長假期前最後一個工作天, 放工後同事帶咗我去中環石板街呢間主打串燒店食dinner。餐廳座位以吧檯為主, 環境光鮮企理。餐廳所有串燒都由日本師傅主理, 以炭火燒製, 坐近吧檯仲可以見到師傅密密燒。飲品方面有多款清酒、梅酒供應, 唔飲酒嘅我就揀咗呢杯【Fresh Lemon Sour】HK$78味道有如冇氣嘅鹹檸七【Tsukune】HK$48免治雞肉棒表面燒至微微焦香, 口感軟嫩多汁, 蘸上蛋黃醬油, 口感更滑。【Soft bone】HK$42三角軟骨連帶少少雞翼, 口感爽脆, 加咗少少黑椒, 又焦香, 幾香口。【Chicken wing】HK$48雞翼已被去骨, 表面燒得金黃, 加咗少少鹽調味, 外脆內嫩, keep到肉汁。【Skin】HK$45雞皮燒得邊邊位帶點焦燶, 雞皮爽口不會過於油膩, 沾咗鹹甜燒汁, 正!【Green onion roll】HK$48薄豚肉片包住大量蔥段, 燒後帶少少油香, 既有層次又香口, 又能平衡豚肉嘅膩。【Asparagus roll】HK$45薄豚肉片包住露筍, 露筍爽脆多汁, 平衡了油香豚肉片嘅膩。【Engawa part gizzard】HK$45

餐廳座位以吧檯為主, 環境光鮮企理。

味道有如冇氣嘅鹹檸七

Skin

【Green onion roll】HK$48
Green onion roll

【Asparagus roll】HK$45
薄豚肉片包住露筍, 露筍爽脆多汁, 平衡了油香豚肉片嘅膩。
Asparagus roll

【Engawa part gizzard】HK$45
非常爽口, 可能預送酒食, 所以味道特意調得鹹咗少少。
Engawa part gizzard

【Corn】HK$38
粟米清甜多汁, 散發陣陣炭燒香。
Corn

【Chicken soup udon】HK$88
奶白色湯底, 濃郁香甜, 烏冬吸咗湯汁, 又林又滑, 配有大量京蔥食, 香口美味。
Chicken soup udon

【Matcha ice cream with black honey & kinako】HK$58
份量令人好滿足! 脆餅夾住兩球綠茶味雪糕, 加咗少少黃豆粉同埋黑糖醬, 整體唔會太甜, 正!
2024-03-28
Soft bone
Chicken wing
Skin
Green onion roll
Asparagus roll
Corn
Chicken soup udon
📍中環人氣燒鳥店‼️·creamy雞湯卡邦尼🥰 — 鳥匠🐥·Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷#pigfoodiexhk_中環#pigfoodiexhk_日本菜============================上星期終於嚟咗呢間位於中環嘅人氣串燒店😍呢到主打雞肉串燒,仲有稀少部位!除咗串燒,仲有主食👍—————————————————————-⭐️Chicken Stock Carbonara Udon $98 (4.4/5)醬汁濃郁creamy好有鹹香,加咗黑胡椒好惹味👍😍煙韌嘅烏冬掛滿醬汁好正🥰·⭐️Chicken & Egg Rice $98 (3.5/5)正正常常嘅親子丼,雞蛋洋蔥汁甜甜地,雞肉頗鞋口😟·⭐️Green Onion Roll $48 (4.5/5)呢個好好味‼️雞肉充滿麻油香,腍身juicy,中間夾滿青蔥好清新!•⭐️Kitsune $48 (4.3/5)呢個係用腐皮包住雞肉,中間有紫蘇葉,平衡返雞肉嘅膩~——————————————————————賣相:3.8/5味道:4.2/5性價比:3/5推介度:3.8/5—————————
📍中環人氣燒鳥店‼️·creamy雞湯卡邦尼🥰 — 鳥匠🐥
#pigfoodiexhk_中環
#pigfoodiexhk_日本菜
============================
—————————————————————-

正正常常嘅親子丼,雞蛋洋蔥汁甜甜地,雞肉頗鞋口😟

⭐️Kitsune $48 (4.3/5)

