2020-06-02 676 瀏覽
『臨 別 一 試 Cafe Hachiko』⠀⠀I have heard from my friends that the Matcha icecream from cafe Hachiko is AMAZING! Sadly, the shop is closing soon so I grab the chance go go there to try their signature matcha icecream.⠀Ordered a matcha soft serve and also a matcha latte with soft serve floating!⠀⠀Matcha softserve is really really rich! Can't even sleep that night!⠀Latte is just soso, luckily got an icecream on! Really Wowed me. Hope they can reopened soon!
『臨 別 一 試 Cafe Hachiko』⠀

早幾日,才發現這家小店有賣400次抹茶 (HK$36),飲了一啖覺得好好飲,抹茶味濃厚、creamy,看見店員落了一大羹糖,但其實攪勻之後味道不會太甜,因為下層的3/4杯都是鮮牛奶。可惜,我知道時已經是此店營業的最後4日。聽説會係第二度再開店,希望有下一次啦👋🏻

400次抺茶

2020-05-28
400次抺茶
必試本地日式濃茶雪糕🍵‼️.🌟<宇治抹茶x焙茶軟雪糕 $35>以雙茶畫上完美句號❤️抹茶和焙茶的高質素不在話下☺️配合起來更是令茶味更豐富更有層次💛抹茶甘香 焙茶烤香濃郁🤤相輔相成 甜度適中質感頗軟滑 加上鬆脆威化筒更是無懈可擊🤘🏿.🌟<宇治抹茶x豆腐軟雪糕 $35>雙色雪糕顏值滿分‼️豆香味十分突出😚天然清甜得來不會太膩😍抹茶甘香不至被蓋過😗只是其後慢慢滲入唇舌😀一向對小店的抹茶很有信心(是用上日本JAS有機抹茶🍵)味道濃而不澀 有淡淡回甘☺️而且欣賞冰感與奶量平衡得不錯😍有奶香但不會奪去抹茶味☺️最值得一讚的是竹炭威化筒🤩(熟悉我的都知我不會選筒的🤭但因為杯售光了 只好要筒🥺)本身想試一兩口便放棄🤣但竹炭威化筒鬆脆 不太有負擔 而且雪糕足量可以連着威化筒吃到尾😛所以是真正的一滴不漏🤣.🌟<日本焙茶軟雪糕 $35>選擇題:焙茶味嘅💩定💩味嘅雪糕?😊但這個是超水準焙茶雪糕呀🍦從深褐色的雪糕可見其濃度極高😼焙茶烤香濃郁 焙茶控首選😎略嫌雪糕有點偏甜🙈若能降低甜度便完美🙈.<#宇治抹茶拿鐵 $39>選了無糖和skim milk🥰抹茶粉沖得
必試本地日式濃茶雪糕🍵‼️
🌟<日本焙茶軟雪糕 $35>
選擇題:焙茶味嘅💩定💩味嘅雪糕?😊
略嫌雪糕有點偏甜🙈若能降低甜度便完美🙈
<#宇治抹茶拿鐵 $39>
選了無糖和skim milk🥰抹茶粉沖得細膩無粉粒 十分順口🤤只是略嫌抹茶味不是太突出回甘味淡 可以濃一點😚
今天是他們的最後營業日☹️希望可以盡快另覓地點重開🙏🏿
想試的 便要好好把握最後數小時了💪🏿
📍 #八屋 (旺角)
旺角花園街2-16號好景商業中心地下20號舖
2020-05-30
下午茶
2020-05-30 104 瀏覽
—抓緊抹茶雪糕嘅尾巴 呢間真係bookmark咗好耐 突然見好多ig posts洗版 話做到5月底 即狗衝嚟食宇治抹茶軟雪糕($35) 學生/醫護減$3隻綠色好深 亦再灑上抹茶粉幾濃抹茶味 唔太澀有回甘雪糕算實淨 但唔知點解溶得超快最後食到好狼狽lol宇治抹茶雪糕浮冰($51)我覺得2個人食會好d 更加享受一嚟份量多 二嚟溶到滿瀉冇得慢慢食 要同佢鬥快😅好想試焙茶ahhh——————————————八屋旺角花園街2-16號好景商業中心地下20號舖

抓緊抹茶雪糕嘅尾巴
隻綠色好深 亦再灑上抹茶粉
幾濃抹茶味 唔太澀有回甘
雪糕算實淨 但唔知點解溶得超快
最後食到好狼狽lol
宇治抹茶雪糕浮冰($51)
我覺得2個人食會好d 更加享受
一嚟份量多 二嚟溶到滿瀉
冇得慢慢食 要同佢鬥快😅
好想試焙茶ahhh

