2024-04-12 130 瀏覽
同朋友去咗深水埗做模型交收,諗住搵間餐廳食嘢。已經2:30,所以經過呢間餐廳就入咗去食。要了米粉因為怕肥。朋友就食咗日式餃子,侍應好好專登俾咗啲辣椒醬。佢話一定要辣椒醬先好味嘅,但係我朋友又唔食辣。但係最後都點咗一啲試試,都幾好味。我就要咗茶餐廳通常都會有嘅熱杏霜。其實佢哋餐廳餐牌上面有好多好多嘢食下午茶種類都好多。不過可惜佢嘅座位比較少,同埋佢哋嘅四人長枱呢其實係兩張正方形的枱拍埋一齊。 不過算啦,呢啲係佢嘅獨有風格。我哋食飯之前呢洗吓啲刀叉就ok了。不過最緊要都係呢,佢的價錢適中,食嘢OK。都可以介紹俾大家。
2023-12-18 616 瀏覽
上網見到好多食評介紹,心諗天氣凍不如食佢呢間個羊腩煲。。。 我當天下午3點打電話預訂夜晚6點鐘外賣拎,俾足夠時間佢準備。 訂咗個細煲,佢話預兩至三個人食 $238 + $2 外賣盒。 去到拎外賣嗰時已經覺得伏伏地。外賣盒有2個,一個係譚仔兩餸米線咁大嘅膠碗,另一個係迷你叉燒飯嘅長方形盒。 當時心諗,膠盒裝湯,長方形盒裝餸及羊肉。 拎到返屋企嗰時,打開個袋,原來個長方形盒係放生菜,個兩餸麵膠碗係羊腩煲嘅全部。結果我用咗平時淥公仔麵嘅細煲都裝得曬。 成個煲都係得6嚿羊肉,仲要唔係件件羊腩。 問心我自己都唔係好有要求,諗住求其同老婆食一餐。結果我哋要係雪櫃加餸煲,先夠兩個人食。 羊腩煲味道:濃味,幾野味,不過又真係唔係特別,純粹係叫有個腐乳醬,同有冬菇馬蹄。失望,唔會再食!
上網見到好多食評介紹,心諗天氣凍不如食佢呢間個羊腩煲。。。

失望,唔會再食!
2023-12-18
外賣自取
2023-06-26 1036 瀏覽
20230624 午餐。抵食。$46/ 焗鷄皇飯 +2/ 凍檸檬茶扮焗飯, 飯微暖$44/ 蔥油炸乾豬排飯 +2/ 凍齋啡翻炸又炸豬排太乾。6件散件有2件骨超多油, 冇蔥味, 飯微暖飲品ok... 冷氣ok...坐位狹窄。指定坐位安排。抵食。份量一般。同塲見到 蒸鯇魚飯賣相吸引。如果再去會試試
2023-06-24
2023-03-31 1078 瀏覽
一直都知道基隆茶餐廳為區內基層市民做了很多事情,估唔到食物除了價錢抵之外,食飯仲好高質素。星期六早上,食客唔多。早餐選擇都幾多。雞扒煎得香脆,香口又好味。菠蘿包烘很脆脆的。沙爹牛肉好淋,沒有筋,味道入味又掛汁。奶茶茶香奶滑,高質。食完好飽好滿足,午餐都不用食。

星期六早上,食客唔多。早餐選擇都幾多。

雞扒煎得香脆,香口又好味。菠蘿包烘很脆脆的。

沙爹牛肉好淋,沒有筋,味道入味又掛汁。

奶茶茶香奶滑,高質。

食完好飽好滿足,午餐都不用食。

• 熱奶茶
2023-02-03 820 瀏覽
今年終於嘗試到一人盆菜!不要少看盆仔細細!內裏款式很多:眼看有鮑魚、髮菜炆蠔豉、海參、冬菇、 蝦、雞、鴨、芋頭炆腩肉、魚蛋、菜、豬皮、蘿白等!好滿足的一人盆菜👍後記:盆菜跟盒細南乳汁(忘記影)! 味道可因自己喜歡再加減!
2023-02-02 565 瀏覽
food is ok, price is ok, taste is ok.u cant expect too much from them. they help a lot poor people, free giving away food to poor hk people everyday. they earn money and pay back the society.respect🫡 if u tell me im a fighter to this resto. yes i am.#food #likes #delicious #sweet #bhfyp #vegan #dinner #breakfast #cake #homemade #healthyfood #lunch #foodstagram #healthylifestyle #yum #foodphotography #dessert #foodblogger #foodlover #omicron #foodig #hkfoodpoet #閃電五連鞭

yes i am.