呢個係用腐皮包住雞肉,中間有紫蘇葉,平衡返雞肉嘅膩~
——————————————————————
——————————————————————
📍鳥匠 @yakitori.torisho.hk
中環雲咸街79號夏利里拉行地下低層
2024-05-19 53 瀏覽
這間鳥匠,已食了超過10次,每次都保持高水準,由日本師傅親自燒,佢燒嘅雞真係好好味,尤其是個特別部位:chicken oyster. 皮脆肉嫩,另外就係個和牛配海膽,真係超級好味(但$300有點貴)。佢嘅師傅燒食物實在態度非常認真,會慢慢同你燒到脆為止,而且能夠保留肉汁,非常Juicy。我最欣賞佢嘅地方,係佢能夠成功將佢自己嘅碳味,入到晒落啲肉,所以食落好香。呢間舖係用備長炭的。佢嘅價錢唔係特別抵,但如果你要食高質嘅日本串燒,呢間絕對係首選。
2024-04-24
2024-05-13 38 瀏覽
🍽️ Yakitori Torisho (Basement, Harilela House, 79 Wyndham Street, Central) 😄Today, I'm thrilled to introduce Yakitori Torisho, a restaurant located in Central. With their dedicated Japanese chefs, it's an unforgettable dining experience that you won't want to miss! 🍽️😄Their signature dish, "yakitori" or grilled skewers, is an absolute must-try! They offer a variety of yakitori skewers featuring rare cuts of chicken. Each bite is bursting with unique flavors and textures! 🍢🍗😍In addition to their ya

In addition to their yakitori selection, they also serve delicious dishes such as duck breast, chicken soup, cheese Carbonara udon, and vanilla ice cream paired with aged sake. We also ordered fresh grated radish as a condiment. Every dish is thoughtfully crafted to perfection, resulting in delightful flavors! 🍲🍜🍦😋

Yakitori Torisho offers reasonably priced dishes, including HK$45 for chicken thigh skewers, HK$48 for chicken meatball skewers, HK$45 for tofu skin skewers, HK$48 for chicken wing skewers, HK$38 for rolled egg skewers, HK$88 for duck breast, HK$30 for chicken soup, HK$98 for chicken Carbonara udon, and HK$48 for vanilla ice cream with aged sake. Every bite is worth every penny! 💰😄

Yakitori Torisho creates an authentic Japanese atmosphere that immerses you in its charm. Whether you choose the yakitori, udon, or vanilla ice cream, each dish is filled with deliciousness and surprises! Make sure to visit and indulge in this flavorful dinner experience! 😄🍽️
2024-05-01 69 瀏覽
📍 鳥匠 Yakitori Torisho Address: LG/F, Harilela House, 79 Wyndham Street, Central中環雲咸街79號夏利里拉行地下低層Pretty underwhelming meal at Torisho the other night. Everything was really salty except for the corn, which was miserably lacking in flavors 🥲
📍 鳥匠 Yakitori Torisho
中環雲咸街79號夏利里拉行地下低層

2024-04-10 117 瀏覽
今日嚟到中環石板街呢間燒鳥店,未到食飯時間已經有唔少人,師傅會即場喺你面前燒,即叫即整,同朋友放工飲杯嘢食串燒實在太正啦。brown mushroom green salad沙律新鮮爽口,有唔同嘅沙律菜和洋蔥口感很豐富,加上檸檬汁味道清新。low cook chicken tender Sakura marinated呢個雞肉只有1%熟,用咗慢煮方式令到雞肉更加嫩滑,加上雞湯啫喱和芥末漬超級好食。Tsukune食串燒一定要叫免治雞肉棒,見唔少客人食完再encore,雞肉棒肉質軟林,加上日本雞蛋蛋味濃郁,兩者混合一齊食,簡直冇得頂。heart師傅燒到剛剛好,食落煙韌有咬口。pancetta cheese煙肉包住芝士,鹹香味濃郁,芝士仲有拉絲效果。fried tofu炸豆腐外脆內軟,豆香濃郁,加上大量洋蔥味道更加香濃。soft bone雞軟骨食落爽口彈牙,加上胡椒鹽更加惹味。egg roll skewers厚厚嘅玉子燒味道甜甜地,上面放咗蘿蔔蓉增加口感。matcha ice cream with black honey & kinako香脆嘅最中餅加上濃郁香甜抹茶雪糕,仲要兩球,可以同朋友