——————————————
八屋
旺角花園街2-16號好景商業中心地下20號舖
2020-05-30 105 瀏覽
📌 八屋~旺角終於趕喺結業之前試一次🥺身為抹茶控嘅我覺得呢度嘅抹茶雪糕真係好好味‼️佢哋用咗日本JAS有機認證宇治抹茶粉製作,主打抹茶同焙茶嘅雪糕同埋飲品🍵希望佢哋喺不久嘅將來可以重開🥺1️⃣宇治抹茶X豆腐味軟雪糕 $35賣相真係好吸睛😍Size都幾大,表面灑滿抹茶粉,入口好軟滑😋味道苦中帶甘,抹茶味好香濃💚甜度剛剛好,食完之後真係好有驚喜!個人認為呢間好味過Via Tokyo🤣豆腐味雪糕都好creamy,味道好正👍🏻雪糕筒只有竹炭口味可以選擇,但係較為淋身,唔夠脆🙈不過雪糕真係好出色,好想試埋佢個焙荼味呀!🤤⚠️聽日係Last Day,想試嘅就快啲去啦!🍦#hkhungryfoodie旺角#hkhungryfoodie日式#hkhungryfoodie雪糕✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨💵: 8/10🍴: 八屋 📍: 旺角花園街2-16號好景商業中心地下20號舖
📌 八屋~旺角

1️⃣宇治抹茶X豆腐味軟雪糕 $35

⚠️聽日係Last Day,想試嘅就快啲去啦!🍦

#hkhungryfoodie雪糕

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
💵: 8/10
🍴: 八屋
📍: 旺角花園街2-16號好景商業中心地下20號舖

• 宇治抹茶軟雪糕
2020-05-27 38 瀏覽
一直都bookmark左八屋好耐!總算趕得切係5月29號結業前嚟食 希望店家早日揾到新舖位當日只有抹茶同豆腐兩款軟雪糕 店員話要星期三先有焙茶 所以大家聽日去就有焙茶啦▪️宇治抹茶 𝕩 豆腐 $35雪糕質地軟滑 但係天氣咁熱 真係好快溶!過左幾秒已經開始滴豆腐味道好突出 成日都覺得岀面啲豆腐雪糕味道好似維他奶 但係呢個又唔會 係真係濃郁既豆腐香 甜度比起抹茶嘅高宇治抹茶味道濃郁 帶苦澀既回甘 呢個價錢性價比都幾高⁣ 不過豆腐雪糕既甜度有小小掩蓋左抹茶既回甘⁣個人會比較推薦食返單一口味⁣ 因為Mix既軟雪糕總係會比其中一方既味道掩蓋左雪糕唔建議用筒裝 質地偏軟腍

▪️宇治抹茶 𝕩 豆腐 $35
雪糕質地軟滑 但係天氣咁熱 真係好快溶!過左幾秒已經開始滴

雪糕唔建議用筒裝 質地偏軟腍
2020-05-15 77 瀏覽
今日去咗旺角搵嘢食,行街行到好口渴,經過呢間外賣咖啡店,上網又見好多人介紹,咪試下囉!見冇咩人介紹芝士特濃咖啡,但聽落好吸引,膽粗粗試下。➡️ 芝士特濃咖啡 ($35)咖啡味都幾濃下,帶少少苦澀味,如果鐘意超濃咖啡味嘅朋友仔,一定會鍾意。至於芝士奶蓋嘅芝士味都好重,配埋特濃咖啡可以話係幾夾,容易d入口!下次去會想試下宇治抹茶軟雪糕🍦好似好正😋八屋地址📍: 旺角花園街2-16號好景商業中心地下20號舖.............................. 味道😋: ⭐️⭐️⭐️抵食💰: ⭐️⭐️⭐️