2023-02-02
2022-10-22 1049 瀏覽
我一向很喜歡試試不同的冰室,今天來到基隆茶餐廳。 這間茶餐廳有兩間店, 一間在九龍界限街太子地鐵站d出口 ,另一間在九龍北河街深水埗地鐵站A1出口 。這間是一間古色古香嘅舊式茶餐廳,前身係由一間當舖改建而成 ,裏面有用深啡色砌成嘅磚牆,頗有特色。在那裏享用了一個蕃茄牛肉湯麵餐,個湯底好似落了許多隻蕃茄下去淆製出來的湯,番茄味濃郁。跟着送上一份火腿奄列加牛油方包,分量很滿足。最後飲埋杯色香味俱全濃郁的咖啡,大滿足。
2022-10-17 582 瀏覽
"🇭🇰基隆茶餐厅•ᴥ• 公司三文治 果仁紅莓乳酪 檸檬茶==============================公司三文治🥪牛油烘底火腿 蛋皮 蕃茄 生菜麵包上放有火腿 芝士 生菜 加上沙律醬 另一層麵包上放有蛋 蕃茄 火腿兩層用4支竹籤固定==============================性比价超高强力推荐==============================基隆茶餐厅深水埗北河街141号地舖
"🇭🇰基隆茶餐厅

强力推荐
基隆茶餐厅

深水埗北河街141号地舖
2022-10-16 505 瀏覽
今日路經深水埗, 突然諗起 良心小店 基隆茶餐廳, 見係附近就去睇下。 正直午飯時間, 多人要等, 我就行開下睇野先。 再返去2點幾, 有位。 就試下佢了。下午茶, 叫左個 叉燒蝦仁炒蛋飯, 連凍飲$42.因為下午茶, 我預左係細份唔少。 收到貨, 樣係細D 的。 食埋飲埋杯野飲, 又剛好飽叉燒蝦仁炒蛋飯叉燒淋易咬, 蝦仁係爽口, 炒蛋有微微燶, O滿意的。 凍檸茶, 正常一杯。個人覺得可以再次幫襯。

再返去2點幾, 有位。 就試下佢了。

下午茶, 叫左個 叉燒蝦仁炒蛋飯, 連凍飲$42.

因為下午茶, 我預左係細份唔少。

收到貨, 樣係細D 的。 食埋飲埋杯野飲, 又剛好飽

叉燒蝦仁炒蛋飯
叉燒淋易咬, 蝦仁係爽口, 炒蛋有微微燶, O滿意的。

凍檸茶, 正常一杯。

個人覺得可以再次幫襯。

2022-10-16
2022-10-10 333 瀏覽
🍜豬扒芝士撈丁豬扒比起一般茶記大塊好多長過部iphone 13 pro呀!咬落肉質軟稔煎得香口,好正💕而芝士汁質地比較稠身微微咸香個人覺得芝士味唔夠濃郁喔🧀🧋手沖凍樽仔奶茶入口順滑,茶味香濃啱晒我口味❣️
🍜豬扒芝士撈丁
豬扒比起一般茶記大塊好多
長過部iphone 13 pro呀!
咬落肉質軟稔

🧋手沖凍樽仔奶茶
入口順滑,茶味香濃
啱晒我口味❣️
2022-10-06 431 瀏覽
之前已經好想食晚市小菜,終於有機會啦!叫咗個 蜜豆野菌炒龍躉球+蜜餞欖角金沙骨2款都好好食,雖然盒 #龍躉球 呢, 豆就多過魚,但D 菇炒到入晒味,好好食~#金沙骨 明顯走過油,甜甜地又多肉,其實都唔差例湯係花生雞腳湯,不過個湯就真係好例湯底,但勝在舊雞腳煲到膠質好重,好好食~整體都好有大排檔感覺,個白飯🍚比較挺身,男朋友就麻麻地。仲聞到好香好有鑊氣,真係好正!--#基隆茶餐廳 #茶餐廳 #港式 #深水埗 #深水埗美食 #外賣 #生活 #良心餐廳 #良心小店 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodblog #相機食先 #香港 #食好西 #美食 #手機食先 #hkfoodiegram
之前已經好想食晚市小菜,終於有機會啦!