brown mushroom green salad

heart
師傅燒到剛剛好,食落煙韌有咬口。

pancetta cheese
煙肉包住芝士,鹹香味濃郁,芝士仲有拉絲效果。

fried tofu
炸豆腐外脆內軟,豆香濃郁,加上大量洋蔥味道更加香濃。

soft bone
雞軟骨食落爽口彈牙,加上胡椒鹽更加惹味。

egg roll skewers
厚厚嘅玉子燒味道甜甜地,上面放咗蘿蔔蓉增加口感。

香脆嘅最中餅加上濃郁香甜抹茶雪糕,仲要兩球,可以同朋友開心share。
2024-03-24 161 瀏覽
今天我要向大家介紹位於中環的鳥匠餐廳!這裡有著追求極致的日本師傅,絕對是一個讓人難以忘懷的餐廳!🍽️😄他們的招牌菜「串燒」絕對是必點之選!他們提供各種不同稀有部位的鳥串燒。每一口都充滿了獨特的味道和口感!🍢🍗😍除了串燒,他們還供應鴨胸、雞湯、芝士卡邦尼烏冬和香草冰淇淋配老清酒等美味菜品。我們還叫了新鮮的蘿蔔泥作為配料。每一道菜都經過精心調配,味道鮮美!🍲🍜🍦😋鳥匠的菜品價格合理,其中包括了45港元的串燒(雞腿肉)、48港元的串燒(雞肉丸)、45港元的串燒(豆腐皮)、48港元的串燒(雞翼)、38港元的串燒(蛋卷)等。還有88港元的鴨胸、30港元的雞湯、98港元的雞肉卡邦尼烏冬和48港元的香草冰淇淋配老清哥酒。每一口都是物超所值!💰😄鳥匠絕對是一家充滿日本氣氛的餐廳!無論是串燒、烏冬還是香草冰淇淋,每一道菜都充滿了美味和驚喜!記得一定要來享受這個風味晚餐!😄🍽️

2024-03-17 151 瀏覽
咁岩去開港島,便安排到餐廳食個飯。多年前食過一次好喜歡,一直想再光臨。餐廳主打食雞串燒,全部都好好食。有啲仲好食過喺日本當地食。最喜歡雞心、雞皮、免治雞肉串、飯團。服務很到位,跟佢地講有咩食物敏感,佢地認真對待,十分細心。如果menu 可增加多些種類日本果汁更完美。
咁岩去開港島,便安排到餐廳食個飯。
多年前食過一次好喜歡,一直想再光臨。
餐廳主打食雞串燒,全部都好好食。
有啲仲好食過喺日本當地食。
最喜歡雞心、雞皮、免治雞肉串、飯團。
服務很到位,跟佢地講有咩食物敏感,佢地認真對待,十分細心。
如果menu 可增加多些種類日本果汁更完美。

燒飯團

2024-03-17
燒飯團
  • Tsukune
  • 飯團
  • 雞心
  • 雞皮
鳥匠主打超級引嘅卡邦尼烏冬,仲有好多串燒等送酒小菜🤣,串燒由日籍廚師製作,十分正宗🔥,喺中環黎講呢個價錢算很可以:-1️⃣「卡邦尼忌廉烏冬🧀🍳($88)」食到好香忌廉同埋蛋黃香味,一定要配蛋汁,烏冬好滑~ Carbonara 👍🏻-2️⃣「親子丼🐔($88)」好足料,有幾大塊雞肉,煮得入味淋身,最緊要係中間個蛋黃,撈飯一流🤤👍🏻-3️⃣「玉子燒🥚($35)」蛋層層分明,好juicy! 不過太細舊了🐔~Egg roll skewers👍🏻-另外叫左:4️⃣「免治雞肉棒🐔」-
1️⃣「卡邦尼忌廉烏冬🧀🍳($88)」
2️⃣「親子丼🐔($88)」
3️⃣「玉子燒🥚($35)」
另外叫左:
4️⃣「免治雞肉棒🐔」
2024-02-19 257 瀏覽
第一次去幫襯,準時喺預約時間到達,但都喺門口等咗半個鐘先入得,原來啲職員唔記得咗自己。係我唔好啦,準時到達咁離譜。未見過服務態度咁差嘅日式餐廳,講緊嘅係最基本嘅禮貌都冇:入到去以為自己欠咗間舖頭,幾個侍應完全唔打算提供任何服務,仲會用一個極惡死嘅態度催促人哋落單、食嘢同埋埋單,唔知仲以為自己去咗快餐店。啲嘢食質素還好,串燒質素可以,但如果以呢個價格嘅話,中環其實有好多俾佢更好食、服務態度比較好、性價比更高嘅餐廳選擇。