➡️ 芝士特濃咖啡 ($35)
芝士特濃咖啡

下次去會想試下宇治抹茶軟雪糕🍦好似好正😋

八屋
地址📍: 旺角花園街2-16號好景商業中心地下20號舖

味道😋: ⭐️⭐️⭐️
抵食💰: ⭐️⭐️⭐️
2020-04-26
$35 (其他)
開左咁耐終於有機會黎支持朋友既店 • 我第一次黎,試左佢地既🍵 宇治氣泡抹茶檸檬 UJI MATCHA LIME SODA $35 • 🍋 從來無諗過抹茶同檸檬既配搭,lima soda青檸味開胃解渴之餘有matcha 既回甘,另外甜度剛剛好。檸檬片輕輕燒到表面微焦,呢個少少既touch亦令飲品賣相更吸引。小提示係買完之後盡快飲,以免檸檬片浸耐左蓋過抹茶香。知道佢地既抹茶雪糕都好受歡迎,下次試埋先! 店名靈感來自店主既柴犬Hachi,如果去既話可能有緣份遇到佢呢👀
UJI  MATCHA  LIME  SODA

2020-04-25
UJI  MATCHA  LIME  SODA
  • 宇治氣泡抹茶檸檬
2020-03-16 121 瀏覽
😁最近閉關減少外出, 睇返早前食好西既相, 身為抹茶控既我地一定要推介呢間主打抹茶同焙茶食品Cafe😍去到八屋門口已見到好吸睛既抹茶雪糕相, 仲話用左由日本JAS有機認證既宇治抹茶粉製作, 甘一定要試下!🤤雪糕賣相好吸引, 質感軟滑足料, 面頭灑上滿滿既抹茶粉, 啖啖都係濃郁的抹茶香, 又帶點回甘既苦澀, 呢個價錢真心抵食!👍🏻👍🏻雖然而家要帶口罩😷, 食外帶雪糕有d麻煩, 唯有睇返相止住口痕先, save低遲d要再去食XD😆

宇治抹茶軟雪糕
2020-02-07
宇治抹茶軟雪糕
2020-03-02 105 瀏覽
宇治抹茶軟雪糕,入口係好綿好軟滑💚唔會好甜而且抹茶味好出,表面深綠色嘅抹茶粉令到本身甜味嘅雪糕偶爾食到抹茶甘香,味覺上無咁單調。鐘意抹茶嘅人一定會好鍾意上面啲粉😂呢杯雪糕我覺得一個人係食唔晒,雖然價錢小貴,但就可以幾個人一齊share呀。
2020-01-23 130 瀏覽
很耐沒於旺角由街頭吃到街尾了,掃街後最後一道要吃甜品作結。 糖水店有好幾間但未有察覺旺角花園街(即好景商場旁)的雪糕店就有特濃牛奶、抺茶味道 😂 今天就買來試試吧 今次先吃特濃牛奶軟雪糕,味道重牛奶味,也滑溜,夠凍又挺身。凍冰冰日子吃雪糕就最岩啦 🍦 ~ 店鋪細細以外買為主,這裡除了雪糕還有咖啡Espresso & Classic 、 有機宇治抺茶、以芝士為主打、黑糖珍珠及純茶等等價錢也可接受,約HKD 40己有很多選擇。
很耐沒於旺角由街頭吃到街尾了,掃街後最後一道要吃甜品作結。

