯3) 柚子茶 (凍, 少冰) $84) 酸辣木耳酸辣木耳酸辣開胃, 飯有微香。川香回鍋肉之前試過唔辣版本, 是次挑戰小辣。藕片爽脆, 配有大量豆瓣醬, 肉片和蔥同炒, 微辣香口惹味, 辣度剛好, 份量之多可供2人共享。唯一挑剔的地方是, 辣油過多, 滿口是油。是次挑戰少辣的川香回鍋肉, 未知辣度如何, 特意加錢點了凍柚子茶以助解辣, 雖然要求了少冰, 但夠凍。相比外間加錢轉特飲, 這份量屬超級大杯, 起初以為味道會偏淡, 攪拌後味道剛好。

1) 川香回鍋肉 (小辣) $68
2) 米飯
3) 柚子茶 (凍, 少冰) $8
4) 酸辣木耳
酸辣木耳

酸辣木耳酸辣開胃, 飯有微香。
川香回鍋肉 (小辣)

柚子茶 (凍, 少冰)

2022-09-15
酸辣木耳
川香回鍋肉 (小辣)
柚子茶 (凍, 少冰)
  • 川香回鍋肉(小辣)