2024-02-19
我認為係香港最好食嘅燒鳥!一入到門口就覺得氣氛好 雖然係用炭火燒烤 但係入邊一啲都唔侷促 空氣好流通 師傅係日本人 唔識日文嘅我用英文普通交流都完全冇問題我最推介嘅係chicken oyster 佢係限量供應 每人只可以點一串 非常稀有 咬落去肉味好夠 肉汁爆出嚟 絕對唔係浪得虛名佢嘅雞翼亦都非常唔錯 師傅會幫手去骨 女士都唔使擔心怕唔斯文 食到周圍都係總括佢嘅串燒基本上全部都值得一食 不過關東煮就麻麻哋 如果唔係特別喜好 可以唔使點
我認為係香港最好食嘅燒鳥!

• Tsukune
  • Chicken  Belly
  • Wings
2024-01-27 254 瀏覽
1)服務態度差劣,唔講以為去咗茶餐廳,講嘢粗聲粗氣冇尾音,以為佢今日last day2)食六點至八點時段,竟然7:10就話last order,當我哋再encore嘢食就黑我哋面,8:00立即趕你走,但係明明仲有好多枱冇客3)收碟嘅速度可以媲美海底撈,但係唔明白點解要係你塊面打橫飛過收碟,非常冇禮貌4)食物質素以呢個價錢嚟講只係正常,唔會話好味到令人想再返去食。當日食咗每人500元,但係如果比較大食嘅朋友係唔飽的。同埋千祈唔好叫關東煮非常唔入味,加上咁樣嘅服務態度,簡直趕客5)我諗到唯一嘅賣點係裝修幾靚,係典型日式裝修風格,適合打卡,完!

2024-01-26
  • Wings
2024-01-17 230 瀏覽
Not the same as before. Completely different staff. Only one chef cooking for 20+ people, cannot handle big crowds. All the skewers went to small tables despite us ordering first. Food doesn’t taste as good as before, perhaps made hastily. Unprofessional manager, only cares about drinking wine and socialising with his own customers whilst the other staff were busy.
2024-01-16
2024-01-17 176 瀏覽
🍢🇯🇵心思串連每一口的滿足,這家日式燒烤店令我忍唔住要同大家分享囉!先嚟個柚子雞皮,酸酸甜甜嘅柚子汁同脆卜卜燒得啱啱好嘅雞皮,完全係開胃嘅極品!雞串方面,我試咗多款,有juicy嘅雞脾肉,又有唔係咁油膩嘅雞腩肉。每一串串燒都保留咗肉嘅本味,簡單用鹽調味,令到每一啖都純粹而美味。居酒屋點少得豬肉?我叫咗豬腩肉串,一啖肥瘦相間,炭火香氣撲鼻而來。玉子燒滑溜入口,當中透出淡淡嘅甜味,真係太正喇!再講番呢啲特色串燒,大蔥雞卷同埋kitsune腐皮雞卷,立即感覺到食物與食物之間嘅精妙搭配,蔥香撲鼻,紫蘇葉又帶嚟一股清新。當然,記得試下海膽同三文魚子嘅和牛串,呢個絕對係豪華之選,每一啖都係高級享受。最後一提,店裡無酒精飲品選擇有少少嗌,希望下次可以有多啲選擇。不過,呢個不礙事,整體嚟講這次食飯體驗真係正,肚皮都滿足晒,下次一定會再嚟!🍶😋

2024-01-15 189 瀏覽
一直看到有好評所以才來這間餐廳訂位訂位後收到訊息必須綁定信用卡付600元留位費 沒有理會後在當天亦有收到餐廳打電話表示必須在五點前綁定信用卡否則會取消留位第一次遇到餐廳是要提早綁定信用卡 ok 都能夠體諒 可能是避免客人缺席到了餐廳後 店員的態度非常差 由我進入餐廳到離開都沒有好臉色 即使想要那一杯水都好像得罪了店員一樣 還沒有吃完食物 只是吃了一半已經放了單在我們的面前 在我們表示不吃燒烤時 更是一念不爽地收走我們的碟 我和我的朋友感到好不舒服 從來都未試過20分鐘就吃完一餐飯 但真的1秒都不想久留
一直看到有好評所以才來這間餐廳訂位
從來都未試過20分鐘就吃完一餐飯 但真的1秒都不想久留