價錢也可接受,約HKD 40己有很多選擇。

2020-01-13 109 瀏覽
一直都未試過呢間主打一系列茶味雪糕+飲品嘅小店(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 本來都無咩期望不過食完就覺得好有驚喜,特別係抹茶雪糕!!! .🍦宇治抹茶軟雪糕身為茶控當然要試這裡的抹茶軟雪糕❗️表面灑上宇治抹茶粉,入口就即刻嚐到濃郁的抹茶味😚雪糕質感軟滑綿密,非常creamy,茶味苦而不澀,亦沒有蓋過奶香味,兩者平衡得剛好~ 而重點是嚐完一口後有回甘的味道!!!😻不過建議大家唔好要雪糕筒,因為筒的質地不脆口,是淋身的☹️.🧀️芝士奶蓋焙茶拿鐵飲品嘅base為焙茶拿鐵,額外加上芝士奶蓋(+$4)~ 拿鐵入口順滑,茶底味道頗濃,沒有被奶蓋沖淡🤤最喜歡是這個芝士奶蓋的鹹香味💓而奶蓋的稠度亦恰到好處,不過一定要點少冰,否則會破壞了這個奶蓋的濃度~
🍦宇治抹茶軟雪糕
🧀️芝士奶蓋焙茶拿鐵
2019-12-13
下午茶
2020-01-06 89 瀏覽
話說油麻地廣華醫院附近 幾個月前新開左間日式甜點/飲品店 主打日式茶類產品🇯🇵之前一直見到唔少人大讚 今次終於到小編們試啦😻_{宇治抹茶軟雪糕 $35 🍦🍵}呢度最受歡迎既出品非佢莫屬!淨係個屎屎形狀都夠晒可愛😝雪糕食落口感幼滑綿密 唔會好冰感👍🏼 見好多人話雪糕溶得好快 不過小編們今次食又覺得還好 唔知係咪店主有改良過配方呢?🤔第一啖先會食到淡淡既奶香 然後再嗒多陣抹茶味就會愈食愈出 味道香濃但唔會過於苦澀 並帶明顯甘香 面頭仲灑上些少抹茶粉令味道有所提升💓整體味道雖然稱唔上特級濃郁 但絕對足以滿足一眾抹茶控😻_{芝士宇治抹茶 $45 🧀️}呢個芝士奶蓋抹茶latte一樣有水準!一定要先講吓個奶蓋 口感順滑之餘 芝士鹹香濃郁到不得了 完全好似食左粒真既芝士落肚咁😆 係飲過鹹香最重既奶蓋沒有之一!而呢款抹茶呢 明顯地散發出海苔鮮味 飲得出用料優質 同鹹香既奶蓋非常夾味👍🏼只不過個奶蓋始終味道較重 當將抹茶同鮮奶混合後 茶味會相對冇咁突出 或者下次奶蓋轉配輕芝士 睇下有咩化學作用✨但整體黎講 呢杯奶蓋抹茶好有內涵 會再戰!
之前一直見到唔少人大讚 今次終於到小編們試啦😻
_
{宇治抹茶軟雪糕 $35 🍦🍵}

呢度最受歡迎既出品非佢莫屬!淨係個屎屎形狀都夠晒可愛😝
整體味道雖然稱唔上特級濃郁 但絕對足以滿足一眾抹茶控😻
_
{芝士宇治抹茶 $45 🧀️}

呢個芝士奶蓋抹茶latte一樣有水準!
但整體黎講 呢杯奶蓋抹茶好有內涵 會再戰!
2020-01-05 75 瀏覽
WaHahaaa。。。食完雪糕忍唔住買返杯抹茶飲🤭🤭.當然點選勁吸引我嘅芝士奶蓋宇治抹茶啦🍵🍵少冰🤣.😍😍😍好正呀👅👅👅分別有3層底層係3.6牛乳🥛夠凍又夠重奶味🍼中層宇治抹茶🍵抹茶質量相當高濃厚嘅茶味兼有回甘香😋抹茶控必要黎飲🧀加上頂層好濃厚嘅芝士奶蓋三重口味超好飲到震💚💚💚💚💚👅👅👅下次一定番啅題外話🤔老闆用部靚機🔧食材又用日本料🇯🇵咁高質量必定客似雲來👍🏻👍🏻👍🏻
WaHahaaa。。。食完雪糕忍唔住買返杯抹茶飲🤭🤭
當然點選勁吸引我嘅芝士奶蓋宇治抹茶啦🍵🍵少冰🤣

題外話🤔
老闆用部靚機🔧食材又用日本料🇯🇵
咁高質量必定客似雲來👍🏻👍🏻👍🏻
2020-01-04 47 瀏覽
經過呢間雪糕鋪好多次 ,終於有機會同FD一齊嚟食,間野好細間,MENU一眼睇晒,我地揀咗個宇治抹茶軟雪糕+特濃牛奶軟雪糕。先講個宇治抹茶軟雪糕,一入口真係好香濃抹茶味食落係我最鍾意帶甘嘅口感,實心架份量都OK。另一款特濃牛奶軟雪糕食落都好綿滑,不過可能食咗隻偏濃嘅抹茶先,再食返牛奶就覺得有D淡。不過兩隻味我都覺得好好味,推介~~~佢地除咗雪糕仲有其他咖啡﹑芝士同抹茶飲品等等。個老細都幾nice下次會再過嚟試下啦
我地揀咗個宇治抹茶軟雪糕+特濃牛奶軟雪糕。

先講個宇治抹茶軟雪糕,一入口真係好香濃抹茶味

食落係我最鍾意帶甘嘅口感,實心架份量都OK。

另一款特濃牛奶軟雪糕食落都好綿滑,
不過可能食咗隻偏濃嘅抹茶先,
再食返牛奶就覺得有D淡。

不過兩隻味我都覺得好好味,推介~~~
佢地除咗雪糕仲有其他咖啡﹑芝士同抹茶飲品等等。

個老細都幾nice
下次會再過嚟試下啦