叫咗個 蜜豆野菌炒龍躉球+蜜餞欖角金沙骨
#金沙骨 明顯走過油,甜甜地又多肉,其實都唔差

整體都好有大排檔感覺,個白飯🍚比較挺身,男朋友就麻麻地。

仲聞到好香好有鑊氣,
真係好正!

2022-09-21 276 瀏覽
夏日炎炎去深水埗尋寶,行行下竟然見到著名的基隆茶餐廳!見到門面都新淨,亦都比一般茶餐廳乾淨企理,於是就入左去試下常餐分別叫左沙嗲牛肉同蕃茄牛肉,連埋奄列、多士同飲品 ($44)。牛肉數量都幾多,值得一提蕃茄湯超多料,雜菜多到好似飲緊羅宋湯咁👍🏻 奄列多士就發揮正常,可以一試。

沙爹牛肉米
蕃茄牛肉米

沙爹牛肉米
蕃茄牛肉米
返工前諗住去食個早餐,8:52分已經坐低左嗌野,隔離遲過我入來都有得食,跟住我仲特登問個侍應有冇幫我落單可唔可以快少少,個侍應實牙實齒話有。等左二十分鐘另一個侍應行過來問(你哋係咪食沙嗲牛?)我話(係,你哋有冇落單?)佢竟然答我(依家幫你落單,係咪好趕啊?)我話(少少)佢即刻同我講(咁你下次再幫襯啦。)跟住個侍應就行開左,成個過程一句唔好意思都冇,自己伙計漏寫左單仲咁巴閉,仲好意思講下次幫襯,再冇下次。

等左二十分鐘另一個侍應行過來問(你哋係咪食沙嗲牛?)
我話(係,你哋有冇落單?)
佢竟然答我(依家幫你落單,係咪好趕啊?)
我話(少少)
佢即刻同我講(咁你下次再幫襯啦。)

2022-09-16
2022-08-08 439 瀏覽
昨晚市幫襯,点左翠玉瓜抄龍躉球,嚕肉+例湯。整體水準不俗。雖室內座位锢 擠迫,但都算整潔光亮。最喜愛非其食物,反而它的麻石牆,看到它的手工及歷史。至於它負責人Cat姐被讚的善舉,是值得再試
好耐之前見到基隆話告急,隔咗一段時間先去幫襯,隔咗一段時間先出Po😂 (懶人界代表🫡) 因為個日起咗身冇幾耐,唔係好肚餓,所以我就嗌咗小食,🐡就食飯💛霸王雞 ($47)原諒我哋孤陋寡聞,上網Search先知霸王雞=蔥油雞🐔 ,個汁幾香,佢嘅豉油味甜甜地😋 雞肉幾滑,佢個份量都好多😱 跟餐湯,不過我哋加咗$2轉凍檸茶🍋💛芝士漢堡飽 ($24)比萬年冇食嘅老麥誤導,以為個係圓形嘅漢堡包😂 點知係熱狗樣🌭️ 佢個包有烘底,食落脆脆地😙 入面都足料👍🏻 💛炸中翼4隻 ($22)某一兩個位置較多炸粉,所以難咬啲🙀 同埋隻雞翼入面食落冇乜味🤔 唔知係午餐時段未Ready好定點,但係我覺得都係主食好食啲🤣💛紅豆冰 ($24)味道同普通嘅一樣,只係支飲管少幼,完全飲唔到紅豆🫘 所以全程都淨係分開飲😵‍💫
霸王雞

💛霸王雞 ($47)
芝士漢堡飽

💛芝士漢堡飽 ($24)
炸中翼4隻

💛炸中翼4隻 ($22)

💛紅豆冰 ($24)
霸王雞
芝士漢堡飽